Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 13 dub 2015 21:26

Je těžké to konkretizovat, Jardo, tohle by se nejlíp řešilo u jednoho monitoru. Ta první fotka KM se mi zdá taková hrubá, neučesaná, trochu jak šmirgl (což zní úplně debilně), trochu mi to připomíná moje staré skeny kinofilmu, kde se ale ostrostí nedalo moderním digitálům konkurovat, natož pak Sigmě. Člověk se dobrým skenerem lehce dobral až na zobrazení zrna, detailů bylo dost, ale obrysová ostrost byla mnohem horší, než z digitálu. Zmenšením se ta fotka stávala celkem dobře použitelná, ale ta typická "pichlavost" už jí zůstala (chtělo by to lepší slovní zásobu... ;)).
Zmenšit Sigmu na co vizuálně nejlepší výsledek není vůbec jednoduché, poměrně dlouho jsem zkoušel laborovat s různými metodami zmenšování a procenty doostření. Zatím nic lepšího neumím, než to, co už nějaký ten pátek používám. Jaké máš rozlišení monitoru? Určitě i na tom dost záleží, např. Petemu se moje fotky dlouho jevily jako silně přeostřené, to ještě míval starý monitor s nepoměrně slabším rozlišením. Myslím si, že na novém to může vidět o hodně jinak, rastr by měl být jemnější.
Já osobně jsem se ustálil na metodě Supersampling, zmenšování na třikrát (3300, 2300, 1300), doostření 75% (Zoner). Před zmenšováním fotku nedoostřuju vůbec, v SPP mám ostrost na nule. Těch možností a kombinací jsou mraky...
To máš z makra 105 mm bez stabilizace?

Dám už jenom dvě nedělní z krásného podvečera (byl absolutní klid, ptačí koncerty, měkké světlo). Z toho protisvětla jsem si nesliboval nic, jsem příjemně překvapen, ani odlesky tam nejsou. Asi sluneční clona... ;) A SPP zvládá neuvěřitelně moc.
Přílohy
_SDI3323.jpg
_SDI3323.jpg (495.66 KiB) Zobrazeno 4588 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/10
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_SDI3316.jpg
_SDI3316.jpg (475.16 KiB) Zobrazeno 4588 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/8
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 14 dub 2015 06:09

od Jarouš » včera, 22:26
Kdyby ty stromy zlikvidovali úplně, tak máš obrázek bez aberace! :lol:
Ta by ale určitě šla v konvertoru z RAWu odstranit.
josef38

Příspěvekod axislubo » 14 dub 2015 08:47

Inak s doostrenim mam aj ja problem, vyriesil som to tak, ze po zmenseni nedoostrujem :-D , na ale asi by som mal zacat...
Přílohy
SDIM0571.jpg
SDIM0571.jpg (522.48 KiB) Zobrazeno 4568 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 2 sec.
Clona: F/5.6
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
axislubo

Příspěvekod vrgada » 14 dub 2015 15:41

Ja jsem laicky usoudil, ze nejlepsi meritko zmenseni je 50 procent, ze 4 bodu se udela jeden bez nejakeho sloziteho prepocitavani, pouzivam na to prohlizec irfanwiever se zapnutim doostreni, fotky byly po zmenseni dostatecne velke jak z merrilla tak z fuji a mam pocit ostreho obrazku i ve vetvich stromu a jinych drobnych detailech a s rozumou velikosti souboru (vetsinou do dvou mega dle motivu).
vrgada

Příspěvekod Lubor_ » 14 dub 2015 19:06

jajakm: "pohled na KM z kopce nad ním" .. Opravdu? Co si pamatuju, vždy to byla _ta Kroměříž_ :?: A kopec se vždy jmenoval Barbořina, no ne? ;)
Lubor_

Příspěvekod Jarouš » 14 dub 2015 21:35

axislubo: (n)
vrgada: Nic proti tomu, akorát je to pro zobrazení na monitoru bez posouvání pořád moc velké, neboli nepohodlné a nepraktické. Chybí tomu ta ucelenost, okamžitý přehled. Ale to je jenom můj názor, pochopitelně... ;)
Dám chaloupky a ještě porovnání (samozřejmě pouze orientační) diafilmu Velvia 100, Nikonu D7000 (foceno současně v září 2011) a Sigmy SD1 z neděle.
Přílohy
_SDI3310.jpg
_SDI3310.jpg (545.65 KiB) Zobrazeno 4503 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/10 sec.
Clona: F/11
_SDI3311.jpg
_SDI3311.jpg (489.39 KiB) Zobrazeno 4503 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/9
_SDI3312.jpg
_SDI3312.jpg (497.27 KiB) Zobrazeno 4503 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/9
Výhledovka, Velvia 100.jpg
Výhledovka, Velvia 100.jpg (276.49 KiB) Zobrazeno 4503 krát
D7000, NEF.jpg
D7000, NEF.jpg (301.55 KiB) Zobrazeno 4503 krát
_SDI3322.jpg
_SDI3322.jpg (463.31 KiB) Zobrazeno 4503 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 23 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 15 dub 2015 05:51

Tomu rozumim, ja takhle fotky zmensuji vsechny i pro sve pouziti. U puvodniho foveonu jsem to resil thumbailem a odkazem na celou fotku na ulozisti hochladen. Preci jen je to foveon ci podobny zdroj s velkym rozlisenim a kvalitou detailu. A vetsina fotek tu neni uverejnena, ze by to bylo nejake umelecke dilo, ale spise z okouzleni z toho, jak pekne to kresli, jak to zvlada kontrasty ci zajimave meteorologicke jevy. Na to staci nahled, ktery se zobrazi po vlozeni obrazku. Kliknutim mysi se pak samozrejme uvidi jen vyrez ale prave s temi detaily. To vetsinu podle mne staci. Obrazek lze, kdyby o to clovek moc stal zmensit klavesou CTRL a koleckem mysi anebo si ho stahnout k sobe. Mohlo by se samozrejme domluvit, ze sirka obrazku bude mit prave tolik pixelu /(takovy resize umi i irfanwiever) jako je nejcasteji pouzivane rozliseni monitoru, ale to by tam chybely ty detaily. Pokud uverejnuji fotky jinde, tak tam si spis hlidaij velikost obrazku v kilobitech. Jinak automaticke zmensovani obrazku mivaly ruzne sluzby na ukladani fotek jako je rajce a mne to na tom prave rozcilovalo, ze z tech vetsi postovnich znamek nepoznam vubec nic o technicke kvalite fotky
vrgada

Příspěvekod josef38 » 15 dub 2015 09:37

vrgada píše: Obrazek lze, kdyby o to clovek moc stal zmensit klavesou CTRL a koleckem mysi anebo si ho stahnout k sobe

Zřejmě záleží i na tom, jaký prohlížeč používáš.
Osobně pro tento účel raději než kolečko na myši používám klávesy Ctrl a plus nebo mínus. A to stisknu, kolikrát potřebuji. Pro navrácení do původního zvětšení potom stačí jen jednou stisknout Ctrl a nulu na číslicové klávesnici. Kolečkem se navrácení do původního zvětšení hůř vyhledává. Ostatně podobně se tento postup chová i v PhotoShopu, nebo čtení textů.
S podobným prohlížením také nemám problémy, je to jen věcí zvyku a zdá se mi tento Tvůj způsob poměrně šikovný a logický.
Ale jak se zmiňuje Jarouš, každý na to může mít názor jiný, mně osobně to vyhovuje. :D
josef38

Příspěvekod axislubo » 15 dub 2015 13:21

Ja mam skusenosti take, ze sony taha do modra a nikon do zelena...
Přílohy
SDIM0534-2.jpg
SDIM0534-2.jpg (566.39 KiB) Zobrazeno 4460 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/5.6
SDIM0547pic.jpg
SDIM0547pic.jpg (661.75 KiB) Zobrazeno 4460 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
axislubo

Příspěvekod vrgada » 16 dub 2015 06:56

nejzelenejsi fotky delala sigma SD14
vrgada

Příspěvekod josef38 » 16 dub 2015 08:14

vrgada píše:nejzelenejsi fotky delala sigma SD14

Já zase věřím, že každá fotografie se nechá upravit tak, aby nežádoucí odstín neměla. Tím spíše, když se fotografuje do RAWu.
Proto si myslím, že údajně nejzelenější fotky vůbec nevadí. Nechce to dávat fotografii rovnou z pece na stůl, ale chtělo by to se jí trochu věnovat.
K tomu jsou nastaveny všechny editory a proto také přece používáme formát RAW.
josef38

Příspěvekod Martynko » 16 dub 2015 21:35

Jarouš: Velvie, materiál, který se nedá okecat :mrgreen:

Josef38: odstín se upravit dá, nicméně odstíny a barevné nuance už ne...
Přílohy
SDIM3114.jpg
SDIM3114.jpg (448.78 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 50
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod josef38 » 16 dub 2015 23:33

Martynko píše:Josef38: odstín se upravit dá, nicméně odstíny a barevné nuance už ne...

Tak tomu co píšeš sice nějak moc nerozumím, ale budiž.
V každém případě se ale na podobnou větu těžko odpovídá. Měj se hezky!
josef38

Příspěvekod vrgada » 17 dub 2015 09:35

podle mne to neni pravda, zelena SD14ka se rozumne upravit nedala, protoze se pri stazeni zeleneho ladeni (vyvazeni bile) rozvrtaly zase jine barvy a to se ani nebavim o barevne vinetaci pri odclonenejsim objektivu Dp2ky (zelene ci purpurove ladeni rozku) pri nekterych expozicnich situacich. RAW sice resi hodne veci, ale vsechno opravdu ne. Dalo se s tim zit, svet neni dokonaly
vrgada

Příspěvekod josef38 » 17 dub 2015 10:30

vrgada píše:podle mne to neni pravda, zelena SD14ka se rozumne upravit nedala, protoze se pri stazeni zeleneho ladeni (vyvazeni bile) rozvrtaly zase jine barvy

Tak jestli se barvy nenechaly vyvážit, tak to je jiná věc. Něco podobného jsem kdysi velice dobře poznal u některých prošlých barevných filmů ( negativů ). Tam jsem pod zvětšovákem neuspěl, ať jsem dělal cokoliv. O tom ale si myslím řeč nebyla. Měl jsem dojem, že bylo myšleno celkové barevné ujetí, které s tímto "rozhozením barev" nemá nic společného. To samé, když se někdy hovoří, že některý objektiv má chladné podání, nebo pod. Tam se také jedná jen o barevné posunutí a ne o podobné rozhození barev.
A s tou barevnou vinětaci, tak to je také nepříjemné. A mám takový pocit, že je trochu vidět i u posledního Martynkova snímku. Ty rohy jsou jiné, než střed snímku. Může to být jen klam ale docela rád bych viděl za těchto podmínek nafotografovanou třeba světlou zeď baráku. Ahoj, J.

Ještě doplním můj včerejší příspěvek, že barevné podání objektivů mělo velký význam dříve, kdy se ještě fotografovalo na diapozitivy. Tam ty barvy pochopitelně už dorovnat nešly. V současnosti, v digitální fotografii, to ale podle mne je úplná malichernost.
Naposledy upravil josef38 dne 18 dub 2015 06:33, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Jarouš » 17 dub 2015 21:58

Ještě z neděle. Chaloupka dostala novou střechu a štít. Jsou ty trubky správně rezavé? ;) :)
axislubo, tu Vídeň máš parádní (n) (n).
Přílohy
_SDI3301.jpg
_SDI3301.jpg (485.47 KiB) Zobrazeno 4291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
_SDI3304.jpg
_SDI3304.jpg (492.69 KiB) Zobrazeno 4291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 18 dub 2015 07:01

Omlouvám se, že se vracím k diskuzi ze 13.04., ale měl jsem týden poruchu na domácím internetu.

Lubor:
Ano Kroměříž je TA Kroměříž. Bydlím v KM asi 23 let (jsem přistěhovalec a dodnes brán místními jako Gastarbeiter) a pořád jsem si na to
nezvykl. Jméno kopce je samozřejmě Barbořina, ale místním čtenářům tohoto fóra by to asi nic neřeklo.

Jarouš:
Máš pravdu i mě se ty fotky Kroměříže zdají, že mají strukturu takovou hrubou (jako šmirglpapír = perfektní popis). Přemýšlel jsem proč, když jiné fotky z tohoto objektivu SIGMA 105mm F2.8 jsou v pořádku. Mám proto následující vysvětlení: Fotil jsem detaily kvetoucích stromů a zaclonil jsem na F13. Když jsem fotil pohledy na město, zapomněl jsem změnit clonu na např. F8. Převod z RAW a zmenšení na 1200x800 pixelů jsem provedl stejně jako vždycky předtím (včetně stejného doostření v IRFANu). Původní JPG v plném rozlišení tak hrubou strukturu nemá. Je to zřejmě mým nevhodným zmenšením v IRFANu. Přikládám tyto dvě fotky pohledu na KM znovu a při zmenšení v IRFANu nyní bez doostření.

Josef38:
Ano Josefe, my co jsme dříve fotili na diapozitivy, jsme museli být sakra pečlivý na správnou expozici při focení. Ještě větší adrenalín to byl, když jsem doma v koupelně vyvolával ORWO diapozitivní filmy, protože FOTOCHEMA diapozitivní filmy byly co do detailů a barvy horší než ORWO. Jo a teplota vývojek se nesměla lišit od sebe víc než 0.5 stupně Celsia, jinak to bylo v háji. A to shánění chemikálií v tuzemsku a DDR, to byl také adrenalín. No prostě ty diáky byly zasloužené.

Jarda
Přílohy
SDIM3025A.jpg
SDIM3025A.jpg (756.6 KiB) Zobrazeno 4277 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 105 mm
Clona: F/13
SDIM3090A.jpg
SDIM3090A.jpg (803.23 KiB) Zobrazeno 4277 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 105 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/13
ISO: 200
jajakm

Příspěvekod Martynko » 18 dub 2015 11:48

V současnosti, v digitální fotografii, to ale podle mne je úplná malichernost. -> no hezké, ALE, když jsem jednoho rádoby profíka upozornil, na to, jak by se jeho snímek dal ještě upravit mi ihned odvětil: "nehodlám se fotkou zabývat dýl jak 5 minut..." tak jsem ho upozornil, aby si v takovém případě přestal nazývat hanlivě fotograf no a pak se přestal vydávat za profíka, když to teda neumí, když je vlastně jen cvakal, okamžitě mne jeho ego poslalo kamsi a začal mi nadávat, že to umí ALE není to priorita a podobně, když se tím neživím, ať sklapnu, no zkrátka byl naježenej, že by to ani ježura nesvedl, tím podrtlh vlastně to, že vubec fotit neumí, tak jsem mu to jen ve slabé větě nadhodil, jeho ego už tak mělo dost a tím mne opět poslal kamsi a přestal se se mnou očemkoliv bavit :lol: takže ano, lze vše upravit, jen právě v té digitální době to není priorita, v dnešní době je priorita mít TEĎ HNED rádoby kvalitní fotky, žádné volání, žádné máchání v chemii, žádné sezení před monitorem, jenlepší, když to bez zdlouhaveho přemáhání ihned padá z přístroje, tedy je pak jasné, proč Sigmu moc lidí nemusí, protože je to zvdlouhavá a zbytečná záležitost, když jiné krabice umí víc a rychleji... jen to prostě co nejvíce nacvakat a co nejrychleji vodliftrovat a tak ta pravá obrazová kvalita, to pravé obrazové potěšení se propadlo až kdesi ke dnu... mimojiné na výstavy nechodím ale když vidím co se vystavuje, tak o nic nepřicházím, vlastně je to stejné, ikdyž na zpracování mají ti dotiční času, jen je už k tomu nic extra nenutí... takže spíše bych řekl, jak nám digitální doba vymenila kvalitu za kvantitu, kdysi těch hezkých fotek tolik nebylo, ale když už byli, bylo to fajnové (Adams, Sudek), dnes se jezdí do norska či irska cvakat šutry u moře na širokáč s přepálenými mraky a pak se z toho dělají mega výstavy top exceláns, pije se u toho šampáňo hlavní fotič je voháknut jak manekýn do katalogu prádla, a ty výcvaky, které klidně zvládne nějaký cvakač s ajfounem kdesi na lipně stojí za prd a nikoliv za opravdovou obrazovou potěchu... :shock:

PS: jen k pochopení rozlišení barevné nuance, podívejte se na záběry z Pána prstenů, z krásných barevných letních kopců Kraje, kde se prolínají odstíny zelené louky, stromů a uschlé trávy, dále velmi hezky prokresleného hobitího příbitku Bilba Pitlíka jakožto nádherná stínohra pro veliký dinamický rozsah světel a stínů, to je prostě obrazové potěšení, to je film, to je Kodak. Pak se podíváte o deset let v prvních záběrech Hobita de-facto na stejné místo, stejně nasvícené, se stejnými barevnými předlohami ale jen digitálně sejmuté a ještě více digitálně upravené, najednou je to na obrazovce ploché, nevýrazné, kontrastní a bez větší škály odstínů ve většině slévané jen do jednoho odstínu odstínované pouze jasovou složkou, mnoho míst přepálených se špatným pokusem toto narovnat a ve stínech jen tma opět se špatným pokusem toto narovnat, takže obrazově nuda a samá nuda až z toho bolí očí, hlavně že to je ostré do 4k, to je prostě digitální bayer, výhoda jen a jen v ostrosti, ničím jiným... takto bych také nějak popsal rozdíl mezi Foveonem a bayerem, proto než abych měl megapixelové fotky, u kterých rozlišení stejnak není prioritou, raději zvolím Foveon, který mi naoplátku nabídne obrazové potěšení... ;)
Přílohy
SDIM9362.jpg
SDIM9362.jpg (569.36 KiB) Zobrazeno 4256 krát
Martynko

Příspěvekod vrgada » 18 dub 2015 18:07

odlisne barevne rohy sly odstranit kupodivu snadno, kdyz se priclonilo, tak se to neobjevovalo
...
co se tyce stesku, ze drive se clovek musel s fotkou poprat a travit treba noc v temne komore a ted se jenom cvaka. Mel jsem vyvolavani fotek rad, ale jsem radsi, ze se jenom cvaka a nemusim se s tim babrat. Po pravde vysledky jsou technicky mnohem lepsi nez tenkrat, predpokladam, ze nikdo nefotil na velkoformatove negativy, maximalne kinofilm ci 6 krat 6 zpravidla s nekvalitni optikou. A to cvakani ma obrovskou vyhodu, dam-li serii nekolika snimku za sekundu, tak je urcita sance, ze ten spravny moment mozna trefim, to s kinofilmem opravdu neslo. A jsem rad, ze z fuji lezou slusne fotky i v jpegu a nemusim se babrat z rawem. Takze za mne je i tech 5 minut moc. U sigmy to jinak neslo nez z rawu, ale to je z nouze ctnost. Pravda umelecke ambice nemam, kazdopadne jsem za technicky pokrok vdecen. Kdysi byval fotoblog fotoondra ci tak nejak. A tam mi utkvela vzpominka na drivejsi fotosouteze, kdy byl uspech, kdyz nekdou udelal kvalitni zvetseninu, dnes je technicky kvalitnich fotek plnej internet. Sance vyfotit neco opravdu slusne je diky technice nepomerne vetsi. Zazlival jsem Souckovi v nejake knizce o fotografii, kdy psal, ze na fotoaparatu nezalezi, pravdu rozhodne nemel, teda pokud neberete jako uzasne umeni toho bezdomovce z Moravy, co si fotaky vyrabel sam a smiroval baby na plovarne.
...
Jsem presvedcen, ze je dobre, ze je to tak, jak to je a clovek muze nacvatkat stovky fotek, s tim, ze se treba jedna povede a navic je to zadarmo. Delani fotek nebyval uplne levny konicek
vrgada

Příspěvekod josef38 » 18 dub 2015 19:27

Je jen otázka, jestli to, čemu někdo říká prát se s fotkou, druhý nepovažuje za tu pravou zábavu.
Jinak není co dodat, ať každý používá fotoaparát tak, aby ho to uspokojovalo. Měj se hezky! j. (n)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou