Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 20 lis 2017 22:36

Lubo, moc pekne motivy a tim i suprove fotky! (n)

Jarousi, jeste k tem tvym barakum; ty baraky mas prilis ostrene; neostri tolik, tim tu rozlisitelnost nezvetsis, prave naopak ji jeste vic nicis. To bych si mohl dovolit snad jen ja, protoze fotim s Quadren.... :lol:

Je mi velkou zahadou jakou mas povahu. Vzdy nejakou chytrou narazku, neco uplne hloupeho hodis mezi lidi a kdyz se te konkretne jako ja ted ptam o koho jde, tak si nadejchane snad o sobe myslis jak nesmirne chytre mi na konkretni otazku nekonkretne, vyhybave odpovidas. Proc to pises, kdyz pak mas kalhoty plne strachu pred odpovednosti za ty kecy a vyhybas se prime odpovedi jako cert krizi? (y)

Pak, kdo tady popichuje kolegy...... ja tedy ne...

*
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 20 lis 2017 23:24

Odpovím Ti i na otázky v dnes již smazaném včerejším příspěvku, Petře.
"Nebo má snad někdo jiný názor?" Ano, já.
"Je to snad ve mě?" Ano.
Ostřím pořád stejně, jenom mám teď ostřejší objektivy. V SPP neostřím vůbec, stabilně mám ostrost na nule. V Zoneru mám pouze nastaven stále stejný algoritmus zmenšování. Nejvíc záleží, na jak velké rozlišení monitoru se díváš. Na svém 2560 x 1440 pix. to přeostřeně nevidím. Na menším rozlišení to tak může vypadat.
Chlap, co si nestojí za svým názorem ani 24 hodin jsi Ty. Je to přímá reakce na Tvůj včerejší smazaný příspěvek a nepřímá reakce na přímé zkušenosti s Tebou za více než 4 roky na tomto vlákně.
Smazat, co by se mohlo v budoucnu ukázat jako nepohodlné, rizikové či snad přímo nebezpečné. Tvoje taktika a praxe. Kdo se tedy vyhýbá přímé i potenciální odpovědnosti jako čert kříži?
Snad oceníš alespoň slušnost a věcnost mého příspěvku. A tím sofort opuštěním tohoto vlákna bys mu dopřál neocenitelnou službu, což zcela jistě není jen můj názor. Je pouze viditelný a čitelný a rozhodně ho nebudu mazat.
Jarouš

Příspěvekod ODSakEda » 20 lis 2017 23:54

pe-pa píše:;) *

Petře, na takovéto Tvoje modré... fotky: download/file.php?id=113274 si kup filtr proti protěžování modré, např tento: http://www.megafoto.cz/hoya-skylight-pro-1-77.html

Cituji: "Filtry Skylight odrážejí podobně jako UV filtry část spektra v ultrafialové oblasti. Liší se však lehkým narůžovělým/nahnědlým zabarvením způsobující "oteplení" namodralých odstínů, které vznikají hlavně při fotografování pod jasnou oblohou. Například při fotografování na horách za jasného počasí odstraní namodralou barvu sněhu nebo může podat věrnější pleťovou barvu při fotografování portrétů opět za jasného počasí."

Povrchová úprava HMC navíc minimalizuje reflexe na povrchu filtru 8-)
ODSakEda

Příspěvekod MiraM » 21 lis 2017 08:04

Taky by mě zajímalo, proč si nestojis za svým smazanym názorem Petře. Ostatně není to poprvé. M
MiraM

Příspěvekod jajakm » 21 lis 2017 08:58

MiraM píše:Taky by mě zajímalo, proč si nestojis za svým smazanym názorem Petře. Ostatně není to poprvé. M

Petře připojuji se k názoru Jarouše a MiraM. Petře tvé chování zde na diskuzním foru SIGMA mne už tak znechutilo, že jsem maximálně omezil vkládání svých fotografií. Nemám chuť pak číst tvoje plky. Pokud je tvým cílem toto vlákno zlikvidovat, tak se ti to daří. K mojí velké smůle. Tebou smazaný příspvěk jsem také četl, ale raději nekomentoval. Pokud to měl být z tvé strany vtip, tak se ti opravdu ale opravdu nepovedl. Jarda
jajakm

Příspěvekod axislubo » 21 lis 2017 11:09

Jarous, to je Velka fatra, ale nasiel by si tam aj kusok Nizkych tatier.
Přílohy
SDIM0519.jpg
SDIM0519.jpg (560.24 KiB) Zobrazeno 5196 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/5
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Pattern
SDIM0510.jpg
SDIM0510.jpg (678.54 KiB) Zobrazeno 5196 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 21 lis 2017 11:44

Jarouš píše:Odpovím Ti i na otázky v dnes již smazaném včerejším příspěvku, Petře.
"Nebo má snad někdo jiný názor?" Ano, já.
"Je to snad ve mě?" Ano.
Ostřím pořád stejně, jenom mám teď ostřejší objektivy. V SPP neostřím vůbec, stabilně mám ostrost na nule. V Zoneru mám pouze nastaven stále stejný algoritmus zmenšování. Nejvíc záleží, na jak velké rozlišení monitoru se díváš. Na svém 2560 x 1440 pix. to přeostřeně nevidím. Na menším rozlišení to tak může vypadat.
Chlap, co si nestojí za svým názorem ani 24 hodin jsi Ty. Je to přímá reakce na Tvůj včerejší smazaný příspěvek a nepřímá reakce na přímé zkušenosti s Tebou za více než 4 roky na tomto vlákně.
Smazat, co by se mohlo v budoucnu ukázat jako nepohodlné, rizikové či snad přímo nebezpečné. Tvoje taktika a praxe. Kdo se tedy vyhýbá přímé i potenciální odpovědnosti jako čert kříži?
Snad oceníš alespoň slušnost a věcnost mého příspěvku. A tím sofort opuštěním tohoto vlákna bys mu dopřál neocenitelnou službu, což zcela jistě není jen můj názor. Je pouze viditelný a čitelný a rozhodně ho nebudu mazat.

*

Jarousi, konecne jsem te prinutil priznat tu pravou barvu. Ne, ze bych to nevedel jiz davno o o ti ve skutecnosti jde, ale prime odpovedi jsem se nikdy, az ted, od tebe nedockal. Vzdy se ti podarilo k tomu nastrcit jineho borce...A asi jenom proto, ze jsi nyni v tom podporen Jardou, takze to z tebe pri prilezitosti smazani meho komentu vypadlo. Mam rad ve vsem jasno.

Ze jsem smazal svuj kriticky koment co se tyce Sigma fotaku neznamena jeste, ze bych zmenil svuj nazor na ne. Tento nazor, nebo rekneme presvedceni neni mnou vymyslene, abych tady snad proti sobe popuzoval me mile kolegy, nebo dokonce chtel rozbit toto vlakno, ale tato zkusenost a skutecnost je mnou zjistena i pouzivanim a srovnavanim s mymi sigmami jine fotaky jako jsou Nikon, Fuji a Canon.
Muj nazor je stale stejny a trva stale, ze to jsou uz v dnesni dobe prakticky zastarale masinky, ktere bohuzel nedokazi i tak jiz dnes bezne technicke discipliny jako je rychly a bezchybny AF, vcetne dlouhe doby ukladani fotky na kartu, vcetne relativne dlouhe upravy fotky v SPP, vcetne sensoru Foveon, ktery je vyraben stale tak, jak jej zkonstruoval kdysi v devadesatych letech Merrill. Prijde to Sigmu levneji.
A ty tvoje plky o nejake nebezpecnosti atd., meho komentu jsou ve skutecnosti vic nez usmevave... :lol:

Sigma se nesnazi vyvynout neco noveho, treba s pouzitim organickych materialu a ani se nesnazi pripadne koupit nejakou licenci na modernejsi, tim daleko citlivejsi sensor, ktery by sel s dobou i ve vyssich ISO atd. Tyto zakladni veci mohla jiz Sigma davno, nebo v soucasne dobe napr. u Quattra odstranit, kdyby chtela, kdyby chtela investovat. Ale ona nechce, nebot by ji to zhorsilo a snizilo zisky. Rika se, ze fotaky od Sigmy vlastni ne prilis fotografu, ale ve svetovem meritku je tech prodeju tolik, ze se Sigme stale vyplaci pro tyto verne stoupence foveonu konstruovat stale nove a nove modely, avsak se stale stejnymi nebo podobnymi bolestmi, ktere dodnes Sigmaci u svych fotaku postradaji. Rika se, ze jsou sigma-fotaky jen takovy konicek majitele firmy a ze jsou dotovany hlavni vyrobou a prodejem jejich objektivu. Tomu se ale verit neda, je to jen bachorka pro hlupaky. V kapitalismu se vyrabi a prodava jen a jen kvuli profitu a ne, aby se profit z jednoho rozmelnoval a snizoval druhym. Atd., atd., to by bylo dlouhe povidani. Nakonec to je vseobecne zname, tak proc to dal rozmazavat. Proto jsem muj koment smazal! Ale muj nazor je stale tentyz, at se jedna o jakykoliv Sigma fotak. A ze jsem mel vsechny od sameho zacatku pocinaje SD9.

Mnozi a neni jich malo, vcetne i nasich kolegu zde jako jsou Laco, Ruby, Josef38, OVal, Lubos a dalsi, toto vlakno opustili na zaklade svych osobnich zkusenosti se sigmackymi fotaky a spokojene dnes foti s jinymi znackami. To mi nemuze nikdo poprit! Tise, diplomaticky a takticky odsud odesli, aniz by se nejak zminili, i kdyz obcas z nich take neco negativniho vypadlo, ale jenom jakoby mimochodem. Proc by meli take o tech sigmach psat obsirneji, vzdyt jsou to vasi sousede, ziji s vami, tak proc mit nejakou zlou krev. Sem tam se tu ve vlakne ukazi ze zvedavosti, nebo nakouknou anonymne a to je tak vsechno.

Tyto negativni vlastnosti vsech sigma fotaku jsou vseobecne znamy po celem svete. U zadne jine znacky neni tolik prodeju z druhe ruky jako u Sigmy. Ze zvedavosti kvuli povesti jake delaji sigmacke fotaky super fotky se zase najdou novi majitele, kteri tento fotak koupi. Valna vetsina ho ale zase brzy proda...A tak to jde stale dal a dal.

Jedine snad Sigmacke DP jsou popularni a majitele jsou s nimi pomerne spokojeni. Take i proto, ze ve vetsine maji tyto DP lepsi objektivy nez byvaly drivejsi Sigma SA Objektivy a i take proto, ze se vsechny tyto DP az na DP Quattra pekne pohodlne vesly do skoro kazde kapsy.

Ze jsem nespokojeny a obcas na me sigmy nadavam, je fakt, nebot kdyz si je zkonfrontuji s temi jinymi fotaky s Bayerem, ktere vlastnim nebo jsem vlastnil, se mnohdy divim, ze si delam takove nasili. Ale i kdyz Sigmacke fotaky maji tak zastarale vlastnosti, ktere mnohdy opravdu nervuji, fotim s nimi rad, protoze to jedine v cem maji ne vzdycky, ale casto navrch, jsou jejich fotky focene do RAWu. Jsem uz dost stary na to abych se vlacel a tahal s kompletni vystroji Canon nebo Nikon, obvzvlast po horach, i kdyz ted ne tak casto. V tom mi sigma vyhovuje, aspon subjektivne, o dost vic, vcetne nynejsiho Quattra i s 18-35 Art. Dostal jsem se pozvolna behem casu do situace, kdy fotim s redukovanym fotografickym parkem, se kterym se da zrovna tak dobre vse vyfotit, ale celkove vazi daleko mene a da se dobre nosit. Prakticky se da se Sigmou daleko lepsi a kvalitnejsi fotka vyfotit nez s nejakym lepsim bayerem, i kdyz Sigmu i v tomto hodne dohaneji. Ale pak vcetne utrpeni u SPP. Sigmacka fotka je relativne o mnoho lepsi a kvalitnejsi jak po strance barev, ostrosti, detailu atd., ze i dnes ma stale jeste navrch i pres ty fotaky s velkym sensorem a MP.

Jarousi, diky za vysvetleni k tomu preostreni; mam podobne velky monitor jako ty. ;) Kdysi jsi mi vycetl, ze fotim stale stejne nebo vubec baraky a ulice na mych fotografickych trasach a tady vkladam. O.K. Ale pak se opravdu divim, proc sem vkladas a to stale take ty baraky, ulice, vlastne take to same. Ze uz i Jarda se osmelil ti to tady napsat... ;) A vsechno na clonu F8, jako bys v tom svem fotaku nic jineho nemel. A ty baraky, pres to, ze jsi je fotil o 16 hodine, kdy bylo jeste fury svetla, mas tim rozmazane kolemjdouci, ze vypadaji jako duchove... Coz pro fotku je vic nez velice negativni...tedy za denniho svetla....Vypada to jakoby jsi fotil s nejakou velkoformatovou deskovou analogovou kamerou nekdy kolem roku 1900..... ;)

Nevidim naprosto zadny duvod, abych z tohoto vlakna zmizel jenom proto, ze nevonim nejakemu kolegovi. Neni to preci moje vec. Vzdyt, i kdyz mi takovi kolegove doporucuji, abych z vlakna odesel, muzou sami take to same ucinit, nebo ne?

A jeste poznamku k Jardovu znechuceni. :lol: Jardo, je s podivem jake znechuceni v tobe vyvolalo smazani meho komentu. Je to vubec mozne? Vzdyt byl napsan naprosto slusne..... :shock:

Doufam, ze jsem me vysvetleni napsal slusne, aniz bych tim nekoho urazil. Jestli ano, tak mne omluvte! ;)

*
Take zde zustavam hlavne i proto, ze velice rad si prohlizim Luby vyborne fotky, ktere maji ve vetsine perfektni umeleckou uroven a je na nich znat, ze se Lubo snazi kdyz tady vlozit, tak ne nejaky ten pseudocvak, ale aby mela jeho fotka vysokou uroven a kvalitu a pak take i kvuli rovne povaze Miry, ktera se mi libi a je zde ve vlakne vzacna. (n)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 21 lis 2017 18:18, celkově upraveno 5
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 21 lis 2017 13:09

pe-pa píše:... Nevidim naprosto zadny duvod, abych z tohoto vlakna zmizel jenom proto, ze nevonim nejakemu kolegovi. Neni to preci moje vec. Vzdyt, i kdyz mi takovi kolegove doporucuji, abych z vlakna odesel, muzou sami take to same ucinit, nebo ne?

Nevoníš více kolegům. Jistě je to tvoje věc, zda toto vlákno opustíš nebo neopustíš. Může se ti ale brzy stát, že tu budeš diskutovat jen sám se sebou. SIGMÁKŮM, kterým také nevyhovuje tvůj způsob komunikace, brzy nabídnu diskuzi na jiném uzavřeném diskuzním fóru. Samozřejmě bez tvé osoby. Tady se pak budu jen s pobavením dívat, jak tomu tady šéfuješ. Ono se říká, že moudřejší ustoupí. Tak se tím budu řídit.

pe-pa píše:... A jeste poznamku k Jardovu znechuceni. :lol: Jardo, je s podivem jake znechuceni v tobe vyvolalo smazani meho komentu. Je to vubec mozne? Vzdyt byl napsan naprosto slusne..... :shock:

Petře já nejsem znechucený z toho, že jsi smazal svůj příspěvek. To nebylo poprvé. Jsem velmi znechucený z tvého stylu komunikace zde na diskuzním fóru, který tady předvádíš už několik let.
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 21 lis 2017 13:36

Edo, dik za koment! (n) Ja se modre ve fotce nevyhybam a je mi ve fotce casto prijemna; je to take soucast denniho svetla. O UV filtru vim uz davno, znam ho a neni mi cizi. Ale na Sigmach ho nepouzivam. Modrou barvu prilis neodstranuje, ale nejvic eliminuje UV slozku svetla. Pouzival jsem ho kdysi jeste tak na horach do urcite nadmorske vysky, ale dneska se bez nej obejdu. :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:47, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod vrgada » 21 lis 2017 22:28

2 pe-pa
tak jak te odjakziva naprosto nesnasim pro tvoji vulgaritu a urazeni vseho a vsech, tak klobouk dolu nad tvym poslednim dlouhym prispevkem o sigme a foveonu i kdyz pocatek diskuse i smazany prispevek mi utekl. A byl bych i za sebe rad, kdyby sla sigma do sebe a udelalo neco na urovni doby a to jsem nemel vsechny modely jen tu SD14ku (asi vadnou tahnouci do zelena), dp1 dp2 dp2m dp1m, cus
vrgada

Příspěvekod ODSakEda » 21 lis 2017 22:41

pe-pa píše:Edo, dik za koment! (n) Ja se modre ve fotce nevyhybam a je mi ve fotce casto prijemna; je to take soucast denniho svetla. O UV filtru vim uz davno, znam ho a neni mi cizi. Ale na Sigmach ho nepouzivam. Modrou barvu prilis neodstranuje, ale nejvic eliminuje UV slozku svetla. Pouzival jsem ho kdysi jeste tak na horach do urcite nadmorske vysky, ale dneska se bez nej obejdu. :) *

Proč jsi tuto fotku ( SDQ_0324.Gg..jpg ) uměle... zprznil prozměnu moc do ruda??? :shock: :? :( ...
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 21 lis 2017 23:00

Stromy.
Zapomněl bych: Lubo, ten růžový pás přes ty stromy je fantastický (n) (n). Druhá je taky z první ligy (n).
Přílohy
_SDI1327.jpg
_SDI1327.jpg (1.88 MiB) Zobrazeno 5126 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
Clona: F/11
ISO: 100
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Naposledy upravil Jarouš dne 21 lis 2017 23:23, celkově upraveno 1
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 21 lis 2017 23:14

Edo, mas asi tvuj monitor trochu v barvach posunuty. Na me fotce se zapadem slunce zadna ruda videt neni, tedy na dobre serizenem monitoru, ale pouze ruzne sytosti oranzove. Aspon ja rudou nikde ve fotce nevidim a ani tam zadna neni.

Mozna, ze te to ted prinuti si prezkouset a seridit mozna svuj monitor? ;)

*
Vrgada, o nic jsi neprisel cist ten muj smazany koment. Bylo v nem v kostce to same jako ted v tomto komentu, s tim, ze asi Quattro prodam a ze tady ve vlaknu nejsem zvedavy na cvaky stale stejneho ze Zlina a okoli a na cvaky porizene ze sluzebnich cest. Nic, co by mohlo nekoho nadzvednout k nejakemu jiz chronickemu, ale ted tady k akutnimu zachvatu nejake nervozy. :lol:
Nic dalsiho nebo urazliveho tam nestalo a ani nikde jinde. Jen vecny koment me nespokojenosti se sigmami.

Diky za tvuj komentar!

*
Naposledy upravil pe-pa dne 22 lis 2017 09:56, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 22 lis 2017 06:49

ODSakEda píše:Proč jsi tuto fotku ( SDQ_0324.Gg..jpg ) uměle... zprznil prozměnu moc do ruda??? :shock: :? :( ...

Mně nepřijde, že by byla uměle přibarvená. A líbí se mi.
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 22 lis 2017 11:40

josef38 píše:
ODSakEda píše:Proč jsi tuto fotku ( SDQ_0324.Gg..jpg ) uměle... zprznil prozměnu moc do ruda??? :shock: :? :( ...

Mně nepřijde, že by byla uměle přibarvená. A líbí se mi.

Tak ktera je pak puvodni a vernejsi, ze ma jednu vyrazne jinou? Navic v teto rude uz ma fleky i v cistem nebi (vpravo nize)...
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 22 lis 2017 13:33

ODSakEda píše:Tak ktera je pak puvodni a vernejsi, ze ma jednu vyrazne jinou? Navic v teto rude uz ma fleky i v cistem nebi (vpravo nize)...

Jj, každá je jiná, pravdu máš, ale já bych si netroufl hádat, která je věrnějši. To ví jen autor. :D :D
Přílohy
Porovnání.jpg
Porovnání.jpg (955.99 KiB) Zobrazeno 5079 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/5.6
Whitebalance: Automaticky
Model: Sd Quattro
Expoziční program: Manuální
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 22 lis 2017 19:51

josef38 píše: Jj, každá je jiná, pravdu máš, ale já bych si netroufl hádat, která je věrnějši. To ví jen autor. :D :D

Jináč bych se o tom ani nezmínil. Navíc ta 2. má již oranžovou záři mraků nad místem zapadajícího Slunce, již slitou :(
Ano, jaká byla realita vs jas i barevné podání fotky to ví jen autor. A búh ;-) A každý to vidí jinak - jednak svýma očima (každému může obraz interpretovat mozek trochu jinak! Obrazový vjem živých tvorů je jen iluze!!! a ta se různí.) a druhak - dle nastavení monitoru 8-)
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 22 lis 2017 20:16

Edo, ano, kazda je jina. Myslim, ze na to mam pravo sve cvaky upravovat tak jak se mi to libi; nebo Edo ne? :) Ty fleky tam v te obloze jsou, nejde momentalne snad, nebo ano? o nejaky ten test, tak jsem se vubec nenamahal ty fleky odstranit. Me ve fotce v tomto stadiu upravy momentalne nevadi a uprava pro zacatek staci. :) Ale ruda tam neni! :)

+
Josefe, dekuji za koment a ze se ti fotka i takto, ne zcela doupravena, libi!!!! Diky! :)

*
Nekolik fotek z dnesni toulky za motivem:
+
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:47, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 22 lis 2017 21:57

Pepa, konecne fotky co stoja za pozretie (n)
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 22 lis 2017 22:46

Ještě jedna z parku.
Přílohy
_SDI1324.jpg
_SDI1324.jpg (2.01 MiB) Zobrazeno 5035 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/6 sec.
Clona: F/11