Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 06 pro 2016 18:10

Petře, už jenom z principu věci nemůžou být fotky z SD9 lepší, než ze současných foveonů, ale líbí se mi, že jsi se do těchto "retrofotek" dal.
Přesto je ale převážná část Tvých snímků koukatelných!
Je to asi tak, jako když se občas vrátím k černobílému filmu a vychutnám si celý proces, až po fotografii na papíře. Vím předem, že už s digitálem soutěžit nemůžu, ale baví mě to a myslím, že není na škodu si občas připomenout starší techniku. Člověk si potom toho nového více váží!
Tak ať se daří! (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 06 pro 2016 19:54

Josefe, diky, ja ti samozrejme rozumim, ale na fotaku, jeho znacce a roku vyroby vubec preci nezalezi, nefotime kvuli technickemu pokroku a kvuli pridavanym ruznym programum, ktere pri kazdem novem modelu jsou pocetnejsi a pocetnejsi, ktere maji u fotografu a predevsim amateru zvysit atraktivnost takove tim vsim nabite kamery, ktere tato SD9 jeste nema a je postavena vyrobcem tak, aby jako kamera s Foveonem fotila dobre, mela syte barvy a fotky byly ostre; a to jsou... :)
Dost nam to stare kouzlo fotit na film schazi....vcetne i tech starych obrovskych deskacu.....myslim ale, ze se to vsechno tak trochu zvrklo do masove produkce a na to "kouzlo" uz neni v te masove vyrobe misto, nybrz smerem uspokojit co nejvice amateru fotaky, ktere podle jejich predstav by jim co nejvice vyhovovaly.

Tak jako stary Sudek si vypujcoval sve velkoformatove kamery, nekdy i pres sto let stare, v Technickem Museu v Praze na Letne a fotil s nimi na negativy, ktere byly ze skla, na sklenene desky, ktere byly z jedne strany citlive na svetlo a kopiroval je 1:1 ve formatech skleneneho negativu a tim i v nejvyssi kvalite vubec, primo pak kontaktem na baryt a tak tim fotil sve neobycejne proslule mistrovske kompozice i kdyz mohl fotit treba Flexaretou pekne pohodlne na film 6x6 a mel by tam ten motiv take. Ale uz by to v zadnem pripade nemohlo byt ono, protoze holt ty stare deskace, ty stare az prastare recepty vyvojek nemohla flexareta s modernim filmem ve svem "etwas" ani z desetiny dohonit nebo vubec kopirovat.

A tak to je i s tou starou Sigmou SD9, ktera foti JINAK nez ty moderni mnohamilionove v pixlech fotaky. Nema na sensoru mini cocky, foti bez nich a jak foti!!!! Ty nove kamery, jiz nekolik generaci stale "vylepsovane", ale proc vylepsovane? Proto, aby byly prodejnejsi, aby mohly aspon trochu konkurovat bayeru, aby byly ve svem nastaveni fabrikou stale vice "prumernejsi" obycejnejsi ve svych redukovanych barvach, aby nemely velkou sytost barev, zkratka aby se co nejvic libily obycejnym lidem.... , aby zaujaly stale vice potencialnich zajemcu a kupcu.... a aby vyhovely pozadavkum nezkusenych a sotva nekdy prumernych hobby-fotografu, kteri na nejakou extra JINOU fotku (umelecky) bohuzel nemaji...

A proc ty vsechny upravy a "zlepsovani" az do krajni meze? Vse je vyrabeno jen a jen pro amatery, tech je vubec nejvic, ti zivi ty handlire, velkoobchody a vyrobce! Ne professionalove. Tech je mala hrstka a kteri potrebuji kamery, ktere musi byt robustni, bez ruznych zkraslovacich programu, ale aby perfektne a presne fotily.... Tedy ty nejdrazsi fotaky, ktere si koupi jen par amateru... snad; vcetne nejdrazsich a take nejlepsich objektivu....

Ale amateri fotit chteji a take v milionech foti. A tak je to i snad spravne; je to jen zabava, nic vazneho, zabavit se ve svych volnych chvilich tim obycejnym focenim bez jakychkoliv naroku.

Ja jsem clovek, ktery od malicka tihnul ke kumstu, jako kluk jsem Sudkovi pomahal s jeho verkcajkem v jeho toulkach Prahou a jeho nadani a umeni fotit na mne tehdy jakoby trochu preskocily. A tak fotim si ted s tou starou jedinecnou kamerou, ktera ma sve fluidum, ktere uz zadna dalsi v rade nema, az snad trochu jeste SD10, ty dalsi uz to postradaji, nemaji a mit nemohou..... Je to kamera jak delana pro kumst; je preci uplne jedno, jestli ve sto metrech, jako ty nove, zaznamena kamera svym sensorem na kartu jedno male psi hovinko od sousedova pudla, anebo ne.... :)
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 07 pro 2016 18:02

