Digitalizace diapozitivů a negativů

Digitalizace diapozitivů a negativů

Příspěvekod skyrik » 10 lis 2014 16:24

Prosím o radu, jaký skener zakoupit. V internetových obchodech jsou protichůdné recenze nebo recenze chybí. Mám zájem o skener
do 5 000,-Kč. Jaké máte zkušenosti s Vámi navrženým skenerem a kde ho lze zakoupit ? Děkuji.
skyrik

Re: Digitalizace diapozitivů a negativů

Příspěvekod autsajdr » 10 lis 2014 18:12

Viděl jsem poměrně dobrý scener i na dia Epson v 550
Jdi na adresu:
http://skenery.heureka.cz/epson-perfection-v550-photo/

nebo zadej "Epson perfektion v550"
Miloš
autsajdr

Re: Digitalizace diapozitivů a negativů

Příspěvekod bojka » 03 led 2015 19:42

Zdravím,
bohužel jsem už zlikvidoval odkazy, které jsem měl v záložkách, když jsem řešil totéž. Vyzkoušel jsem plošný fotoskener, filmový skener. Nevýhoda plošného skeneru se mi zdála v obtížnější manipulaci, kvalita mě moc nechytla a mám dost negativů na 6x6. Půjčený kvalitní filmový skener byl sice kvalitou dobrý, ale jeho rychlost při větším rozlišení byl dost dlouhý a 6x6 šlo stejně stranou.
Dneska bych už skenery neřešil, protože kvalita rozlišení foťáků je dostatečná.
Já např. použil starý zvětšovák Olympus IIa. Otočil jsem v horizontální ose celé tělo na stativu zvětšováku. Světlo tak svítilo zespodu na rámeček, koupil jsem LED žárovku s bílým světlem 6000K (5500K se nevyrábělo. Není tak jednoduché ji sehnat, většinou jsou do žluta kolem 3500K). Sama o sobě má mléčné, rozptýlené sklo.
Na spodní stranu (teď vlastně shora, když je nohama vzhůru) jsem si z tvrdého silonu vyrobil redukci pro foták a objektiv "vložil" do měchu.
Nepoužívám makro objektiv, protože bych ho na nic jiného nepoužil, ale předsádkové čočky. Můžu použít i na 6x6.
Na expozici jako takovou používám dálkové ovládání kvůli otřesu. To jen tak narychlo pro inspiraci.
Ten "stojan, či speciální stativ" se dá vymyslet jakkoliv.
A na sklenéné desky jsem četl geniální radu tady ve foru od pana Kašpara.
Jen tak narychlo jsem našel jeden odkaz:

http://pavelrichter.net/2012/03/digital ... z-skeneru/

Zdravím...
bojka

Zpět na Začátečníci chtějí vědět