Omlouvám se, Petře, Tvou otázku jsem zaznamenal, ale pokládal jsem ji, vzhledem k nesouměřitelnosti Tvých a mých zkušeností a dovedností, za veskrze ironickou, podpořenou na konci věty chechtavým smajlíkem. A hlavně, vůbec nevím, na co se ptáš. Ty poslední fotky jsou obyčejné vycházkové cvaky z ruky bez jakýchkoliv filtrů či jiných pomůcek. Běžným způsobem zpracovaný RAW v SPP, který je, ovšem, geniální. Kamarád Nikoňák mi tento nástroj naprosto nefalšovaně závidí a já se mu ani nedivím. Ale na druhou stranu s jinými RAW konvertory a vůbec RAW soubory mám velmi malé zkušenosti, takže se vůbec nedivím, že nedokážu dostat z Nikon RAWů ani přibližně to, co snadno dostanu ze Sigmy pomocí SPP. Ale hlavně, jak píšu, pořád musím vycházet z toho, že to neumím (kamarád taky moc ne), přesto si čím dál víc myslím, že data z Foveonu jsou excelentní a SPP konvertor je naprosto perfektní nástroj (rychlost do toho nepletu, ta nemá s kvalitou výsledku nic společného). Zkus to brát velkoryse optikou člověka, který se Sigmou nenafotil ještě ani 2000 fotek, navíc je to jeho první digitál. RAWů jsem vyvolal a upravil sotva pár stovek. Na rady a vyučování se fakt necítím, akorát se snažím fotit tak, jak vidím. Na nějaké umění nemám buňky, předstírání mi nikdy moc nešlo...