;) dneska k veceru s mlznym mekkym super svetlem; v lese a u zamrzleho jezirka pri ca. minus 6 C° ;)
pe-pa

Příspěvekod MiraM » 07 pro 2016 19:13

Škoda, že já nikomu nenosil vercajk. Maximálně Vladimírovi - Rubymu pivo!! :D Kresbu máš Petře měkší. Tak já přiostřím. ;) jedna z dneška. M
Přílohy
Sedlo P..jpg
Sedlo P..jpg (752.52 KiB) Zobrazeno 3709 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 7/10 EV
Metering mode: Pattern
MiraM

Příspěvekod MiraM » 07 pro 2016 19:26

A jednu u vody.....M
Přílohy
U vody.jpg
U vody.jpg (631.54 KiB) Zobrazeno 3705 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 200
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
MiraM

Příspěvekod pe-pa » 07 pro 2016 19:33

Miro, byla lehka mlha, tak ta kresba musi byt zakonite mekci, i kdyz take ne vsude. Zalezelo hodne na uhlu k slunci... ;) :)
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 08 pro 2016 18:40

;)
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 08 pro 2016 23:17

MiraM píše:..... Kresbu máš Petře měkší. Tak já přiostřím. ;) jedna z dneška. M

download/file.php?id=95622 (n) (n) (n)
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 09 pro 2016 11:54

:shock: ;)
Naposledy upravil pe-pa dne 11 pro 2016 20:40, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Alda » 09 pro 2016 12:57

Zdar, nešlo by upřesnit ty objektivy? Píšeš Fujinon 30/14, co to jako je? Na fotce je objektiv 35mm f1,4, tak ten k prodeji není ?
Dále pak Fujinon 16-50, tak ten je bez světelnosti ? Nevím, když nabízíš něco k prodeji, chtělo by to podrobněji popsat... :P
Alda

Příspěvekod pe-pa » 09 pro 2016 14:33

Hallo Alda, omlouvam se, nevsiml jsem si te chyby! :) Tak ted presne: Fuji X-E2 25.11.2013 koupena, inkl. Fuji Asph. Super EBC XC 16-50/ 3,5-5,6 OIS Stabilisator II.+ Fuji Asph. Super EBC 35/1,4
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 09 pro 2016 16:27

Krásný foťák.
Jarouš

Příspěvekod Alda » 09 pro 2016 16:28

Jo,to už je lepší :P . Jedná známá si chce pořídit foťák, a tak ji ten tvůj zkusím nabídnout.
Nejpozději do nedělního večera ti dám vědět, co a jak. Díky.
P.S. Já sám mám X100s a jsem moc spokojen.

IMGP2021 (2).JPG
IMGP2021 (2).JPG (325.14 KiB) Zobrazeno 3584 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 85 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Clona: F/1.4
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: PENTAX K-50
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
Alda

Příspěvekod **lasta » 09 pro 2016 22:13

Jarouši

U telefonu s nevyjímatelnou baterií, se horký restart provádí tak, že se dlouho drží tlačítko vypínání a současné tlačítko hlasitosti down.
Je to stejné, jako vytrhnutí baterie ..
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 09 pro 2016 22:57

Díky, lasto. To jsou věci, které běžný uživatel nezná a ani ho nenapadne se po nich pídit, pokud to nepotřebuje. Třeba včera jsem se náhodně dozvěděl, že kombinací kláves Alt + 0150 vznikne dlouhá pomlčka – ;)
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 09 pro 2016 23:02

A podržením v znak emailu.
Jsou i kódy na otevření přístupu k nastavení citlivosti mikrofonu, hlasitosti repro a pod, ;)

Ale dá se tím při nevhodném použití i telefon domasirovat.. :)

Teď mě napadá, proč pomlčkou tak krkolomně?

Mám na všech telefonech klávesnici a ta je stejná jako u PC, plně konfigurovatelná, s českou slovní zásobou, učící se, s minimálními nároky na paměť a je zdarma ke stažen. ... (n)

Jazyk si do ní stáhneš jaký potřebuješ a při použití je přepínáš tabulátorem.
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 10 pro 2016 07:57

Uverejnuji kvuli fotkam kamery znovu nabidku ke koupi excellentni Sigmy SD 9. Kamera je ve vybornem stavu, jak se muze kazdy zde presvedcit zhlednutim zde vystavenych obrazku. Foti vyborne!
Na tuto kameru se daji take s vybornym uspechem pomoci adapteru pouzit velmi levne dnes, stare klassicke manualni Objektivy M 42 !!!

Prislusenstvi:

Remen Sigma,
Sigma Trafo ze site do kamery,
Sigma Objektiv 24 - 70
Sonnenblende
Knizka

Cena je stejna, jak jsem ji sam pred ca. mesicem koupil (vlastnim celkem 2 Sigmy 9, takze jednu z nich prodavam), 129 EURO plus postovne do Cech 18 EURO.

Kdyz by kupec mel zajem, mohu mu do balicku prilozit 2 sady (8 kusu, 4 do kamery a 4 ssebou do kapsy)) zcela nove nejlepsi AKKU, jake jsou optimalni pro tuto kameru, Eneloop. Cena 14 EURO.
A take 2GB Speicherkarte, ktera je pro tuto kameru vhodna. Karta je take uplne nove koupena. Cena 16 EURO

.
.
Naposledy upravil pe-pa dne 13 pro 2016 13:03, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 10 pro 2016 12:57

Příspěvekod pe-pa » 04 pro 2016 16:34
Tak jsem si pekne s temi dvema Sigmami uzil! Obe foti velmi dobre, jako nove, nedelaji zadne problemy, jsou jako nove, temer nepouzivane, vyskotacil jsem se s nimi vic jak dost, fotky jte zde jiste videli a za ty penize.... ;) Kamery jsou opravdu vyborne.
Ted jsem jednu SD9 tady u nas komplet prodal, jeste prodam tu moji druhou. Ma-li nekdo snad zajem, muze ji mit (body).

Příspěvek od pe-pa » dnes, 07:57

.............................
Cena je stejna, jak jsem ji sam pred ca. mesicem koupil (vlastnim celkem 2 Sigmy 9, takze jednu z nich prodavam)

Tak nevím, první kupec Ti tu Sigmu vrátil, Petře? A která z nich má na čipu ten velký flek vlevo nahoře? Myslím, že by bylo fér na to upozornit. Ale ono to bude určitě jenom smetí na objektivu nebo na filtru před čipem, že jo..? ;)
download/file.php?id=95136
download/file.php?id=95135
download/file.php?id=95138
download/file.php?id=95134
a několik dalších...
Jarouš

Příspěvekod bmx » 10 pro 2016 13:11

Myslím si, že by závadu odstranila výměna čipu... :?:
bmx

Příspěvekod pe-pa » 10 pro 2016 14:26

Tak nevím, první kupec Ti tu Sigmu vrátil, Petře? A která z nich má na čipu ten velký flek vlevo nahoře? Myslím, že by bylo fér na to upozornit. Ale ono to bude určitě jenom smetí na objektivu nebo na filtru před čipem, že jo..? ;)
download/file.php?id=95136
download/file.php?id=95135
download/file.php?id=95138
download/file.php?id=95134
a několik dalších...

Jarousi, koupene od privatu se v Nemecku vratit nemuze,( privat prodava oficialne vzdy bez jakekoliv zaruky - tady se ocividne nahrava firmam, ze kterych ma stat dane :) ), jen, kdyz je to napsane prodavajicim u inseratu; treba: zaruku na XY davam 14 dni. Jinak neni. A to napise tak jeden jednou za uhersky rok. A kdybych chtel Jarousi moci mermo lhat, tak bych tady napsal, ze to je uz ta druha... Ale kdyz ja lhat neumim a predevsim nechci..... ;) Jenom Firma musi dat zaruku na vse co proda a to dva roky. :)

O tom prodeji te SD9: Koupil ji pres Internet nejaky svanactilety chlapec, samozrejme ji nezaplatil, pri zadani tatinka o penize tatinek koupi zrusil. Takze fotak je jeste volny pripadne k dalsimu nabidnuti :)

Co se tyce toho tmaveho bodu na nekterych fotkach, tak to ty budes znat a znas, o tom zadna pochybnost, take a mit na cipu take :lol: , je to nesmirne malinky, mikroskopicky prach nejspise na sensoru. Nechtelo se mi to odstranovat, rychlejsi je retus na snimku. Jo, kdyby jich tam bylo vice, tak bych to samozrejme vycistil, ale takto to je zbytecna namaha. :)

Zapomel jsi ale okopirovat, ze fotky z te SD9 jsou zcela minimalne upraveny pred vlozenim sem, takze jsem nakoneni, prach na pr. cipu atd. vubec neodstranoval; kdybych delal fotky npr. na vystavu a pod., tak vem na to jed, ze nic nenajdes! :lol:

BMX,

Příspěvekod bmx » dnes, 13:11

Myslím si, že by závadu odstranila výměna čipu... :?:

Velice chytre, opravdu!! Ty budes asi nejaky mistni genius, co? A kde mas vubec nejaky ten fotak, radile...... :lol:
(Nevim to uplne presne, ale tady v tomto neff-foru je na rozdil od jinych plattform, nejen obrovsky pocet vynikajicich fotografu, ale take daleko vetsi pocet dusevne postizenych, nez je na jinych forech; jak to tady ten Neff dela..... :lol: )

Take i proto je tady stale takova neobycejne kvalitni sranda..... (n) :lol:

Upraveno zatim celkem 19x :lol:

.
.
Naposledy upravil pe-pa dne 10 pro 2016 17:18, celkově upraveno 20
pe-pa

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou