Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 08 lis 2013 20:45

Josef01 píše:Focení do RAW je základem pro kvalitní fotografii a zpravidla obsahuje surová data, která jsou vyčtena z čipu.........

Josefe děkuji Ti za tento příspěvek! Ty budeš pro toto vlákno velká posila! (n)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 21:07

Josef
Ty si to previedol ako a ja na ziarovku. A oni sa priblizne zrovnali. Len farby nesedia. To som skutocne skumal podrobne. Nemusel si to posielat.

Problem je v inom. A to som ukazoval ako neschopnost RAWu vyrovnat sa zo zlym nastavenim bielej.
Daj autoWB s oboch snimkov a uvidis tu zradu.
Takze ak niekto nevie, ako to tam vypadalo da Auto a vypadne mu šunt. Da druhu vyjde zase inak, ako iny šunt. Ani jedna spravna.
Proste RAW to nezvladol... Potvrdene. Pri peknych snimkov ulice mozna, aspon trochu..

ach_jaj_panecku.jpg
ach_jaj_panecku.jpg (622.77 KiB) Zobrazeno 6775 krát

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 21:22

Otevřel jsem RAW a první co je na první pohled jasné je špatná expozice. Druhý problém je světlo, které nemá definovanou teplotu a pro takovéto fotografie se používá světlo 5200K. Pokud se použije světlo např. 6500K pak bílá není bílá ale nažloutlá. Bohužel lidské oko a mozek trochu člověka oklamou a když oko vidí bílý papír v nažloutlém světle, mozek "vidí" bílou, protože je tak naučený - papír = bílá, ale je to pouze šálení smyslů.

Vídíte v tom stínu tu barvu žlutého světla?

Obrázek
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 21:35

Josef01
Mas pravdu. Ale mi neriesime ako ma ta fotka vypadat. Ale preco vsemocny RAW nesplnil svoje poslanie.
Fotka bola umyselne zle nafotena, ale vyznavaci RAWu tvrdia, ze to nevadi. A ono to vadi.
Skus u oboch AUTO.

PS. Tvoj pokus je tak nejak najblizsie... (n) Ale to neriesime.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 08 lis 2013 21:37

Josef01 píše:Otevřel jsem RAW a první co je na první pohled jasné je špatná expozice.

Josefe, tady ani tak nešlo a dokonalé barevné vyrovnání snímku, jako o to, že RAW je datový soubor, v kterém vyrovnání bílé při fotografování nic moc neudělá. Že je to pouze pokyn pro editor, jak má snímek barevně zpracovat. A tento pokyn mohu dát tomuto souboru klidně až při jeho zpracování v editoru do JPEGu. A o to přesnější, když budu mít na snímku i šedou tabulku.

Přirozeně je správné naexponování podmínkou!
Naposledy upravil josef38 dne 08 lis 2013 21:38, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 21:38

Já myslím, že AUTO je občas nepoužitelná funkce. V zaslaných RAW je bílá nahrazena žlutým světlem a tedy správná základní barva porcelánu je žlutá, nikoliv bílá, to je realita.

Jenom dodám, že jsem občas s úspěchem používal fintu (např. při určitých filtrech), že jsem přes filtr vyfotil bílou plochu ve stínu za denního světla a tento snímek jsem použil pro vyvážení WB přímo ve foťáku. Zkus tedy u domácího světla vyfotit bílý papír a použít tento snímek ve foťáku pro uživatelské nastavení WB.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 21:56

Proste a na zaver. Vidite to sami.

"...Přirozeně je správné naexponování podmínkou!..."

Proste, ci uz spatnou expoziciou, su situacie, kedy z RAWu nevytiahneme to co chceme, iba to co si predstavujeme ako real.
Moje fotky ukazuju ako strasne zle sa riesi to co sa pokazi zlym nastavenim bielej. Casto to dopadne dobre ale i zle.
Obycajny cloviecik si da AUTO a RAW ho skaredo sklame. Naviac ked nie je na mieste cinu.

U mojich aspon tusi, ze tam bola nejaka ziarovka tak ju pouzije.
Vonka je to horsie. By ste sa divili, ako som sa niekedy trapil z nastavenim bielej na denne svetlo (niekde v sere) ked som dal v SPP AUTO. To bola hroza.
Takze pracne makat a snazit sa to nejako trafit atd... ci spravne, je potom uz len odhad. RAW sklamal.
Proste poznatky z praxe.
Pametate ako som hovoril. " Vsak je jedno ako to nafotim, RAW a vsemocna ruka trhu to vyriesi.." Nevyriesi.

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 21:58

ahoj vsichni, ja uz to o moc lip neumim, SPP je program s kterym se opravdu strasne spatne zachazi, nelze mu treba nastavit teplotu v kelvinech na bilou, nebo si slusne pohrat v barevnem kolecku, ktere je opravdu prtave, o sibovani a normalizaci s histogramem ci krivkami si lze taky nechat jen zdat a foceno to bylo na posledni chvili, kdy uz slunko zalizalo za obzor, takze nelze prisahat ani na naprostou barevnou shodu svetla mezi snimky i kdyz mezi nimi je kratky casovy odstup. Klidne si to ale zopakujte v interieru se stabilnim nasvicenim a s opravdovou sedou tabulkou a ne zlute osvicenou dopravni znackou zapadajicim slunickem a zjistite, ze na tom fakt nezalezi, jak WB nastavite pri foceni. Kdyz si to zrychleni pustim v jednom adresari tak mam v tom pseudovideu zanedbatelny rozdil, respektive, zadny rozdil ktery by uz nesel doladit. zkuste si to na malem kousku at to odsypa na vyreu 1:1 v adresari. A pokud vas to nepresvedci, tak uz fakt zbyva jen laboratorni pokus uvnitr baraku se zamirenim na nejakou knihovnu s barevnymi hrbety knizek. Ale je to koneckncu jedno, at se vam dari hezke obrazky a bastavujte si to jak chcete :-)
...
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 36eiht.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... onv5dc.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... tm0sfz.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... a5ix4s.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 0ug3nc.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... l5df0s.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 22:01

a hlavne si vsimnete o co nam jde predevsim-detaily na znacce je videt, jak ma byt orientovana je tam napis TOP
vrgada

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 22:02

oprava jsem nepozorny dvakrat TOP jeste vlevo, dobrou noc
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 22:12

Vrgada
Nez pojdem spat. Na SPP mi neciahaj. :D
Je to vyborny program, len pomaly. Cim viac s nim pracujem, tym ho mam radsej. Ked budes dobre nastavovat bielu, budes
kralovsky odmeneny... Podla toho co pises to este nie je tvoj pripad. :)

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 08 lis 2013 22:12

p
Naposledy upravil Petr M dne 24 zář 2014 09:21, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 08 lis 2013 22:25

vrgada píše: ..............Ale je to koneckncu jedno, at se vam dari hezke obrazky a bastavujte si to jak chcete :-)

Myslím, že lépe jsi nemohl tuto diskuzi uzavřít! :-)
Měj se! J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 22:28

nerozumime si, ja nekritizuji schopnosti SPP, ale jeho ovladani a v tom urcite nejsem sam. A prodelal jsem jeste s obycejnym foveonem dost pokusu s ruznyma upravama v jionych programech, abych se kajicne vzdy vratil k SPP, ale uprimne, ty by jsi treba neuvital vetsi barevne kolecko a praci s krivkami a normalizaci histogamu? Pomalost neresim, ta je uplne silena, ale tam se utesuji, ze bych si mel casem koupit lepsi kompl.
vrgada

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 22:31

asi jo, jsem rad, ze jste, nikoho ze sveho okoli nejsem schopen presvedcit, ze by meli fotit aspon do rawu a to maji dost draha vybaveni v klasice, ti urcite neresi nejake vyvazeni bile, protoze fotak preci vi sam nejlepe, jak to ma spocitat a ja se babral tyden s fotkama s Chorvatska po vecerch, aby aspon trochu byly podle mych predstav
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 22:48

Já používám Lightroom 4.4 pro finální úpravy, bohužel nový RAW od Merrillu zatím neumí. SPP používám jako základní processing, pak už LR.
Josef01

Příspěvekod fofros » 09 lis 2013 00:45

Nějak mi to nedalo a udělal jsem pokus. Já vím, že už jich tu pár proběhlo, ale já co si nosahám osobně, tomu nevěřím. Možná že budu úplně mimo mísu, neb se tu jedná o Foveon a já fotil Canonem. Navíc jsem krutý zelenáč a plno věcí mě ještě není jasných. Nicméně, ze snímků je patrné, že je mi opravdu "buřt", jaké nastavení bílé mám při focení, kapátkem jsem to v Adobe Camera RAW za 5 vteřin uvedl na správnou míru.
Levý sloupec je focen na WB-žárovka a pravý na WB-zatženo.

pokus.jpg
pokus.jpg (481.13 KiB) Zobrazeno 6716 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
Clona: F/4
ISO: 800
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 600D
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern

Klidně mě odstřelte, ale já mám jasno. Na WB se můžu v klidu vyka..., nechám tam Auto a doma během pár vteřin doupravím ;)
fofros

Příspěvekod fofros » 09 lis 2013 01:17

Ještě oba dva převedené v Camera RAW na předvolbu "Žárovkové osvětlení". Ani tady se nic dramatického neděje a funguje to bezvadně.
Přílohy
pokus2.jpg
pokus2.jpg (149.69 KiB) Zobrazeno 6709 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
Clona: F/4
ISO: 800
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 600D
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
fofros

Příspěvekod josef38 » 09 lis 2013 03:32

fofros píše:Nějak mi to nedalo a udělal jsem pokus. Já vím, že už jich tu pár proběhlo, ale já co si nosahám osobně, tomu nevěřím. Možná že budu úplně mimo mísu, neb se tu jedná o Foveon a já fotil Canonem. Navíc jsem krutý zelenáč a plno věcí mě ještě není jasných. Nicméně, ze snímků je patrné, že je mi opravdu "buřt", jaké nastavení bílé mám při focení, kapátkem jsem to v Adobe Camera RAW za 5 vteřin uvedl na správnou míru.
Levý sloupec je focen na WB-žárovka a pravý na WB-zatženo.

Klidně mě odstřelte, ale já mám jasno. Na WB se můžu v klidu vyka..., nechám tam Auto a doma během pár vteřin doupravím ;)

Píšeš, že jseš nováček, ale podle Tvého logického uvažování bych to nepředpokládal!
Nikdo Tě odstřelovat nebude, protože máš pravdu!!! A skutečně nezáleží pro tato fakta na tom, jestli je RAW z Foveonu, nebo z Bayera!! Pochopit to musí snad každý, přiznat ovšem už zas tak moc ne!!!
Nakonec Galileo Galilei se svými poznatky, taté musel s inkvizici dlouho bojovat! :lol: ( tuto poznámku prosím berte s humorem! )
S tím pomalým SPP, jak zde už zmiňoval "vrgada", to je bohužel pravda. Počítač v tom roli nehraje! A že u SPP schází načtení chromatičnosti v Kelvinech, to mě také dost vadí.

Josef01: Kamarád ( grafik ) tvrdí, že používá na konverzi RAWu z Merillu PhotoShop. Nevím sice, kterou verzi vlastní, v každém případě se ho na to optám a dám vědět. Bylo by to asi nejlepší řešení. Už jen třeba i kvůli načtení chromatičnosti! :-)

Mějte se! J38.

P.S.
Nepodezřívejte mě ze stařecké nespavosti, i když tu mám také, ale musím jít vydělávat penízky na přívoz! Možná i na toho Merrila, kdo ví?? :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 09 lis 2013 06:44

Ako vidim este vam to neda spat... (n)
Josef, fakt som sa niekedy citil ako ten Galileo. Lebo vsetci tu stale tvrdia, ze zem je stredom vesmiru a ukazalo sa, ze nie je.
Naviac stale riesite Voz a ja stale riesim kozu. Uz k tomu len dodam, netrapte sa, prezijeme tak ci tak... zajtrajsky su svetle. :D

vrgada
Z SPP som zartoval. Nevyslovne ma stve hlavne ta pomalost. Mrzi ma ze nezostal nahlad na plne rozlisenie, ze nejde ukladat automaticky do
predvoleneho adresara. Farebny kruh je OK. Jedinecnost spociva v tom, ze nic ine nemame a tak je najlepsi... (n) Zvykol som si.
Josef01 to povedal presne. Jeho najvetvetsia vyhoda, ze nic nepokazi a 16bitovy tif je vyborny na spracovanie v dlasich programoch.

Neviem ako v inych konvertoroch, ale napriklad olympusacky RAW je tvrdy ako stolverk. Jeho privatny Olympus Viewer sice umoznuje vselico, ale
viac na skodu veci ako na prospech. Niekedy mam s toho dojem, ze keby to vyvojari nechali tak ako SPP, urobili by len dobru vec.
Zavedene specializovane programy (zoner, Photoshop) su totiz viac profesionalne dovednejsie.
Po skusenostiach sme zacali dokonca pouzivat DCRaw priamo s prikazoveho riadka, pretoze ten toho pokazi najmenej...

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou