Jindro, Penízovka sametonohá roste v obdobi od konce listopadu do poloviny února a většinou na pařezech listnáčů nejčastěji vrby, topoly, lípy a patří do kategorie nejchutnějších hub. Taky jsem všechny použitelné plodnice zbaštil, byly skvělé.
Přidám další profláknutou pařezovou houbičku, leč je to více jak měsíc staré. Žel když jsem na ni přišel, tak bez foťáku. Přeci ji tam nenechám, nechal jsem jen několik menších plodniček a druhý den vzal foťák.
Hlíva ústřičná
Přílohy
IMG___16282_2.jpg (200.55 KiB) Zobrazeno 12142 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/4
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Jirko ahoj, hezkej kominíček... A to jsi je zbaštil hned na mistě ????
Při jedné z návštěv Chorvatska jsem sledoval domorodce, co u břehu z kamenů pod hladinou loupal nožíkem nějake potvory, což o to, ale on je hned baštil...
Jak známo, většina hub, snad krom ryzce syrovinky potřebuje tepelnou úpravu. Tyhle skončily v pikantním gulášku čímž završily jeho chuť přímo do nóblesy. Dá se z nich připravit i vynikající houbový salát, ale bylo jich na tento pokrm nedostatečné množsví. Navíc salát musí alespoň týden odležet v ledničce a tohle bylo sbaštěno následný den po sběru