Nejsem foto-profesionál, ale časem jsem dospěl k nějaké výbavě (Nikon D7100, stativ, dálková spoušť, blesk Nikon atd.) a fotím si hlavně pro radost a pro poznávání tajů fotografie.
A poslední dobou mě trápí jedna věc. Všechny úpravy se soustřeďují na Photoshop, Zoner - a je snad ještě něco???
Při tom, při koupi Nikona se píše (a podle mně je to přesně tak), že plně využít formátu RAW může jen software od Nikonu - to je Capture NX2. A tuto informaci dostanou všichni, kdo si Nikon kupují. Jen výrobce ví všechno o vlastních datových tocích a jejich zpracování a tohle všechno vložil pro uživatele do svého software.
Když budu chtít vědět něco o nové škodovce, koupím nebo dostanu manuál k tomu, co jsem koupil a nebudu si kupovat "automobil v kostce" a nebo "všechno o autech".
Možná jsem vedle, nejsem expert, ale přesto mě trápí otázka - proč se nikdo ze znalých nezaměřil i na tento software?? Podle mě, po zkušenostech, které pracně nabývám je to něco, co si v rodině Nikonů zaslouží aspoň nějakou pozornost.
A ještě jeden důvod - ne všichni pracují s Windows. A Zóner (pokud vím) není ve verzi pro jablíčkáře.
Pokud jsem někoho vyvedl z klidu, omlouvám se, nebyl to cíl. Ale kdyby se někdo nad tím zamyslel, to by bylo to, co bych si přál...
No, víc k tomu nedodám, ale kdyby někdo pořádal nějaké školení pro tento software, hlásil bych se.