Miro, aktualizací firmwaru určitě nic nepokazíš, takže ano. Ale s největší pravděpodobností to na toto nebude mít vliv. Ale hlavně, podle výsledků AWB nedělej vůbec žádné závěry. Je absolutně vyloučené, aby ten algoritmus mohl být dostatečně přesný pro všechny světelné situace. Zkus zapomenout, že nějaké AWB existuje a začni používat jiné metody. AWB si nechej jako nouzovku do obtížně definovatelných světelných situací, tam to, většinou, dopadá nejlépe. Můj názor je, že foťáku vůbec nic není a reklamací bys nic nevyřešil. Zkus začít pomalu koketovat s ručním vyvážením bílé (Custom), já bych zítra začal třeba s tím bílým pomníkem na fotce, pokud ho máš v dosahu. O půl sedmé večer bych cvaknul Custom na té užší, mírně flekaté straně pomníku. Kdyby na ni slabounce dopadalo sluneční světlo, klidně přes nějaké stíny, mohlo by to třeba dopadnout docela dobře. Když ne, zkusíš to znovu, na jiném místě, s jiným rozložením světel. Ale skoro bych se vsadil, že to bude v globálu lépe použitelné, než AWB. Například ta do azurova nepřirozeně modrá obloha, jakou z fotek moc dobře znám, to není nic jiného, než ujetě zesílená zelená složka v RGB spektru. A tady se to opakuje, ani k tomu modrou oblohu nepotřebuješ. U zrcadlovky SD zase AWB většinou nepřirozeně přidává modrou. Ale nedá se to paušalizovat, světlo bývá natolik různé, že neexistuje univerzální posouzení. Nedá se prostě říct, že AWB táhne pokaždé do zelena nebo do modra, občas se mi opravdu stane, že mu dám přednost i před mým Custom. Odhadem tak slabé 1%, spíš míň, ale stává se to. Ale to bývají světelné situace, které mám kvůli jejich malé četnosti nebo nezvyklosti velmi málo "nahleděné". Hlavně neházej flintu do obilí a zkoušej. Odsuzovat Sigmu kvůli tomu, co mi předkládá AWB je ta největší chyba. Oni ti vývojáři mají trošku větší ambice a to AWB je tam spíš jako doplněk z nutnosti, něco jako povinná výbava. Ale na AWB kvality Sigmy rozhodně nestojí...
Poslední z Rusavy.