Uzivatelske nastaveni

Uzivatelske nastaveni

Příspěvekod Frankie » 18 dub 2013 12:43

Nazdar lidicky, zacnu malinko jinak, tady neni nikde tema kde se clovek muze predstavit, takze kdyz novacek prijde z dotazem jak jsem sam okusil na vlastni kuzi, vetsina skalnaku ho proste prehlizi. Ano je to nase ceska vlastnost a funguje na vsech forech.
Tedy jmenuji se Jirka, je mi 46, moji domenou jsou auta a druhou domenou rady a porady ohledne aut podotykam ze zatim stale za dekuju, takze mateli kdokoliv problem nebojte se zeptat, buduli znat odpoved nebo buduli vas mit kam odkazat tak to udelam, pochopitelne za jinym odbornikem ne tam kam vas urcite napadlo :lol:
Takze nyni vazeni skalnaci prosim o radu.
Jsem obcas nucen online aktualizovat web ze zavodu a podobnych akci, neni tudiz cas hrat si s Fotoshopem, Zonerem a podobne. Resim tedy uzivatelske nastaveni fotoaparatu Canon EOS 60D, kde mohu nastavit krom WB, - ostrost, kontrast, saturace a ton barvy.
A jelikoz jsem toto nikdy drive nepouzil, tazi se zda s tim ma nekdo zkusenst a zda by poradil pro jake svetlo, pozadi a podobne co nastavovat do pozitivu ci negativu.
Ano mohl bych prosedet hodiny neli dny nad fotakem a zkouset, lec jednodusi by bylo odrazit se od nejakeho nazoru, ci zkusenosti zdejsiho skalnaka.
Diky za pozornost a tesim se na nazory a rady zdravi Jirka
Sorry, moje tabletka neumi hacky a carky a navic mi prehazuje pismenka
Frankie

Re: Uzivatelske nastaveni

Příspěvekod Beda » 18 dub 2013 14:57

Ahoj, proslo mne rukama velke mnozstvi fotaku, ktere mely funkci uzivatelske nastaveni a nikdy jsem ji nevyuzil. Totiz, co clovek foti, je tak rozlicne, ze vyzaduje jine nastaveni.
Jinak, kdo nechce, nebo nema cas se zdrzovat nastavenim, posledni typy fotaku maji chytrou automatiku, ktera dle toho, kam se fotak namiri si vybere nastaveni, odpovidajici motivu... :roll:
Beda

Příspěvekod MarieK » 18 dub 2013 15:11

Zdravím a pokusím se odpovědět co bych asi pro tento účel zvolila já i když si myslím, že je barbarství z takového fotoaparátu "loudit" hotové fotografie na kterých už nebudou udělány žádné úpravy.
V prvé řadě to znamená fotografovat do JPG, pak bych nastavila prioritu času a zvolila čas cca 1/500 - to je myslím dostatečně krátký čas na zmrazení pohybu automobilu. Podle množství světla bych zvýšila ISO abych si udržela jakous takous clonu. Záleží na použitém objektivu, obvykle na "plnou díru" nebývá moc velká ostrost, takže proto zvýšit případně ISO. Canon to snese, nemá se šumem až takový problém. Vyvážení bílé bych volila dle počasí, denní světlo, zataženo. Způsob ostření zřejmě kontinuální. Do ostrosti, kontrastu a tónu barvy bych snad ani nesahala, nemuselo by to fotografiím prospět. Chce to vyzkoušet přímo na místě. Přeji hodně zdaru a dobré světlo M.K.
MarieK

Příspěvekod Frankie » 18 dub 2013 16:29

https://picasaweb.google.com/lh/photo/R ... =directlin
Dekuji za reakce, muj problem je ze automatiku pouzivam az od 3 promile vejs a ty mam jen jednou za 10 let, mam se stydet nebo chlubit :?: myslim s tema promilema :!:
u aut fotim vetsinou 60tinou a i mene, jedine tak zachytim protacejici se kola, ono totiz fotim terenni auta, ty se pohybujou rychlosti unavenyho sneka a jedina moznost jak jim dat pohyb jsou prave ta protacejici se kola a letajici bahno, mit zvukovej zaznam tak nadavani navigatoru by taky pomohlo
a kdyz je blbe pocasi mizi vse, barvy a kontrast predevsim a vzdy tak 10 fotek behem dne posilam na web a tech 10 fotek mne trapi
Nahore je priklad jedny takovy fotky ktera neni az tak povedena ale nemam ted nic jineho poruce, a je to z doby kdy sem se to ucil navic v pravy poledne na pousti, tam je to se svetlem uplne jinde :oops:
Frankie

Příspěvekod Frankie » 20 dub 2013 17:19

tak jsem to otestoval a je to vicemene k nicemu, nejhorsi vliv je asi na jas tedy fotak hlasi vse v pohode vse spravne nastavene a vse co se vyfoti s zvednutyma hodnotama vyjma ostrosti je okamzite prepalene, kdyz tomu uberu na clone nebo pridam na case vse co jsem nastavil prakticky zmiizi nebo se uplne znetvori
takze tudy cesta asi nevede a kdyz tak ja nevim jak na to
Frankie

Příspěvekod anous » 08 srp 2013 12:53

Z toho co jsi napsal spíš vyplývá, že jde o "hrátky" s časem. Což není vždy jednoduché a hlavně když je to na hraně. Jsou jisté věci které můžeš ovlivňovat, jako je použití clony, ISO a případně filtry. Druhou věcí je kromě rukou, výběr objektivu, zvlášť pokud se pohybuješ na hraně. Tady je jedna z věcí co může svým způsobem pomoci - http://web.canon.jp/imaging/lens/scene/index5.html
Pak poslední variantou je, když vše je mimo a třeba nejsou po ruce filtry nebo něco jiného, to co lze jedině dokázat při focení do Rawu a následná úprava. Jenže i to má své kdyby. Takže nic jednoduchého v podstatě. Barvy, ostrost a nevím co ještě k požadovanému výsledku jsou jen da došperkování. O všem rozhoduješ na začátku třeba i výběrem místa a následném nastavení DF.
anous

Příspěvekod oniiicek » 08 srp 2013 15:24

Z priloženej fotografie vidím viacej problémov. Pri niektorých pretekoch (terén) autá nejazdia plynule po ceste, ale ich nadhadzuje (terén kamene), čo môže spôsobiť rozmazanie auta, keďže fotograf nevie niekedy predvídať ako nadskočí auto. Ruka fotografa musí plynule okopírovať jazdu auta.

Ono je to vždy o vybratí vhodného miesta na fotografovanie. Predpokladať ako sa ai bude chovať auto, akou rýchlosťou v danom mieste môže ísť.

V mieste kde auto nenadhadzuje (jazdí plynulo vodorovne) sa postavím z boku k autu. Zvolím čas vhodný na panning (1/60, 1/80) - ak je veľmi veľa svetla je potrebný ND filter pri takýchto časoch.

Ak fotím autá z predu alebo zo zadu (idú odmňa alebo ku mňe) nastavím clonu na minimum a fotím sériovo s priebežným ostrením. Alebo nastavím prioritu času na 1/500s.

Niekedy je vhodné na presvietenie tieňov použiť externý blesk.

PS: Nikdy nefotiť v miestach kde je veľký dynamický rozsah scény (ako na danej fotografii). Najlepšie sa postaviť tak, aby scéna bola buď len osvetlená, alebo len v tieni!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://ok-fotografia.blogspot.sk
http://software-elektronika.blogspot.sk
oniiicek

Zpět na Začátečníci chtějí vědět