Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod bmx » 13 srp 2015 12:07

moc hezké, líbí... ;)
bmx

Příspěvekod Jarouš » 13 srp 2015 17:34

Axislubo, Jindrova (bmx) úprava má své opodstatnění, taky bych ty skály prosvětlil ;). Je neuvěřitelné, kolik kresby z té malé fotky ještě Jindra dokázal dostat. To asi nebudou špatná data s mizernou dynamikou... ;)
A právě na to navážu díky těm Peteho ukázkám. Nejvíc mě zaujal rozdíl ve stínech u té první ukázky z RAWů SD1M a FUJI. Nikde se nepíše, že by byl nějaký zásadní rozdíl v úpravách dynamického rozsahu u těch dvou fotek, tak předpokládám, že je to u obou nějaká výchozí startovací čára. Podle polohy a délky těch stínů se jedná o téměř identické světelné situace. Ovšem výsledek v těch stínech je velmi, velmi rozdílný. Opravdu je na tom Sigma s dynamikou tak špatně, jak jsme tady mnohokrát četli? ;)
Druhá ukázka je opak té první. QUATTRO je velmi chváleno za prakticky bezchybný JPEG. Ale jak to vypadá ve srovnání s RAWem s dynamikou? Vždyť ty stíny, hlavně motorka, černý policista, také schody, jsou prakticky bez kresby. Trávník je skoro bez náznaku barvy. Zcela pochopitelně, protože ten JPEG je ve srovnání s RAWem hotový žebrák, třebaže krásně ostrý. To ale neznamená, že ten RAW tak hezky ostrý nebude, spíš bude ještě trochu lepší a jako bonus nabídne úplně jinou úroveň dynamického rozsahu, což ve výsledku nejsou jenom jasy, ale hlavně barvy. Tak si kladu otázku, jestli je správné spokojit se s na první pohled velmi dobrým JPEGem. To už fakt nedokážeme vidět trošku dál a víc? Pohodlí a rychlost vítězí na celé čáře? To jsou pěkné vyhlídky, které se začínají podobat názorům, že na dobré fotky nám úplně stačí mobil (y) (y) (y).
A úplně na konec. Pete, mimo jiné, napsal: "Farby zasluhou SPP vzdy horsie ako u Fuji." Kde bereš tu jistotu, Pete? Ty víš, jak ta scéna v reálu vypadá? Jestli jsou ty cihly více do červena (Sigma) nebo víc do hněda (FUJI)? Já to nevím a rozhodně z těch ukázek nevidím, že by ta Sigma musela mít horší barvy. Co to vlastně je, v tomto případě, horší barvy? V tomto s Tebou už delší dobu nesouhlasím a jsem přesvědčen, že SPP vytáhne z fotky přesně takové barvy, jaké jsou na čipu zaznamenané. Jestli se to někomu jeví jako málo atraktivní, je úplně jiná záležitost, dobarvit si fotky podle svého gusta každý může v nějakém editoru a děje se tak normálně bez ohledu na foťák. A hlavně, to co píšeš (vždy horšie farby) je v přímém rozporu s tím, co jsi napsal 3. srpna ve 14:46 pod těmi ukázkami s flaškou: "Ked chceme nahradit realne farby foveonu oblubenou expresiou je dobre sa poobzerat niekde u byaera napriklad Fuji, Nikon alebo Sony.
Ich priradene farby su sice profesionalne nastavene na oblubene odtiene (je to cela specificka veda tychto firiem), ale s realitou to nema moc spolocneho. No ale paci sa to." Tohle si, podle mého názoru, fakt docela odporuje ;) Přimlouval bych se za co nejméně zjednodušování a za co nejvíc objektivní pozornosti při vynášení kategorických soudů. Nebo ještě lépe, za co nejméně kategorických soudů...
Jarouš

Příspěvekod bmx » 13 srp 2015 18:34

Jarouši ahoj, žádná kouzla jsem nedělal, jen v základním vybaveni Zoneru jsem potáhl a to je vše... ;)
Co se objevilo, i mě překvapilo... (n)
bmx

Příspěvekod pe-pa » 13 srp 2015 18:45

Ale Jarousi, tak se uz nerozciluj! Praskne ti cevka... a pak co..... :lol: Rozcilujes se stejne zbytecne, protoze by se daly ty ukazky, kazdy fotak je fabrikou jinak nastaven v kontrastu atd.,, kdyby se tedy chtelo, poradneji upravit, zpracovat, aby byly si jak v kontrastu tak ve svetlosti uplne nebo skoro nachlup stejne. Vzdyt preci je vseobecne znamo, ze ta dynamika je opravdu u Fuji X pekne siroka. Takze jde jen o to spravne upraveni v pocitaci, vcetne te barevnosti. Proc asi Laco psal zase o mych fialovych barvickach? Vzdyt jen par lidi, kteri jsou bud lini nebo to neumeji a nechteji to priznat, neupravuje sve fotky na barvu jinde nez v SPP a na napr. FS, ktery je pro upravu JPG nebo DGN ze Sigmy primo supracky, zvysoka kaslou, nebo to ani nevedi, ze by to slo.

Petr
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 13 srp 2015 20:56

Jarous
"Co to vlastně je, v tomto případě, horší barvy?..."

Aby nedoslo k nepochopeniu. Co najednoduchejsie...

- SPP nedokaze vytvorit prostredie pre nastavenie farieb. Pretoze nema na to ziaden nastroj. Je to chuda kostolna mys,
kde aj amatersky RAW therapie mu dava na prdel. Sigma na to kali a zvysoka.

- Spominate na slavne zelene rohy. (Vrgada iste). SPP od verzie 5.3 alebo tak nejak to softwerovo zvladlo osetrit.
U sirokych ohnisiek. (napriklad DP1) su farby nasledkom zrejme softveroveho zasahu velmi spatne a SPP ich nedokaze
nastavit spravne. (Viem o com hovorim mam s tym prax).
Tie farby su podobne vyssim ISO a uplne bez odtienov.
vid ukazka.

2015-08-13_214020.jpg
2015-08-13_214020.jpg (1.22 MiB) Zobrazeno 5566 krát

Mam podozrenie, ze i to je dovod neposkytnutia podkladov druhym stranam pretoze to je zavazny problem.
SPP je proste pre siroke ohniska limitujucim faktorom. Ked nieco zalezi na softweri a nie optike tak to smrdi.
Jarous tieto problemy vidim i na niektorych tvojich fotkach na sirokych ohniskach.

DP3M je vcelku z obliga, pretoze 50mm je idealne a SPP s nim nema vaznejsie problemy. Ale nic viacej ani nedostanem.

Na zaver DP3M, co by ukazka i lepsich farebnych odtienov.
http://i.imgbox.com/1Ra6BnSJ
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 13 srp 2015 21:19

Ty máš fakt problém s pochopením psaného textu, Petře. O ničem z toho, co tady píšeš, můj předešlý příspěvek nebyl. Vzdávám to, je to ztráta času ;).
Pete, zkus být konkrétnější (klidně na některé té moji fotce). Vrgadova Sigma je úplně špatný příklad, víme přece, že byla "nemocná" a jestli se nepletu, tak já jsem byl první, kdo na ty nesrovnalosti v barevných plochách u ní upozornil. To nebylo jenom to Ferarri, které fakt nemělo smysl barevně dorovnávat, těch fotek bylo víc. A nakonec to uviděl i on a definitivně nad ní zlomil hůl. To byl prostě regulérně pokažený foťák.
Jindro, já vím, že to nebyl problém. Dělám to denně, vím moc dobře, co se s těmi stíny dá dělat ;). Tady mě spíš jenom překvapilo, že to tak snadno šlo i v malém JPEGu, páč v těch hotových webových zmenšeninách se už většinou nevrtám.
Pete, ještě poslední věta. Spíš si myslím, že celá barevná problematika u DP1M je jen a pouze o nalezení správného nastavení vyvážení bílé barvy. Ta ukázka, cos dal, kde bys tu širokou paletu odstínů zelené chtěl vzít? S tak vysokým sluncem a v protisvětle. Z toho neuděláš barevný zázrak nikdy a z ničeho ;).
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 13 srp 2015 21:54

Tak jenom příklad, foceno před dvěma týdny, tedy ještě před touto debatou. Chodba u nás doma, tedy důvěrně známé prostředí ve světle, které se teď vyskytuje ve stejnou dobu skoro pořád. Bez barevných úprav, ruční vyvážení bílé, na které "jedu" už skoro půl roku. I tady bylo daleko přesnější, než přednastavené režimy. Vážně nemám důvod být nespokojený, tohle mi fakt stačí ;). Pete, je to dost široké ohnisko, je tam něco z toho, o čem píšeš?
Přílohy
SDIM4162.jpg
SDIM4162.jpg (468.32 KiB) Zobrazeno 5559 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 23 mm
Čas expozice: 1/10 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod bmx » 13 srp 2015 21:58

Jen tak... ;)
bmx

Příspěvekod Jarouš » 13 srp 2015 22:08

Ale od neděle už vím, co to znamená, když se řekne "udělat kozla zahradníkem" ;) :D.

Jindro, právě jsi nám to komplet celé přemaloval ;).
Přílohy
SDIM4288.jpg
SDIM4288.jpg (482.81 KiB) Zobrazeno 5560 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/4
ISO: 400
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod bmx » 13 srp 2015 22:15

Nic jsem nepřemaloval, bílé plastové dveře, kostky vypinačů, dlaždice...
To rozhoduje... ;)
bmx

Příspěvekod Jarouš » 13 srp 2015 23:02

Myslím, že to je právě ten největší omyl, Jindro. Rozhoduje převažující barva světla a to je v tomto případě zelená zeď včetně stropu a celý ten mix odražených barev (dřevo, dlaždice, venkovní světlo atd.) Není možné vycházet z toho, že bílá zásuvka musí být v převažujícím zeleném světle od zdí a stropu neutrálně bílá a jednoduše to srovnávat kapátkem. Je to stejné, jako v jarním zeleném lese. Taky tam nemůžeš bílou srovnávat třeba podle odhozeného vajglu. Úplně bys celou atmosféru toho místa posunul, ta všudepřítomná zelená tam prostě musí být k poznání ;).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 14 srp 2015 00:03

No, zásuvky můžou být zelené, když takové seženeš. Je ale trochu divné, že je do zelena vše i ta dečka pod vázičkou. Pochybuji, že by ji maminka po malování přebarvila, aby pasovala k malbě. Když se podíváš pozorně, tak i to dřevěné obložení má šmrnc do zelena. Ta Jindrova ukázka je pro mne rozhodně přijatelnější i když jsem u Tebe nebyl.
Atmosféra?? To by potom vyrovnání bílé byl zbytečný nástroj, protože prostě taková byla atmosféra.
Naposledy upravil josef38 dne 14 srp 2015 00:06, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod bmx » 14 srp 2015 00:04

No, necháme toho, já už se nebudu s pojetím bílé vnucovat, promiń, patlej si tu bílou dle sebe... :mrgreen:
bmx

Příspěvekod Pete2 » 14 srp 2015 05:24

bmx nevedomky troska odkryl spominany problem. Nekamenujte ho.

Fotky z vnutra zrovna nie su tie kde to ide tak do stratena. Vies, tys to vlastne presne vystihol.
"Spíš si myslím, že celá barevná problematika u DP1M je jen a pouze o nalezení správného nastavení vyvážení bílé barvy."

DOBRU BIELU u DP1 nenaleznes... minimalne u cca 70 percent fotiek. A prave preto kritika SPP, lebo keby tam bol i nastroj na
nastavenie farieb (nielen bielej) nieco by sa dalo zachranit. NEDA sa . (y)
Ludsky to poviem inak... Koli tazkemu ukolu odstranit zelene rohy u sirokeho ohniska (a oni tam su, to mi ver, je to len softwerove maskovanie) dochadza k nejakemu zavaznemu zasahu do struktury obrazka a uz s nim nejde kvalitne pracovat (nastavit farby)
Preto je taky velky rozdiel medzi ohniskami i vysledkami v barvach i jednoduchosti nastavenia bielej .
To sa vsak tyka hlavne Merrilla, starsie fotaky a vyssie ohniska Merriilla vcelku OK.

Ukazka ako prepasovat cez nastroj uprava farieb v DxO Fuji do foveonu. To u SPP nejde.
kozlik.jpg
kozlik.jpg (827.11 KiB) Zobrazeno 5506 krát

Pre Jarousa a vyskumnikov - tu je surove x3f inkriminovanej DP2 Quattro, mozete sa pohrat s tymi tienmi...
http://23.252.120.42/PRODS/sigma-dp2-qu ... 2I0100.X3F

Chlapi nebudme masochisti. Hladajme radsej pozitivne veci. Svet je potom o to krajsi... (n)
Pete2

Příspěvekod pe-pa » 14 srp 2015 06:18

Jarousi, jen to neokecavej, tolik jeste cesky umim a cist take! :) Psal jsi v teto souvislosti zase o dynamice, ze sigma takovou uzkou nema; jako by to nebylo, tedy mezi nami devcaty, uplne jedno, kdo umi umi, kdo neumi cumi, tak to nezahravej do autu, ze jsi nas chtel okecat, ze Sigma ma dynamiku az za roh vaseho baraku. Coz samozrejme nema.... ;)

Jarous psal:
"Ty máš fakt problém s pochopením psaného textu, Petře. O ničem z toho, co tady píšeš, můj předešlý příspěvek nebyl. Vzdávám to, je to ztráta času ;).

Tvuj koment Jarousi ze 17:34 cerne na bilem! Nemas ty nahodou potize se vyjadrit a psat ceske texty?..... :lol: Coz to, ALE JE TAKE PAK PO SOBE CIST.... NEBO ZE BY TA DEMENCE SE UZ POMALU DOSTAVOVALA? ( Jen Jarousi zert, nic ve zlem!!! :) )....: :lol: :lol: :lol:

.....ětelné situace. Ovšem výsledek v těch stínech je velmi, velmi rozdílný. Opravdu je na tom Sigma s dynamikou tak špatně, jak jsme tady mnohokrát četli? ;)
Druhá ukázka je opak té první. QUATTRO je velmi chváleno za prakticky bezchybný JPEG. Ale jak to vypadá ve srovnání s RAWem s dynamikou? Vždyť ty stíny, hlavně motorka, černý policista, také schody, jsou prakticky bez kresby. Trávník je skoro bez náznaku barvy. Zcela pochopitelně, protože ten JPEG je ve srovnání s RAWem hotový žebrák, třebaže krásně ostrý. To ale neznamená, že ten ....

Petr

P.S. bacha na tu zilku...... :lol:
Naposledy upravil pe-pa dne 14 srp 2015 11:32, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 14 srp 2015 06:22

Pete2 píše:bmx nevedomky troska odkryl spominany problem. Nekamenujte ho.

(n) (n)
To už vůbec ne! :lol: "bmx" na to šel od lesa a to přes zásuvky a plastové dveře a myslím, že zcela logicky. Neškodilo by, kdyby to barevné ujetí "zahradník" uznal. Neb i mistr zahradník se někdy utne! ;)

Ten X3F z Qutra bohužel ničím neotevřu. Zajímal by mě dost, už jenom proto, že jsem na tento aparát slyšel hodně protichůdné názory.
Přeji hezké ráno všem! (n)
Naposledy upravil josef38 dne 14 srp 2015 13:23, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Pete2 » 14 srp 2015 06:30

Ten X3F z Qutra bohužel ničím neotevřu.

Ani ja nie a to mam najnovsi 6.3. Neviem kde "soudruzi" udelali chybu. Na imagingresource to slo tak blbci sme zrejme my...
Skusime zistit. :D (y)

Chyba je len kozmeticka. Tento x3f musi byt premiestnemy z prevzatych suborov niekde na disk, potom to ide... ;)
Pete2

Příspěvekod axislubo » 14 srp 2015 09:56

;)
Přílohy
SDIM0992.jpg
SDIM0992.jpg (1016.06 KiB) Zobrazeno 5483 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
SDIM0991.jpg
SDIM0991.jpg (965.58 KiB) Zobrazeno 5483 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 14 srp 2015 13:53

Jarou, BMX a dalsi, vi jen buh o co vam jde! To jeste nikdo z vas, radu let drzitelu fotoaparatu, nepochopil a to s konecnou platnostri a tedy definitivne, ze filmy byly drive sensibilizovany na urcitou barevnou stupnici pro denni svetlo a pro umele osvetleni? Ze to take nebyly zadne verne barvy, ale hodne (vice nebo mene, jak ktera labor) se jim podobaly? A to same jsou digi fotaky, kdyz si nastavime urcity barevny rezim, tedy Vyvazeni bile. Take neni zadny fotak opravdovym barvam naprosto verny, udela si je po "svem". Tak mi je zahadou, proc stale hledate ty "nejvernejsi a pravde odpovidajici barvicky, kdyz to stejne nejde a nikdy nepujde; jen priblizne. Vubec nejlepsi je, kdyz si kazdy ty sve fotky upravi tak jak se to barevne jemu libi a zda a smitec.
Ze si BMX dovolil ty barvy te chodby zmenit je jeho predstava, i kdyz spravna neni, protoze ma ty dlazdicky na podlaze take do ruzova a to urcite bliz ke skutecnosti nebude. Priklanel bych se v tomto pripade vyjimecne k barevnosti chodby jak nam ji predved Jarous. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod bmx » 14 srp 2015 14:18

jak tak sleduji, přibejvá majitelů oka z kašparovy krávy... :mrgreen:
bmx

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou