Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 27 pro 2016 23:38

Davide, jako záklaďák bych doporučoval Sigmu 17-70 C (poslední generace). Dokoupit USB dock a pomocí něj přesně seřídit AF.
Setkáváme se tři v rámci Zlínského kraje ;).
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 28 pro 2016 07:35

Tahle Sigma 17.70 je slaba v rozich a krajich, tedy neostra pri jakekoliv clone prave na tech 17mm, ktere jsou pro krajinky nejpouzivanejsi. Celkove je dobra na 28mm a dal to je uz nic extra. Take jsem na ni kratce naletl.... :(
Samozrejme, ze se s tim fotit da, ale snad jen proto, ze se toto sklo da lacino koupit. Muj soukromy a subjektivni nazor je si tento objektiv nekupovat.

Jestlize mas umysly u Sigmy zustat, tak tedy zacni ziskavat zkusenosti s tou SD14, ktera se da dneska sehnat pomerne lacino a kupuj si objektivy samozrejme se sigmackym bajonetem, ale ktere pasuji i na vetsi format nez je APS-C. Mam na mysli napriklad tu nejnovejsi sigmu Quattro H i kdyz nemas v umyslu si ji nyni kupovat, tak mas vzdy moznost, pri ktere nejsi omezovan objektivy APS-C.
To znamena, fot nyni s tou SD14 jen na nejake pevne ohnisko s klasickym starym levnym objektivem. Nejlepsi a velice ostre jsou Pentacon 1,8/50, Carl Zeiss Pancolar 1,8/50 a vubec nejlepsi je ruska kopie Zeisse Helios 44-2, vyrobce Belomo nebo Litkarino. To poznas na znacce na krouzku objektivu u predni cocky. Tento ma vubec nejlepsi bokeh vcetne nadherne kulate "svatotare", kdyz je model od tebe vzdalen ca. dva, tri metry a v pozadi zari mnozstvi svetel, treba nekde ve meste, nebo v prirode s krovinami v pozadi vzdalenem ca. 15 - 20 metru, ktere "cedi" paprsky vecerniho nebo nizko polozeneho slunce. Super!

Takze nejlepe koupit uz rovnou pak Sigma profesionalni objektivy, nebo fotit s temito starymi manuelnimi, ktere i dnes jsou stale svymi optickymi vlastnostmi srovnatelne s dnesnimi.

Co se tyce recenzi o tech nejnovejsich Quattro, jak pise Martinko, tak je ber s reservou, protoze je pisou ve valne vetsine lide, kteri maji Sigmu-fotak v ruce jen par hodin prave jen kvuli recenzi a prave jen take kvuli tomu, ze jsou podporovani jinou znackou, kterou pak samozrejme doporucuji a Sigmu s Foveonem dost i timto poskozuji; jako je jeji pomale AF, jako pomaly program SPP atd. Samozrejme nepisi uplne nepravdy, ale zkrouti ten text tak, ze by jeden pomalu z toho zvracel. Jako s temi zelenymi a kterymi jeste skvrnami co pry delaji ty nove Quattra. Ano, delaji, ale jine barvy kdyz tak a ne casto, ale jen a jen proto, ze nekteri redaktori - recenziste, prave, ze nemaji paru takovy fotak spravne na scenu naridit, protoze ho maji v ruce jen kvuli te pseudorecenzi a vic ne, takze ve skutecnosti s nim neumi fotit, pisi takoveto hovadiny.

Quattro je jediny a prvni Sigma fotak, ktery zadne barevne fleky pri spravnem nastaveni kamery nedela a kdyz, tak z nespravneho osvitu, tedy z podosvitu hlavne "dole na zemi" a to ca. fialove, ktere se daji v SPP bez naprostych problemu pri konecne uprave uplne odstranit. Takze, mas-li zajem si takove elaboraty cist a ridit se podle nich, nebo si je brat za bernou minci, tak je urcite snad lepsi si zadnou Sigmu nekupovat a hlavne ne tu Merrill, ktera je zaflekovana vzdycky a az neodstranitelne. A proc? Protoze ma jeste starou puvodni konstrukci sensoru, kde druha a treti vrstvas ma stejny pocet bunek jako ta nahore modra. A tyto bunky v druhe a treti etazi trpi notorickym nedostatkem svetla, tudiz jsou notoricky podexponovane a delaji na fotce citelne velke tyrkisove fleky, ktere jsou velice tezko az vubec ne odstranitelne. Proto take Sigma zmenila konstrukci Foveonu, ze dolni dve vrstvy jsou rozsireny tak, ze jedna velka bunka, kterou trefi daleko vic fotonu je na kazde ctyri bunky horni modre vrstvy. Tim se odstanil z velke casti "hlad" spodnich bunek, ktere nejsou ted tolik podexponovany jako u Merrilla a tim nedelaji uz zadne tyrkisove fleky na "podlaze" fotky. Proto si mohla Sigma dovolit zvysit pocet bunek sensoru na ca. 20 MP, u H na ca. 25 MP v hornich vrstvach a tim i zvysit rozlisitelnost a ostrost, ktera je daleko vetsi nez u Merrilu. Tam se o ostrost, tedy o jeji ucinne zvyseni, pokouseji sami fotografove dalsim ostrenim v SPP, kde to dobre vidime na kazde fotce kde jsou v dalce lesy, tim, ze kmeny stromu primo svetle sviti preostrenim a ta jedina bunka, ktera zobrazuje takovy kmen v dalce primo "hori"..... U Quattra se ostrit v SPP nemusi, ta ostrost tam uz je. Ja u DP2Quattro neostrim, fotka je takto pro mne prijemnejsi.

A jestli ma fotak 3,6 MP (SD9), nebo 4,3 MP (SD14) je uplne tretirade a nepodstatne, jestlize nejde o nejake prevelike tisky rady A 0 a vic. Jinak i tyto samozrejme pro normalni tvorbu a i dokonce i pro profesionalni ( fotografka Ines Mondon - knizky, nebo Felix Wesch a jini ). Tyto fotaky, tedy Sigmy s FOVEONEM nejsou prave kvuli tomu foveonu vubec zastarale nebot se svymi vlastnostmi jako je pomalost, foceni jen na 100 ISO atd. jsou naprosto srovnatelne i s temi novymi.
Ze se v internetu take nekdy pise, ze Quattra uz nejsou ty spravne Foveony jako je treba ta Merrill, tak to pisi s odpustenim desne "chytri" magurkove, kteri se i takto sami okecavaji, protoze jim toho mnoho nezbyva nez v tyto kecy verit. Hlavne i proto, ze se Sigmy daji diky temto letitym pomluvam spatne prodat.

Ja osobne jsem fotil se vsemi Sigmami jak byly vyrabeny. Takze si dovoluji nyni, kdyz jsem ted po druhe co Quattro zase vlastnim, zevrubne poznal (DP2Q), klido pido tvrdit, ze Quattro je nejlepsi Sigma jaky byla kdy vyrobena. Vlastnil jsem kratky cas Quattro DP 0, kterou jsem prave z nedostatku zkusenosti s ni a protoze mne jeji tvar desne stval, to vunec nejvic, protoze Nulka ma velky vystrceny objektiv, takze se mi nevesla do zadne kapsy a protoze mi trochu nekdy "zrnila", blbec prodal. Ale byla to jen a jen moje vina a tak po mem osobnim zhodnoceni co jsem tak mohl delat spatne, jsem se ukecal pro Quattro znovu, abych na to prisel a koupil jsem si DP 2 Quattro. Jak jsem psal jiz vyse, vse bylo ( ty neduhy co o nich pisi a i ja o nich tady nekde driv psal) zpusobeno jen a jen mnou a serizoval falesne - jako drive u 0 "masinku" tak dlouho, az jsem na ty "neduhy" narazil a pak jsem je dokazal nedelat nebo pripadne odstranit. Neni to zadna veda! (n) ;) :lol:
Naposledy upravil pe-pa dne 28 pro 2016 13:11, celkově upraveno 13
pe-pa

Příspěvekod Luboš » 28 pro 2016 09:08

DavidB:
Fotit krajinu není jenom o použitém fotoaparátu, ale o vlastním vidění fotografa, o motivu, světelných podmínkách v danou chvíli - být v ten pravý okamžik na správném místě a také o finálním zpracování fotografie.
Zde:
http://www.robertmekis.com/?kateg=photo ... =landscape
podívej se jak fotíl kajinu canonem 300D, 350D Robert Mekiš.

Takže ve fotoaparátu to opravdu není.
Luboš

Příspěvekod jajakm » 28 pro 2016 10:27

Luboš píše:DavidB:
Fotit krajinu není jenom o použitém fotoaparátu, ale o vlastním vidění fotografa, o motivu, světelných podmínkách v danou chvíli - být v ten pravý okamžik na správném místě a také o finálním zpracování fotografie.
Zde:
http://www.robertmekis.com/?kateg=photo ... =landscape
podívej se jak fotíl kajinu canonem 300D, 350D Robert Mekiš.
Takže ve fotoaparátu to opravdu není.

Velkou pravdu říkáš Luboši. Jarda
jajakm

Příspěvekod MiraM » 28 pro 2016 11:05

Ale to přece ví každý !!!! Opět objev Ameriky. Tady snad jde o něco jiného. Kdy má Sigmu ví! ;) M
MiraM

Příspěvekod jajakm » 28 pro 2016 11:11

MiraM píše:Ale to přece ví každý !!!! Opět objev Ameriky. Tady snad jde o něco jiného. Kdy má Sigmu ví! ;) M

A o co tady tedy jde? Já mám SIGMU a přesto bych potřeboval vysvětlit o co tady jde? :D Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 28 pro 2016 12:48

Miro, asi jsi si vsechno tady neprecetl; pta se jeden novy na ruzne Sigma zalezitosti. Rad jsem mu vyhovel. Jak to s nim bude dal se uvidi.:)
pe-pa

Příspěvekod DavidB » 28 pro 2016 14:36

Zdravím pánové,

@ Luboš - ano o tom je focení krajiny a znám to. Ne pro srandu lezeme na Lysou na východ slunce a to i s vědomím, že ne vždy to vyjde a odpadu bude víc než opravdu pěkných snímků, které se dají presentovat veřejně.
V záložkách mám taky spousty dobrých fotografů. Já občas něco vystavím, i kamarádi vystavují krajinky.
Spíš je to o přednostech foťáku. Když budu chtít fotit sport, tak je sigma "out", podobně na tom bude Canon 760D a většina mirrorless foťáků taky.
Na sport je nejlepší jít s Canonen 7D nebo nějakým Nikonem.
Mě ve své podstatě zajímá, co je předností Sigmy a pokud ji pořídím na krajinky, architekturu a občasný portrét, jestli nešlápnu vedle.

@ pe-pa - tak jsme na těle zaclonil na f4,5 a špatné - přesvětleno ještě víc. Clonu jsem na těle stáhl na f1 a je to O.K.

V pátek jedu na hory, tak vyzkouším Sigmu v akci na horách.
DavidB

Příspěvekod pe-pa » 28 pro 2016 15:02

Hallo Davide, to jsem rad, ze jsi tu pravou clonu na tele uz sam nasel! Bohuzel si to uz jak videt nepamatuji jak jsem si ji tenkrat na ty klasicke objektivy narizoval. Tak mi promin muj falesny udaj. Ale jak videt, tak si uz dal umis poradit, stacil ti jen muj typ. Tak to uz se tesim na ty tve "testovaci" fotky z hor!!!!!

Zdravim,
Petr

Par fotek z archivu:
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 29 pro 2016 14:12

;) Nabizim zrcadlovku Sigmu SD 9 v perfektnim stavu za 129 Euro + postovne.
Naposledy upravil pe-pa dne 29 pro 2016 19:31, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 29 pro 2016 17:34

Radnice v srpnu.
Přílohy
SDIM6800.jpg
SDIM6800.jpg (597.57 KiB) Zobrazeno 4429 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/10
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 29 pro 2016 18:40

preji hezky novy rok a posilma bayera v ladeni foveon
zde ostrost
Obrázek
...
zde foveon blue
Obrázek
...
a jedno panorama
s vysokym kontrastem
..
Obrázek
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 30 pro 2016 08:55

Tak furt koukam, oci si muzu vykoukat, ale to foveonske ladeni nenachazim; ne a ne. Jenom naky prehnane zbarveny fotky bez exifu.... A ten vysokej kontrast mi taky nejak unika. Jestli wraga myslis tu dolni pseudopanoramu, tak to zadnej vysokej kontrast teda neni, to je uplne vobycejnej kontrast proti zakrytymu slunci stromem, na obloze je tmavo, zadny mraky co by snad ukazaly divakovi jak jsi to myslel s tim kontrastem.

Jinak jsou fotky ok, tak bys snad uz ani tu nakou sigmu nepotreboval. Uz kvuli klidu tady, co? :lol:

Jarous, ze to s tou radnici bylo jeste pred tim jednadvacatym, co? Jestli ne, tak to ji potim v zari prebarvili, nebo co?

Jarda, na kyticky jsem byl vzdycky. Ale jen na ty pravy zivy. Na fotkach to stoji a to vzdycky za prd, neni to ani dokumentarni foceni, ani cvicny, jen takovy cvakani. Nic to nerika, jenom vo fotografovi. Ten se pak prirazuje k tem ruznejm babam, co si myslej jak neumej fotit, kdyz si na zahradce na stativu s makroobjektivem foti hmyzaky, ktere meli vetsinou predtim zmrzly v lednicce na mrazaku. A to neni foceni, to je prdlacka majova. Este, ze to mas z nakyho toho archivu..... (y) :lol:

Nabizim ke koupi zrcadlovku Sigma SD 9 naprosto v poradku, malo "jeta" za 129 EUR + postovne.( Mam dve!) Fotky z te SD 9 jsou zde ve vlakne k videni.
pe-pa

Příspěvekod vrgada » 30 pro 2016 10:34

2pepa
...
mohu poslat i kycovity zapad slunce bez stromu a barevne na tom neni nic pribarvovano, fotky jsou naprosto bez uprav tak, jak vypadl jpg z fotaku, jedinou upravou je resize na 50 procent s doostrenim v irfanwieveru a exif je v obrazku samozrejme pritomen, staci si obrazek stahnout. Barvy dela vcerejsi slunce prodirajici se smogem tesne pred zapadem (driv by se reklo cervanky:-). Panorama je jen mavnuti fotakem pred ksichtem bez stativu asi na ISO800 a shledavam to i pres nereseni nodalnich bodu pro dane ucely za vyhovujici, dokonce tam ani nevidim nejake chyby domyslene chyby pri automatickem skladani. Ma to samozrejme vadu, ze tezko se hada, co nakonec na panoramtu bude, tady by to asi chtelo vice oblohy a vetsi cast stromu.
...
To ovsem nemeni nic na tom, ze vam vsem preji vse nejlepsi v novem roce
vrgada

Příspěvekod jajakm » 30 pro 2016 11:09

pe-pa píše:Jarda, na kyticky jsem byl vzdycky. Ale jen na ty pravy zivy. Na fotkach to stoji a to vzdycky za prd, neni to ani dokumentarni foceni, ani cvicny, jen takovy cvakani. Nic to nerika, jenom vo fotografovi. Ten se pak prirazuje k tem ruznejm babam, co si myslej jak neumej fotit, kdyz si na zahradce na stativu s makroobjektivem foti hmyzaky, ktere meli vetsinou predtim zmrzly v lednicce na mrazaku. A to neni foceni, to je prdlacka majova. Este, ze to mas z nakyho toho archivu..... (y) :lol:

pe-pa:
Petře díky za obšírné hodnocení. Já ale tady nedávám fotky proto, aby se líbily jen tobě a vyhovovaly jen tvému vkusu. :D Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 30 pro 2016 14:31

wraga, cim ted fotis dela uz standartne ty kycoviny. To ja nic proti tobe, ze bys to snad jeste pribarvoval; ani by to uz neslo. Takto jsou naladeny vsechny (skoro vsechny) levne lidove fotaky, aby se barvicky libily a tyto fotaky lidi na fury kupovali. Jo, konkurence je silna a nikdo z vyrobcu se neuhne.... :lol:

Jarda, tady nejde vubec o nejaky vkus nebo tak neco, ale to cvaknuti na kratko je nic. Kdybys vyfotil trebna kytky ve vaze na nejakem stole jeste treba s jablky vedle ni, nebo jine zatisi a pod., je to uz urcita kompozice, ktera divakovi vypravi nejaky dej. Ale takhle to je jenom cvak a subjektivni zalezitost, ze se ti libil treba kvet rododendronu. Ale zadna vzacnost to neni, maj tohodneska v zahradach haldy a ruznych barev.
Kdyz chces fotit kytky, tak jdi do lesa a nafot tam treba nejake vzacne orchideje, ktere u nas v Cechach rostou, vcetne lesniho pozadi nebo vubec prostredi kde jsi je objevil. To uz by bylo neco... ;)

A urazet se hned nemusis, furt se na neco ptas, tak jsem ti z pilnosti trochu pomohl.... (n) ;)
pe-pa

Příspěvekod vrgada » 30 pro 2016 18:34

2pepa
...
fujifilm nedela levne plastove fotacky, ale to neni podstatne, podstatny je vystup a ten je jpg format tj 8 bitu jasu v pomerech 1:256, pokud to chapu dobre tak je to 8EV hodnot, monitor da mozna jeste o 1EV ci 2vice, ale jakmile je to v jpegu, tak je to vse ztraceno a k nicemu neni, ze fotak umi i vetsi dynamicky rozsah, kdyz to nejde zobrazit. A jsou dve cesty fotit do rawu a pak se s tim trapit a preves to do tech 8EV. Je jasne, ze linearni prevod sceny s extremnimi kontrasty neni mozny a tak zalezi na software, jak se s tim popasuje (nebavime se o hruznych omalovankach HDR-pac to uz je uplny extrem). Anebo jit cestou fuji a nechat to udelat primo ve fotaku, ja jsem pri foceni pouzili expozicni bracketing a navolil funkci pro potlaceni velkeho kontrastu.
...
Ty cervannkove barvy opravdu byly tak neprirozene
Obrázek
...
Obrázek
...
a ten kotrast to da (osvindluje a zkomprimuje do tech 8bitu jpg) i kdyz to slunko je v zaveru, pravda, jas slunce uz je slity a slunecni skvrny na slunci videt nejsou
Obrázek
...
a dobre si pamatuji, ze jsem kdysi podobneho pro zmenu s rannim sluncem spachal i s foveonem a moc to nedopadlo
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 30 pro 2016 20:15

Wraga, (n) ;)
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 31 pro 2016 07:47

Užijte si všichni v pohodě konec roku! A současná pohodová atmosféra nechť vás nadále neopouští! (n)
Přílohy
PF.jpg
PF.jpg (647.84 KiB) Zobrazeno 4279 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod pe-pa » 31 pro 2016 13:04

;) A jak rikame a prejeme my Cesi: Guten Rutsch ins neue Jahr!!!!! (n) :lol:

Prodam Sigmu SD9 za 129 EUR + postovne. ( Vlastnim dve a jine Sigmy, takze bych jednu prodal) Je v perfektnim stavu, malo "jeta" a takto dnes rano fotila pres objektivadapter M42/Sigma SD s nasazenym s M42 Zeiss-Objektivem 1,8/50 :

(n)
Naposledy upravil pe-pa dne 31 pro 2016 14:59, celkově upraveno 4
pe-pa

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou