od vrgada » 13 říj 2013 18:15
Ja s editory moc nekamaradim. Z dob minolty mam Dimage wiever a ten mi prisel na upravu jpg (tif) soburou docela v pohode, slusny automaty, kapatka na bilo/sedou/cernou, prace s krivkami jasu, ale slo to rozdelit i do R G B krivek zvlast, docela spokojenost. Pentax Photo laboratory pro prevod RAWu mne moc nenadchl a na SPP od Sigmy si to chtelo hodne zvykat, je to proste neco uplne jineho a s klasickym foveonem se s tim dalo docela kouzlit. Na rawy z merrilu to moc nereaguje, ale zas mam pocit, ze ani neni potreba nejakych uprav. A zesvetleni stinu je uzasna funkce. Na irfan wiever nedam dopustit. Jednoduche dilko nejakeho studenta, akorat pokud se to nezmenilo, uplne posledni verze neumela foveon rawy. Ja mam otevreny irfan-v nem si prohlizim a vybiram fotky a mezitim vybrane zpracovavam v SPP. A kdyz potrebuji delat vyrezy, tak v irfanu, protoze to pripomina praci pod zvetsovakem-posouvani papiru nad prumetnou. A pres F12 se da vyvolat i lista se zakladnima upravama, takze obcas v nem klonovacim razitkem umazavam pupinky pleti. Pravda vrstvy neumi
.....
Pokud ma nekdo postup, jak naopak z cvicnych duvodu lze rozolozit barvu na RGB v gimpu, tak prosim sem s nim, at nemusim nekolik hodin travit nad badanim elemetarni operace. Jinak ja i nasel na nejakym astro foru RGB rozklad, jen to bylo pred x lety a ovladani naprosto nekorespondovalo se soucasnym gimpem, dik