Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 24 lis 2015 23:00

Ondra napsal: "Mírné rozladění nad očekávaným výsledným rozlišením..."
Někde jsem četl, že fotky z Quattra nepůsobí tak řezavě ostře, jako z Merrillu, na vině bude patrně menší mikrokontrast. Tedy opačně, než tady bylo nedávno napsáno. Fotky ze špičkové optiky DP2M jsem viděl, velmi dobře vím, jak kreslí SD1M v místech nejlepší ostrosti objektivů, takže si myslím, že na tom něco bude. Na druhou stranu těch cca 5 MPix. u Quattra navíc bych u Merrillu docela bral. Ale u tisku A3 fakt není co řešit... ;)

PS: Ondro, zkoušels s Quattrem zaostřit ze stativu manuálně pomocí živého náhledu? Mělo by to být ve většině případů viditelně lepší, než co zvládá autofokus.
Přílohy
SDIM5033, č.v..jpg
SDIM5033, č.v..jpg (486.46 KiB) Zobrazeno 4076 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 25 lis 2015 07:23

Jarouš píše: Ondro, zkoušels s Quattrem zaostřit ze stativu manuálně pomocí živého náhledu? Mělo by to být ve většině případů viditelně lepší, než co zvládá autofokus.

Nechci vám do toho kecat, ale řekl bych, že při tomto ohnisku a při expozici třeba 1/ 800 sec. je co do ostrosti snímku stativ naprosto zbytečný. Zrovna tak to, jestli se použije při fotografování krajinek AF. Pakliže ovšem Ondra nenechá nedopatřením nastaveno ostření na nejkratší vzdálenost. ;)
Přeji hezké ráno všem! (n)

P.S.
Článek je sice starý už rok, ale možná se ještě vyplatí k němu vrátit.
http://diit.cz/clanek/sigma-dp2-quattro-jpeg-vystupy
Z článku plyne, že by Merrill oproti Quattru o "ždibínek" ostřejší býti měl.
Naproti tomu by měl být Quattro použitelnější pro vyšší citlivosti.
Otázka je, co komu více vyhovuje??? Osobně bych asi sáhl po Quattru! ;)
Zajímavé dost!! (n)
josef38

Příspěvekod axislubo » 25 lis 2015 09:31

;)
Přílohy
SDIM0378pic.jpg
SDIM0378pic.jpg (235.01 KiB) Zobrazeno 4052 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 200
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Metering mode: Pattern
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 25 lis 2015 09:59

Jarouš píše:Ondra napsal: "Mírné rozladění nad očekávaným výsledným rozlišením..."
Někde jsem četl, že fotky z Quattra nepůsobí tak řezavě ostře, jako z Merrillu, na vině bude patrně menší mikrokontrast. Tedy opačně, než tady bylo nedávno napsáno. Fotky ze špičkové optiky DP2M jsem viděl, velmi dobře vím, jak kreslí SD1M v místech nejlepší ostrosti objektivů, takže si myslím, že na tom něco bude. Na druhou stranu těch cca 5 MPix. u Quattra navíc bych u Merrillu docela bral. Ale u tisku A3 fakt není co řešit... ;)

PS: Ondro, zkoušels s Quattrem zaostřit ze stativu manuálně pomocí živého náhledu? Mělo by to být ve většině případů viditelně lepší, než co zvládá autofokus.

Je uplny nesmysl a mameni. Autor, jak videt nema jasno v zakladnich vecech, tedy ten co neco psal a Jarous to pak cetl. Jen na okraj, bylo by vic nez dobre a seriozni, jestlize zde nekdo neco pise, ze nekde cetl a pod. vlozit sem original clanek se jmenem autora a kde to je uverejneno. Tohle jedna baba druhe povidala je tak akorat na kulove.

Ale zase k veci. Merrill ma 16 MP a Quattro skoro 21 MP. Tim je dano uz od prirody, ze pri kvalitnim objektivu, ktery samozrejme ma a to svetove opticke kvality, je zakonite, ze quattro musi mit daleko lepsi rozlisitelnost v detailu nez merril. Samozrejme se nedaji na obrazovce moc dobre nejake mikrodetaily rozlisit, nebot limit je dan obrazovkou a ne obrazkem samym, to by musel byt ten obraz v plne velikosti a na ten nejlepsi papir vytisten a pak by bylo teprve vyditelne jake ma quattro mikrodetaily od merilla. Takze se jedna pouze o kontrast. Proto se nekdy fotky, rekneme od DP1s mohou zdat ostrejsi a lepsi nez trba od merrilla nebo quattra.

A zase k tomu co Jarous nekde cetl. Jedna se o opticke pomyleni. Jestlize budeme fotit to same a ze stejne kratke blizkosti za plneho svetla atd. predmet/predmety, jednou Merrillem a jednou SD10, bude se nam zdat a dokonce budeme ocividne videt, ze SD10 ma lepsi detaily nez Merrill. To proto, ze SD10 ma v techto detailech lepsi kontrast od Merrilla, ktery je ma jemnejsi, protoze ma daleko vice pixlu.
I kdyby to bylo vubec to nejvetsi prani, tak to nemuze vubec technicky, vcetne opticky byt mozne..... :)

Prikladam znovu tuto fotku, aby se ten, kdo na ni klikne a zvetsi si ji,videl, tedy pouze v rozlisitelnosti jeho monitoru, detaily, vcetme rekneme mikrodetailu, ktere sirokouhly objektiv Quattra DP0 je schopny na mnoho metrovou vzdalenost od kamery zachytit a to dokonce v jeho uz krajni "horsi" casti na cip a predat papiru nebo obrazovce k videni.
Jedna se o partie mostu ze spodu, jak byl lity beton, kdyz tuto lavku staveli - pod hornim okrajem fotky.

Josefe, tomu preci sam neveris... :) od josef38 » dnes, 07:23
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 25 lis 2015 13:13

pe-pa píše:
Josefe, tomu preci sam neveris... :) od josef38 » dnes, 07:23

Něčemu ano, něčemu ne. ;)
Kdybych si ledacos ověřil sám, bylo by to jiné! Třeba k tomu někdy dojde, kdo ví?
josef38

Příspěvekod OVal » 25 lis 2015 14:10

Jarouš píše:PS: Ondro, zkoušels s Quattrem zaostřit ze stativu manuálně pomocí živého náhledu? Mělo by to být ve většině případů viditelně lepší, než co zvládá autofokus.

Jarouši, pěkné světlo (n)
S tím stativem bych souhlasil, jakkoli se může už zdát u rychlých časů zbytečný. Rozhodně si myslím, že se s ním nic nepokazí. Jen jsem často línej ho ho tahat... Ale pokud chceme ze snímače vytáhnout co nejvíc, je víc než vhodné stativ použít. U běžného shlédnutí je rozdíl neznatelný, u podrobného zkoumání ale může být vidět.
U toho manuálního ostření si nejsem tak jistý. Hloubka ostrosti je u 14mm objektivu při cloně 5,6 a výše obrovská. Tam si myslím, že případná drobná nepřesnost AF nic neřeší....
Přílohy
SDIM0137.jpg
SDIM0137.jpg (775.3 KiB) Zobrazeno 4025 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/5.6
Model: SIGMA Dp0 Quattro
Exposure bias: -13/10 EV
OVal

Příspěvekod pe-pa » 25 lis 2015 15:16

Ondro, sam jsi tady opakoval myslet pane, myslet..... :lol: .... a posadil jsi zamek primo na most..... :( To jsi ten most nemohl cvaknout az "za mostem" proti svetlu? Fotka by byla pri tom suprovsko dynymicka a na moste bys nemusel uz nic stavet...... ;) :lol:
pe-pa

Příspěvekod OVal » 25 lis 2015 15:44

Petře, já to říkám pořád, že ten zámek blbě postavili... :D ;) Vůbec nemysleli na nás širokoúhelníky. Ale z druhé strany tam postavili ještě něco horšího... :D
Přílohy
SDIM0132.jpg
SDIM0132.jpg (1.03 MiB) Zobrazeno 4003 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/5.6
Exposure bias: -20/10 EV
OVal

Příspěvekod Jarouš » 25 lis 2015 17:20

Ondro, pěkné barvy, oblohou počínaje (n). Stativ jsem měl na mysli hlavně proto, že je určitě výhodnější, když máš pro precizní zaostřování přes živý náhled foťák v absolutním klidu, v rukách to určitě tak pohodlné a přesné nebude. Ohnisko je to sice velmi široké, přesto si myslím, že při těchto dvou způsobech zaostřování (AF vs. MF přes live view) při zaostřování do stejného místa viditelný rozdíl v ostrosti ve většině případů najdeš. Samozřejmě, že tady už jde o to podrobné zkoumání, jak píšeš, ale jiné zkoumání při porovnávání s Tvojí Leicou nemůže dát dostatečně relevantní odpověď. Při zaostřování na kilometr a dál to už asi bude většinou plichta, ale tak do 50 metrů v remízu moc nevěřím.
Josefe, díky, to je ten článek, který jsem měl na mysli v tom svém včerejším příspěvku. Jenom jsem to už tak pozdě nechtěl hledat. Od pana Součka (no-X) jsem četl všechny články nějak související se Sigmou (na tom serveru) a nebyl jsem si jistý, ve kterém to bylo.
Pro Petra snad jenom tolik, že autor zcela jistě má jasno v základních věcech a je patrně největším publikujícím znalcem problematiky Foveonu a Sigmy v České republice.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 25 lis 2015 17:29

Pánové, ohledně stativu máte určitě, jako krajináři pravdu. Když jsem se krajinkám alespoň trochu věnoval se středním formátem na film, nevytáhl jsem bez něj z baráku ani paty. Dokonce "jeptišku" jsem sebou nosil. A fotografické příručky vám také dávají za pravdu, přesto ale se můj názor na toto trochu liší. Možná i proto, že krajinky už zas tak moc v současnosti moje parketa není. ;)
Tak se mějte. J.

P.S.
A dodávám ještě, že stativ možná člověka více donutí neodfláknout tolik kompozici!
josef38

Příspěvekod pe-pa » 25 lis 2015 17:45

Jarousi,

to s tim Souckem ti vubec neberu. Jirku znam uz od sameho zacatku ( prijemny kollega a enthusiast ) jak zkousel na sd14 primontovat kazdy stary objektiv co se mu dostal za par babek do ruky a zkousel ho na nejaky supermakt naproti co bydlel. Na te ctrnactce, to byla tenkrat take velka vyhoda ( :lol: ) bylo ostre kazde sklo, ktere mu prislo do ruky. Psal take hodne do serveru o staych objektivech tehdy a tim se stal v Cechach docela znamym, protoze skoro kazdy mel doma nejake to stare sklo z drivejska, protoze mel doma uz hodne velkou zbirku ruznych objektivu, ktere byly tenkrat hlavne v eBayi za hubicku. Kdyz zacaly stoupat ceny, hlavne diky temto pisalkum jako je Jirka, uz tolik dalsich skel se nekupovalo, sam sebe "odstrelil" a jemu podobni a take uz nebyla ta jeho SD14 tak aktualni. A kdyz prisly Merrilly a s nimi SD1, tak si nasel i jinou parketu o foceni a snazi se tim uzivit jako myslim svobodny zurnalista, takze toho musi prekladat a psat celkem dost a o vsem moznem; holt co je zadano, zajimave a aktualni... ;) ; Jarousi, to bys mohl delat take, kdybys chtel; neni to nic tezkeho. Potrebuje to jen "byt delsi dobu v tom" a znat na vlastni ruce a oci materii.... jinak to je stejne..... :lol:

Tak z nej Jarousi nedelej zbytecne nejakeho supermana; kdyz neni i kdyz pise clanky o foceni......... :lol: Ale jeden rozdil a prednost zde v Cechach ma a to je dobra znalost anglictiny a tak co najde v internetech o foveonu v cizich jazycich, pise pak zde v i nternetu v Cechach.... (n)
Naposledy upravil pe-pa dne 25 lis 2015 18:17, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 25 lis 2015 18:09

No jo, když on zcela evidentně ví, o čem píše... ;) A zdaleka nepíše jenom o focení, jak je vidět: http://diit.cz/autor/no-x

Tak ještě druhá včerejší.
Přílohy
SDIM5034.jpg
SDIM5034.jpg (489.11 KiB) Zobrazeno 3972 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod axislubo » 25 lis 2015 21:58

Chalani, mam novu hracku, docasne prechadzam na Fuji vlakno, lebo je to tam nejake zdochnute :-D
Přílohy
DSCF3010-2.jpg
DSCF3010-2.jpg (1015.86 KiB) Zobrazeno 3944 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: X-A1
DSCF3011-2.jpg
DSCF3011-2.jpg (960.32 KiB) Zobrazeno 3944 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 101.2 mm
Čas expozice: 1/110 sec.
DSCF3012-2.jpg
DSCF3012-2.jpg (898 KiB) Zobrazeno 3944 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 230 mm
Čas expozice: 1/70 sec.
DSCF3005-2.jpg
DSCF3005-2.jpg (837.18 KiB) Zobrazeno 3944 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/140 sec.
DSCF3007-2.jpg
DSCF3007-2.jpg (982.03 KiB) Zobrazeno 3944 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 230 mm
Čas expozice: 1/150 sec.
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 25 lis 2015 22:07

Moc pěkné, Lubo (n), snad neemigruješ natrvalo ;).
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 26 lis 2015 10:08

Kdyz uz novou hracku, tak tedy tuto, ktera ma velice rychly AF a co je vubec nejdulezitejsi prijde jednomu dnes uz na dobrou polovinu ceny..... te Fuji ;)

http://www.chip.de/artikel/Sony-Alpha_5 ... 84212.html
pe-pa

Příspěvekod OVal » 26 lis 2015 14:24

Lubo, ať Ti X-A1 přináší jen radost (n) To dlouhé sklo není prý až na světelnost vůbec špatné ... Tak se třeba potkáme i na Fuji - vlákně ;)

Jedna dnešní cestou dolů...
Přílohy
SDIM0162.jpg
SDIM0162.jpg (993.25 KiB) Zobrazeno 3876 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/6.3
Exposure bias: -20/10 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 27 lis 2015 07:00

Ahoj Ondro, podle exifu byl snímek pořízen přibližně kolem poledne. Podle osvětlení, nebo spíše barevného podání bych ho však hodnotil na brzo ráno, nebo pozdě večer. (n)

Hezké ranko všem! J.
josef38

Příspěvekod OVal » 27 lis 2015 09:07

josef38 píše:Ahoj Ondro, podle exifu byl snímek pořízen přibližně kolem poledne. Podle osvětlení, nebo spíše barevného podání bych ho však hodnotil na brzo ráno, nebo pozdě večer. (n)
Hezké ranko všem! J.

Ahoj Josefe. Je to focené zhruba v půl jedné, tedy v čas velmi nefotografický. Ale sluníčko je už nízko i v pravé poledne, tak to není jako v létě... a pravověrní krajináři snad přimhouří oko. ...
Vyvážení bílé se u Quattra chová trochu jinak než u jiných foťáků. Mám prakticky stále nastavený na denní světlo - ať je zataženo, či jasno... AWB jsem ještě nevyzkoušel. Ostatně u RAWu je to fuk.. ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 27 lis 2015 11:03

OVal píše:...... AWB jsem ještě nevyzkoušel. Ostatně u RAWu je to fuk.. ;)

Já mám podobný názor.
A abys potom RAW nemusel při jeho převodu do JPEGu pracně barevně vylaďovat ručně, tak mám pocit, že máš podobnou, nebo ještě lepší nabídku vyvážení bílé, tak jako v aparátu, tak i v tom programu v kterém RAW zpracováváš. Neboli je to potom ganz egal, co nastavíš na aparátu, jak by řekli naši sousedé. :D

Píši to proto, abys mi jen potvrdil, jestli to je takto míněno.
Kdysi zde byly na toto téma velké diskuze, ale to vše už je myslím dávno minulostí. J.
josef38

Příspěvekod OVal » 27 lis 2015 14:04

Ahoj. Ano, mínil jsem to tak. Ale nezkoumal jsem to podrobně. Zatím mám stále nastavený daylight a hotovo. Občas doladím barevnost pomocí bar. posunů (Color Adjustment). Zdá se mi, že s barevným vyladěním trochu hýbe i X3 Fill Light.....
Přílohy
SDIM0164.jpg
SDIM0164.jpg (1.01 MiB) Zobrazeno 3799 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/6.3