Petře, klidně bych to mohl udělat, ale je to zbytečné. Ten můj objektiv je extrémně špatný v levé třetině obrazu, vynikající v prostřední třetině (tam se, možná, vyrovná objektivům DP Merrill) a špatný v pravé třetině. Pouze v blízkosti 50 mm ohniska a na samých 50 mm je kresba dostatečně vyrovnaná v celé ploše. Z tohoto důvodu fotím na nižší clony, než f/8, zcela výjimečně, když je to z ruky a už není dost světla. Myslím, že zejména kvůli té levé straně od 17 do cca 35 mm mám extrémně špatný kus, neostrost nezamaskuje ani clona 8, chce to minimálně clonu 11, aby se nad tím dalo zamhouřit oko. Takže rada na závěr. Pokud bys narazil na kus, který je tak ostrý, jako ten, který testovali na Photozone, mohl bys být spokojen, středová ostrost je nejvyšší napříč značkami u objektivů tohoto rozsahu a světelnosti. Bezpodmínečně by to chtělo mít možnost si objektiv vybrat z vícero kusů, což by třeba v Mnichově mohlo jít, u nás by to byl, patrně, dost velký problém.
Pár ukázek na toto téma jsem dával do TNČ, naposledy tady:
viewtopic.php?f=41&t=473&start=5340. Jsou to výřezy 1:1.
Na předcházející stránce je celek té fotky na 50 mm a pár dalších z Beskyd, už bez výřezů.
Ten objektiv je dost nevyzpytatelný (můj kus), někdy se v míře a rozmístění neostrých partií na fotce vůbec nevyznám. Např. je ostrý hlavní objekt ve vzdálenosti 50 m (střed), levý okraj, třeba 55 m, je velmi špatný, ale levý dolní roh, třeba 5 až 10 m před foťákem, má ostrost velmi solidní. Fakt se v tom nevyznám. Na 50 mm jsem si zase už párkrát všiml, že okraje fotky jsou ostřejší, než středová část. Sice ne moc velký rozdíl, ale díky Foveonu pozorovatelný. Opravdu zvláštní sklo...
A úplně na konec, s pevnou 35/1,4 to musí dělat naprosto špičkové fotky, stejně tak, jako s 85/1,4 a všemi makry (70, 105, 150). Padesátka f/1,4 má, podle testů, které jsem viděl, velmi slabé rohy obrazu, tam to vypadá skoro hůř, než ten můj zoom na 50 mm. Nejuniverzálnější velmi dobrá skla jsou momentálně 50-150/2,8 DC OS a poslední verze 70-200/2,8 se stabilizací. Alespoň jeden z nich bych měl moc rád a o kvalitu bych se příliš nebál. Ten 50-150 se stabíkem nemá ve svém rozsahu napříč značkami konkurenci, měl by být opravdu velmi ostrý a solidně vyrovnaný v celé ploše snímku.