Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod **lasta » 21 srp 2016 11:43

Líbí se mi víc origináll od Mattynko, má výraz... (n)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 21 srp 2016 12:25

**lasta píše:Líbí se mi víc origináll od Mattynko, má výraz... (n)

No někomu se líbí i barvy pohlednic, jsou takové, no barevnější a nebe mořejší a jednolitější :lol: ...
Je to (orig. vs upravené) jen jemná barevná nyance a možná je to u někoho jen monitorem(?) (zejména PVA LCD jsou ulítlí do růžové namísto šedivé ale bílé...) nebo nastavením automatické WB? Nevím, já u Sony mohu i u AUTO WB nastavit/doladit barevný posun ručně dokonce v RGB tabulce 8-) Sigma něco takového nemá?

Taky mám rád studenější barvy a né teplé až nepřirozeně. A přitom jsem musel korigovat i u Sony a jeho AUTO WB do teplejších (o 1 stupěň přidaná červená a žlutá), neb byly zejména šedivé hory v dáli již moc studené, do modra a mraky tendenčně taky... (jde o A77, ale u novší A65 kupodivu tato korekce u AUTO WB byla takto stejně :shock: nastavena již z fariky! :shock: )

Ale! hodně záleželo i na tom, fotil-li jsem přes den nebo na podvečer a jaké bylo sluneční světlo! To prostě ideálně nedokáže žádná automatika, ani od Sony.
A taky záleží, dle čeho již v terénu srovnáváte, neb LCD jsou na zelenou tupá... a červenou zdůrazňují!... Já naštěstí koukám do OLED! EVF 8-) Tak ty i jemné úlety vidím hned - již při focení v terénu 8-)
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 21 srp 2016 13:03

Jardo, myslím, že se to moc zobecňovat nedá. Nejvíc záleží na denní době, ve dvě odpoledne moc růžovo-fialové v mracích nenajdeš, hodinu před západem už je všechno jinak. Režim Daylight u SD1M opravdu většinou dává víc červené, než se nám zdá být normální, ale to víme dávno. Možná to Sigma tak nastavila pro focení v době, kdy je Slunce vysoko, aby fotky nevypadaly příliš studeně. Ale to je jenom dohad. Na přednastavené režimy jsem přestal fotit (až na výjimky) už před půldruhým rokem, ale to dobře víš.
Jarouš

Příspěvekod Martynko » 21 srp 2016 13:19

Co se týče barevnosti, lépe se kouká na tepleji situovaný obrázek než na studený psí čumák, ano je to mimo realitu leč mimo realitu je KAŽDÝ snímek bez vyjímky! Nelze se NIKDY přiblížit předloze, o to horší je automatické WB, raději používám nastavení na "oblačno" než na "slunce", jsa zhýčkám kinofilmovou inverzí Kodak mám takový tepleji situovaný pohled raději, takové ty modro-bílé psí čumáky opravdu nemusím, no a pak při studenějším podání více utiká barevné podání... Jinak ještě v SPP upravuji navíc odstranění zeleno-oranžového nádechu, který má prostě samotný čip, u Merrilla nevím leč se mi zdá ze snímků viděných že spíše táhne do modro-magenty...
Přílohy
SDIM5425.jpg
SDIM5425.jpg (253.26 KiB) Zobrazeno 3658 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod **lasta » 21 srp 2016 13:45

Martynko
Asi tak. ...(n)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 21 srp 2016 14:04

Martynko píše:Co se týče barevnosti, lépe se kouká na tepleji situovaný obrázek než na studený psí čumák, ano je to mimo realitu leč mimo realitu je KAŽDÝ snímek bez vyjímky! .....

Já bych to nezobecňoval na: se (kouká)..., ale jak kdo! to vidí 8-)

su naopak přihřáté fotky nesnáším a mám raději naopak chladnější a tak reálnější barvy a za špatného počasí mám raději vyblitější obraz než přebarvenej (přesaturovanej) a překontrastnělej a v interieru při žárovce zase až byteostně nesnáším ornažový (ani žlutý natož červený...) nádech = špatně!!! vyvážená bílá (WB) :-(

Mám raději přesné vyvážení bílé i při žárovce v interiréru - pravý obrázek, než teplé... - levý obr.: http://www.digineff.cz/obrdg2009/fotaky ... 480/wb.jpg
Tak totiž fotí většina lidí nefotografů protože používaj (nejen...) WB pouze AUTO... a připadá jim to proto normální..., protože to tak fotí většina...
ODSakEda

Příspěvekod **lasta » 21 srp 2016 14:08

Edo
Dáváš zbytecne extrémy nesouvisející s diskusí o fotu martinko a jeho upravou , dáváš nesrovnatelné příměry a tím diskusi zbytečně hrotíš (y)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 21 srp 2016 14:29

extrémní je zobecňování... :-( Každý ať píše jen za sebe, co se mu víc líbí :-) O tom píši, co mě se víc líbí a proč a že si vyprošuji zobecňování, neb s ním nesouhlasím, tak jaképak hrocení??? :shock: ...
ODSakEda

Příspěvekod **lasta » 21 srp 2016 14:35

Edo
End.
**lasta

Příspěvekod MiraM » 21 srp 2016 17:27

Edo, jestli ty o tom zbytečně moc nepřemýšlíš a neděláš si to složitější než to všechno vlastně je. ;) M
trocha barviček nikoho nezabije. Jedna ze včerejška. Slovensko.( Jo, a originály od Martynka se mi taky více zamlouvají.) M
Přílohy
Lavička.jpg
Lavička.jpg (860.01 KiB) Zobrazeno 3601 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
ISO: 100
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
MiraM

Příspěvekod ODSakEda » 21 srp 2016 17:51

barvičky - tedy systost, satrurace, je něco jiného než barevný posun či vyvážení bílé! A řešil to jajakam a já jen přidal svůj názor 8-) Je to nějakej problém na veřejné diskusi :shock:
Neřešte ksakru fur mě - moji osobu :evil: , ale ten barevný posun! :D Děkuji
ODSakEda

Příspěvekod jajakm » 21 srp 2016 20:10

jajakm píše:Zdravím aktivní Foveoňáky. Ty neaktivní rovněž, ale můj příspěvek je směřovaný na ty aktivní. Už nějakou dobu si všímám, že výstupy ze SIGMA DP2M, SD15 a SD1M opravdu mají nádech do červeno-fialova (magenta, purpurová, neznám přesný název). Asi žádná novinka pro SIGMÁKY...

Edo jsme na SIGMA diskuzním foru. Můj dotaz byl směřován na AKTIVNÍ SIGMÁKY. Těm děkuji za vyjádření. Obecné řeči mne nezajímají. Ty mi při focení se SIGMOU nepomohou. Pokud máš zkušenosti se SIGMA foťákem, přilož fotky jak to řešíš se SIGMOU ty. Jarda
jajakm

Příspěvekod axislubo » 21 srp 2016 20:15

Nastavenie Wb u mojej sigmy je ozaj alchymia, neda sa to zovseobecnit. WB je ale alfou a omegou, pri sigme, saturacia je druhorada pre spravne farby. Z inymi fotakmi ani WB neriesim.
Přílohy
SDIM0255ir.jpg
SDIM0255ir.jpg (250.37 KiB) Zobrazeno 3577 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/7.1
axislubo

Příspěvekod jajakm » 21 srp 2016 20:30

axislubo píše:Nastavenie Wb u mojej sigmy je ozaj alchymia, neda sa to zovseobecnit. WB je ale alfou a omegou, pri sigme, saturacia je druhorada pre spravne farby. Z inymi fotakmi ani WB neriesim.

AXISLUBO předpokládám, že fotíš do RAWu. Pokud je to tak, jsem rád, že jsi napsal, že i při focení do RAWu má správné nastavení WB vliv. Mám stejný názor. Před nějakou dobou tady proběhla diskuze, že pokud se fotí do RAWu je jedno jaký mám WB. Že se to při "vyvolání" z RAWu doladí. Jarouš tehdy oponoval a tvrdil, že nejlepší řešení je dobře udělaný uživatelský WB. Dávám mu tímto dodatečně za pravdu. Prostě u SONY tyto problémy s WB při focení do RAWu nemusím řešit. Tím si na SIGMU nestěžuji, je to asi její vlastnost. Prostě Foveon je něco jiného než Bayer a není to taková "brnkačka" jako se SONY. Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 21 srp 2016 21:06

Na Foveon jsme přísnější. Už jenom proto, že se tady po něm v začátcích Merrill vlákna velice rád kdekdo vozil a přitom ho vůbec neměl. Nevěřím tomu, že jsou u Sigmy slepí a ten růžovo fialový nádech při Daylight se prostě jenom jaksi nepovedl. Při slunečném letním dnu je mezi (cca) desátou a čtvrtou odpoledne v pohodě použitelný (a díky tomu nejsou fotky studené, namodralé). Nepochopil jsem ale dosud, proč je rozdíl mezi Zataženo a Denní světlo tak zatraceně malý, v praxi bezvýznamný a zaměnitelný (SD1M). Na to fakt asi nepřijdu a mám za to, že tady jde opravdu o nějakou chybu. AWB je samostatná kapitola, psáno bylo o něm dost. Ano, už jsem našel, převážně v podvečer, spoustu situací, kdy se dalo klidně použít a rozhodoval jsem se těžce mezi ním a Custom. Nakonec se vždy rozhodnu podle nějakého detailu. Ale obecné doporučení pro focení na AWB s Merrillem bych určitě nikomu nedal. Vzpomenu ještě Flash, protože jsem si všiml, že velmi často nabízí ještě víc červené složky, než ten Daylight. A tomu už vůbec nerozumím. Ale moc to neprožívám, naprosto upřednostňuju Custom, který podle potřeby jemně doladím snadno. Ale dolaďuju jenom občas, většinou až v Zoneru pomocí AWB při zjasnění, což už mívá jenom velmi malý posun v barevnosti. Podle toho většinou poznám, že ten Custom není tak úplně mimo.
Jarouš

Příspěvekod MiraM » 22 srp 2016 05:34

Počasí...... (y) (y) Salzburg. A taky trochu toho moderního i tradičního umění v jednom snímku. M
Přílohy
SDIM0494.jpg
SDIM0494.jpg (1.46 MiB) Zobrazeno 3544 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 200
Exposure bias: 0 EV
SDIM0517.jpg
SDIM0517.jpg (554.93 KiB) Zobrazeno 3544 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 200
Exposure bias: 0 EV
MiraM

Příspěvekod MiraM » 22 srp 2016 06:37

Teď jsem si všiml fialového nádechu u umění.... (y) Nezvládnutý postproces. M
MiraM

Příspěvekod **lasta » 22 srp 2016 10:36

Neblbni.
Už máte vidiny. :D
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 22 srp 2016 15:37

Miro, nebyl jsem tam, ale taky to nevidím tragicky ;).
Včerejší podvečerní podešťovky.

Jenom pro upřesnění k Jardovu včerejšímu příspěvku. Myslel jsem to tenkrát tak, že při focení s pomocí Custom mám o jednu variantu barevného vyvážení více. Pokud v Custom nefotím, ani SPP mi žádný Custom nenabídne a já se musím spokojit s některým s přednastavených režimů a přitom se mi žádný z nich nemusí líbit. Potom mi už zbývá pouze laborace s barevným kruhem (čtvercem) či až následná úprava barevnosti v Zoneru (v mém případě). Kdežto pokud použiju Custom, mám k dispozici jak toto primární barevné vyvážení, ve kterém mi SPP fotku otevře, tak v případě nespokojenosti ještě k tomu všechny ty přednastavené režimy WB, ke kterým se mohu díky RAWu a SPP uchýlit a zvolit kterýkoliv z nich, bez ohledu na to, že fotka byla vyfocena v Custom WB. Ale asi je to jasné a píšu to zbytečně ;).
Přílohy
SDIM6882.jpg
SDIM6882.jpg (502.48 KiB) Zobrazeno 3495 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální