Jarouš píše:Odpovím Ti i na otázky v dnes již smazaném včerejším příspěvku, Petře.
"Nebo má snad někdo jiný názor?" Ano, já.
"Je to snad ve mě?" Ano.
Ostřím pořád stejně, jenom mám teď ostřejší objektivy. V SPP neostřím vůbec, stabilně mám ostrost na nule. V Zoneru mám pouze nastaven stále stejný algoritmus zmenšování. Nejvíc záleží, na jak velké rozlišení monitoru se díváš. Na svém 2560 x 1440 pix. to přeostřeně nevidím. Na menším rozlišení to tak může vypadat.
Chlap, co si nestojí za svým názorem ani 24 hodin jsi Ty. Je to přímá reakce na Tvůj včerejší smazaný příspěvek a nepřímá reakce na přímé zkušenosti s Tebou za více než 4 roky na tomto vlákně.
Smazat, co by se mohlo v budoucnu ukázat jako nepohodlné, rizikové či snad přímo nebezpečné. Tvoje taktika a praxe. Kdo se tedy vyhýbá přímé i potenciální odpovědnosti jako čert kříži?
Snad oceníš alespoň slušnost a věcnost mého příspěvku. A tím sofort opuštěním tohoto vlákna bys mu dopřál neocenitelnou službu, což zcela jistě není jen můj názor. Je pouze viditelný a čitelný a rozhodně ho nebudu mazat.
*
Jarousi, konecne jsem te prinutil priznat tu pravou barvu. Ne, ze bych to nevedel jiz davno o o ti ve skutecnosti jde, ale prime odpovedi jsem se nikdy, az ted, od tebe nedockal. Vzdy se ti podarilo k tomu nastrcit jineho borce...A asi jenom proto, ze jsi nyni v tom podporen Jardou, takze to z tebe pri prilezitosti smazani meho komentu vypadlo. Mam rad ve vsem jasno.
Ze jsem smazal svuj kriticky koment co se tyce Sigma fotaku neznamena jeste, ze bych zmenil svuj nazor na ne. Tento nazor, nebo rekneme presvedceni neni mnou vymyslene, abych tady snad proti sobe popuzoval me mile kolegy, nebo dokonce chtel rozbit toto vlakno, ale tato zkusenost a skutecnost je mnou zjistena i pouzivanim a srovnavanim s mymi sigmami jine fotaky jako jsou Nikon, Fuji a Canon.
Muj nazor je stale stejny a trva stale, ze to jsou uz v dnesni dobe prakticky zastarale masinky, ktere bohuzel nedokazi i tak jiz dnes bezne technicke discipliny jako je rychly a bezchybny AF, vcetne dlouhe doby ukladani fotky na kartu, vcetne relativne dlouhe upravy fotky v SPP, vcetne sensoru Foveon, ktery je vyraben stale tak, jak jej zkonstruoval kdysi v devadesatych letech Merrill. Prijde to Sigmu levneji.
A ty tvoje plky o nejake nebezpecnosti atd., meho komentu jsou ve skutecnosti vic nez usmevave...
Sigma se nesnazi vyvynout neco noveho, treba s pouzitim organickych materialu a ani se nesnazi pripadne koupit nejakou licenci na modernejsi, tim daleko citlivejsi sensor, ktery by sel s dobou i ve vyssich ISO atd. Tyto zakladni veci mohla jiz Sigma davno, nebo v soucasne dobe napr. u Quattra odstranit, kdyby chtela, kdyby chtela investovat. Ale ona nechce, nebot by ji to zhorsilo a snizilo zisky. Rika se, ze fotaky od Sigmy vlastni ne prilis fotografu, ale ve svetovem meritku je tech prodeju tolik, ze se Sigme stale vyplaci pro tyto verne stoupence foveonu konstruovat stale nove a nove modely, avsak se stale stejnymi nebo podobnymi bolestmi, ktere dodnes Sigmaci u svych fotaku postradaji. Rika se, ze jsou sigma-fotaky jen takovy konicek majitele firmy a ze jsou dotovany hlavni vyrobou a prodejem jejich objektivu. Tomu se ale verit neda, je to jen bachorka pro hlupaky. V kapitalismu se vyrabi a prodava jen a jen kvuli profitu a ne, aby se profit z jednoho rozmelnoval a snizoval druhym. Atd., atd., to by bylo dlouhe povidani. Nakonec to je vseobecne zname, tak proc to dal rozmazavat. Proto jsem muj koment smazal! Ale muj nazor je stale tentyz, at se jedna o jakykoliv Sigma fotak. A ze jsem mel vsechny od sameho zacatku pocinaje SD9.
Mnozi a neni jich malo, vcetne i nasich kolegu zde jako jsou Laco, Ruby, Josef38, OVal, Lubos a dalsi, toto vlakno opustili na zaklade svych osobnich zkusenosti se sigmackymi fotaky a spokojene dnes foti s jinymi znackami. To mi nemuze nikdo poprit! Tise, diplomaticky a takticky odsud odesli, aniz by se nejak zminili, i kdyz obcas z nich take neco negativniho vypadlo, ale jenom jakoby mimochodem. Proc by meli take o tech sigmach psat obsirneji, vzdyt jsou to vasi sousede, ziji s vami, tak proc mit nejakou zlou krev. Sem tam se tu ve vlakne ukazi ze zvedavosti, nebo nakouknou anonymne a to je tak vsechno.
Tyto negativni vlastnosti vsech sigma fotaku jsou vseobecne znamy po celem svete. U zadne jine znacky neni tolik prodeju z druhe ruky jako u Sigmy. Ze zvedavosti kvuli povesti jake delaji sigmacke fotaky super fotky se zase najdou novi majitele, kteri tento fotak koupi. Valna vetsina ho ale zase brzy proda...A tak to jde stale dal a dal.
Jedine snad Sigmacke DP jsou popularni a majitele jsou s nimi pomerne spokojeni. Take i proto, ze ve vetsine maji tyto DP lepsi objektivy nez byvaly drivejsi Sigma SA Objektivy a i take proto, ze se vsechny tyto DP az na DP Quattra pekne pohodlne vesly do skoro kazde kapsy.
Ze jsem nespokojeny a obcas na me sigmy nadavam, je fakt, nebot kdyz si je zkonfrontuji s temi jinymi fotaky s Bayerem, ktere vlastnim nebo jsem vlastnil, se mnohdy divim, ze si delam takove nasili. Ale i kdyz Sigmacke fotaky maji tak zastarale vlastnosti, ktere mnohdy opravdu nervuji, fotim s nimi rad, protoze to jedine v cem maji ne vzdycky, ale casto navrch, jsou jejich fotky focene do RAWu. Jsem uz dost stary na to abych se vlacel a tahal s kompletni vystroji Canon nebo Nikon, obvzvlast po horach, i kdyz ted ne tak casto. V tom mi sigma vyhovuje, aspon subjektivne, o dost vic, vcetne nynejsiho Quattra i s 18-35 Art. Dostal jsem se pozvolna behem casu do situace, kdy fotim s redukovanym fotografickym parkem, se kterym se da zrovna tak dobre vse vyfotit, ale celkove vazi daleko mene a da se dobre nosit. Prakticky se da se Sigmou daleko lepsi a kvalitnejsi fotka vyfotit nez s nejakym lepsim bayerem, i kdyz Sigmu i v tomto hodne dohaneji. Ale pak vcetne utrpeni u SPP. Sigmacka fotka je relativne o mnoho lepsi a kvalitnejsi jak po strance barev, ostrosti, detailu atd., ze i dnes ma stale jeste navrch i pres ty fotaky s velkym sensorem a MP.
Jarousi, diky za vysvetleni k tomu preostreni; mam podobne velky monitor jako ty.

Kdysi jsi mi vycetl, ze fotim stale stejne nebo vubec baraky a ulice na mych fotografickych trasach a tady vkladam. O.K. Ale pak se opravdu divim, proc sem vkladas a to stale take ty baraky, ulice, vlastne take to same. Ze uz i Jarda se osmelil ti to tady napsat...

A vsechno na clonu F8, jako bys v tom svem fotaku nic jineho nemel. A ty baraky, pres to, ze jsi je fotil o 16 hodine, kdy bylo jeste fury svetla, mas tim rozmazane kolemjdouci, ze vypadaji jako duchove... Coz pro fotku je vic nez velice negativni...tedy za denniho svetla....Vypada to jakoby jsi fotil s nejakou velkoformatovou deskovou analogovou kamerou nekdy kolem roku 1900.....
Nevidim naprosto zadny duvod, abych z tohoto vlakna zmizel jenom proto, ze nevonim nejakemu kolegovi. Neni to preci moje vec. Vzdyt, i kdyz mi takovi kolegove doporucuji, abych z vlakna odesel, muzou sami take to same ucinit, nebo ne?
A jeste poznamku k Jardovu znechuceni.

Jardo, je s podivem jake znechuceni v tobe vyvolalo smazani meho komentu. Je to vubec mozne? Vzdyt byl napsan naprosto slusne.....
Doufam, ze jsem me vysvetleni napsal slusne, aniz bych tim nekoho urazil. Jestli ano, tak mne omluvte!

*
Take zde zustavam hlavne i proto, ze velice rad si prohlizim Luby vyborne fotky, ktere maji ve vetsine perfektni umeleckou uroven a je na nich znat, ze se Lubo snazi kdyz tady vlozit, tak ne nejaky ten pseudocvak, ale aby mela jeho fotka vysokou uroven a kvalitu a pak take i kvuli rovne povaze Miry, ktera se mi libi a je zde ve vlakne vzacna.
*