Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 08 bře 2015 00:15

Martynko, vidím, že sis opravil toho smajlíka na konci. Nějak mi to před tím moc nedávalo smysl ;). Barevného srovnávání Sigmy a Nikonu 7000 jsem si v prvním půlroce užil dost. Neuměl bych to barevně dopasovat k sobě tak, abych byl na pochybách, která fotka je z čeho. Ale u cizích fotek bych si netroufal dopředu nic hádat, už se mi několikrát stalo, že mi např. Vladimírovy (ruby52) fotky z Olympusu velmi připomínaly Sigmu a myslel jsem, že tajně přezbrojil... :D
Taky je mi vcelku jedno, z čeho dává Petr fotky, stačí mi slušnost a hlavně nepomlouvání značky, jejímiž chvalozpěvy tady přesně rok zaplňoval desítky svých příspěvků. Dnes je marné je hledat, zbylo jen pár drobků... (y). Fotit umí velmi dobře a jeho fotky si vždy moc rád prohlédnu. Ale fekální a dehonestující slovník tady určitě nikomu nemůže chybět... ;)
Lubore, mám jenom velmi omezenou zkušenost s monitory Apple na současném trhu a jenom za sebe musím upřímně říct, že u mne velmi dobrý. Velikost 27 palců s rozlišením 5K je pro Merrill to pravé, stejná velikost s polovičním rozlišením je luxusní pro webové zmenšeniny. To jsou holt ty menší pixely... Jo, a nakonec to nejdůležitější. Barevně byly ty různé monitory od sebe k nerozeznání a na prodejně je určitě nikdo nekalibroval.
Přílohy
_SDI3176.jpg
_SDI3176.jpg (462.13 KiB) Zobrazeno 4112 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2015 07:35

Rád Tě vidím Lubore! (n)
Svého času jsem vlastnil Sigmu SD10 ( nebo spíše jsme vlastnili :-) ). Můj kamarád grafik, ktreý se touto činnosti živil, vlastnil tehdá zrcadlovku Canon s 6 Mp ( přesné označení už si nepamatuji ). Ač SD10 měla skutečné rozlišení jen 3,5 Mp, často mě žádal při své práci o výpomoc a já jsem musel v jeho ateliéru se svou SD10 fotografovat pro jeho účely různé krabičky na čaje, na hračky a pod. Jeho Canon to tehdá nezvládal. Vůbec ale ne kvůli barvám! Pohořel na moare, které jeho Canon při fotografování tištěných předloh nedokázal potlačit, ať krabičky na čaje natáčel jakýmkoliv směrem, zatím co má SD10 se s tímto hravě vypořádala. Byl jsem rád a moje sebevědomí, že mám dokonalý fotoaparát tehdá bylo na samém vrcholu. :-)
Nyní on vlastní, kromě jiných aparátů i Sigmu DP2 a nemůže si ji vynachválit. Opět ale ne kvůli barvičkám, ale hlavně pro její velikost a fantastické rozlišení detailu. O jejich nedostatcích se bavit nechce, protože tvrdí, že schopný fotograf se s ními vypořádat umí. To mu dávám za pravdu.
Píši tento příspěvek hlavně proto, že i podle mého názoru, že Foveon všeobecně má lepší barvy, než fotoaparáty s bayerovou mřížkou je holý nesmysl, nebo spíše jen vytouženým přáním jeho vlastníků. Naopak nikde jinde jsem nečetl tolik různých rad a zaručených návodů, jak vyzrát na nedokonalém barevném vyvážení některých fotoaparátů, jako zde na tomto vláknu. Proč asi.
Ten zelený a jiný barevný nádech některých fotografií určitě zkrotit lze, nakonec obrázky zde poslední dobou zveřejněné to dokazují. A že to šlo i dříve, o tom nás celou dobu přesvědčoval a stále přesvědčuje zakladatel vlákna Pete! Vzdávám mu proto také tímto hold za jeho neúnavnou propagaci Foveonu!! :-) :-)
A s Tvým názorem Lubore, že dva snímky vyfotografované oběma systémy, zmenšené na přijatelnou velikost pro web a že ani zkušené oko nedokáže rozeznat z čeho byly pořízené, s tím mohu také jen souhlasit. V mém pohledu zatím vede Foveon jen v lepším rozlišením detailu nad Bayerem!! Tak to je zase můj názor. Mějte se fajnově foveoňáci! (n)
Přílohy
Ještě_jedna_vzpomínka_na_SD10.jpg
Ještě_jedna_vzpomínka_na_SD10.jpg (744.2 KiB) Zobrazeno 4108 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 150 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/3.5
Model: SIGMA SD10
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod Pete2 » 08 bře 2015 08:22

Nazrel som a iba par slov k foveonu. Nebudem tiez zatazovat toto vlakno niecim inym.

Mame dnes na svete prakticky dva systemy a oba zivotaschopne, ale i bez vizie dalsej buducnosti.
Bohuzial. Ja citam hodne clankov, ktore sa venuju buducnosti digitalnej fotografie a vetsinou sa jedna o navrhy senzorov ktore su iba evoluciou stavajucich systemov. Nic podstatne neriesia. Foveon to skusil mackopsom quattrom a bayer vydelava tazke prachy na softwerovom maskovani stavajuceho stavu roznymi vylepseniami digitalnych procesorov a drahymi hardwerovymi upravami. (optika + velkost cipu atd)
Zajdite na dpreview (studio scene recenzia) dajte si zobrazenie RAW v plnej nahote napriklad ISO 6400 a zistite, ze je to ten isty bayer stale dookola (jedno pod akou znackou) so soft a hard aksceleraciou ktoru si platime s nadejou na zmenu. Je jedno co si kupite, kupujete iba obchodnu politiku tej ktorej firmy.
Zmena je revolucia a ta este nenastala.

Mile je od Josefa, pochvaly ze som zastancom foveonu. Skor som zastancom zmeny a ta bola z prichodom SD9 a SD10 aktualna.
Pod vedenim sigmy sa sa pomaly ale iste nadej menila na stagnaciu a beznadej. Ta trocha inovacie co priniesla doba foveon nezachranila.
Jedine co drzi nad vodou tento system su zakony fyziky a optiky. Preto DP3M (50mm) relativne exceluje a DP1M je sklamanie. SD1 tiez podla pouziteho objektivu. Vyssie ISO je take ako na pociatku. Nic noveho ani objavneho. Len rutina.
Hardverovo je aparat sigmy obraz bezutesnosti firmy ktora ho stvorila. To jest to zakladne na co mate narok. (smutne, ze za znacne peniaze)

Mozna to vyznieva ako deziluzia, ale nie je. Ty co ho vlastnia vetsinou vedia z neho vytiahnut to co je jeho prednostou (kresba farby atd)
a tie pohlady stoja za to. (n) Ty co to nevedia to uz davno predali a nepochopili ani system.
Martynko, Jarous a stara garda vedia co za nastroj maju v rukach. A ten stale robi radost a dufam ze este bude. :)
Pete2

Příspěvekod Martynko » 08 bře 2015 09:56

:mrgreen:
Přílohy
SDIM9363.jpg
SDIM9363.jpg (436.28 KiB) Zobrazeno 4097 krát
Martynko

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2015 10:18

Pete2 píše:Nazrel som a iba par slov k foveonu. Nebudem tiez zatazovat toto vlakno niecim inym.

Mame dnes na svete prakticky dva systemy a oba zivotaschopne, ale i bez vizie dalsej buducnosti.
Bohuzial. Ja citam hodne clankov, ktore sa venuju buducnosti digitalnej fotografie a vetsinou sa jedna o navrhy senzorov ktore su iba evoluciou stavajucich systemov. Nic podstatne neriesia.

Pete a i kdyby oba systémy zůstaly na stávající úrovni, tak je z čeho se radovat! (n) (n)
A znova ten můj rouhající povzdech. "Zlaté časy, kdy ještě nebyla digitální fotografie!"
To si člověk koupil třeba Nikona FM2 a mohl by s ním pracovat po celý svůj život. Protože se měnily a zkvalitňovaly pouze jen filmy a lázně v kterých se potom máchaly! Zatímco zakoupený "hartware", za těžce našetřené peníze přežíval spokojeně dál. A ještě by ho po dědovi mohli použít děti a vnuci! :lol:
josef38

Příspěvekod Lubor_ » 08 bře 2015 10:52

Martynko: doufám, že tuhle poslední fotku (osamělý strom) neřadíš mezi ty, které se Bayerem nedají pořídit ve stejné barevné kvalitě taky. Samozřejmě nikdo nepopírá, že jisté speciální situace zvládne Foveon lépe (například vzory na látce), některé barevné situace ovšem kupodivu zvládne hůře (třeba nápis křídou na vzdálené tabuli - jak si možná ještě Josef vzpomene). Takových situací ovšem většinou moc není. Běžný foťák s Bayerem (mám na mysli současnou produkci) žádné barvy neslívá, není k tomu ostatně důvod (zde mám na mysli větší plochy). Přestože tedy zdánlivě vítězí Foveon (díky barevnému rozlišení na úrovni pixelů), Bayer to dohání vyšším rozlišením - takže po resamplu dolů na hodnoty Foveonu to vyjde zhruba nastejno. Krom toho, většina lidí stejně své fotky dolů resampluje, protože prostě zatím nejsou k dispozici monitory, které by fotku dokázaly zobrazit 1:1 celou, a při eventuelním tisku jdou ty skvělé barvičky do kytek tak jako tak.

Jo, a souhlasím s představou, že ideální je porovnávat barevné úpravy na jednom a témže monitoru - no, ale v takovém případě můžeš o problematice diskutovat tak akorát s někým, kdo sedí vedle tebe, že :D
Lubor_

Příspěvekod pe-pa » 08 bře 2015 11:16

Precetl jsem si se zajmem prani, budu to nazyvat prani nez nejakou podminku meho tady spolupusobeni. :) Jsem zrovna tak slusny clovek jako vy, kteri me chovani zde reklamujete a hlasite se k slusnemu tonu. Jsem pro, dokud se nestane to, co se stavalo v minulosti, ze mne urciti zde lide napadali a chovali se v prve rade jako prvni neslusne ke mne, Ale to ze strategickych duvodu zadny tady tak zvany slusnak jako nezaregistroval a z dalsich duvodu a ne ze slusnych, se mne nezastal. Mlceni bylo na programu. A cekani. Cekani, jestli nekdo s necim zacne a pak a to ze strategickych duvodu, se k tomu bud pridat podle "nehodici skrtnete, hodici...atd." Nebo radeji dal mlcet a hrat si na mrtveho brouka.... Jen opravdu par se mne tehdy zastalo, protoze se nebali napsat svuj nazor na to, co se tady delo.

Nejen Laco, ale i ja mame zasluhu na vyvoji a zalozeni tohoto druheho vlakna o Sigme a jenom proto, ze jsem k tomu Lacu primo "dokopal" a tady v Nemecku mu koupil tehdy za nejnizsi cenu Sigmu DP3Merril a pozdeji i tu jim zatracovanou Sigmu DP1M. Takze, i kdyz Laco pod svym nickem toto vlakno oficielne zalozil, byl jsem i ja neoficialnim zakladatelem a otcem tohoto vlakna take. Ze mne pak, kdyz jsem si opatril Nikona Laco hodne neomalene a bez jakehokoliv komentare k mym zasluham v tomto vlakne, primo a zcela jasne odsud vyhodil, je take faktum. Blize se k tomu nehodlam vracet.

Takze i ja mam jaksi pravo do tohoto vlakna mluvit.... ze o tom mily Laco nechce ani slyset je jina vec..... ;) :lol:

Ze jsem tehdy byl nadsen, kdyz jsem vlastnil ruzne sigmy je naprosto nepopiratelne a take to nepopiram. Ze je se simami trapeni a dodnes, muze kazdy zde na jakekoliv strance si precist; a nejen ode mne. A ze jak nekteri rikaji, ze jsem sigmy pomlouval? Nikdy jsem je nepomlouval, jenom jsem ten posledni cas se k nim kriticky postavil. Nakonec i sam vyrobce sigmy neni spokojen s nedostatky systemu, ktere, kdyz se bude v nem pokracovat, jsou neodstranitelne a brani spouste fotografu si nejakou tu sigmu koupit a pouzivat.

Proto do dnesniho dne je vyroba, jak sam vyrobce rika enthusiasmus, mit ve vyrobnim programu neco jineho, neco extra.... a dodnes to je prodelkove.... Takze kazdy, kdo si koupi jakykoliv sigmacky objektiv, musi panu vyrobci pri tom i podekovat, ze kvuli jeho enthusiasmu jsou o dost velkou cast ceny objektivu vyssi nez kdyby se sigmy-fotaky vubec nevyrabely.... :lol:

Co se tyce rozdilu mezi foveonem a bayerem, je tento rozdil v rozlisitelnosti hlavne, pomalu dost zanedbatelny. Hlavne u amateru, kteri fotku v plne velikosti a na papire, to hlavne, temer nikdy neuvidi a bavi se z 99,9% prohlizenim fotek ve zmenseni a oklesteni na kvalite prostrednictvim monitoru a jen nma monitoru.
O tom se nema ani cenu bavit.
Co se tyce barevnosti toho nebo onoho systemu, je nebo by mela byt barevnost naprosto stejna, protoze je vse nastaveno na stejny barevny rezim, na sRGB s 256 barevnymi nuancemi. Ze kazdy vyrobce si barevne nastaveni nastavuje tak, aby vyhovovalo co nejvice vsem svetelnym a jinym rezimum je take jasne. Proto treba se zadnemu vyrobci jeste nepodarilo naprosto presne "vyrobit" nastavit pletovku.....

Tak o co vlaste jde? :roll:

Zdravim,

Petr
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 08 bře 2015 12:16

Ach jo... Nic sa nezmenilo.
Vlakno som si neprivatizoval a je mi uplne putna co tu pepa vyklada. Je foveonakov. Ja teraz vetsinu fotim obrazky Panasonicom G3
a tiez tu tu nebudem zaplevelovat nejakymi fotkami aparatu, ktoremu toto vlakno nepatri.
Asi je to nejaky stihomam s tym zalozenim vlakna. Uz myslienka kto kde a ako je na pokyvanie hlavou.
Dufam, ze na starost nebudem tiez takto indisponovany...
Fotte, aj sa niekedy mozna pripojim, ked vyrazim z DP3.
Pete2

Příspěvekod pe-pa » 08 bře 2015 12:53

...."Asi je to nejaky stihomam s tym zalozenim vlakna. Uz myslienka kto kde a ako je na pokyvanie hlavou. ".....

To bohuzel zadny stihoman neni, ale hole faktum. Ale jak videt, tak se stale, tedy i ted snazis mily Laco, delat ze sebe velikanskeho svatouska, ja nic ja muzikant..... :lol:

Coz mi je uplne fuk; zname se i "osobne" ze Skypu, takze mi tady nemusis vykladat jak jsi obrovsky nevinny a velikansky slusnak. Za chvili nam tady budes dokazovat, ze i jako byvaly politrug chodis v te vasi dedine i do kostela a ze pomahas fararovi jako ministrant.......
Tvoje hnusne a nemravne nadavky a spilani, kdyz clovek te slusne poprosil a od od tebe na oplatku neco chtel, tedy co se tyce pc programu, neco potreboval a chtel, si musel bohuzel od tebe nechat libit a to naplno celou radu sprostych az ultrasprostych nadavek nad mou neschopnosti atd., cele to vyslechnout a pri tom ani nepipnout, aby toho nevyslechl jeste vic..... :lol:

Ale ted uz opravdu konec s tim! Snazil jsem se jen a jen vykreslit zde na moji obranu zdejsi drivejsi situace, ktere se z duvodu hlavne "vyhod" obratily proti mne.

A ze mas ted Laco nejaky Panasonic..... tady, jak jsi mi tady napsal o me Fuji, vlastne nikoho nezajima...... :lol: :lol: :lol:

Tak lidi, nedele je tady primo zariva, sluncem zalita, pocasi jak stvorene pro foceni sigmou! (n) Tak doufam, ze vecer uvidim tady od vas nejake primove zabery. Co, Jarousi?

Zdravicko,

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 09 bře 2015 10:20, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 08 bře 2015 13:30

Pepa je mi ta uprimne luto. Mal som na teba lepsi nazor. Viac k tomu nemam co dodat.
Pekny den.
Pete2

Příspěvekod Lubor_ » 08 bře 2015 13:54

Josef38:
V mém pohledu zatím vede Foveon jen v lepším rozlišením detailu nad Bayerem!!

Ahoj Josefe, také Tě rád vidím :D
Jen musíme dodat "při stejném rozměru fotky v pixelech" - tím mám na mysli, že 3,5 megapixelový Foveon se na Bayera s 50-60 megapixely v tomhle ohledu vůbec nechytá ...
Lubor_

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2015 14:50

Lubor_ píše:Josef38:
Jen musíme dodat "při stejném rozměru fotky v pixelech" - tím mám na mysli, že 3,5 megapixelový Foveon se na Bayera s 50-60 megapixely v tomhle ohledu vůbec nechytá ...

Tak to bych Ti také Lubore klidně podepsal! :D
Ale nechci zde více na toto téma psát, byla to jen má reakce na některé trochu více zaujaté příspěvky a nechci nikomu kazit radost. Mějte se pánové! (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 08 bře 2015 21:21

Ja hlasuji za to, ze foveon umi detaily, teda presneji kvalitni optika pevneho objektivu kompaktu na miru usita snimaci. Barvy jsou podlem mne priserne. Respektive jak na co, na stroje, nejlepe stare orezle vynikajici, krajinky vetsinou ujdou, pletovka strasna, cihlova dobra, cervena strasna. A to nejsou jen ta cervena auta, driv se resila, ktera verze SPP umi alespon trochu cervenou. Tu ukazku zeleneho obdobi SD14 jsem sem taky dal schvalne, muj kousek zrcadlovky tahal do zelena a to se nevyvazuje zrovna nejlepe (takove to zoufale balancovani purpur/zelena a k tomu fleky). Ted mam krome Dp2ky, Fuji E1, s barvama jsem dost spokojen, ale zase mi chybi ty detaily foveonu. Ale jsem optimista, treba se to konecne v dalsi verzi sigme povede doladit k dokonalosti. Ta evoluce je. No ale staci se podivat do archivu naskenovynych klasickych negativu a clovek musi uznat, ze je to velky rozdil ve prospech digitalu
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 08 bře 2015 23:00

No, myslím, že detaily neumí jenom pevná optika kompaktů. Art skla Sigmy a tele zoomy F/2,8 testované už na Merrillu jsou současná světová špička, ale to už jsem tady, myslím, několikrát psal. Koneckonců testy a uživatelské recenze hovoří jasně... ;)
"Barvy jsou podlem mne priserne." Bez komentáře (y) .
Zlín z lyžařského svahu.
Přílohy
_SDI3199.jpg
_SDI3199.jpg (493.05 KiB) Zobrazeno 3995 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
_SDI3205.jpg
_SDI3205.jpg (461.44 KiB) Zobrazeno 3995 krát
EXIF-Data
_SDI3206.jpg
_SDI3206.jpg (480.69 KiB) Zobrazeno 3995 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
_SDI3207.jpg
_SDI3207.jpg (475.35 KiB) Zobrazeno 3995 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
_SDI3205, výřez.jpg
_SDI3205, výřez.jpg (483.05 KiB) Zobrazeno 3995 krát
EXIF-Data
_SDI3207, výřez.jpg
_SDI3207, výřez.jpg (492.52 KiB) Zobrazeno 3995 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 09 bře 2015 06:49

vrgada píše: Tu ukazku zeleneho obdobi SD14 jsem sem taky dal schvalne, muj kousek zrcadlovky tahal do zelena a to se nevyvazuje zrovna nejlepe (takove to zoufale balancovani purpur/zelena a k tomu fleky).

Věřím, ty fleky nejsou zrovna příjemný, ale když s nimi počítáš, tak se jim dokážeš vyhnout. To by mě zas tolik netrápilo. A ty "příšerné barvy", jak se zmiňuješ, to se mně také zdá trochu nadsazený. Měj se! J. :D
josef38

Příspěvekod vrgada » 09 bře 2015 19:46

dobre, to jsem trochu prestrelil, ale i tak pres veskere presvedcovani se mi pletovka ala foveon nelibi, s tim ostatnim bych se uz asi srovnal, fakt jsem zvedavej s cim sigma prijde priste, bude-li nejake priste. Zajimave je, ze neni SD1quattro-ze by dali fullframe?
vrgada

Příspěvekod Lubor_ » 09 bře 2015 20:16

Lubor_

Příspěvekod Lubor_ » 09 bře 2015 20:28

Lubor_

Příspěvekod Lubor_ » 09 bře 2015 20:44

A konečně něco, co možná natrhne sandál nejenom zde nepopulárnímu Bayeru, ale dokonce i samotnému velkému Foveonu :lol: http://diit.cz/clanek/pentax-pouzije-po ... asselbladu
Lubor_

Příspěvekod Jarouš » 09 bře 2015 22:29

Jo, jo, plněbarevné snímače, tudy vede cesta (n) .
Přílohy
_SDI3218.jpg
_SDI3218.jpg (482.35 KiB) Zobrazeno 4081 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/25 sec.