Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 10 lis 2016 23:14

Ja dávam stále podobné... ;)
Přílohy
SDIM7894.jpg
SDIM7894.jpg (708.26 KiB) Zobrazeno 3750 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 135 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM7917.jpg
SDIM7917.jpg (699.51 KiB) Zobrazeno 3750 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 11 lis 2016 10:42

:o Coz o to; baraky taky umim.... to je jedno z nejlehcich.... ;) .. a`to " podobne" take, jak by smet.... ;) To je zaklad kazdeho zacatecnika. Na takovych stale stejnych a podobnych se takovy zacatecnik nejlepe uci a priste se vetsinou vystriha delani chyb. Samozrejme, ze to u kazdeho, tedy to nedelani chyb trva ruzne dlouho. Hlavne u takovych tvrdasu, skoro nemych, stridmych ve vyrazu a slovech, kolektivu stejnych fotografu se spis vyhybajici. Takoveto typy misto rozumnych kontaktu voli radeji svou radoby nenapadnou metodu se po dobu neurcitou z takoveho fora, jemu prilis na telo pusobici kritiky, bud jako nereaguji, nebo se vzdali a zucastnuji se bla bla na jinych castech fora. Pri tom premlouvaji casto i sve "blizsi" o totez a tim takoveto forum ochudit o pocet vkladanych vynikajicich fotek a tak takove forum udelat snad nezajimave. Ale podle mne to je jen jakesi tajne prani, ktere tim pranim i v teorii zustava. Nebot zbytek osazenstva tech pravych skalnich zustavaji.

U takovych tvrdasu je to uceni vetsinou nejtezsi, dlouho to trva, nez na to jako sami nenapadne prijdou, protoze chteji za kazdou cenu budit u jinych dojem, ze nic podobneho jako si nechat poradit od jinych nebo od jineho nepotrebuji, protoze stejne uz davno vsechno vedi lepe; ale jak rikam, da se.... (n)

Ale zde, na tomto foru to ani tak moc neprijde a nevadi a jestli by toto nekdo snad by vztahoval na sebe, tak by to byla podobnost ciste nahodna a na presenty vkladajici v tomto foru se nehodici; nebot tady kazdy, coz je vidno na pochvalach pod jejich obrazky, je spickovy fotograf, ktery si je sveho talentu plne vedom, ze uz ani za pochvaly nedekuje a ani nemusi; jsou u takoveho samozrejmosti. Ale kazdy vidi velmi dobre druhemu do talire, tak proc se skoro zbytecne zabyvat tady jeste nejakym psanim; ano, semhle tamhle ano, nebo jen par slov. Vzdyz za kazdeho mluvi a to stoprocentne jeho fotky.... (n)
Naposledy upravil pe-pa dne 12 lis 2016 08:53, celkově upraveno 7
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 11 lis 2016 20:48

Přehrada před třemi týdny.
Přílohy
SDIM7714.jpg
SDIM7714.jpg (894.54 KiB) Zobrazeno 3699 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 103 mm
Čas expozice: 1/5 sec.
SDIM7751.jpg
SDIM7751.jpg (714.75 KiB) Zobrazeno 3699 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Jarouš

Příspěvekod MiraM » 12 lis 2016 00:09

Ta voda je hezká....moc. (n) M
MiraM

Příspěvekod ODSakEda » 12 lis 2016 10:00

Jarouš píše:Přehrada před třemi týdny.

podzimní symetrické vodní zrcadlení (n)
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 12 lis 2016 12:48

;) Mi se ta voda s tim zrcadlenim take libi. Jeste to dat do vodorovne polohy, aby ta voda z te prehrady nedej Boze nevytekla nekam nalevo a super!

:)
Naposledy upravil pe-pa dne 13 lis 2016 07:36, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 12 lis 2016 14:23

pe-pa píše:;) Mi se ta voda s tim zrcadlenim take libi. Jeste to dat do vodorovne poloha, aby ta voda z te prehrady nedej Boze nevytekla nekam nalevo a super! :)

Já si myslím, že je to možná jen optický klam, kdy břeh ubíhá - směrem vpravo se u teho kopečku i mírně vzdaluje od fotografa a vpravo ten světlý klín - rořčeřená hladina větrem, to ještě podtrhává ten možná jen dojem, že to letí nevodorovně.
Těžko ale říct, neb to s tím břehem nevím a jen tipuju, ale je to možný. Nevím jestli používá vodováhu, já kupříkladu ano - elektronickou viditelnou i v hledáčku - dokonce mám vypnuto zobrazení plno jiných blbin a hlavně tedy tam mám, krom ostřících bodů, i vodováhu!!!
ODSakEda

