Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 19 říj 2013 07:01

vrgada
Tak sa mi to paci... Les nas vezdejsi. (n)
Petr
Pumpa nepumpa. Vieme o co sa jedna. Ale tie fotaky aj ked gumuju, maju lepsie oci ako ja.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 19 říj 2013 08:36

! (n)
Naposledy upravil Petr M dne 24 zář 2014 09:08, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 19 říj 2013 17:12

Dneska bylo u nás krásné, slunné počasí a já vám musím poslat od nás pozdrav a promiňte, že není zrovna z Foveonu. Mějte se hezky! :-) J.
    Obrázek
josef38

Příspěvekod Jarouš » 19 říj 2013 17:54

Pete, ta poslední je taky HDR?
PetřeM, u té padesátky Ti závidím ostrost v celé ploše snímku, je to holt FF sklo... ;) (n)
Josefe, pěkné, u Vltavy (n) .
U té poslední nevím, jestli byl na obloze ten oblouk oblačnosti nebo je to produkt hrátek v SPP, nepamatuju si to. Ale byl tam přepal, jestli RAW ještě zachránil relevantní informace v té obloze, to fakt nevím :?: .
Přílohy
SDIM1759.jpg
SDIM1759.jpg (491.92 KiB) Zobrazeno 6727 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
SDIM1760.jpg
SDIM1760.jpg (457.35 KiB) Zobrazeno 6727 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 19 říj 2013 18:22

To su jesenne naladovky... (n) Jarousi, to uz nie je HDR.
Josef, v pohode. Zvlast ked je tam rieka a hlavne rybari. Super.
Ucinkujuci ma krasnu trojnozku, pekne pipatka a hned bych tam s nim sedel pol dna. :D
Petr, bol si na krasnych miestach. Hod nieco pre hladovy lud. :P

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 19 říj 2013 22:03

Tak ještě pár z V. K.
Přílohy
SDIM1761.jpg
SDIM1761.jpg (464.96 KiB) Zobrazeno 6694 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
SDIM1765.jpg
SDIM1765.jpg (491.16 KiB) Zobrazeno 6694 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/40 sec.
SDIM1767.jpg
SDIM1767.jpg (486.45 KiB) Zobrazeno 6694 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
SDIM1771.jpg
SDIM1771.jpg (498.25 KiB) Zobrazeno 6694 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/10
SDIM1773.jpg
SDIM1773.jpg (481.02 KiB) Zobrazeno 6694 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/10 sec.
Clona: F/10
SDIM1743.jpg
SDIM1743.jpg (454.79 KiB) Zobrazeno 6694 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 20 říj 2013 09:08

Jarouš:
Nedá se nic dělat, musím to napsat! :-)
Barvičky, dle mého názoru, OK!
Teď si teprve vychutnáš SD1!! (n) (n) (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 20 říj 2013 09:13

Je videt, ze Bayer se da taky vypiplat, u Oehlinga ted maji akci doprava zdarma :-)
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 20 říj 2013 09:15

Ale Josefe, pořád je to přece všechno špatně podle šedé tabulky, s barvama jsem, jako obyčejně, nedělal nic ;) :D
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 20 říj 2013 09:43

Jarouš píše:Ale Josefe, pořád je to přece všechno špatně podle šedé tabulky, s barvama jsem, jako obyčejně, nedělal nic ;) :D

Nerozumím!
S barvama jsi nedělal nic, magenta zmizela a ohledně šedé tabulky nevím co sděluješ? Použil, nebo nepoužil? A jestli použil, jak použil? :D

A snad ještě porovnání, doba megenty/ doba bez magenty. Čas, kdy byl snímek pořízen, je podle EXIFu dost podobný.
A už se Ti opravdu do toho nebudu s**t! Má snaha byla bohužel pochopena jinak, než jsem očekával. Měj se!
Přílohy
Porovnání.jpg
Porovnání.jpg (1.28 MiB) Zobrazeno 6663 krát
josef38

Příspěvekod Jarouš » 20 říj 2013 10:40

Samozřejmě, že je to Custom podle šedé tabulky, Josefe ;) .
Nemám sice zdaleka vaše zkušenosti, zvlášť Peteho s šedou tabulkou, ale nevidím logicky žádný důvod, proč by šedá tabulka nemohla zastat stejně dobrou práci, jako šedá dlaždice na zemi. Podle mě nejvíc záleží na tom, v jakém úhlu je tabulka natočená vůči Slunci, pokud nesvítí, tak jestli přímo rovnoběžně s oblohou nebo šikmo k obloze (např. 45 stupňů), jestli třeba čistě modrá obloha (kolmý dopad na tabulku) není úplně špatně atd. atd. Už jednou jsem tady tento dotaz psal, nikdo neodpověděl, psal jsem, že to nevím a proto různě zkouším. Celé Velké Karlovice jsou focené na nastavení o několik dnů dříve doma na zahradě (PetřeM, žádný vliv zelených stromů nebo pampelišek, jak jsi nedávno psal naprosto mimo skutečnou realitu, viz Luhačovice nebo pampeliškové pole, zas takový ňouma nejsem, abych si tyto vlivy nedokázal na místě uvědomit ;) :D ). Bylo asi půl čtvrté, Slunce svítilo, ale obloha nebyla zdaleka tak čistá, jako v těch Karlovicích. Bylo polojasno, tabulka položená na studni opřená o cihlu, úhel asi 45 st., Slunce šikmo za zády, čili žádný kolmý dopad. Podíl modré oblohy a světlé vyšší oblačnosti cca 50:50. Tak s tímto nastavením jsem fotil minulou neděli ve V. K. Jinými slovy, podobně jako Pete s univerzálním cvakem univerzální dlaždice, pokaždé se mi to nastavovat nechce. Koneckonců film měl taky jedno pevné nastavení pro určité světelné podmínky a musel si s tím vystačit celá desetiletí ;) .
Teď vidím, že jsi něco vložil, Josefe. Ty vážně nebereš v úvahu, jak vysoko bylo Slunce 8. září a o pět týdnů později ve stejnou dobu? Myslím, že rozdíl je víc než značný. Navíc, úplně jiný úhel vůči Slunci, čistá modrá obloha vs. prosvítání přes vysokou oblačnost... Mám pocit, že z těch Luhačovic byly i fotky, kde magenta nevadila a šedá tabulka byla použita tři minuty před touto fotkou (přehrada), kterou si dovolím považovat za naprosto nezávadnou (na té hrázi ani v blízkosti fakt nebyly žádné stromy, PetřeM).
Neurážej se, Josefe, já se jenom bavím tím, jak pro diváka neznalého skutečné reality jsou některé fotky špatně a některé dobře, když byly pořízeny stejným postupem, se stejným nastavením. Velké Karlovice považuješ barevně za korektní, Luhačovice ne. Tak se ptám, kde je víc magenty? Na hrázi, kde jsem před pár okamžiky nastavil bílou pomocí šedé tabulky nebo na sjezdovce, kde bylo ponecháno několik dnů staré nastavení ze zahrady?
Přílohy
SDIM1624.jpg
SDIM1624.jpg (480.87 KiB) Zobrazeno 6659 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Metering mode: Unknown
SDIM1734.jpg
SDIM1734.jpg (492.97 KiB) Zobrazeno 6659 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 20 říj 2013 11:17

Tyhle dvě fotky jsou tři minuty po sobě, stejné nastavení, rozdíl vůči Slunci asi 90 stupňů. Když jsem u té kritizované zkusil ubrat magenty, fasáda toho domu šla někam, kde prostě být nemá. Já si fakt myslím, že ten Foveon zas tak moc nekecá...
Přílohy
SDIM1666.jpg
SDIM1666.jpg (476.02 KiB) Zobrazeno 6655 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
SDIM1668.jpg
SDIM1668.jpg (498.1 KiB) Zobrazeno 6655 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 20 říj 2013 12:14

Jarouši neurážím se. Ber to ode mne třeba že to byl projev šikany vůči Tobě, ale já už se k tomu vyjadřovat nechci a nebudu! Je to Tvůj foťák a Tvé fotografie a foť si, jak Ti je libo!
Už jsem psal mnohokrát, že i ta magenta mohla být Tvůj umělecký záměr, takže není co řešit!
To by jsme o tom mohli kecat donekonečna a mě už to nebaví! A myslím, že jsem nebyl sám a první, kdo tvou magentu zmiňoval.
Teď jsem se Ti fotky snažil pochválit a vrátilo se mně to málem jako výsměch, že jsi údajně s fotkama nic nedělal. Takže, howgh!
josef38

Příspěvekod Pete2 » 20 říj 2013 13:53

Chlapci moji mili...
Vy asi necitate moje prispevky. Inak by tie nado mnou nevznikli.
Kauza sedej tabulky v minivydani. Problem akejkolvek tabulky.
- Svetlo sa meni skoro kazdu sekundu. Oblaky, cas atd.
- Poloha fotografa a kamery
- Vsetko co vnasa zmenu svetla
Proste chyba stabilita, nie ako v trvale nasvietom studiu, kde staci namerat a fotit.

Je to problem a seda tabulka, makova i takova ho nevyriesi. Zlata automatika za tisic tabuliek.
ALE. Ked automatika nepodava take farby ako chceme, siahneme po niecom, sedej ale dlazdicovej tabulke.
ALE. Nie preto, ze vyriesime problem (to nejde uvedene v bode na zaciatku), ale dosiahneme OHYBNOST suroveho materialu. Dobru, zlu alebo lepsiu.
Teraz sa pobavime o Foveonu a SPP. (Preco to musim pisat znova, ach jaj). (y) Ostatny necitat, nema to pre nich vyznam.
Co je ta ohybnost...
Ked nafotim X3F v nejakych cervenych farbach, uz nic s tym neurobim. Poriadnu zelenu ale i modru s toho nevytiahnem, ani s pomocou kapatka
ani vsetkych svatych.
Ked sa trafim do niecoho co na farebnom kruhu potiahnutim na vychod od "0" hodi vyrovnane zelene odtiene, na zapad modre na juh cervene
zo zachovanim ostatnych farieb. Tak som trafil kliniec po hlavicke. (Co ja som toho uz naskusal)
Spatna ohybnost znamena opak. Napriklad pomaly vyleziete z kruhu a zelena nikde, alebo modru nenajdete ani nahodou...atd
Tak to je ohybnost farebneho kruhu v SPP

A teraz k tej sedej tabulke a Foveonu. Ta seda sa u foveonu nehodi. Pozor ona sa moze trafit, ale nema dobru ohybnost.
Vyskusane. (y) ;)
A teraz k Jarousovmu problemu. Dobra tabulka da 70% precent fotiek spravne hned. Spatna tak 10-30%.
Jarous a mozne vypozorovane problemy zo sedou.
- spolieha na sedu tabulku a dava fotky ako ich prinesie fotak. (niektore spravne ostatne zamagentovane)
- alebo ked fotka nevyjde na prvy raz, skusa kapatko alebo ladit kruh, ale koli spatnej ohybnosti nema dobre zelene a modre odtiene
Takze je to ako v tom kruhu... :D Raz nas omraci a raz zdepta. Obsahovo vsak (n)

DOPLNIM. Kto nechce hladat, nech radsej pouziva automatiku (ma lepsiu ohybnost ako seda tabulka)
Zjednodusene - lahsie a lepsie nastavite farby vo farebnom kruhu SPP.

-
Naposledy upravil Pete2 dne 20 říj 2013 14:26, celkově upraveno 3
Pete2

Příspěvekod Petr M » 20 říj 2013 14:08

Jarousi ahoj, myslim si, kdyz tak ty radky ctu, ze se tomu mereni s sedou tabulkou priklada prilis velky vyznam, ktery uz v digi veku moc nema. Protoze je vymyslen AWB, ktery je daleko pruznejsi a kdyz je perfektne vymyslen a nastaven jako je na nasi SD1M, je uplne zbytecne se tim zabyvat dal a dal. Jestli si nekdo mysli, ze s tim AWB prijde k veceru nebo v rannich hodinach o teple zabarveni svetla, ktere se tolik u amateru cenni, tak muze byt zcela bez obav; samozrejme, ze pri takovem to svetle je i toto zajisteno, jenom s tim rozdilem, ze nekdy jindy nastavena seda tabulka nemusi dodat fotaku vsechny barevnosti, ktere se v motivu nachazely.
Take jde o to, jestli fotograf foti "umelecke kreace" nebo chce moci mermo zachytit "autentickou barevnou naladu a atmo". Coz staci malinko vic nebo min brnknout o sytost a stejne veskera predesla namaha s sedou tabulkou je v kyblu. Ale mozna, ze ma clovek dobry pocit.... :)

Jarousi, zkus jednou naprosto poctive si nastavit AWB s Neutral nebo Standard, co se ti bude vic libit a pak to sem ukaz a hlavne take napis. (n)

POZOR, ZMENA!!!!

Co se tyce M42 klasickych objektivu, JDOU VSECHNY M42 na SD1M se SUPER VYSLEDKY POUZIT (Laco a j.), samozrejme pres adapter a kdyz moc nebo vubec vzadu pri nekonecnu nevylejzaji, aby nenarazily na filtr.
Nedalo mi to, ze jsem z Dolomit privezl fialove zmagentovane fotky, ktere jsem fotil mimo 8-16 take s Pentaconem electric MC 50/1,8 a Pentaconem electric MC 135/2,8. Fotky, ktere jsou vyborne ostre, ale pro toto zbarveni od odrazu cerveneho filtru v kamere dal nemozne zpracovat a udelal jsem si podrobny test s kazdym tim objektivem a nasel jsem TU moji chybu.

Nastaveni v kamere je totiz uplne jednoduche! Nikoliv, jak jsem puvodne myslel, je nutne v kamere nastavit clonu na F1, ale spravne ji musi fotograf nastavit na F 2,2 a uz jsou fotky original jako motiv perfektne zbarvene bez jakehokoliv fialovemagentoveho zavoje. A JE UPLNE JEDNO JAKOU NASTAVIL CLONU NA OBJEKTIVU! TENTO ZAVOJ SE VUBEC NEUKAZUJE! ( Tento zavoj se vytvari jen tehdy, kdyz je zakladni clona v kamere falesne nastavena, kdy dostava kamera prilis mnoho svetla a expozimetr kamery to nejak vyrovnava. Vyrovnava to tak dobre, ze takova fotka je jakoby dobre osvetlena, ale znicena tim barevnym zavojem k nepouziti....

Takze PRI POUZITI OBJEKTIVU S M42 NEBO S JINYM ADAPTEREM A PASUJE NA SD1M, VZDY NASTAVIT ZAKLADNI CLONU V KAMERE NA F 2,2!!!!!

Kdyz je nastavena spravne v kamerew clona na F2,2 a motiv je napr. foceny lehce proti svetlu a sam je v mirnem stinu, muze se v kamere regulovat - nastavit-upravit osvit o minus 1/3 EV az 1 EV, podle potreby a fotka perfekto!

Petr
Naposledy upravil Petr M dne 21 říj 2013 06:19, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 20 říj 2013 15:56

Obrázek

Tabulka, netabulka, toto vám musím poslat! Všimněte si prosím, té velké šedé tabulky na druhé straně řeky! :-)
Snímek spešl pro Peteho, neb vím, že má k rybářům blízko! :-)

Tato prezentace snímků se mně velice zamlouvá, už jenom proto, že nezatěžuje zbytečnými daty tuto stránku! (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 20 říj 2013 16:13

Naposledy upravil vrgada dne 20 říj 2013 16:40, celkově upraveno 1
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 20 říj 2013 16:23

Josef
To je pre mna drazdivejsie nez pre Vladimira volny vstup do pivovaru. (n) :D
Dufam, ze ta volna stolicka nie je tvoja. To bych uz neprezil...

Dufam, ze Jarous tie rady ohladne sedej pochopi, len ako snahu vzajomne odhalit limity nasho pocinania. Ja som tiez
celozivotny samouk. A na tych par kladnych poznatkov mam za sebou viac nez hromadu sklamani a omylov. :oops:
Inak sa domnievam, ze pre foveon este nikto nespocital tu percentualnu sedost. Tych 18 percent nam nesedi.
Ja som presvedceny, ze je to menej. I ta moja dlazdica bola seda a o hodne menej ako ten original.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 20 říj 2013 16:43

2 josef38
Neslo by to amatersky porovnat tu leicu s foveonem na stejnem zaberu rybaru, vody, listi?
vrgada

Příspěvekod josef38 » 20 říj 2013 17:10

Pete, stolička není moje. Můj brácha je velký rybář a u vody nebydlí. Já u vody bydlím a zase rybář nejsem. Přitom bych mohl nahazovat prut málem z balkonu. Jsou to holt paradoxy na tom světě! :-)

vrgada:
Pochopitelně jde všechno porovnávat, já to ale dělám nerad a také to dělat nebudu! Nehledě k tomu, že v okolí nemám nikoho s Foveonem. Z toho porovnávání ale nic neplyne a navíc vždycky někdo bude smutnější a to já si nepřeju. Já jsem si holt zvolil tuto cestu, někdo jiný zase jinou a jde hlavně o to, aby všichni byli spokojeni. Oba systémy mají své výhody, ale také i nevýhody! Jak Foveon, tak Bayer a toho by si měli být všichni vědomi. Takové hlášky, jako "upatlaný Bayer" beru spíše jako přátelské škádlení, vážně je však neberu. Spíše s úsměvem!
Jelikož jsem Foveon vlastnil, tak vím, co od něj mohu očekávat a věřím, že jeho doba ještě přijde a že budem všichni čumět. Vaše snímky tomu nasvědčují! :-)

Mějte se! J.
Naposledy upravil josef38 dne 20 říj 2013 17:51, celkově upraveno 1
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou