Kluci, už toho nechte a věnujte se tématu fotocení, admin by už to tu měl řádně lustrovat...
Jinak díky vrgada jsem mohl jednu sigmičku zprovoznit (ještě jednou díky

) a tak jsem na té mé starší provedl již dlouho plánovanou úpravu pro timelapse, úprava pro externí batterypack už dávno proběhla

, stačilo navíc vyvést jen dva piny pro signál od zapisovací ledky a přivést signál pro spoušť, potom pomocí pár šmiťáků (obvod 74HCT14) udělat dva zpožďovače a je to, timelapse modul na světě stačí ho zboku jednoduše zasunout, jinak nemá to žádné časování, není totiž třeba, rychlost závisí pouze na rychlosti aparátu či rychlosti karty, tak je možné dvě nastavení, to nejrychlejší v manuálu s předem nastavenou expozicí, kdy dojde k snímání v momentě kdy aparát už může a to je při zápisu na kartu, to je po cca 4s a nebo druhé s automatickou expozicí, kdy má aparát prodlevu po zápisu na kartu cca 1/3 vteřiny pro nastavení expozice (expozimetr funguje po zápisu na kartu, dříve ne), je to závislé na rychlosti karty, tu nejrychlejší co mi v DP funguje (class4) je na to až moc rychlá (zapíše dřív, než se probere expozice ale modul už spustí další snímání), tak používám pomalejší class 6, pak mám ještě class10 jen je rychlostně v DP ouplně mimo...

karty u DP totiž fungujou na výkon IOPs v zápisu 4kb bloků, nikoliv na maximální propustnost

takže relevantně pomalá microSD Apacer class4 je vlastně nejrychlejší, protože dokáže zapsat náhodně 4,5Mbit/s, ostatní jaké mám i velmi rychlé jako je Sandisk UHS-I 64GB class10 mají pouze kolem náhodných 1-1,5Mbit/s...
Abych netlachal takže zde dnešní první zkušební vídko s automatickou expozicí ve FullHD, líbí se mi prostě ty barvy ikdyž se jedná přímo o nevalný jpeg z přístroje, tak to docela jde, je to prostě něco jiného než vše co má bayer... (viděl jsem co vše umí třeba nová Pentaxí 645Z, krom rozlišení a pocitu 70mm má jinak barvy opět mdlý jako u všech bayerů, takže se na barvu dnes nehraje jako kdysi u filmů, ty se vybíraly hlavně kvůli barevnosti, pleťovka, krajina, teplá, studená, neutrální atp... dnes se většina marně domnívá, jak ty hezké barvičky dožene ve fotošopu
http://ulozto.cz/xvQuTLV5/sigma-dp1s-timelapse-test-mp4no a takhle vypadá ten modul... jen se prostě zasune zboku, je tam dutinková lišta, takže když není, nic nenasvědčuje, že by to takto mohlo jít

pak už zelená indikuje zapnutí, oranžová indikuje že se k něčemu schyluje a červená když probíhá snímání...

- Fotografie0244.jpg (54.11 KiB) Zobrazeno 4629 krát
No a co se týče energie, tak stačí připojit řádný batterypack (běžně používám jen dva články (cca 4800mAh, vyzkoušeno u cca 5h nepřetržitého zapnutí a focení) tu mám vyhrazený na timelapse šesticlánek ze starého noutbůku tedy přes 10Ah

- Fotografie0249.jpg (90.27 KiB) Zobrazeno 4629 krát
takže trochu jiné využití sigmičky no...