Foveon do třetice...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 10 bře 2019 21:57

Lesklá ta střecha asi bude, ale mokrá už určitě nebyla. V té době už zhruba tři hodiny nepršelo a hladký, lesklý materiál, zvlášť při takovém sklonu a na větru, schne velmi rychle.
Pro Pavla jedno HDR z trochu užšího záběru ve Vivid barvách.
Přílohy
_SDI7023_hdr.jpg
_SDI7023_hdr.jpg (1.38 MiB) Zobrazeno 247 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 27 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Pája » 10 bře 2019 22:18

Ahoj Jarouši,
od tohoto HDR jsem více očekával hlavně v mracích, je barevně sytejší než o dvě stránky dříve, což bude Vivid vyvoláním, ale i tak (n) .
HDR za barákem nemá chybu (n) .
Pavel
Pája
 
Příspěvky: 99
Registrován: 02 srp 2015 14:08

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 10 bře 2019 22:34

Ano, Pavle, ty mraky by měly být sytější. Včerejší fotka byla 1/20 s a nejtmavší fotka pro HDR byla 1/30 s. Navíc ten Vivid režim, který je automaticky kontrastnější. Jinak ta obloha se měnila velmi rychle, což měl na svědomí ten silný vítr. Tady na vyhlídce jsme byli chránění kopcem Kotouč, takže jsme měli prakticky bezvětří, což bylo příjemné. Záměrně nechávám u fotek menší kontrast, přijdou mi víc prostorové s širší dynamikou. Když už s plastičností nepomohlo sluníčko...
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Pája » 10 bře 2019 22:50

Jarouši,
zkusil jsem bez svolení (když tak je smažu) jen tak rychle sáhnout do dvou obrazků, tak jak by se mi líbilý víc.
Horní řádek původní, spodní řádek upravené.
Pavel
Přílohy
_SDI6976.jpg
_SDI6976.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 239 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_SDI7023_hdr.jpg
_SDI7023_hdr.jpg (1.38 MiB) Zobrazeno 239 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 27 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_SDI6976_upr.jpg
_SDI6976_upr.jpg (1.36 MiB) Zobrazeno 239 krát
_SDI7023_hdr_upr.jpg
_SDI7023_hdr_upr.jpg (1.39 MiB) Zobrazeno 239 krát
Pája
 
Příspěvky: 99
Registrován: 02 srp 2015 14:08

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2019 12:46

Ano, Pavle, není sporu o tom, že je to prvoplánově líbivější. Když zapomeneme na to, že kopce v dálce nejsou tak modré, slečna nebude reklamovat odstín svojí bundy a nevadí nám přebarvené domečky ve Štramberku, je to určitě komerčně správný krok. Mě osobně nejvíc vadí, že ten Štramberk přišel o ten pomyslný třetí rozměr a úplně zplacatěl. Ale to je jenom můj pohled, větší líbivost na první pohled je neoddiskutovatelná. Nevím, jak by to vypadalo, kdyby se uchoval barevný profil...
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2019 15:25

Rozdíl, mezi osmi a desetibitovým zobrazením plynulé šedé škály. Ve skutečnosti na monitoru je desetibitové zobrazení naprosto plynulé, bez jakýchkoliv viditelných přechodů, neboli žádné proužky různých odstínů šedé. Screenshot obrazovky mi, bohužel, už nějaké to proužkování v 10 bitech zobrazuje, s tím nemůžu nic dělat. Ale pořád je to viditelně plynulejší, než osmibitové zobrazení, které víceméně tomu screenshotu odpovídá. Děkuju Luďkovi (Luisifer) za poslání obrázku. Došli jsme ke stejnému výsledku, Luděk v Photoshopu, já v Zoneru 17. Poslední verze Zoner Photo Studio X už desetibitové zobrazování nepodporuje, údajně kvůli malému využití a náročnosti na hardware.
Přílohy
Zoner 17, 8 bit.jpg
Zoner 17, 8 bit.jpg (67.95 KiB) Zobrazeno 196 krát
Zoner 17, 10 bit.jpg
Zoner 17, 10 bit.jpg (69.63 KiB) Zobrazeno 196 krát
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod ODSakEda » 11 bře 2019 15:34

Jarouš píše:..... Poslední verze Zoner Photo Studio X už desetibitové zobrazování nepodporuje, údajně kvůli malému využití a náročnosti na hardware.
:shock: ...
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 3998
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2019 17:01

V pátek při návratu z lesa...
Edo, můžeš si zkontrolovat, jestli Ti celý řetězec jede v 10 bitech. Tady je obrázek ke stažení. Jestli uvidíš proužkování, něco je špatně a díváš se na 8 bitové zobrazení. Musíš mít aplikaci, která to podporuje a ještě to v té aplikaci aktivovat. A desetibitovou grafickou kartu a taky v ní to zobrazení aktivovat.
https://uloz.to/!A7yM1nS33CIA/prechod-tif
Přílohy
_SDI6972.jpg
_SDI6972.jpg (1018.38 KiB) Zobrazeno 185 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Luisifer » 11 bře 2019 17:15

Sem teď zahlídl dva šedivce, tak sem se dočet. :) Hele s tím screenshotem se to má tak, že windows dělá 8bit printscreen. Tj. bez šance, že bys ve screenshotu uviděl to co na 10b monitoru.

