Jaky fotak zvolit ?

Jaky fotak zvolit ?

Příspěvekod martin.benji » 29 úno 2012 16:32

Ahoj vsem zkusenym,

da se rici, ze jsem zacatecnik. V soucasne dobe pouzivam, kompaktni fotak od Samsungu, protoze mam rad cyklistiku, fotak je malicky a vsude se vejde. Protoze mou druhou laskou je turistika, zejmena poznavaci zajezdy, chci si do budoucna poridit lepsi techniku. Dopredu rikam, ze jsem rozhodnut, ze do zrcadlovky nejdu. Nehodlam se stat az takovym foto borcem, abych pro takovy pristroj nasel uplatneni, ale hezkou fotku si poridit chci. Dal me trochu jima hruza s nepohodlim tahat s sebou velke mnozstvi zarizeni s velkou vahou, menit objektivy atd. Fotim vsechno, prirodu, zajimave stavby, lidi a zvirata za ruznych cinnosti, ale prevazne v klidu, protoze nez se k foceni pripravim, tak jsou zelvy pryc :D . Zase jak uvidite na mem vyberu, jsem ochoten udelat urcity kompromis. Vybral jsem si dva fotoaparaty z uplne odlisnych kategorii. Jednim je ultrazoom Fujifilm finepix x-s1, ktery v soucasne dobe jeste nikdo z Vas zkusenych urcite nema, ale pan Neff na nej napsal velice peknou recenzi. U tohoto fotoaparatu me laka jeho vetsi cip s velice rozumnou pixelovou hustotou 12 Mega. Myslim, ze fotak muze dosahovat velice peknych fotek s nizkym sumem i kdyz jsem nekde cetl, ze neni vhodny pro tisk fotek vetsich formatu, ale ja nepredpokladam, ze bych se dostal pres A4 format. Mym cilem je spise vytvaret fotoprezentace a promitat to na telce. V recenzi byl vychvalen i objektiv, ktery povazuji za druhou nejdulezitejsi vec na fotaku a hlavne, nemusi se menit. U tohoto fotaku me vadi spise velke rozmery a zejmena vaha i kdyz to chapu, objektiv musi byt asi tezky a rozmery budou krome jineho vhodne z duvodu drzeni pri zoomovani, kdy velke telo s dobrym uchopem bude dobrou protivahou vysunuteho objektivu.
Druhy fotoaparatem je Samsung NX200 se sadou objektivu 18-55 a 55-250, ktery dle meho nazoru bude i s objektivy lehci a mensi. Jak vidite, jsem ochoten tolerovat vymenu objektivu. Mohu rict, ze alespon v soucasne dobe nepremyslim o tom, ze bych dokupoval objektivy dalsi. Tento fotak asi uz nekdo z Vas mit bude a opet ho pan Neff recenzoval. U tohoto fotaku si zase myslim, ze pri foceni v ruce s vetsim objektivem bude mit snahu preklopit se dopredu a dolu a bude se dik malym, rozmerum hure drzet.
Proto prosim nehodnote, to co jsem vyse napsal, ale spise by me zajimalo z jakeho fotaku bude kvalitnejsi vystup s mensim sumem, treba i za horsich svetelnych podminek. Video a nejake ty specialni efekty, ktere ma NX 200 me moc nezajimaji. Penize nejsou dulezite, oba fotaky budou vychazet zhruba na stejno.
Dekuji predem za odpoved a omlouvam se za tak dlouhe cteni.

Martin
martin.benji

Re: Jaky fotak zvolit ?

Příspěvekod ogyn » 29 úno 2012 17:58

Každý fotoaparát,je kompromis. Někdo preferuje cenu,jiný velikost,váhu,zoom,světelnost,šum,blesk ,značku atd. Dokonalý aparát neexistuje,a vše je o světle a optice. Chtít po levném foťáku špičkový výstup,je stejné,jako chtít po špičkovém nízkou cenu a hmotnost. Až časem začátečník přijde na to,co vlastně potřebuje. Proto je asi lepší,koupit si první přístroj v bazaru,a časem jít do dražšího nového . ;)
ogyn

Příspěvekod Dafik » 29 úno 2012 18:54

Doporučil bych Canon S100. Asi jediný opravdu malý foťák s "větším" čipem. Mám S95 což je jeho předchůdce a zejména fotky z exteriéru vypadají dobře.
Dafik

Příspěvekod ďaur » 29 úno 2012 19:44

no nevím přesně, můj názor je ten, že nx bude mít výstup lepší, uz je zase komfortnější. mě třeba by chyběl na nx hledáček a čekám na nx 20, měl snad být představen minulý týden - nikde jsem se nedočetl nic.......................
ďaur

Příspěvekod Dafik » 01 bře 2012 10:29

Napadlo mě ještě, co třeba novinka Canon PowerShot G1 X? Zabudovaný zoom objektiv a velký téměř APSC čip. Možná je to ideální řešení, pokud nevadí trochu větší rozměry.
Dafik

Příspěvekod martin.benji » 01 bře 2012 14:35

Drazi reagujici,
dekuju za poslane rady a typy, ocenuji snahu. Netusil jsem, ze se tim nekdo bude zabyvat.Mozna , ze jsem to nejasne popsal, ale me spise zajima posouzeni kvalit a vlastnosti tech dvou pristroju, ktere jsem uvedl, protoze mezi nimi vaham. Ty jsem si v podstate vybral, jen jako zacatecnik si stale nemohu vybrat :?:
martin.benji

Příspěvekod Dafik » 01 bře 2012 14:57

Oba jsou to dobré stroje. Každý má trochu jiné zaměření. Sám bych si spíš vybral toho Samsunga je to prostě jiná liga ;) Porovnat výsledné fotografie pro různé citlivosti můžete tady http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Dafik

Příspěvekod NewAmant » 20 bře 2012 17:34

Uvažuji velmi vážně o koupi Samsungu NX 200, prostě jsem si ho vybral. Může mi někdo říci zda za 13 tis korun koupím něco lepšího co má podobné parametry? Děkuji
NewAmant

Příspěvekod karcer » 20 bře 2012 20:52

Osobně bych šel raději do nex-5 ..objektiv je srovnatelný..
http://www.euroking.cz/fotoaparat-sony-nex5k-cerna
Možná nevíte (a je to dosti důležité vědět) že je většinou lepší mít fotoaparát s méně megapixely..
Nex má vyšší dynamický rozsah a je za lepší cenu..

Tady základní srovnání
http://snapsort.com/compare/Samsung-NX2 ... lpha_NEX-5
Smrt není zánikem světla. Je zhašením lampy, protože svítá.
karcer

Příspěvekod martin.benji » 23 bře 2012 14:50

Reakce na od New Amant a karcer.
Mohu rict chlapi, ze kdyz jsem zakladal tohle vlakno, mel jsem za sebou spoustu precteneho materialu, recenzi a casu straveneho nad internetem a hledanim co vybrat a stale mi nebylo jasno co koupit. Soucasne mohu rict, ze vyznat se v te spouste rad,nazoru myslenek a hodnoceni je velice slozite a okruhem se vlastne vrati clovek, sice posileny spoustou infomaci, opet na zacatek k zakladni otazce "Co vlastne chces a kolik jsi ochoten investovat?"
Je sice pravda, ze mensi pocet pixelu pri stejnem rozmeru snimace znamena vetsi diody, ktere pojmou vice svetla, ale zase si dovoluji podotknou, ze napr. Sony na snimac o stejnych rozmerech namydlilo u neprofesionalni zrcadlovky A77 klidne 24 mega. Proto si nemyslim, ze stejne velky snimac od Samsungu bude mit s 20 megy nejaky problem. Pravdou je, ze zakladni otazka znela, zda-li lze za 13 tisic neco co ma podobne parametry, pak je rada s NEX5 urcite dobra.
Ja bych si jen dovolil podotknout, ze napr.Fotolab nabizi sadu Samsung NX 200 se dvema objektivy, externim bleskem za 15 tisic a pokud to koupis v prodejne, tak jeste s 32MG pametovou kartou za 16 tisic.Jestli by nestalo za zvazeni to doinvestovat. Ja osobne do toho pujdu.
Pokud, ale nechces dokupovat dalsi objektivy, ktere ma mimochodem Samsung levnejsi nez Sony a pokud si koupis adapter, tak muzes jit napr. do Pentaxu, sel bych radeji do nejakeho dobreho klasickeho kompaktu.

Preju hezky den.
martin.benji

Příspěvekod karcer » 23 bře 2012 15:20

Se samsungem chybu neuděláš.Jen jsem napsal alternativu která zde nepadla :)
Smrt není zánikem světla. Je zhašením lampy, protože svítá.
karcer

Příspěvekod relux » 23 bře 2012 16:37

Recenze Samsungu NX 200 na Digimánii.....
http://www.digimanie.cz/art_doc-27E5274 ... 2B4B2.html
relux

Zpět na Začátečníci chtějí vědět