Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod **lasta » 13 dub 2018 16:27

Sakury. (n)
**lasta

Příspěvekod josef38 » 13 dub 2018 16:28

Jardo nehledej v textu chyby, měl jsi to celkem dobře. Asi bych to ale napsal takto:
Obrázky máte kvalitní a to je podstatný! (n) (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 13 dub 2018 16:46

Josefe, mas to perfekt; myslim tu nemcinu! Budu se muset asi v lete u tebe zastavit, trochu si tu nemcinu zlepsit. ;)

A diky za pochvalu, (n) ale jsou to jenom cvaky...... (y)

;) Jeste jsem nasel jednu ;) :lol:

*
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 13 dub 2018 17:14

pe-pa píše:Josefe, mas to perfekt; myslim tu nemcinu! Budu se muset asi v lete u tebe zastavit, trochu si tu nemcinu zlepsit. ;)

A diky za pochvalu, (n) ale jsou to jenom cvaky...... (y)

;) Jeste jsem nasel jednu ;) :lol:

*

furt jen betonové domy a plechová auta zachycená navíc jen do půlky kol :(
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 13 dub 2018 17:31

pe-pa píše:Josefe, mas to perfekt; myslim tu nemcinu!

Petře děkuji! S mluvenou němčinou by to bylo podstatně horší, ta praxe mi opravdu schází.
josef38

Příspěvekod jajakm » 13 dub 2018 19:18

josef38 píše:Jardo nehledej v textu chyby, měl jsi to celkem dobře. Asi bych to ale napsal takto:

Jozefe rozhodně jsi lepší němčinář než já. Já vím, že ze mne žádný Šíler ani Géte nebude. :D

Edo sorry za tu další architekturu a za to, že těm vozidlům nejsou vidět celá kola. :D

Jarda
Přílohy
VEKA-11.jpg
VEKA-11.jpg (1.29 MiB) Zobrazeno 3671 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: Sd Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 13 dub 2018 19:28

jajakm píše: Edo sorry za tu další architekturu a za to, že těm vozidlům nejsou vidět celá kola. :D Jarda

Proč na moji poznámku reaguješ a omlouváš se Ty??? :shock:
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 13 dub 2018 19:31

Vím, už se opakuji, ale ty výstupy z Quattra se mi líbí! (n)
Už z principu věci by na fotoaparátu, který je v řadě Foveonů poslední, měl být pokrok znát. (n) (n)
josef38

Příspěvekod jajakm » 13 dub 2018 19:35

ODSakEda píše:
jajakm píše: Edo sorry za tu další architekturu a za to, že těm vozidlům nejsou vidět celá kola. :D Jarda

Edo myslel jsem, že si na tu architekturu a auta bez kol tady na SIGMA diskuzním foru stěžuješ tak nějak všeobecně.
Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 13 dub 2018 19:40

jajakm píše:
ODSakEda píše:

Edo myslel jsem, že si na tu architekturu a auta bez kol tady na SIGMA diskuzním foru stěžuješ tak nějak všeobecně.
Jarda

Někdo ti ty avizovaná ustřižená kola ukradl, a místo architektury dal perníkovou chaloupku z Mrazíka .. :P
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 13 dub 2018 19:42

Sice skoro ano, ale ty za to nemůžeš, ty sem ten hnus městskej :evil: nedáváš 8-)
(nemám totiž rád useknuté objekty - tedy neva mi ani tak auta bez kol, ale useknutá kola v necelé půlce, či jen kus karoserie, balkonu a j. :( Mě to nepřide ani dokumentaristické, ani umělecké :? Taky nemáš na fotce necelou půlku rolby... nebo toho kola lanovky - jako zajímavé objekty, ostatní (budovy a pod.) chápu že je někde střihnuté 8-) A taky nemáš tak málo širokoúhlý pohled (ohnisko) na to jak jsi dál od objektů (n) Což je u Petrovy architektury trestuhodné! (být blízko a fotit na víc jak 50mm...))
Naposledy upravil ODSakEda dne 14 dub 2018 07:59, celkově upraveno 6
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 13 dub 2018 19:43

jajakm píše:Jozefe rozhodně jsi lepší němčinář než já. Já vím, že ze mne žádný Šíler ani Géte nebude. :D

Na němčinu jsem chodil též soukromě k jistému pánovi v Praze do Meiselovy ulice. Dřel mě dost a to po všech stránkách. ;) Tento pán mě ohodnotil slovy. "Josefe, vy nejste filologický typ, ale máte alespoň snahu a píli!" Když jsem se po nějaké době ozval, že už dál chodit nebudu, protože nebyl zrovna levný, tak mě odpověděl, "Jestli nemáte peníze, to nevadí já vám půjčit!" :lol: :lol:
Takže z toho vidíš, že žádný lumen jsem nebyl a ani nejsem, pravda ale je, že mi něco tento učitel dal. :D
josef38

Příspěvekod pe-pa » 13 dub 2018 20:28

Jardo, to je ono! Co jsi furt tak skromny, nebo si neveris? Fotka je super, ma velkou dynamiku a kompozicne je take znamenita; jen tak dal!!!! VEKA-11.jpg (1.29 MiB (n) (n) (n)

Na Edu a pod. experty nedej a jich nedbej! Co on si o tom mysli je uplne, ale uplne nepodstatne a vubec ne dulezite! (n) Ve skutecnosti nema paru o kompozici atd. a opravdu tomu nerozumi i kdyby se rozkrajel na malilinke kousicky treba vztekem..... :lol: :lol: :lol:

Ale ma pravo se k nasim cvakum vyjadrit jak to vidi on! (n) I to je i pro nas prinos a poucne! ;) (n)

*
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 13 dub 2018 21:32

Sakra, Jardo, nedávej sem furt ty samé cvaky, jako Tvůj doprovod. Tak se nikdy pořádně fotit nenaučíš... :D :D :D
Tak to vidíš, Edo. Sice je úplně nepodstatné a nedůležité, co si myslíš o fotkách druhých, ale přesto je to přínos a poučné. Jako bych slyšel nějakého politika... ;) :D
Přílohy
_SDI2250.jpg
_SDI2250.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 3630 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 13 dub 2018 21:54

Eda trefil hřebík na hlavičku ... (n)
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 13 dub 2018 21:59

Ale to se nesmí... ;)
Jarouš

Příspěvekod ODSakEda » 14 dub 2018 07:30

Už jsem si tak nějak zvykl, že si Petr protiřečí často i v zápětí - v následující větě...
Ta druhá fotka se mi líbí mnohem více - vešla se tam dokonce i zvonice a více chaty (a useklý je nepodstatný objekt - smrček) a v popředí je markantnější tání a ústup zimy - tím jak se obnažuje louka, které je zde více, což je u tohoto námětu nejdůležitější sdělení (n) . (jo ta 2. z SD1 nemá nahoře na můj vkus tolik až tak ne zajímavého modrého nebe)

Sice má 2. fotka (z SD1) zde více Mpx a jiný úhel záběru - ač stejné ohnisko (asi jinou velikostí snímače?) , nebo je pořízena z jiné vzdálenosti(?), ale kompozice se mi jeví lepší a má více detailů v obraze 8-) .

Ale moje subjektivní amatérské pocity a názory jen strojaře, veřejnosti na této veřejné diskusi, neberte jako bernou minci. Nemohu vám nic dobrého přinést.

Krom vyjádření se fotky také dávám, ale jinde, neb nemám Faveon. Sám jsem vděčný za vyjádřování se knim profíky i amatéry. Jsem raději, když si někdo dá tu námahu, namísto obecných výkřiků..., a také konktretizuje v čem mám co špatně nebo nepěkně případně proč 8-)

Přeju aby po celý weejkend vydrželo dobré světlo a bezvětří. Tak hybajte ven! :D (ven z města! ;) )
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 14 dub 2018 08:11

Sobotni chvilka Zlinske poesie.

_SDI2383.jpg (1.49 MiB) Zobrazeno 35 krát
EXIF-Data

_SDI2390.jpg
_SDI2390.jpg (1.46 MiB) Zobrazeno 35 krát
EXIF-Data

Spickove kompozice, dokonce i S 3D dojmem, kde hlavni ucinkujici, v tomto pripade herecky zlinskeho mezinarodniho umeleckeho tymu jsou zamerne neostre kvuli zameru jednoho z nejlepsich zlinskych cvakalu zvysit co nejvic plasticky 3 D hloubkovym rozdilem rovin ostrosti ve cvaku.

Na prvnim cvaku je Mistrem primo genialne zachyceno nevsedni umeleckou kompozici naproste uklidneni sceny, tedy t.zv. vysoce ocenovanym mrtvym cvakem dopredu, smerem do ulice s kvetoucimi stromy, nadherne vyobrazeni asfaltky, ktere je Mistrem neobycejne mistrne zachyceno s velkou laskou k velkym "detailum" a dokonce celou dolni polovinou sensoru a tim i daneho formatu, za pouziti nezbytne nutneho stativu, ktery je znamym prvkem ve Zline jak rozpoznat nejlepsiho cvakare milovaneho zlinskeho okoli. Obdivovaneho predevsim zacinajicimi elevy cvakaciho digitalniho umu pro jeho mezinarodne zname i v Nemecku a vysoce ocenovane na mezinarodnich aukcich, zadumane, magentou podtrzene zlinske romanticke vecery a mistovsky zpracovane thema drevenych spalku pod sirakem a vubec samot baraku uvadenych obecenstvu pod vseobecnymi nazvy nejakych osad ci vesnic..... :lol: :lol: :lol:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 12:15, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 14 dub 2018 09:14

Ta fotografie s ustřiženým stožárem a značkou není z Quatra...
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 14 dub 2018 10:36

Edo, jenom pro doplnění. Crop faktor Quattra a Merrillu je stejný (1,5), Quattro má o 5 MPix. vyšší rozlišení. Použité objektivy také byly stejné, pevné padesátky ART. Úhel záběru je jiný, protože jsme si do focení vzájemně vůbec nekecali a každý si naprosto svobodně fotil co chtěl a jak chtěl. V tomto kontextu je naprosto úsměvný nějaký podsouvaný vliv "odborného" doprovodu na Jardovy fotky. Tomu se musí Jarda jenom smát, protože, na rozdíl od Mistra, moc dobře ví. A v úplně stejném duchu mi Mistr podsouvá použití stativu u fotek ze Zlína z rozkvetlé ulice. Mistr ví totiž úplně všechno a zaručeně správně. Tak tedy pro úplnost, ze stativu jsem nefotil ani minulou sobotu v Javorníkách s Jardou a Pavlem, ani tento čtvrtek ve Zlíně. Ale ono je to stejně zbytečné, pan Mahler si příště zase něco "zaručeného" vymyslí.
Těch více MPx u mojí fotky souvisí hlavně s tím, že vkládám fotky rozměrově trochu větší, než Jarda (1850 vs. 1500 pix. na délku), rozhoduje také konečná komprimace použitého softwaru. U Zoneru tu komprimaci můžu plynule měnit, u Irfanu nevím, jestli to lze.

Pro pana Mahlera extra, tyto fotky jsou ze stativu ;). Celý den silně foukalo a na prašnosti ve vzduchu je to znát.

Jo, Edo, není to Faveon, ale Foveon ;).
Přílohy
_SDI2372.jpg
_SDI2372.jpg (1.22 MiB) Zobrazeno 3547 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 168 mm
Čas expozice: 1/40 sec.