Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 01 zář 2015 17:46

Dovolil jsem si též jednu úpravu. Už ale ne Jaroušovu, ale Petrovu. :lol:
V každém případě se mně Petrova úprava zamlouvá více, než originál, ale pro mé oko je možná až moc "přešponovaná" .
Osobně bych trochu ubral, asi takto.
Ale připouštím, že je to vše jen otázka vkusu. Ahoj pánové, doufám, že jsem nikoho nenaštval! (n) J.
Přílohy
SDIM4500_O kopie.jpg
SDIM4500_O kopie.jpg (1.18 MiB) Zobrazeno 7329 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/10
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod pe-pa » 01 zář 2015 17:59

Tak ale ted jsi mne Josefe nastval; to nevidis, ze ti uz magenta v ty vobloze aberuje? ;) :lol: :lol: :lol:
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 01 zář 2015 18:35

pe-pa píše:Tak ale ted jsi mne Josefe nastval; to nevidis, ze ti uz magenta v ty vobloze aberuje? ;) :lol: :lol: :lol:

Es tut mir Leid mein liebes, eineiige Brüderchen! :lol: (n)
Naposledy upravil josef38 dne 02 zář 2015 02:41, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod axislubo » 01 zář 2015 21:04

Pekne ste tu fotku upravili chalani, no Josef 38 o chlp lepsie ;)
Přílohy
SDIM011611300.jpg
SDIM011611300.jpg (204.93 KiB) Zobrazeno 7295 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/2.8
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
SDIM011511300.jpg
SDIM011511300.jpg (234.51 KiB) Zobrazeno 7295 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
SDIM011411300.jpg
SDIM011411300.jpg (219.32 KiB) Zobrazeno 7295 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/10 sec.
axislubo

Příspěvekod josef38 » 01 zář 2015 21:09

axislubo píše:Pekne ste tu fotku upravili chalani, no Josef 38 o chlp lepsie ;)

Je to pouze věc vkusu!
Petr měl odvahu do toho jít a to je jen dobře, važte si toho. (n)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 01 zář 2015 23:01

Ještě nedělní.
Přílohy
SDIM4511.jpg
SDIM4511.jpg (489.48 KiB) Zobrazeno 7280 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 38 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/9
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 02 zář 2015 07:43

No dobre, kdyz neni jako zadny dotaz ci otazka, vsechno co tady napisi jako kritiku a appel na zlepseni je jako bych na zed hrach hazel. Vsichni vsecko umi udelat tak jak ma byt; ale bohuzel jejich fotky zde vsem ostatnim prozrazuji pravy stav veci; nejenom me. :( Konecne, k cemu tady je vlastne toto vlakno? :)

Kdyz se tedy zpecujete ( nechci rici urazite, ze se nekdo odvazuje....) ( doufam, ze to tady nebude jako posledne, ze se prestane po nekolik dnu vkladat a psat z urazenosti... Ale priznat si, skutecnost.... hmmm, to je jina, ze? ) zeptat jak se to a to dela nebo muze udelat, aby fotka byla brilantni a aby to byla vubec fotka ke koukani, coz ty vase sedivky dosud nejsou, protoze za ty leta co se drzite te krabicky nebo zrcadlovky jste jeste nepochopili, ze vas vas fotak primo ovlada a ne vy jeho, tak vam tady rad poradim, ne ze bych byl nejak na to co vim nafoukly, ale ze opravdu vidim, ze je nutnost "zlepseni", nebot tento stav "upravy" vasich fotek nevykazuje jiz roky zadny pokrok, ackoliv be to potreboval jako sul, i presto, ze uz "vsechno vite" jak na to. Coz se ve skutecnosti nedeje; verte mi, kdyz to sami "nevidite".

Naladujte si do sveho pc program, ktery je v internetu zdarma, ktery je vyborny a hlavne jednoduchy pro kazdeho i pro toho, ktery si koupil fotak teprve vcera. Timto programem date konecne svym patlaninam prosedivelym stavu, neboli udelate z nich docela dobre a koukatelne prima fotky!
Program se jmenuje PICASA 3 od Google a da se lehce stahnout.

Kdo pak zde napise, ze si ten program do sveho pc "namontoval" a nebude vedet jak "na to" dal, mel by mi to tady dat na vedomi a ja ho tim programem povedu jako bychom upravovali nejakou fotku, nebo jeste lepe, jeho t.zv. sedivy nepodarek (v SPP nechte SPP fotku upravit po jeho, tedy vyfotte snimek do RAWu a nechte SPP samostatne ten snimek upravit do JPG at je jaky chce - nastaveni vseho na nule a nahore na prvni polohu-Foveon znacku a zaspeichrujte si ho do PC - ktery pak konecne upravime , nebo vy sami, v Picasa 3) ktery si naladuji take ja, spolecne v tom Picaso 3 upravime. :)
Naposledy upravil pe-pa dne 03 zář 2015 16:19, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 03 zář 2015 09:43

O.K., Tak to zase trochu rozhybu, aby se mohlo "bez ztraty kvetinky" dal vkladat......A jak pise vyse bracha, Ahoj panove, doufam, ze jsem tim nikoho nenastval! :)

Kdyz mate vase fotky upravene z RAWu v SPP jen programem samym na JPG a Picaso 3 mate uz take v pocitaci, tak se vam tyto fotky automaticky naladuji i do Picasa 3, protoze tento program vyhleda a vystoura vsechny fotky co jsou kdy do vaseho pocitace ulozeny. Take dobra vec! Takze ted mate fotky v Picasu.
Pro solidni a znamenitou doupravu vasich fotek tento program UPLNE i na profesionalni urovni dostacuje a to tak dobre, ze mnohe fotky, ktere jsou ode mne ( na rychlovku) doupraveny timto Picasem 3, jsou casto prodany. :)
Pozdeji, kdyz uz budete v tomto programu zbehlejsi, muzete zkusit samozrejme lehce vylepsovat sve RAWy jeste nejdrive v _SPP a pak jako JPG v Picasa 3 konecne doupravovat. Ale nejdrive se zabehnete bez zasahu do SPP! :)

Kliknete na nejakou vasi fotku, ktera se vam pak v pikasu otevre. Na leve strane nahore se vam otevrou soucasne i moznosti jak fotku upravit dal ke konecnemu vzhledu.

Jestlize je fotka nakrivo, kliknete na znacku Klic a otevre se vam nove pole, kde muzete fotku narovnat, oriznout atd. Vse podle vaseho vkusu. Pak je ale treba fotku optimalne doostrit, nebot se zmeni poloha vsech linii ve fotce, takze vypada trochu mekci, ale neni. Nejlepsi ale doostrit az uplne jako posledni ukon. Nejdulezitejsi je ale uprava v dalsi mozne uprave a to v druhem poli, kde vidite znacku Slunce.
Tady kliknete na "kouzelnou hulku" vpravo vedle druheho posuvniku, ktere jsou pod sebou ctyri a fotka se vam automaticky upravi na kontrasty a jasy. Tady ta automatika nekdy, treba v mracich se zastavi tesne pred prepalenim, tedy jestli toto svetle misto neni uz prepalene od foceni. Ale program to neprepali. Takze kde to bude uz na hrane, tak posuvnik jasu posunout podle citu trochu zpet. Samozrejme muzete i tady tuto polohu v posuvniku jeste "rucne" zkorigovat tak, jak se vam to nejvic libi. Nejhorejsi posuvnik je pro ty fotky, ktere potrebujete zesvetlit a pak teprve kliknete na tu kouzelnou hulku v druhe rade. Treti posuvnik je pro tmavost nebo zesvetleni fotky, ctvrty je pro bud studeny, do modra odstin, nebo napravo posunovat, do tepleho odstinu.
Jako dalsi moznost je pak druha kouzelna hulka, se kterou muzete fotku vyrovnat v barvach automaticky. Tuto moznost pouzivam ale dost zridka, nebot mi tu pravou naladu fotek vetsinou zlikviduje na neutralni, obycejne "zbarveni".

V dalsim, tretim poli se znamenkem Stetec pak naleznete dalsi moznosti, kde je dulezite "Schärfen" ostreni, nahore uplne vlevo v rohu a pak uplne dole vpravo v rohu prechodovy filtr s ruznymi barevnymi moznostmi, kdyz chcete, ztmavit moc svetlou oblohu atd.

Takze zde mate vsechny dulezite funkce (podle mne) vysvetleny, ostatni pouzivejte jen po dobre uvaze a sporadicky. :) Takze mi nezbyva, nez vam poprat Viel Spass!!! Mnoho Uspechu a suprove fotky!!!! :) (n)
Naposledy upravil pe-pa dne 04 zář 2015 15:28, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 04 zář 2015 14:10

Pe-pa (n) . Picasa aj ja obcas pouzivam, a mojej baby je to najoblubenejsi program. V podstate suhlasim s tym, co si napisal, len narovnavanie horizontu v tomto programe rozmazava fotku. A aj s tym automatickym jasom a kontrastom opatrne, lebo lahko robi prepaly na mrakoch...
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 04 zář 2015 22:22

Ještě z Bílých Karpat.
Přílohy
SDIM4360.jpg
SDIM4360.jpg (482.84 KiB) Zobrazeno 7059 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
SDIM4376.jpg
SDIM4376.jpg (485.67 KiB) Zobrazeno 7059 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/8
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 05 zář 2015 07:52

Jarousi, pekne! Uz to dostava plasticnost a hloubku! Jen tak dal! Az na tu magentovanou s bozimi mukami nebo co to je, tam to mas uz hodne s tou magentou pres, melo by to byt ze magentu ubrat a pridat kapanek zlutou... (n) Tabulku zahod, tady mam nastaveno na Landschaft a nastav si do monitoru Histogram a osvit rid po histogramu koleckem tak abys tam mel jak hloubky vlevo, tak svetla vpravo - to je nejdulezitejsi bez ohledu jestli bude fotka jako podosvitnuta nebo jako presvitnuta; cvakni si nekolikrat takovychto fotek se stejnym motivem kdy budes koleckem hledat nejlepsi hloubky a svetla tim, ze si vyberes trosku vic hloubky, ktere budou tesne u leveho konce histogramu jak to pujde nejvic a pak pristi snimek to same se svetly. Pri tom sleduj motiv na monitoru, aby nebyl celkove az prilis tmavy nebo az prilis svetly, doma na monitoru si pak vyberes a doupravis potrebne! Pak si ve fotaku nastav WB na auto; na nic jineho i kdyby ja nevim co bylo! ( mrkni na me fotky tady na Exposure bias! Delam to take tak! Kazda ma jiny osvit!...a presneji to uz nejde... ;) ) Zkus to a budes hodne prekvapen co v te Sigme SD1M jeste je za super vecicky..... (n)
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 zář 2015 05:49

Quattro mě příjemně překvapuje!
U toho třetího obrázku se odstín oblohy v obou krajích vzájemně liší, ale to je při tomto úhlu záběru nic neobvyklého! U prvního je zase dlažba poměrně flekatá, ale zřejmě ne vinou čipu quattra. Ty různé odstíny jsou vzájemně ohraničené dlaždicemi. Dobrý!! (n)
josef38

Příspěvekod jajakm » 06 zář 2015 08:33

Jarda
Přílohy
MA-01.jpg
MA-01.jpg (1 MiB) Zobrazeno 6967 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/10
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 06 zář 2015 08:57

Josef38, myslim, ze je zde skoda psat navody a tak, kdyz pak vidime vysledek snazeni.... sepo, ale uz asi fakt! Snimek nad mym prispevkem, totalne snad ten nejhorsi cvak co jsem kdy videl, vcetne i te odvahy ho sem vlozit. Misto, aby sem vlozil uz nejakou fotku upravenou podle "navodu" vyse, nejaou uz vybornou koukatelnou fotku....Ten clovek, ktery tento cvak v prave poledne cvaknul, snad zde ani nic necte nebo ani cist nechce a cvaka si po svem.... OK, at si cvaka, je to jeho vec, ale i v techto snimcich druzi vidi co se za tim skryva za ehm....

Tak mne napadlo, abych treba neublizoval diteti... Neni ten Jarda jeste mlady nezletily chlapec, ktery se teprve s fotakem seznamuje? Abych mu nekrivdil, se tedy omlouvam; ale cist by uz snad mohl a umel a ucit se take..... :o
Naposledy upravil pe-pa dne 06 zář 2015 09:42, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 06 zář 2015 09:41

pe-pa píše:Josef38, myslim, ze je zde skoda psat navody a tak, kdyz pak vidime vysledek snazeni.... sepo, ale uz asi fakt! Snimek nad mym prispevkem, totalne snad ten nejhorsi cvak co jsem kdy videl, vcetne i te odvahy ho sem vlozit. Ten clovek, ktery tento cvak v prave poledne cvaknul, snad zde ani nic necte nebo ani cist nechce a cvaka si po svem.... OK, at si cvaka, je to jeho vec, ale i v techto snimcich druzi vidi co se za tim skryva za ehm....

Pro pe-pu:
Tak pane profesore, bylo by vhodne, abyste tomu neposlusnemu zackovi KONKRETNE vytknul ty zasadni nedostatky, ktere ve vasich ocich z jeho fotografie dělaji jak vy rikate "totalne snad ten nejhorsi cvak co jste kdy videl". Reci typu je to cvak v prave poledne, je trochu malo. Predstavte si tu situaci: Jste na tom miste zrovna v prave poledne. Na foceni mate asi 3-5 minut a musite prinest fotografii s touto kompozici. Na zaver to nejhorsi, zadavatel pozaduje realne barvy na fotografii. Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 06 zář 2015 09:54

Mily zacku, jak videt, tak ti uceni asi moc nejde, kdyz pises takoveto bludy! Kdopak z fotografu, kteri maji uz velke zkusenosti a UMI fotit, foti fotku, kterou MUSI vyfotit ctyri minuty pred dvanactou V EXTERIERU!, tedy v prave poledne? Zkratka a dobre, i kdyby bylo ja nevim co (jsou vyjimky samozrejme, se v poledne nefoti!!! Jenom v exterieru, v lese a podobnych mistech, ale na plnem prostranstvi a pod. venku v zadnem pripade! Proc? Protoze je svetlo namodrale, nezajimave neutralni, dela kolme kratke nezajimave ostre stiny, fotka je tim plocha, neplasticka a hlavne uplne nezajimava a neschopna jakychkoliv vylepsovacich uprav. Barvy a barevnost takove fotky je vubec kapitola sama o sobe; barevnost je v takovychto pripadech venku s hodne zelenou uplne podivna a celkove ne prilis "hezka".... Je, ale jenom pro takove, kteri vnimaji zelenou jako zelenou a nejvic podvedome, ze to musi tedy nejaka zelena byt a jinak jim je ta barva fuk a nemaji na ni vubec oko. Foti se zasadne venku v exterieru, aby mely fotky kvalitu, naladu a obsah, aby to ta fotka dokazala vyjadrit, tak v prumeru rano do osmi, deviti hodin, to nanejvys, ale to uz je vic nez potreba neutralni bile nezajimave svetlo a odpoledne tak od tech ctyrech, peti, v zime samozrejme o to driv. Jsou samozrejme take takovi, ale ti umi fotku tak upravit a zpracovat, ze to nikomu ani neprijde. A ty? Ty cvakas jak te napadne, bez jakychkoliv zabran a vedeni. Toho hlavne! Musels cvaknou lanovku, co? Jedno jak to bude vypadat.... Jestli se techto fotografickych primitivnich pudu rychle nezbavis, tak se jich uz nezbavis nikdy, to mi ver!!!

Vubec nejlepsi by bylo, bud prastit s tou SD1M o nejaky sutr, nebo si koupit normalni levnou krabicku a fotit s ni, nebo nefotit vubec, nebo se prinutit na to foceni myslet a hlavne se ho naucit. A ne delat temi svymi propagacnimi cvaky sigmakum ostudu "jak ten sigma fotak stoji za kulove"......

Kazdy, kdo chce se tady snazi mit fotku, kterou zde vlozi co nejlepsi. Koukni na axislubo, nebo i na Jarouse mimo jine tady, ktery foti uz dlouho a necha se v klidu opravit a zkusit "po novem"... Ale ty, chlapce, jako by clovek hrach na zed hazel..... :x
Naposledy upravil pe-pa dne 06 zář 2015 11:45, celkově upraveno 7
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 zář 2015 11:11

To se časem poddá! (n)
Jen mimochodem, dával jsem na TNČ jednu malou fotografickou minireportáž. Žádné umění prosím, sem to ale nechci dávat (není to Sigma).
Kdo chce, mrkněte se. :D Ahoj, J.

viewtopic.php?f=41&t=473&p=68608#p68608
josef38

Příspěvekod pe-pa » 06 zář 2015 11:41

Josefe, videl, reportaz se povedla, fotky paradni!!! :)
Naposledy upravil pe-pa dne 06 zář 2015 11:59, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 zář 2015 11:44

pe-pa píše:Josefe, videl, reportaz se povedla, fotky paradni!!! :)

Už jsem Ti děkoval na TNČ, ale tady to rád zopakuji. Takže díky! :D
josef38

Příspěvekod jajakm » 06 zář 2015 12:19

jajakm píše:
pe-pa píše:Josef38, myslim, ze je zde skoda psat navody a tak, kdyz pak vidime vysledek snazeni.... sepo, ale uz asi fakt! Snimek nad mym prispevkem, totalne snad ten nejhorsi cvak co jsem kdy videl, vcetne i te odvahy ho sem vlozit. Ten clovek, ktery tento cvak v prave poledne cvaknul, snad zde ani nic necte nebo ani cist nechce a cvaka si po svem.... OK, at si cvaka, je to jeho vec, ale i v techto snimcich druzi vidi co se za tim skryva za ehm....

Pro pe-pu:
Tak pane profesore, bylo by vhodne, abyste tomu neposlusnemu zackovi KONKRETNE vytknul ty zasadni nedostatky, ktere ve vasich ocich z jeho fotografie dělaji jak vy rikate "totalne snad ten nejhorsi cvak co jste kdy videl". Reci typu je to cvak v prave poledne, je trochu malo. Predstavte si tu situaci: Jste na tom miste zrovna v prave poledne. Na foceni mate asi 3-5 minut a musite prinest fotografii s touto kompozici. Na zaver to nejhorsi, zadavatel pozaduje realne barvy na fotografii. Jarda

Pro pe-pu:
Pane profesore z vašeho odborneho posouzeni nedostatku moji fotky jsem se jen dozvedel, ze se v poledne nefoti. No to je ale malo. To mne k lepsimu foceni i za techto svetelnych podminek nedovede. Podminky foceni jsem napsal a bylo nutne je dodrzet. Cekal jsem reakci profesionala v tom smyslu, ze kdyby za techto podminek musel fotit on, tak by postupoval takto: (za prve, za druhe, za treti, atd.).

K upravam fotek. Predpokladam, ze ta prvni fotka je moje puvodni fotka. Ta druha fotka je hruza (barevne i prepaly) a byt profesionalem, tak bych ji radeji tady ani nezverejnoval. Ta treti fotka se velmi blizi moji puvodni fotce. Je trochu zesvetlena a mozna mirne doostrena. Da se na ni divat. Tesi mne, ze finalni uprava pana profesora je tak blizko moji puvodni fotce. Inu jak se rika: Jaky ucitel, takovy zak. :D
Jarda

P.S.
Protoze pe-pa (pan profesor) neustale ve svem prispevku provadi upravy, ctete prosim muj odstavec tykajici se upravy fotek s pochopenim, ze byl psan kdyz pocet uprav tohoto prispevku byl 0 (nula).
jajakm

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou