Martynko, myslím si, že nemáš pravdu

.
31. srpna 2015 jsi napsal: "Texty tu už moc nečtu bo samé keci v kleci, nicméně ty snímky z Quattra hovoří sami za sebe, opravdu bych chtěl vidět, jak si poradí s něčím takovýmhle jako ze staré DP1s..."
Toto je ta fotka, kterou jsi vložil:
download/file.php?id=72605Nevím, proč by si s tím Quattro nemělo poradit, jsem přesvědčen, že foťáky jsou stále lepší a ne naopak.
PetrM Ti k té fotce napsal: "Hm a ta stara DP1s, jak videt dela ty tyrkisove zavoje stale.... (kdyby je nekdo jako nemohl najit, ak at se podiva pozorne s klidkem na Martynkovu fotku hlavne v dolnich partyich jak vlevo tak vpravo, vcetne rohu.... )."
Já jsem tam žádné nežádoucí tyrkisové závoje neviděl a Ty, zřejmě, taky ne. Jinak bys tam tu fotku v té podobě asi nedával, myslím si

. Podle mě tam všechna zelená byla správně a autenticky.
Fotky z toho kostela jsou podexponovány o dva stupně (ty podexponované o 3 EV jsem ještě nedával), míru podexpozice těch nejtmavších míst si ani netroufám odhadovat. Přesto ani v těch tmavých místech žádné barevné příšernosti nevidím. Že do nich po zesvětlení dostanu ještě trochu původních barev je skoro zázrak, ale prostě tam jsou. Přijde mi to mnohem přijatelnější a přirozenější, než tma bez viditelné kresby a alespoň náznaku barvy.
Ve výřezech jsou nejtmavší okraje první fotky, kde by podle všech "odborníků" na Foveon a Merrill zvlášť nemělo být nic jiného, než viditelná zeleno fialová mozaika, kterou já ovšem opravdu nevidím (přitom vím moc dobře, jak vypadá). Monitor mám na 100% jasu, víc už to nejde. Určitě už nesvítí tak jasně, jako dřív, má nějakých 10000 hodin odpracováno, ale snad to ještě není tak nejhorší. Jestli jsem to zesvětlování na těch zmenšených ukázkách přehnal, to je dost subjektivní záležitost, každopádně si myslím, že žádné "šílené zelenomagentové fleky", jak píšeš, tam prostě nejsou.
Ty výřezy jsou přímo z neupraveného RAWu, jak vylezly z foťáku.
A na závěr, hodně by mě zajímala podobná expozice z průměrného Bayera, především při té silné podexpozici.