Ahoj. Díky za přivítání a povzbuzení.
Co se týká monochromu, tak to je srdeční záležitost. Je to foťák, který spoustu věcí neumí, kromě barev neumí ani AF, LV, nemá žádné čistění snímače, video... Ale ty barvy neumí naprosto skvěle, tomu se nic nevyrovná. Má podobné rozlišení detailů jako quattro, spíš ještě o kus lepší. Skvělé podání modré oblohy, tak to z barevných kanálů nikdy nevyfiltrujete. Dynamiku jsem netestoval, je prostě dostatečná. Možná o chloupek menší, než D600, či A7, ale dostatečná. Ostatně u černobílé fotky jsem dost často rád, když obsahuje i tu opravdu černou a bílou. Musí se ale víc hlídat přepaly ve světle, protože buď kresba je, nebo není. Nic mezi tím. U barevných kanálů bývá obvykle zachován alespoň nějaký, ale zde ne. Má ale neskutečnou schopnost poskytnout kresbu i z úplných stínů a tmy. Šum zvládá na Leicu obdivuhodně, minimálně jako zmíněné D600 a A7.
S Qattrem má společnou úžasnou kresbu v detailech a více méně nepoužitelnost JPGu. U monochromu spíš více. Vše musím fotit do RAWu, který dává úžasné možnosti zásahů a většinou fotku proženu i přes Silver Effects - SW rovněž dodávaný k prvnímu typu monochromu přímo výrobcem. Obdivuji Josefa, co vytáhnul z těch zkušebních fotek.
Na černobílou fotku neznám nic lepšího a nepředpokládám, že něco lepšího existuje (kromě současného nového typu monochromu). Když jej pořídíte bazarový, tak to není až tak drahé. I když i tak jsem za ni dal víc, než třeba za jakýkoliv dopravní prostředek v mém životě. Ale nelituji..
Na firemní skla nemám, používám Voigtlandery, v základu nejvíce 15/4,5 a 35/1,4
Včera jsem vytáhl jezevčíka na okružní vláčkovýlet po republice. Počasí nic moc a ono s dětmi focení většinou stojí za starou bačkoru i když je dobré světlo.
První zastávka byla v rodném Brně.....