skenery

skenery

Příspěvekod petrholy » 02 úno 2012 08:33

Na stránkách o makrofotografii vidím velmi zdařilé fotofrafie pořízené analogovými přístroji na negativní barevné filmy. Marně se snažím zjistit jakým způsobem jsou tyto fotografie digitalizovány. Předpokládám, že ve skenerech. Ale zajímalo by mně, jaké skenery to musí být, aby přechod z analogových negativů byl kvalitní?
petrholy

Re: skenery

Příspěvekod abuk » 03 úno 2012 20:01

Někdy nemusí to být ani profesionální vybavení s bubnovým scanerem. Dobře vyvolaný film záhy naskenovaný třeba i Minoltou Dual Scan III a může být super digitální fotka na světě. Ale většinou nejde o tyto náhody a skvělé dílo představuje většinou profesionální vybavení a hlavně znalosti - zkušenosti.
abuk

Re: skenery

Příspěvekod LudekBrno » 03 úno 2012 21:31

petrholy píše:Na stránkách o makrofotografii vidím velmi zdařilé fotofrafie pořízené analogovými přístroji na negativní barevné filmy. Marně se snažím zjistit jakým způsobem jsou tyto fotografie digitalizovány. Předpokládám, že ve skenerech. Ale zajímalo by mně, jaké skenery to musí být, aby přechod z analogových negativů byl kvalitní?

Dobrý sken se dá udělat každým filmovým skenerem, ale ne klasickým plochým, musí to být speciální skener na filmy. Je potřeba, aby měl dostatečné rozlišení a hlavně vysokou denzitu, neboli schopnost prosvítit i nejtmavší místa filmu. Pak už je to na schopnosti obsluhy dostat ze SW nejlepší výsledek. Nicméně podle mě je to už mimo a nemá smysl se filmem zabývat, protože digitální zrcadlovky už předstihly film ve všech parametrech. Film může mít výhodu už jen u ČB focení s klasickým čistě optickým vyvoláním fotek, jinak ne.
můj pokus o galerii :-) http://jobfoto.cz
LudekBrno

Zpět na Začátečníci chtějí vědět