mi je totiz uplne jedno v poslednich nekolika tydnech, kdo a jakym typem fotaku foveon nebo bayer foti. At si foti kazdy cim chce, je to jen jeho vec.

Jeste k te ostrosti; oba druhy fotaku sbiraji ostrost jen a jen na prvni vrstve sensoru (tedy u foveona) u bayera jina neni, takze take na te nejhorejsi vrstve bunek sensoru. U foveona a specielne u Quattra, se kterym je ten "seriozni" test foceny, je druha a treti vrstva udelana tak, ze je jednodussi a ma ctyrikrat mene jednotlivych bunek sensoru nez ma ta nejhorejsi. Jak tedy jsou tyto dve spodni v ostreni aktivni? Nejsou vubec, protoze to neni mozne; tyto ostrost "nevidi" jsou zde jen pro urceni celkove barevnosti, tedy k "michani" barev. Nic vic.
A dale, Bayer ostri zrovna tak jen jednou horni bunkou tak jako foveon. Dolni vrstvy bunek u foveonu jsou jen pro urceni barevnosti.
Dale musime brat v uvahu, ze Ty opravdu ostre objektivy pro canon jsou hodne drahe, nebot jsou vyborne korigovane a z velmi drahych skelnych smesi a tedy velmi malo mezi amatery zastoupeny. S takovym 50/1,2 nebo 135/2,8 foti vetsinou z 99% jen profici.......
Takze jak u Quattra, tak u bayera jsou POUZE HORNI bunky pro ostrost, pri cemz u Quattra je ostrost DOOSTROVANA na maximum co to da FW fotaku, jelikoz to je uz predem nastavena KRABICKA, kde jak vsichni vime je ostrost vzdy daleko vic nastavena nez treba, mluvime-li o foveonu, foveon zrcadlovka SD1M, ktera potrebuje k vyraznejsi ostrosti opravdu drazsi a vaborne sigma objektivy i kdyz v rozich pokulhava stejne dal......, tedy ne ZRCADLOVKA jako u toho Canonu, kde je pocitano s profesionalnimi ukony, kde si profotograf ridi vlastni ostrost podle daneho ukolu, motivu atd. Proto jsou tyto prozrcadlovky narizeny s FW na nizke zakladni ostreni, ktere nenici vlastni obraz, texturu, proto je vzdy dobre zpracovatelny, protoze ma reservy .....

Kdezto, jak vidno u Quattra, je obraz ostren jiz na maximum a prokazuje jiz artefakty bilymi sviticimi kantami na ruznych k tomu viditelnych vhodnych liniich....
Petr