A pak ... oba soubory šedivyho gradientu jsou v JPG, co je formát, který taky umí jen 8bit na kanál, max. Tj. 10b na kanál tady asi v příloze neprojde. Leda přes link na 16b Tiff (co je asi v tom linku na uložto).
Uživatelský avatar
Luisifer
 
Příspěvky: 1227
Registrován: 05 pro 2011 21:15

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod ODSakEda » 11 bře 2019 18:22

Vypadá ten TIFF na 16bit na pixel 16bitx3 (protože tři barvy RGB) = 48bit, což nejspíš vyjadřuje ona zkratka BPP (Bit Per Pixe)? (viz screen)
No a vidím to skoro :? hladký
Přílohy
Přechod screen.jpg
Přechod screen.jpg (74.11 KiB) Zobrazeno 170 krát
Naposledy upravil ODSakEda dne 11 bře 2019 18:28, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 3998
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2019 18:27

Já vím, Luďku, že se to plnohodnotně zobrazit nedá, ale i tak jsem rád, že ten rozdíl je dostatečně viditelný. Ano, ten link na Ulož to jsem dával proto, že sem do přílohy to nejde...
Skoro je málo, Edo. Mělo by to být úplně hladké, bez viditelných přechodů. Jasně že je to 16 bit TIFF, jinak by to hladce zobrazit nešlo.
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod ODSakEda » 11 bře 2019 18:28

Já používám grafikou ideálně generovaný obrazec (generovaný přesně o rozlišení vašeho monitoru), nikoliv obrázek (o daném a často jiném rozlišení než máte monitor...) - TestScreens, jde o exe soubor logicky a má šedý jemný přechodový pásek i barevné přechody a j.: https://www.slunecnice.cz/sw/test-screens/ (neinstaluje se, další obrazce posunete entrem)
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 3998
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Luisifer » 11 bře 2019 18:34

Edo: Jaroušovi ale nejde o monitorem vygenerovaný test. Ale o to co zobrazuje přímo z PC, např. na čem se ve fotoeditoru pracuje.
Jinak ejhle, asi sem narazil na bug Photoshopu právě. Protože sem náhodou (omylem) dal výběr a po dokončení výběru se 16bit tiff rozpadne z 10bit zobrazení na 8bit zobrazení. Musím najít, kde se v PSku bugy hlásí....
Uživatelský avatar
Luisifer
 
Příspěvky: 1227
Registrován: 05 pro 2011 21:15

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod ODSakEda » 11 bře 2019 18:48

Tak asi nemám editor, nebo prohlížeč (mám jen Zoner a ACDSee), co podporuje plné zobrazení 10bit obrázku :(
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 3998
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Luisifer » 11 bře 2019 18:52

V ZPS X 10bpch zrušili, předešly verze 17/18 10bpch dovolovaly nastavit v pokročilym nastavení.
Uživatelský avatar
Luisifer
 
Příspěvky: 1227
Registrován: 05 pro 2011 21:15

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2019 18:53

A jaký máš Zoner, Edo? 10 bitů uměl Zoner od verze 12 v posledních aktualizacích.
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod ODSakEda » 11 bře 2019 19:17

Jarouš píše:A jaký máš Zoner, Edo? 10 bitů uměl Zoner od verze 12 v posledních aktualizacích.

asi 19? (Stále jej povoluji aktualizovat...) Kde to zjistím kua :evil:
Jmenuje se to: Zoner Photo Studio X , na účtě zase: Photo Studio X PRO
Naposledy upravil ODSakEda dne 11 bře 2019 19:22, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 3998
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2019 19:21

To by měl být současný, poslední Zoner. Tam 10 bitů zrušili. Verzi zjistíš pod otazníkem.
Jarouš
 
Příspěvky: 3648
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod ODSakEda » 11 bře 2019 19:23

Jarouš píše:To by měl být současný, poslední Zoner. Tam 10 bitů zrušili. Verzi zjistíš pod otazníkem.

Tak v červenci mi vyprší licence, tak je taky zruším :evil: ...
Jo tam je že je to verze 19. a mnoho dalších čísel ještě...
Naposledy upravil ODSakEda dne 11 bře 2019 19:25, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 3998
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Foveon do třetice...

Příspěvekod Luisifer » 11 bře 2019 19:25

https://www.zoner.cz/podpora/nahrazene- ... unkce.aspx
cit.: Odebráno v ZPS X
Možnosti – Pokročilé – Povolit zobrazování v 10bitové barevné hloubce – Vzhledem k náročnosti na speciální hardware byla tato funkce využívána jen minimálně, proto jsme ji odstranili.
Uživatelský avatar
Luisifer
 
Příspěvky: 1227
Registrován: 05 pro 2011 21:15

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků