Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 11 črc 2015 12:13

jajakm píše:Svedove znovu oblehaji Kromeriz. Kratke obrazove zpravodajstvi z boju v centru mesta. Situaci monitoruji i nadale. Hlavni bitva se ocekava v zamecke zahrade kolem 16:00 hodiny. Posily jsou teprve na ceste :D Jarda

jajakm, ta prvni nevalna fotka musela byt focena v polednich hodinach a to stoprocentne. Za prve, ze vykazuje ten modrosedy zavoj, ale vubec nejpresneji to dokazuji stiny od stromu na fotce, kde jsou primo pod stromy skoro kolmo; patrne, jestli se divas na cas, ktery ti ukazuje u fotky v exifu kamera nebo konwertor a uz si nepamatujes kdy jsi to fotil, coz pochybuji, tak mne jen zbytecne tady houpas... :) :) :) ...a nejen mne.... :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod japakm » 11 črc 2015 12:24

pe-pa:

první fotka byla skutečně focena v 18:49 viz. přiložené exif z X3F.
Jinak to můžu doložit záznamem trasy z GPS.

Pavel
Přílohy
SDIM2475_s3_exif.jpg
SDIM2475_s3_exif.jpg (359.08 KiB) Zobrazeno 3676 krát
japakm

Příspěvekod jajakm » 11 črc 2015 12:47

pe-pa píše:
jajakm píše:Svedove znovu oblehaji Kromeriz. Kratke obrazove zpravodajstvi z boju v centru mesta. Situaci monitoruji i nadale. Hlavni bitva se ocekava v zamecke zahrade kolem 16:00 hodiny. Posily jsou teprve na ceste :D Jarda

jajakm, ta prvni nevalna fotka musela byt focena v polednich hodinach a to stoprocentne. Za prve, ze vykazuje ten modrosedy zavoj, ale vubec nejpresneji to dokazuji stiny od stromu na fotce, kde jsou primo pod stromy skoro kolmo; patrne, jestli se divas na cas, ktery ti ukazuje u fotky v exifu kamera nebo konwertor a uz si nepamatujes kdy jsi to fotil, coz pochybuji, tak mne jen zbytecne tady houpas... :) :) :) ...a nejen mne.... :)
Petr

Petre zrejme si pletes nase nicky: jajakm (Jarda) a japakm (Pavel). Ja jsem jajakm (Jarda) a Svedy bojujici na namesti v Kromerizi jsem fotil asi v 10:30. Chapu ze z tveho pohledu je to nefotitelna doba, ale zivot uz je takovy a jako dokumentaci akce jsem musel fotit v dobe kdy akce probihala a v situaci, ktera trvala jen nekolik minut. Tedy zadna krajinka, ktera pocka. Rovnez jsem nemohl pockat az bude slunce zapadat, aby byly ty fotky plastictejsi. Uvitam tvuj prispevek na tema: "Jak bych v takove situaci fotil ja se SIGMOU SD1M". Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 11 črc 2015 15:08

Jardo,

ok, ok, :) mi je to tak nejak jedno, ty fotis. :) Ale kdyz jdes na takoveto foceni a uz predem radu dni o tom vis kde se to kona a kdy se to kona, tak by sis mel na takoveto "modrave" akce koupit aspon nejaky lehky ruzovozluty "Sky-light" filter pro foceni v horach, abys to dostal ve spravne barevnosti. Takze, i kdyz si to priznat nebudes chtit, tak to je taky takova "krajinka" na kterou jsi mel dost casu se na ni radne pripravit. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod japakm » 11 črc 2015 17:58

Přidávám kolektivní fotografii účastníků "Dobývání Kroměříže Švédy" před zahájením rekonstrukce bitvy.
Přílohy
SDIM2551-2554_s3.jpg
SDIM2551-2554_s3.jpg (1.55 MiB) Zobrazeno 3673 krát
japakm

Příspěvekod japakm » 11 črc 2015 18:02

a ještě jedna salva z harhan.
Přílohy
SDIM2570_s3.jpg
SDIM2570_s3.jpg (710.28 KiB) Zobrazeno 3680 krát
SDIM2571_s3.jpg
SDIM2571_s3.jpg (720.33 KiB) Zobrazeno 3680 krát
SDIM2572_s3.jpg
SDIM2572_s3.jpg (680.3 KiB) Zobrazeno 3680 krát
SDIM2573_s3.jpg
SDIM2573_s3.jpg (675.34 KiB) Zobrazeno 3680 krát
japakm

Příspěvekod jajakm » 11 črc 2015 18:16

pe-pa píše:Jardo,

ok, ok, :) mi je to tak nejak jedno, ty fotis. :) Ale kdyz jdes na takoveto foceni a uz predem radu dni o tom vis kde se to kona a kdy se to kona, tak by sis mel na takoveto "modrave" akce koupit aspon nejaky lehky ruzovozluty "Sky-light" filter pro foceni v horach, abys to dostal ve spravne barevnosti. Takze, i kdyz si to priznat nebudes chtit, tak to je taky takova "krajinka" na kterou jsi mel dost casu se na ni radne pripravit. :)

Petr

Petre a nestacil by UV filtr nebo CP filtr? Ja jsem myslel, ze "Sky-light" filtr je vlastne UV filtr.
Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 11 črc 2015 19:26

Pavel uz tady dal pekne bojove sceny. Ja pridam nekolik fotek jak to vypadalo ve valecnem lezeni pred bojem. Jarda
Přílohy
PRED BOJEM-1.jpg
PRED BOJEM-1.jpg (895.25 KiB) Zobrazeno 3661 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
PRED BOJEM-2.jpg
PRED BOJEM-2.jpg (733.17 KiB) Zobrazeno 3661 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
Použití blesku: Ano
PRED BOJEM-3.jpg
PRED BOJEM-3.jpg (742.84 KiB) Zobrazeno 3661 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/100 sec.
PRED BOJEM-4.jpg
PRED BOJEM-4.jpg (662.2 KiB) Zobrazeno 3661 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Použití blesku: Ano
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 11 črc 2015 20:07

jajakm,

UV Filter neni vubec k nicemu, zacne fungovat teprve az v horach od ca. vysek 3000 metru a vys. Dole v nizine neni vubec na nic, jenom pusobi negativne na ostrost snimku, kapku to rozostruje, ale ne moc, aby si toho nekdo vsiml; jinak je opravdu na nic. Jedine v takovem to polednim ostrem svetle musi byt filtr uz barevny, ktery tu silnou modrou uz lehce pohlcuje a zesiluje ostatni teple tony, ktere propousti k sensoru uz bez te modre; tedy napr. filtr lehce do zluta, anebo ten Sky-Light, ktery je uz na to spektrum naladen.
Kazdopadne fotka focena v poledne bez filtru se v editoru velmi spatne srovnava, takze je kazdopadne lepsi fotit s filtrem.

Petr
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 11 črc 2015 21:10

Petre mas pravdu ze foceni v poledne za primeho slunce bez vhodneho filtru nestoji za moc. Musim se po tom "Sky-light" filtru podivat. Dekuji za radu. Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 11 črc 2015 21:17

Jeste nekolik fotek z dnesniho odpoledniho oblehani Kromerize Svedy. :D Jarda
Přílohy
BITVA-1.jpg
BITVA-1.jpg (1.01 MiB) Zobrazeno 3622 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
ISO: 200
BITVA-2.jpg
BITVA-2.jpg (960.64 KiB) Zobrazeno 3622 krát
EXIF-Data
BITVA-3.jpg
BITVA-3.jpg (874.08 KiB) Zobrazeno 3622 krát
EXIF-Data
BITVA-4.jpg
BITVA-4.jpg (916.35 KiB) Zobrazeno 3622 krát
EXIF-Data
BITVA-5.jpg
BITVA-5.jpg (918.05 KiB) Zobrazeno 3622 krát
EXIF-Data
BITVA-6.jpg
BITVA-6.jpg (973.49 KiB) Zobrazeno 3622 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/40 sec.
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 11 črc 2015 23:08

Jardo, Ty šibale, že sis pořídil sedmdesátku Macro? Tak to mě fakt zajímá ;). Do těchto podmínek se dobře hodí tento filtr, jsou to dvě mouchy jednou ranou. Měl jsem ho ještě na filmovém Nikonu a nemohl jsem si stěžovat: http://filtry-objektivy.heureka.cz/hoya ... e-s-62-mm/
Petře, je mi po tom houby, ale jako velmi zkušený fotograf bys mohl vědět, že v těchto nejdelších dnech kolem poledne s tak čistou oblohou by Pavlovi musely vycházet časy při cloně 9 a 100 ISO někde mezi 1/250 - 1/320 sec. nebo ještě kratší. A on tam má osmdesátinu. Ze stínů toho moc nepřečteš, zas tak dobře čitelné z té fotky nejsou, směřují šikmo dopředu a ještě k tomu do kopce, což stíny zkracuje. Je vidět, že ještě před sedmou hodinou večerní je Slunce v této době hodně vysoko, to je celé. Tu debilní barvu dělá jen a pouze AWB pravděpodobně v kombinaci s 17-50/2,8, proto tohle nastavení v podobných podmínkách nikdy nepoužívám. Pavlovi klidně věř, ty pány znám osobně a lháři to rozhodně nejsou... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 12 črc 2015 08:43

Jarousi,

:) :), kdo mluvi o nejakych lharich? Ja tedy ne. Inkriminovana fotka je focena na rovine, kde nejvetsi kopce jsou pankejty u silnice. Stromy vedle ni rostou kolmo do nebe a stiny pod nimi jsou kratke, tedy presne takove, jake jsou v polednich hodinach v nasich sirkach a vyskach. Na te druhe fotce, kde jsou uz stiny daleko delsi, je videt, ze i ta barevnost je prijatelnejsi.
Jedna se jen o pojednani o jedne fotce a to jeste lehkym lezernim tonem jak je to zvykem na forech, aniz by nekdo nekoho chtel nejak napadat; jestli to tedy pany, ktere znas, neurazi, tak at se nestydi a prijmou mou uprimnou omluvu. :)

Nejlepsi je na forech to, ze kdyz jeden druhemu presne spravne poradi, prijde druhy, ktery to tak nemuze nechat a prida si k tomu take svuj senf, aby to chudak, kteremu jsou ty rady adresovany, nemel tak lehke.... To je vubec ta nejlepsi sahne.... :)

Jardo, co ti Jarous radi, je filter polatizacni, ktery ti je tady v tomto case a "reportazi" lidove receno na "prd", z duvodu, ze ti neodstrani prebytek modre, mozna, ze ti trochu odstrani odrazy jinych barev na urcite barve, ktera se pak stane cistsi a zretelnejsi (trochu) a hlavne v pravem uhlu k slunci odstrani vsechny lesky.... a ty jen mozna, protoze se jedna hlavne o kovy, kde to nefunguje. Pak ti znici dost suverene "atmosferu" okamziku.
Tyto filtry se nejvic daji pouzit na foceni makra a podobnych motivu, kde jde o ciste barvy focenych z blizka. V horach, kdyz se pouzije, pusobi podobne jako UV, ale ve vyssich vyskach, kde odfiltrovava z atmosfery kourmo, ze pak je na fotkach videt dobre a daleko jasneji dalky.
A pak, co je nejneprijemnejsi na tomto CP filtru/filtrech, prodluzuji osvit az osmkrat, coz pri "reportazi nejde a pak se s nim musi jeste pred zmacknutim spouste kroutit kolem sve osy, aby se dosahlo jeho kyzene pusobnosti, ktera je nejsilnejsi jen v pravem uhlu k slunci. Cim vic od praveho uhlu se kamera nachazi, tim mensi az zadna ucinnost.
A pak se jeste tento filtr rad pouziva na snimky, kde se chce prodlouzit nejak umyslne cas, treba na potok s "vatovou" rozmazanou vodou v lese, kde pak jsou vitane a potrebne casy okolo nekolika vterin.

Petr
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 12 črc 2015 11:34

Petrovi se asi nechce jít víc do hloubky, tak jsem to z toho odkazu zkopíroval: "MOSSE´S FILTR Cirkulární polarizační filtr s integrovaným oteplujícím filtrem 81A, ideální pro krajinářskou fotografii. Špičková kvalita. Filtr 81A (KR 2) je vyrovnávací filtr používaný k mírnému barevnému posunu k teplejší oblasti spektra. Zvýrazňuje tak spektrum barev červené,oranžové,žluté až hnědé.Naopak mírně potlačuje spektrum barev modré. Špičková kvalita."
Myslím, že je tam skoro přesně většina z toho, co Petr napsal o Sky light filtru. Ten je akorát trošku růžovější a nemá polarizační účinek. Proto jsem psal o dvou mouchách jednou ranou, polarizák se prostě někdy hodí. Jarda by si vůbec nemusel lámat hlavu s jeho natáčením při té bitvě, ten oteplující účinek s potlačením modré by tam měl vždycky. Světla bylo dost, s úbytkem světla -2 EV by se snadno vyrovnal.
Petře, ve svých příspěvcích jasně zpochybňuješ Pavlovu informaci o čase, kdy ta fotka se silnicí a stromy byla vytvořena. Trváš na tom, že je to kolem poledne, přestože Pavel ví moc dobře a dokládá to EXIFem, že to tak nebylo. Nedáváš mu tím jednoduše najevo, že lže? A rovina vypadá taky trochu jinak. Jedině z výšky bys měl dobrý přehled o tom, jak jsou ty stíny vlastně dlouhé ;).

PS: Sky light filtr nikomu nerozmlouvám, na tyto světelné situace je určitě vhodný (ale také trochu "krade" světlo), jenom jsem ukázal alternativu, která funguje trochu podobně a ještě umí něco navíc.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 12 črc 2015 12:19

Jenomze v tom polarizacnim filtru je mezi dvema skly ta polarizacni folie a jestli chci nebo nechci vyuzit te polarizace te polarizacni folie je uplne jedno, protoze tam je zabudovana a absorbuje svetlo stale a vzdy nejmene osmkrat. A pak, mezi nami, jsou v tom filtru dve skla a tedy ctyri plochy, kde se to svetlo jeste x-krat mezi sebou odrazi, vcetne te folie a fotku po strance rozlisitelnosti, tedy kvality dost ponici. Ale jestli by nekdo moci mermo nejaky pola filter chtel, tak potom koupit jen ten nejlepsi, jinymi slovy ten opravdu nejdrazsi, protoze jen ty maji na vsech jeho sklenenych plochach, jak uvnitr, tak i z venku kvalitni povrstveni a sklo je z nejlepsiho optickeho skla. Ty ostatni, tzv. pro hobby fotografy, co jsou bezne k mani za "rozumne penize" jsou z nejlevnejsich materialu, vcetne nepovrstvenych skel, kdyz tak mozna jen toho vstupniho z venku a material skla je take z ukradeneho sousedova okna..... Kdyz neni nutne, nekupovat, i kdyz jak Jarous pise, ze je kapku barevny; stale to nebude ono.... :) Vzdy, tedy i pro foceni se nevyplaci fusovat, ale vzdy pouzit to spravne; clovek jednou stejne na to prijde sam a kdyz si vsechno spocita co investoval zbytecne, tak by si nejradeji nakopal..... takze pak ani nepocitat..... :) :) :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod japakm » 12 črc 2015 22:25

Zdravím pánové,

předložím předposlední, ale technický důkaz, kdy ta "první nepovedená fotka vznikla".
Příloha obsahuje čtyři obrázky:
1. červenou čarou jsem označil příslušný stín jednoho stromu. Ano vychází nešťastně pod strom vedlejší, takže může dojít k mýlce kdy bylo foceno.
2. fotka je vyfocena o 13 minut dříve (všimněte si stínů na zdi od věže).
3. je výřez veže z diskutované fotky (všimněte si taktéž stínů na zdi od věže).
4. na mapce červenou čarou zvýrazněno odkud byla věž focena.

Jinak Vám oběma (pe-povi i Jaroušovi) děkuji za objasnění sky-filtru a budu si muset vyzkoušet. Ještě jednou dík.

Pavel
Přílohy
SDIM2466+2475_stiny_kostel_mapa.jpg
SDIM2466+2475_stiny_kostel_mapa.jpg (441.8 KiB) Zobrazeno 3515 krát
japakm

Příspěvekod japakm » 12 črc 2015 22:34

Zdrvím,
a přidám pro odlehčení nějaké cvaky z ruky ze dnešního toulání :D .
Sluníčko i mraky chvílemi celkem spolupracovaly.

Pavel

PS: na tomto fóru si přlohy zobrazuji tak, že na ni kliknu pravým tlačítkem a dám otevřít v nové záložce nebo okně.
Přílohy
SDIM2706-2725v_s3.jpg
SDIM2706-2725v_s3.jpg (3.03 MiB) Zobrazeno 3515 krát
SDIM2727-2731v_s3.jpg
SDIM2727-2731v_s3.jpg (1012.23 KiB) Zobrazeno 3515 krát
japakm

Příspěvekod Jarouš » 12 črc 2015 23:48

Vyfotil jsem tuto fotku včera (neděle) v 18:46 navečer, použil jsem stejné expoziční hodnoty, jako Pavel u té diskutované fotky. Záměrně jsem dal AWB, fotka je úplně bez úprav. Třebaže nemám tak čistou oblohu, jako měl Pavel (blíží se fronta, snad i trochu zaprší), fotka je stále hodně do modra, takže nepůsobí moc podvečerním dojmem.
Na tu spoustu kravin, co Petr napsal o polarizačních filtrech, se mi vůbec nechce reagovat (např. "absorbuje svetlo stale a vzdy nejmene osmkrat", to je mínus 3 EV, nejméně, jestli se nepletu). Tak s takovým filtrem se musí zcela jistě perfektně zaostřovat, každá automatika to zvládne levou zadní. Prosím Tě , Petře, už těch svých blbostí nech. Naprosto běžně jsou už několik let k dostání filtry, které ubírají pouze a maximálně 1 EV, norma je 2 EV a všechny ty filtry běžných značek jsou dostatečně kvalitní, takže úbytek ostrosti ani s Merrillem nepoznáš. Už se to tu řešilo, není to jenom moje zkušenost.
Přílohy
SDIM4062.jpg
SDIM4062.jpg (491.54 KiB) Zobrazeno 3495 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 33 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/9
Expoziční program: Manuální
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 13 črc 2015 10:02

Jarous,

:) :), myslis, ze kdyz mne neznas, tak nemusis byt ve svem vyjadrovani tak vybrany jako k tem dvema panum, cos mi reklamoval? :) :)

Co se tyce tech "kravin", tak to zadne kraviny nejsou, Nikde jsem nepsal, ze by nejaky polfilter pohlcoval svetlo osmkrat, ale AZ OSMKRAT. A to je velky rozdil :) . Ale je mozne, ze jsi nerozumel memu textu..... :( Kazdopadne se na tebe Jarousi nezlobim, beru to jak vis uplne lezerne... :)

Kazdopadne a to bys mel vedet, jako, ze to urcite vedet budes, ale nepriznas, ze nejaky polfilter, ktery pohlcuje svetlo jen pr. dvakrat a je maximalne kvalitne vyvedeny, je mene ucinny, nez polfilter, ktery pri stejne uprave pohlcuje svetlo pr. osmkrat....... i v tom se pozna kvalita, nebot pri fotografovani s takovym polfiltrem pr. 1,5x nebo 2x se neda okem skoro videt rozdil pri narizovani a casto se stava, ze fotky s takovymito "rychlymi" polfiltry nic zmeneneho "k lepsimu" neukazi.....

Heliopan HT Polfilter - cirkular SH-PMC
Heliopan HT Polfilter - cirkular SH-PMC
Heliopan High Transmission (HT) Polfilter
- cirkular - SH-PMC mehrschichtenvergütet #8078

Heliopan Polarisationsfilter sind für die analoge sowie für die digitale Fotografie unabkömmlich.

Natürliches Licht breitet sich gradlinig in Wellenform in alle Richtungen aus. Reines Sonnenlicht ist polarisiert und besitzt eine hohe Farbreinheit. Beim Durchdringen der Atmosphäre wird ein Teil davon gestreut, was als blaugrauer Dunst alle Farben überlagert. Dieser Anteil lässt sich oft mit Polfiltern abschwächen bzw. verhindern. Fällt nun außerdem Licht im flachen Winkel von ca. 35 Grad auf eine spiegelnde Fläche, wie z.B. Wasser, Glas, Kunststoffe, Farben (mit Ausnahme von metallischen Oberflächen), wird das Licht reflektiert und polarisiert. Wird nun ein richtig orientiertes Polfilter eingesetzt, werden die Reflexe absorbiert und die reinen Farben können auf den Film bzw. Aufnahmechip gelangen. Wasseroberflächen werden durchsichtig, der Blaustich durch die Himmelpolarisation wird gedämpft, die Farben werden weitaus kräftiger und satter.

Die Heliopan-Polfilter werden in einer drehbaren Fassung mit Zahlenkranz geliefert, damit problemlos die gewünschte Position und Wirkung bei jedem Kameratypen eingestellt werden kann.

HELIOPAN SH-PMC Multicoating

Die Reflektion auf Glas-/Luft-Flächen ist eine der Hauptursachen für Kontrastverluste in Objektiven, die im Extremfall anspruchsvolle Fotografie unmöglich machen. Deshalb betreiben Objektivhersteller einen enormen Aufwand bei der Vergütung ihrer Linsen. Diese Qualitätskette sollte man nicht durchbrechen, indem man einen Filter mit minderwertiger Vergütung verwendet. Durch neue firmeneigene Anlagen und Technologien werden die HELIOPAN-Filter mit einer deutlich verbesserten Vergütung versehen. Die auf jeder Seite aus je acht Schichten bestehende Breitbandentspiegelung reduziert nicht nur die Reflektion im sichtbaren Bereich des Lichts auf fast Null Prozent, sie ist auch wasser- und schmutzabweisend. Damit ist sie erheblich robuster gegen Verletzungen und leichter zu reinigen als bisherige MC-Filter oder eine Frontlinse.

Technische Daten:
• cirkular Polfilter
• Heliopan Filtertyp 8078
• bestes optisches Glas
• perfekte Oberflächengüte
• farbneutrale Lichtabschwächung
• Standard Filterfassung mit Frontgewinde
• 7-fache SH-PMC Vergütung
• sehr kratzfest

Bei gleicher Polfilterstellung haben normale Polfilter einen Filterfaktor von 2,5 - dies entspricht einem Lichtverlust von ca. 1,66 Blenden.

Das Heliopan High Transmission Polfilter hat einen Filterfaktor von ca. 2 und damit nur noch einen Lichtverlust von ca. 1 Blende.

pol_trans2.jpg (12682 bytes)

...a tak, kravina sem nebo kravina tam, at si kazdy koupi co chce a co se mu nejvic libi, mi je to opravdu uplne fuk...... :) :) :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 13 črc 2015 10:46

Petře, neber si to osobně, ale já Tě jenom přesně cituji prostým zkopírováním Tvých textů, nevymýšlím si nesmysly. Přečti si, co jsi napsal v posledním příspěvku a já Ti na to odpovídám přesnou citací z Tvého předchozího příspěvku: "...te polarizacni folie je uplne jedno, protoze tam je zabudovana a absorbuje svetlo stale a vzdy nejmene osmkrat." Stačí to takhle nebo budou jenom další výmluvy a překrucování?
Otázka: Do jaké světelné intenzity budeš schopný ručně nebo přes AF přesně zaostřit s filtrem, který ubírá 3 EV? Už 2 EV pokles je za nižší světelné hladiny dost velký problém, ale s polarizačním účinkem problém není, ten je bez problémů viditelný. Ano, v poledne, třeba v horách, v létě, za slunečna je tolik světla, že ani pokles 3 EV není problém. Ale sám jsi přece mnohokrát psal, že přes poledne se nefotí... ;)
Znáš tenhle test? Podívej se, jak dopadly Heliopany a jak třeba mnohem levnější Marumi: http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-T ... wanie.html
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou