Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Martynko » 18 úno 2015 18:37

axislubo: takhto je porovnání velmi těžké, zkus udělat zkoušku znova, vem stativ, počkej až budou stejné světelné podmínky a pak nasnímej sérii různých snímků za stejných podmínek, jinak vem RAW a vyvolávej s různým nastavení dle libosti, jasně, vím, 45MB vyvolávat zabere nějaký pátek :lol: tak to mám alespoň jednodušší a moje pécé plečka ty moje pidi čtyřmegové snímky ještě zvládá...

Mimochodem se opět prostě vyžívám v barvičkách, jelikož dlouhodobě dokumentuji přestavbu, takže skoro za jakéhokoliv počasí, znáte to, je pod mrakem, ploché světlo, expozice div sotva stačí na udržení od ruky ale výsledek? krásný barevný šťavnatý a chutný snímek, mimojiné místní městský "fotograf" nedávno (opět :lol:) fotil na stejném místě, měl k tomu hezký slunečný den ale ten výsledek, já bych mu za jeho fotopráci rozhodně nezaplatil a ještě bych se na jeho místě za něco takového dost styděl, u něho je výsledek pokaždý jak z nějakýho kompaktu od farmáře Pepy :? (PS: nesrovnávat ohnisko či ostrost snímku, to je v tuto chvíli bezpředmětné - hlavní ve výsledku je dynamika a BAREVNOST!, jo a je absolutně jedno jakou cestou se k tomu došlo, pokud něco prezentuji, měl bych prezentovat to nejlepší, že áno :ugeek: )
Obrázek

no a teď stejná scéna ze Sigmičky, jen v jiný den, světla málo, ale výsledek, úplně cítím znovu to hnusně lepivé banho na botách :roll: , mne ta Sigmička prostě baví, nemůžu si pomoci, běžné snímky jsou barevně asi jako fixky, které mají jen pár odstínů ale z foveona to je skoro jako od malíře :P ikdyž más nímek míň pixelů než vydloubám z mobilu, srovnávat se prostě moc nedá a přirovnání nenajde, zkrátka film je film, foveon je foveon a to ostatní je jen šrot :mrgreen:
Přílohy
SDIM2534.jpg
SDIM2534.jpg (266.73 KiB) Zobrazeno 5316 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/5
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod vrgada » 18 úno 2015 18:59

sice web hochladen hlasil cervene, ze 27 unora konci, ale ted momentalne jeste fotky nahrat jdou, treba si to rozmysleli, anebo taky ne a za tyden vsechny me fotky zmizi
Obrázek
tentokrat nevivid color prakticky bez uprav
Obrázek
...
Obrázek
Jeseniky
vrgada

Příspěvekod japakm » 18 úno 2015 19:48

Zdravím příznivce Sigmy,

a přidávám jedno foto z loňska.

Pavel
Přílohy
SDIM1302-1307s.jpg
SDIM1302-1307s.jpg (1.65 MiB) Zobrazeno 5311 krát
japakm

Příspěvekod axislubo » 18 úno 2015 20:03

No trochu som to prehnal s tym porovnavanim, sorry :-) teraz som sa pohral s jednou v SPP a celkom fajn, som spokojny...len ten cas....
Přílohy
SDIM030800-2.jpg
SDIM030800-2.jpg (537.38 KiB) Zobrazeno 5307 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/11
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
axislubo

Příspěvekod Luboš » 18 úno 2015 20:20

Martynko- ten most jsme dělali v naší firmě (DT Prostějov), včetně montáže, já tam jezdil na dozor... takže to tam celkem znám... :D
Luboš

Příspěvekod Martynko » 18 úno 2015 21:05

Luboš (n) Teda odvedli jste dobrou práci, most zatím stojí :lol:

Tak když už jsem tohle téma nahlodl, je to divný ale je to tak, i s pouhým 28mm ohniskem se dá vytvořit rozsáhlý dokument a to ještě k tomu s pouhou DP1s v rozsypu :shock: , ikdyž je mnoho snímků nepříjemně zhrouceno do A jak mi někdo napsal, nicméně právě díky širokému ohnisku se podařilo nejednou zachytit vše potřebné na jednom snímku a to je v dokumentu či reporátži důležité...

Takže tu je celá galerka přestavby, bohužel mi rajčáci zničili kvalitu snímků, jinak vše focené na DP1s až na pár vyjímek, kdy mi aparát něpremával, musela zaskočit placka telefonní... :(
http://martynko.rajce.idnes.cz/prujezd_Usti_nad_Orlici/
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 18 úno 2015 22:52

axislubo: Pouze můj názor!!! Jestli ses ptal na barevnou realitu a EXIF ukazuje správný čas (cca půl dvanácté), tak se mi nejreálnější jeví první fotka SDIM0299. A to horské kolo zhruba hodinu před západem by klidně mohlo být ještě o fous teplejší, ale jinak se mi to taky líbí. Snaž se snímky barevně co nejvíc přiblížit tomu, jak si konkrétní scénu pamatuješ, co nabízejí jednotlivé režimy WB ber jenom jako pomůcku (tohle docela ujde, toto je zas úplná hrůza...). Všímej si v reálu detailů, např. jak moc oranžový, růžový atd. je sníh, totéž s odstínem mraků na modré obloze, zabarvení světlých fasád nízkým sluncem a jak se všechny tyto věci proměňují v čase vlivem úhlu/výšky Slunce, řídké oblačnosti, přes kterou Slunce prosvítá, jaký vliv na barvy má to, jestli fotíš se Sluncem za zády nebo s bočním osvětlením či v protisvětle atd. Prostě se dobře dívej a snaž se co nejvíc si zapamatovat a podle toho dotvářet fotky a stát si za svým, protože nikdo jiný nemá o konkrétní fotce víc informací, než Ty. V tomto měl PetrM velkou pravdu, totiž že skutečnost je velmi často mnohem barevnější (saturovanější), než jsme si pod vlivem různých faktorů u monitoru ochotní či schopní připustit. A obecně největší zabiják reality je AWB a slepé spoléhání na jeho dokonalost. Ale nic není definitivní, najdou se i situace, kdy i to AWB dokáže vypadat jako nejlepší varianta. Mě se to stalo v neděli a nakonec jsem pro výsledek zvolil právě AWB, které mi přišlo lepší, než předešlý Custom. Zbytky starého sněhu pod modrou oblohou pro ruční vyvážení zdaleka nejsou tak ideální, jako čerstvý sníh pod zataženou oblohou. Ale použít se dal i ten Custom, tak úplně ujeté to snad nebylo (viz ukázky).
Martynko, pěkně jsi popsal to srovnávání s místním městským "fotografem". Často mívám podobné pocity. Ta jeho fotka je jak z průměrného mobilu, nevíš, čím fotí? No, teď na to nevěřícně hledím: EOS 7D Mark II. Ať žije profesionalita... ;) (y)
vrgada: To je asi AWB, že jo? To je právě to, co jsem měl na mysli. Velmi často silná převaha modré složky a výsledkem jsou mnohem studenější fotky, než by měly být. A netýká se to jenom odrazu modré oblohy ve sněhu a taky se to netýká jenom Sigmy. Ale musíš uznat, že Merrill nefotí zas tak špatně... ;) (n)

PS: Fotky jsem dával už do jiného vlákna, tady je to jenom pro srovnání. První dvě Custom podle sněhu, druhé dvě AWB.
Přílohy
_SDI3128.jpg
_SDI3128.jpg (479.37 KiB) Zobrazeno 5280 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/7.1
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Metering mode: Spot
_SDI3127.jpg
_SDI3127.jpg (488.56 KiB) Zobrazeno 5289 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/8
_SDI3114.jpg
_SDI3114.jpg (490.28 KiB) Zobrazeno 5289 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Metering mode: Unknown
_SDI3120.jpg
_SDI3120.jpg (468.4 KiB) Zobrazeno 5289 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Jarouš

Příspěvekod axislubo » 19 úno 2015 09:02

Diky Jarouši,
na tom bicyli som skusal asi 10 nastaveni bielej, a najrealnejsie bolo prave AWB, no nie vzdy to plati, to som si uz vsimol.

vrgada: tie fotky so snehom sú pre mna vzor, dokonalé, ako keby som tam stál. prídu mi také skutočné, čím si to fotil. dik
axislubo

Příspěvekod MakB » 19 úno 2015 21:00

axislubo- souhlas s Jaroušem : tak se mi nejreálnější jeví první fotka SDIM0299.

Dobrý to máte kluci (n) .
MakB

Příspěvekod Jarouš » 19 úno 2015 22:35

Tak ještě dva cvaky ze sídliště.
Přílohy
_SDI3118.jpg
_SDI3118.jpg (473.63 KiB) Zobrazeno 5223 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
_SDI3122.jpg
_SDI3122.jpg (492.96 KiB) Zobrazeno 5223 krát
EXIF-Data
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 20 úno 2015 07:15

Snih se spatne foti, ma strukturu,je prezareny a ma na horach zpravidla modre stiny (ktere oko ignoruje. protoze mozek vi, ze snih ma byt bily), ve vyssich polohach muze vadit i UV a pokud na tom ma byt soucasne i nejaky tmavsi motiv tak jeste problem s kontrastem. V detstvi jsme mivali cerneho pejska, zkusil jsem ho vyfotit na snehu o velikonocich fotoaparatem smena8 a problem pretrvava i v digitalni ere:-).
...
Kdyz jsem zacinal s foveonem, trefil jsem tesne pred zapadem slunce v Beskydech dle meho nazoru peknou naladovou az kycovitou krajinku Dp2kou nedokazal jsem to vyladit, melo to az takovy medovy nadech, ale barevne nadechy ve snehu a trapil jsem se s tim, zkousel ruzne editory, nez jsem pochopil, ze je to problem ala cerny pes/snih/smena8. Pres veskery pokrok neco proste nejde a foveon je sice uzasny, ale na radu veci proste neda a barevne fleky je jeho specialita
...
Na barvicky jsou tady povolanejsi, mam mizerny zobrazovac-plazmu, volsovy oci a tak to vetsinou necham na automatu, tj. kdyz to nevypadne z fotaku (RAW) na prvni dobrou v automatickem zpracovani RAWu, tak tomu pomuzu kapatkem na bilou a protoze to program casto prezene, tak to posunu kousek zpet ke stredu. Mam zapnute varovani preexpozice, takze zpravidla jeste hybnu highligt do minusu, kdyz je to cervene, ci filllight (nesmi se to prehnat-fotka vypada neprirozene). Po zkusenostech mi prijde, ze casto lepe vypadaji a jsou prijimany vivid barvy nez standard, ale prepinani umela Dp2ka a merrily a Dp1cka ne. Zpravidla se mi s tim nechce babrat. Ale pokud na fotce zalezi, tak se na zpracovani SPP nehodi. S diskusi tady jsem nabyl dojmu, ze je vhodne to pouze vyvolat z RAW nejlepe asi do TIFF, tj jen popravit expozici a pak to doladit v lepsim fotoeditoru, kdy zpravidla i automaticka uprava da lepsi vysledky nez SPP (typicky pripad cervene barvy na aute).
...
Namaha a cas se zpracovanim ma byt umerny ucelu, neni-li to uzasny jedinecny okamzik, ci neco k cemu ma clovek citovy vztah, nema smysl se s tim trapit a ladit k dokonalosti, vynalozena namaha a straveny cas neni adekvatni vysledku, proto aby to clovek resiznul na 50 procent (delam obyc irfanwiever) a poslal nekam jako prilohu mailem... Poridil jsem si FUJI E1, aby pro tyto ucely z toho padaly fotky v jpg primo z fotaku bez uprav (samozrejme ani barvicky ani detaily ci ostrost nebudou jak u foveonu), ale bezpracne ihned v ramci uspechane doby...
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 20 úno 2015 17:11

Čím jsem starší, tím více mi je to nějak jedno :) Každopádně mozek vnímá jinak barvu než foťák a tak výrazy "lepší barvy" nebo "věrnější barvy" mi přijdou trochu přitažené za vlasy.
Josef01

Příspěvekod Martynko » 20 úno 2015 22:52

Co se týče barev, tak souhlasím, žádný aparát nedokáže správne sejmout barvy ale také žádné zobrazovací zařízení nedokáže správně barvy rekonstruovat, ikdyž se některá technika k tomu blíží, zjistí se, že kdesi v laboratoři dokáže aparát sejmout barvy s 99% úspěšností, nicméně když dojde na realitu, třeba taková cihlová zeď či rezatá kolej, tak je aparát úplně mimo a ještě více barvy ohrozí barevné šílenosti od nastavení WB až po nastavení výstupu, pokud se využije celá bitová hloubka RAW a je k tomu i deklarované zobrazovací zařízení, čili neomezí se to pouze na 8-bit JPEG a 8-bit monitor, pak je větší šance rekonstrukce barev, nicméně digitální technika je v tomhle pes, takže se to nikdy ale opravdu nikdy nepovede. Mimojiné asi před rokem jsem na tohle téma polemizoval s jedním fotografem, ten mi povídal, ikdyž budu mít kalibrovaný monitor, ikdyž budu mít kalibrovanou tiskárnu o 12-ti barvách, ikdyž budu pracovat pouze s RAW a nekomprimovaným formátem, stále se najdou místa, kde technika selže, občas narazí na barvy, které neodpovídají a výstup se musí kolikrát ladit aby se alespoň přiblížil, většinou to jsou íchané barvy jako zelenomodrá, cihla, béžová atp... takže vlastně na co se díváme v monitoru, vždy to bude jen fiktivní realita... :shock: Foveon má jedinou výhodu, dokáže vytvořit více odstínu barev protože neovlivňuje pixely mezi sebou vzájemně (ikdyž Q už to taknějak dělá)... proto na snímcích z foveonu nenajdeme jednolité plochy stejné barvy, stejná vzniká právě tím, že se vypočítá průměr a ono se to vypočítá ovlivněním pixelů vzájemně na celou tu plochu, odstíny tak jakž takž vzniknout mohou, nicméně co jsem zpozoroval, bayery tohle prostě dělají ať je to aparát za miliardu... :ugeek:
Přílohy
SDIM2630.jpg
SDIM2630.jpg (373.11 KiB) Zobrazeno 5152 krát
EXIF-Data
Clona: F/5
ISO: 50
Exposure bias: -13/10 EV
SDIM2621.jpg
SDIM2621.jpg (346.04 KiB) Zobrazeno 5152 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/4
Exposure bias: -10/10 EV
Martynko

Příspěvekod axislubo » 21 úno 2015 19:35

Par zo vcera...
Přílohy
SDIM034311-2.jpg
SDIM034311-2.jpg (412.07 KiB) Zobrazeno 5085 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/5.6
SDIM03541.jpg
SDIM03541.jpg (485.17 KiB) Zobrazeno 5115 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
SDIM03481.jpg
SDIM03481.jpg (509.94 KiB) Zobrazeno 5115 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
SDIM03511.jpg
SDIM03511.jpg (768.81 KiB) Zobrazeno 5115 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/10
Naposledy upravil axislubo dne 22 úno 2015 09:25, celkově upraveno 1
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 22 úno 2015 00:03

Martynko, jako bych tam byl: download/file.php?id=61902. Z mého pohledu velmi autentické barvy, pěkná fotka (n).
Axislubo, paradoxně mi přijde barevně nejvěrnější ta jediná s AWB (3481), ale pěkné jsou všechny (n). Copak je to za horu? Myslím, že 34311 jsi fotil z jejího vrcholu, je to tak?
vrgada: Zatím mám pocit, že to, co dokáže s dynamikou snímku udělat SPP, nedovede tak jednoduše a efektivně žádný jiný program. To červené auto bych za příklad nedával, foťák byl evidentně pokažený. Všechny ty poslední fotky z něj měly barvy v háji. Souhlasím s tím, že v mnoha situacích jsou lepší Vivid barvy, ale paušálně se doporučit nedají, někdy je to prostě příliš. Bezpracně hned dobré fotky? Z toho bych snad ani neměl radost, třebaže je doba tak uspěchaná... ;)
Jarouš

Příspěvekod axislubo » 22 úno 2015 09:11

Jarous, je to Klak v Malej fatre. Awb pracuje celkom spolahlivo, a aj shade je ok. Uz sa pomaly do toho dostavam :-)
Přílohy
SDIM03561.jpg
SDIM03561.jpg (657.08 KiB) Zobrazeno 5090 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/13
SDIM03501.jpg
SDIM03501.jpg (534.24 KiB) Zobrazeno 5090 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
SDIM03491.jpg
SDIM03491.jpg (405.79 KiB) Zobrazeno 5090 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
SDIM03441.jpg
SDIM03441.jpg (430.06 KiB) Zobrazeno 5090 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/11
axislubo

Příspěvekod Martynko » 22 úno 2015 12:18

axislubo: některé snímky jsou super, někde je však ještě co zlepšovat, Sigma na to má takže zbytek je už jen prackama :D

Jarouš: zprostředkovat realitu umí nejlépe starý dobrý sráč 4.6Mpix Foveon, asi jeden z hlavních důvodů je ten, že to co vyleze z čipu, toho se softvér nedotkne pokud autor nechce, kdežto u bayerů je zpracování tak závratné aniž by autor vůbec chtěl, že to prostě zničí detaily, vytvoří monolité plochy stejného odstínu barvy. mimojiné ohledně šumu jsem se kdysi také pohádal, mne nechtěl věřit, že i taková plečka jako byla EOS 350D šumí víc jak Foveon, tedy kdyby se vypnuli veškeré odšumovače, ale to nejde, protože to je v rámci interpolace barev a jasu :? takže co se týče šumu, ano stará sigma šumí jak staré rádio, ale to jen proto, protože se obrazu nedotýká žádné kurvítko, také díky tomu lze v určitých momentech z obrazu dostat i to, co se i s nejdražším nejlepším nejvybavenějším nejmegapixelovým přístrojem prostě nepovede, Sigmička je tak obyčejná a ve své niterné podobě ani nic neumí, až je to prostě téměř dokonalé, prostě jako film, ve své podstatě pouze materiál na který se snímá, to ostatní je už na zpracování majitele, jak zpracuje zachycený obraz tedy jak ho vyvolá, převede do viditelné podoby... :lol: proto Sigmu s Foveonem miluju, ikdyž šumí, ikdyž háže magentu či zelenou, ikdyž má jen 4,6 mega, pořád je to něco, co doposud nemá náhrady, protože je to tak obyčejné, až je to krásné :mrgreen: (merrill nepočítám a Q je už dost mimo) proto také moc lidí sigmu opustilo, protože nepochopilo o co se jedná a co mají v ruce, bohužel raději většina dává přednost virtuální realitě, která vyleze z 99,5% přístrojů, jasně, občas je to hezká podívaná, ale stále mám pocit, že jsou snímky ve všech případech stejné, nezáleží na značce aparátu, nezáleží na ceně, nezáleží na kavlitě čipu, je to prostě stejné, stejné bayerovské, proto Sigmu miluju, protože přes to všechno (u většiny jen negativa) je Foveon jiný a tím právě jedinečný (n) a vo tom to je...
Přílohy
SDIM2648.jpg
SDIM2648.jpg (325.52 KiB) Zobrazeno 5075 krát
EXIF-Data
Clona: F/6.3
Exposure bias: -3/10 EV
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 22 úno 2015 12:57

Martynko, z velké části souhlasím (Merrill rozhodně není horší ;)), ale pokrok u Bayera se nedá přehlédnout a pochybuju, že bys pokaždé dokázal rozeznat, co je ze Sigmy a co z ostatní produkce. Poslední fotky máš barevně parádní (n) (n) , ale ze stínů se dá snadno dostat mnohem víc kresby. Přesně to koresponduje s tím, co píšeš o kvalitě surových dat z Foveonu a já dodávám, v kombinaci s SPP se ta dynamika snímků dá neuvěřitelně rozšířit. A ani na barevný šum v těch stínech si já osobně nemůžu vůbec stěžovat, bývám spíš velmi mile překvapený... ;)
axislubo: Musel to být nádherný, zároveň dosti náročný výšlap. Jak to bylo, na běžkách? Shade jde dost do žluta, nejlepší je opravdu v hlubokých stínech, které pak nejsou modré od oblohy.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 22 úno 2015 17:38

Jarous, Martynko, Axislubo, atd,

koukam, koukam, taji se mi dech..... :) ukazujete tady posledni dobou a obzvlast ted ty posledni zde, opravdu suprove fotky!!!! (n)

Zdravim,

Pe-pa
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 22 úno 2015 20:49

Jarousi, chodim teraz po horach dost casto, bezky nemam rad, ale kupil som sneznice a parada. Klak a Strazov su nenarocne na vyslap, asi 1h20min, a si vo vyske 1300m :-) Sigmu mam asi mesiac a dostat z toho to prave orechove je takmer alchymia a vidi sa mi , ze samotne SPP nato nestaci. Takze ked sa to prezenie este poriadnym editorom, vysledky su lepsie. Inak z Nexa som tiez zo zaciatku nevedel dostat dobre fotky, ale uz som sa naucil ako nato, no stale su obrovske rezervy ;)
A som velmi rad, ze toto vlakno neskoncilo a pokracuje dalej....
axislubo

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou