Dělal jsem si několik roků u kolegy, když ještě fungoval lab Kodak, 20x30 cm fotky na papír Kodak Endura mat, v té době nejlepší co měl.
Nebo u druhého kolegy na zařízení Fuji. To bylo znatelně s horším výstupem, ale spíše vinou nastavení labu.
Potom jsem zkoušel termosublimační laby různých výrobců, včetně termosublimační Mitsubishi.
Zařízení Kodak "chemickým procesem" vycházelo nejlépe. Neplést s vyvoláním fotek.
Lab CeWe - Foto lab, termosublimační kiosky - otřes, dobré tak na obrázky z mobilu, kde to stejně nikdo nepozná,
že to je ujeté barevně a nemá to detaily.
Obecně termosublimační mi vyšly nejlépe doma na tiskárně Canon 10x15 cm, asi proto, že to mám sladěné s programem editačním,
jinak více, či méně termosublimační nepoužitelné na vážnější práci.
Potom jsem zakoupil tiskárnu Canon Pixma Pro-10 S, desetiinkoustovou s pigmentovým inkoustem.
Přímé porovnání Kodak vs Canon Pro-10 S se stejným souborem, Canon má lepší výstup, barvy přesně podle představ,
lepší detaily, celkově působí 20x30 cm fotka z Canonu na papír Pro Luster polomat a nebo na Platinum Pro - lesk,
lépe, radost se na takové fotky dívat.
Ovšem předpoklad je, mít zdroj kvalitní a zkalibrovaný monitror s tiskárnou.
Za mě jednoznačně: v labu mě už neuvidí.
Dělal jsem A3 a A4 fotky a A3 kalendář lidem z fotek mnou nafocených.
Fotky jsem dělal doma, kalendář u kolegy v labu na Fuji - tedy mokrou cestou, kvůli kroužkové vazbě,
opět na první pohled znatelný rozdíl ve prospěch Canonu Pro-10 S.
Nicméně na cenu kalendáře A3 jako od kolegy bych se nedostal, ale fotky jsem si vychutnal při tisku doma všechny.
Fotky lidem do labu nesvěřím.
Tisk na 10ti a více inkoustových strojích v režimu XPS 10 bit jako Adobe RGB, má daleko více odstínů,
než ošizené laby 8 bit a to si piš, že se s tím v labu nebudou párat na 10 bitů. On to většinou ani lab neumožňuje.