Prosím o radu jakou starou zrcadlovku na focení s M42 obj. ?

Prosím o radu jakou starou zrcadlovku na focení s M42 obj. ?

Příspěvekod adzi » 15 říj 2014 18:32

Po době kdy jsem mezi roky 1990 - 1999 fotil na kinofilmové fotoaparáty typu Praktica, Zenit apod. mně zbylo mnoho starých objektivů se závitem M42 které jsem moc rád používal, přešel jsem ale na digitální fotografování (zcela amatérsky podotýkám) a to pouze na kompaktní fotoaparáty, prošlo mně rukama od roku 1999 do dnes na 12 digitálních fotoaparátů ale stále bych rád opět zkusil manualitu klasického objektivu, sice mám nyní Fuji S200EXR kde mám vše "manuální", ale je to stále v ubozovkách :(
Nemám příliš peněz a tak bych rád zkusil tuto hybridní kombinaci digitálu a manuálního objektivu na nějakém třeba 10 let starém přístroji.
Slyšel jsem že nejlepší je na tuto zkušenost Canon EOS serie kde z těch starších je dobrou volbou za (dnes už) málo peněz Canon EOS 300D.
Zajímal by mně prosím Vás názor jak to s tímto máte a jaký přístroj (starý - bazarový) by jste doporučili, a případně zdali máte někdo také zkušenosti s použítím redukce a posléze M42 objektivu u digi. "zrcadlovek" bez zrcadla, tedy u kompaktů s výměnnými objektivy.
Děkuji moc za reakce,

Richard M.
adzi

Re: Prosím o radu jakou starou zrcadlovku na focení s M42 ob

Příspěvekod Lusk » 16 říj 2014 13:11

Co místo koupě nové zrcadlovky zkusit redukci?
Lusk

Příspěvekod adzi » 16 říj 2014 14:38

Lusk píše:Co místo koupě nové zrcadlovky zkusit redukci?

Ja se prave ptam na nejaky typ na zrcadlovku starsiho data vyroby (ev. Canon eos 300D) protoze zrcadlovku nemam zadnou, mám jen kompakt Fuji S200EXR :(
adzi

Příspěvekod marasoba » 18 říj 2014 15:00

Dobrý den,
z mého pohledu je pro fotografování starými skly dobrý Canon (20D,30D 350D atd.), protože má jedodušší redukce M42 - EOS. V případě Nikonu je potřeba redukce s optickým členem, kvůli nekonečnu, ale ta je také drahá, ostatní značky nějak nesleduji. Další výhoda pro focení manuálním sklem je živý náhled na displeji, protože se s jeho pomocí podstatně lépe a přesněji zaostří, než přes hledáček - osobní zkušenost, kdy jsem byl nucen přejít kvůli závadě z 20D na 40D. Je tady ale ještě otázka pohodlnosti. Chcete se opravdu tahat s těžkými kovovými manuálními objektivy, nebo dáte přednost lehčím a automatickým ostřením disponujícím objektivům moderním? Já jsem dal zbaběle přednost druhé možnosti a manuály použiji jednou za čas. Ale kdo ví, třeba jednou si je oblíbím více.
Přeji dobré rozhodování.
Marasoba
marasoba

Příspěvekod adzi » 18 říj 2014 15:21

Dekuji moc za Vasi odpoved.
Chci jen foceni se starym heliosem, jupiterem atp. Zkusit jake to je fotit s digitalem na zcela manualni objektiv. Proto uvazuji o nejake opravdu zakladni forme DLSR jako je Canon 300D ev 350D apod. Abych to jen zkusil. Klasickou sadu Canon objektivu bych si v zakladnim rozmezi od 18 do cca. 150 ev. 200 také poridil, ale primarne bych chtel zkusitty manualy. Nemam na foceni moc casu. Denne jsem 5 az 18 v praci a zbytek casu vewnuji zene a synovi ale ve volnem case obcas vezmu fotaka jdu něco cvaknout :)
adzi

Příspěvekod Vlasta Kašpar » 11 lis 2014 10:31

Na EOS Canonech je to zcela snadné - adaptér se koupí za pár šupů v podstatě kdekoliv - a to jak holý, tak i s "ostřícím chipem".
Pokud má to tělo live view, je to fakt výhodou, pokud chcete ostřit přesně - v hledáčku dnešních tikitálů to nejde ani zdaleka tak snadno, jako kdysi třeba u Prakticy - tam byl klín a mikrorastr, to tu nemáte - u APS-C to fakt dnes nejde moc snadno, pokud nemáte oči jako rys :-)
Ten adaptér jsem používal u Canona 400D (bohužel bez live view) a občas použiju i dnes u 7D.
Nějaké zázraky od toho nečekejte, pokud nemáte nějaká opravdu špičková skla M42 a nekoupíte full frame tělo - ty objektivy nepočítaly s malým chipem APS-C a nemají zas tolik čar na milimetr...
Sám k tomu mám 3 Heliosy 58 mm, padesátku 1,8 Pentacon auto, Sonnar 3,5/135 - ten Sonnar je asi nejlepší z nich... ty Heliosy jsou co kus to originál :-) ... na portréty mají vcelku zajímavou měkčí kresbu.
Vlasta Kašpar

Příspěvekod ďaur » 11 lis 2014 20:34

Pentax signalizuje i s objektivy M42 přesné zaostření...
ďaur

Příspěvekod rucrazy » 09 dub 2015 11:18

Já jsem dal zbaběle přednost druhé možnosti a manuály použiji jednou za čas. Ale kdo ví, třeba jednou si je oblíbím více.
Přeji dobré rozhodování?
rucrazy

Zpět na Začátečníci chtějí vědět