Příspěvekod +++++ » 12 lis 2016 14:31

:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Naposledy upravil +++++ dne 16 lis 2016 18:28, celkově upraveno 2
+++++

Příspěvekod Alda » 12 lis 2016 14:48

Edo, vysvětli prosím,co za blbosti máš vypnuté v hledáčku, a ponechány jen ostřící body a elektronickou vodováhu?
Alda

Příspěvekod ODSakEda » 12 lis 2016 15:02

Alda píše:Edo, vysvětli prosím,co za blbosti máš vypnuté v hledáčku, a ponechány jen ostřící body a elektronickou vodováhu?

No jde tam a samože expoziční parametry, pak např. živej histogram , peaking a dokola kolem je plno ikon se symboly o stavu nastavení fičur
mřížka, parametry JPG, a a a a a a a viz npř. zde: http://www.newsshooter.com/wp-content/u ... reen-2.jpg kdy v hledáku vidím to samé co na LCD, ale je to někdy rušivé při komponování a preferuji hlavně ostřicí body a vodováhu 8-) )

Tady je vidět co vše je vidět dokola kolem: http://assets.hardwarezone.com/images/Sony_A77_LCD.jpg
A tady jak vypadá vodováho viditelná i v hledáčku(!), kteroušto volitelnou(!) kombinaci zobrazení používám nejraději: https://www.ephotozine.com/articles/son ... 874835.jpg
Protože to ostatní zavazí v obraze :-(
Naposledy upravil ODSakEda dne 12 lis 2016 15:35, celkově upraveno 5
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 12 lis 2016 15:04

+++++ píše:
ODSakEda píše:
pe-pa píše:;) Mi se ta voda s tim zrcadlenim take libi. Jeste to dat do vodorovne poloha, aby ta voda z te prehrady nedej Boze nevytekla nekam nalevo a super! :)

Já si myslím, že je to možná jen optický klam, kdy břeh ubíhá - směrem vpravo se u teho kopečku i mírně vzdaluje od fotografa a vpravo ten světlý klín - rořčeřená hladina větrem, to ještě podtrhává ten možná jen dojem, že to letí nevodorovně.
Těžko ale říct, neb to s tím břehem nevím a jen tipuju, ale je to možný. Nevím jestli používá vodováhu, já kupříkladu ano - elektronickou viditelnou i v hledáčku - dokonce mám vypnuto zobrazení plno jiných blbin a hlavně tedy tam mám, krom ostřících bodů, i vodováhu!!!

I ty nas maly jajo.Co ty jeste nemas. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

I ty "náš" "velký" křížku... Jajo? - co to je??? :shock: A to nemám já ale můj fotoaparát ;) Tak neřeš mě, ale techniku a fotky!
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 12 lis 2016 18:15

Bez vodováhy ani ránu. A u vody tím tuplem ;).
Přílohy
SDIM8053.jpg
SDIM8053.jpg (293.67 KiB) Zobrazeno 3623 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/2.8
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 12 lis 2016 18:21

;) Hmmm, vono staci, kdyz si tady kdokoliv vyjede s fotkou k hornimu okraji obrazovky a porovna tu hladinu s krajem monitoru a hned je videt jak ta voda vyteka nalevo k Neumetelum. Na to neni potreba zadna vodovaha a uz vubec ne tahle cinska sragorka, ktera se vrkla i pri zafoukani do dlani; je to jen nepresny kram, ktery je i dokonce levny; jinak by to snad ani neprodali...., ani furt se nespolehat na ruzne sragorky, ale jen na sve oci!. Takova vodovaha ve fotaku... hmmm hmmm hmmm, jak ta muze byt v tak malem policku hledacku presna? Jarousi, kdyz uz, tak s sebou ber aspon tablet s utecencem, at ti to pomuze nosit a koukat vodorovne. Ale ze to mas nakrivo tak to neokecas ani stem vodovah! :)
Naposledy upravil pe-pa dne 12 lis 2016 19:50, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 12 lis 2016 18:52

pe-pa píše:;) Hmmm, vono staci, kdyz si tady kdokoliv vyjede s fotkou k hornimu okraji obrazovky a porovna tu hladinu s krajem monitoru a hned je videt jak ta voda vyteka nalevo k Neumetelum. Na to neni potreba zadna vodovaha a uz vubec ne tahle cinska sragorka, ktera se vrkla i pri zafoukani do dlani; je to jen nepresny kram, ktery je i dokonce levny; jinak by to snad ani neprodali...., ani furt se nespolehat na ruzne sragorky, ale jen na sve oci!. Takova vodovaha ve fotaku... hmmm hmmm hmmm, jak ta muze byt v tak malem policku hledacku presna? Jarousi, kdyz uz, tak s sebou ber aspon tablet s utecencem, at ti to pomuze nosit. Ale ze to mas nakrivo tak to neokecas ani stem vodovah! :)

Takže jak jsem tipnul - má to rovně a nevidíš hladinu (u teho horního okraje monitoru při posunu fotky nahoru) , ale břeh!!!

A vodováha v hledáku je právěže velmi! přesná!!!!! a dvouoosá 8-) A vypadá takto: https://www.ephotozine.com/articles/son ... 874835.jpg

tedy má větší bázi (šířku) 8-) než fyzická vodováho s pidibublinkou a jen subjektivním odečtem odhadem :lol:
ODSakEda

Příspěvekod **lasta » 12 lis 2016 18:58

Eda má pravdu. Vodováha v hledacku či její ekvivalent na displeji je velmi přesná.

Pokud jde o foto, tak z editoru jsou odstraněny nástroje horizont či vodicí linky ? Abyste se nemuseli zbytečně teoreticky hádat ... :P
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 12 lis 2016 19:00

Když máš za to, že je to rovný břeh a chová se stejně, jak nerušený mořský horizont, nic s tím nenadělám. Hlava i stativ jsou vyrobené u nás, nosnost 10 kg.

PS: Reagoval jsem na Mistra z Bavorska.
Přílohy
SDIM7921.jpg
SDIM7921.jpg (764.62 KiB) Zobrazeno 3616 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 12 lis 2016 19:13

Je to něco podobného, jako tento jev. Pokud nejsem s foťákem k baráku přesně kolmo, střecha nikdy vodorovná nebude, novostavba - nenovostavba. Přičemž foťák je na stativu perfektně vyrovnaný, což ukazují rovné svislice. Ale vysvětlovat tohle profíkovi..? ;) 8-)
Přílohy
SDIM3600.jpg
SDIM3600.jpg (466.75 KiB) Zobrazeno 3613 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 12 lis 2016 19:42

Jarousi, diky! To jsi mi ale fakt potesil! Tim titulovanim Mistr z Bavorska! Jestli bych mohl prosit abys byl tak hodny a stale mne takto tituloval; jsem totiz velky jesita! A az to reknu mame!!!! Uz se zacinam predstavami cely tetelit..... (n) :lol:

Mi muze byt ten vylitej rybnik suma fuk, pro mne to tak hrozne dulezite neni abych se tady s nekym snad hadal do krve; mi je to totiz total egal! :lol: Uz i v tom blbym Picasa, kdyz se ta fotka vlozi do "vyrovnani", tak uz i to ctvereckovani/srafovani kazdemu negramotnemu ukaze jak to tece.... :lol:

Ale jak rikate, kdyz netece tak netece,...... Fotak byl na motiv namiren presne na stred, kdy je breh na stredu fotky, tedy nahoru a dolu od brehu je to priblizne az skoro presne stejna vzdalenost. Jestlize by to bylo tak jak se snazi Jarous o vysvetleni s nejakou chajdou, tak to nemuze fungovat, protoze s tou chajdou se jedna o zkreslovani objektivem a ne jako tady o fotak v krive poloze s nejvetsi pravdepodobnosti spatneho upevneni levne vodovahy.
Ja mam fertig!

MzB

;)
Naposledy upravil pe-pa dne 12 lis 2016 19:51, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 12 lis 2016 19:49

Ještě jedna fotka na téma vytékání nebo nevytékání vody. Jak to tedy je? :D Jarda
Přílohy
POD-01.jpg
POD-01.jpg (1.53 MiB) Zobrazeno 3605 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 200
Expoziční program: Priorita clony
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 12 lis 2016 21:59

Neřeš to, Jardo. To jenom Mistr z Bavorska zoufale hledá téma, když se mu nedostává "zasloužené" pozornosti. Něco si prostě najít musí... ;)
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou