Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Les » 29 pro 2014 15:03

Pete2
Diky za vyčerpavající odpověď, super fotka, snad se k takové někdy taky dopracuju. Určitě by si DP3 zasloužila nějaké pěkné pouzdro, ale nevim jaké. PS: Chce to i hledáček?
Les

Příspěvekod Pete2 » 29 pro 2014 15:24

Les
Pred laskovanim z nejakym hladackom varujem... Vyhodil by si peniaze za vec co nebudes pouzivat.
50mm ohnisko ani nema dnes lacnu alternativu. Naviac neuvidis kde ostris (hrozny problem) a ziadne udaje. To znamena nebude sa to dat pozivat.
Sigma nema elektronicku verziu hladacka. Proste mrtva zalezistost.
Ja mam dnes dve varianty (LCD je totiz na slnku k nicomu)
1. varianta - http://foto.bazos.sk/inzerat/44972213/L ... 600D60.php
Je to pre canon (navrtat pre stativovy srob novu dieru a pohoda... ) Vidis perfektne vsetky udaje i detaily. Nevyhoda menej ostro ale velmi dobre.
Je to menej pohodlne. Vyborne som si zvykol. (n)
2. Varianta. http://www.megapixel.cz/jjc-mechanicka- ... cd-lch-30b
Pouzivam obe... podla potreby.

Obrázek
Pete2

Příspěvekod MiroH » 29 pro 2014 17:56

Pozdravujen všetkých Faveoňáko a prajem pre istotu už teraz všetko najlepšie v novom roku 2015.
Gratulujem novému majiteľovi DP3 Les - ovi (n) . Mám ho tiež. Je to zázračný fotoaparát a nikomu by som ho nepredal (napriek tomu, že sa teraz učím fotiť s iným Fotoaparátom). Priznám sa, že ten druhý by som si nekúpil, keby som nemal potrebu fotiť pri vysokom ISO...v miestnosti malé bábätko, rôzne akcie tiež v miestnosti a bez blesku. Ale fotiť s ním vonku prírodu, ako majiteľ DP3 ..... to skončí vždy sklamaním. Zvlášť keď to isté nafotíš jedným aj druhým.
Takže ešte raz gratulujem a teším sa na Tvoje fotky.

Miro
Přílohy
Rieka Morava-0700.JPG
Rieka Morava-0700.JPG (517.54 KiB) Zobrazeno 5065 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Unknown
MiroH

Příspěvekod Petr M » 29 pro 2014 19:56

Guten Rutsch ins neue Jahr 2015 preje vsem Sigmakum Petr z Mnichova! :)

Jestli Laco vyjimecne zavre oci, vkladam jednu focenou Nikonem nez napadl snih..... "Vecerni slunecni paprsky pod Wendelsteinen 1838mnm".
Přílohy
DSC_1329-PS1.jpg
DSC_1329-PS1.jpg (450.69 KiB) Zobrazeno 5052 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: NIKON D610
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -2/6 EV
Metering mode: Pattern
Petr M

Příspěvekod jajakm » 29 pro 2014 20:22

vrgada píše:existuje jen jedna jedina Dp3ka a to merrill, puvodni rada trojku nemela a posledni rada ji jeste nema ...

Pro vrgada:
Ano máš pravdu. Nějak jsem přehlédl, že starší řady DP neobsahovaly model DP3. Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 29 pro 2014 20:31

Pro Petra M:
Velmi pekna fotografie s teplými barvami a detailní kresbou. (n) Petre, myslis ze by to neslo vyfotit s SD1M + vhodny objektiv a dosahnout stejneho nebo podobneho vysledku? Rovněž ti přeji do noveho roku 2015 hlavne zdravi a pohodu. Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 29 pro 2014 20:40

MiroH píše:... napriek tomu, že sa teraz učím fotiť s iným Fotoaparátom. Priznám sa, že ten druhý by som si nekúpil, keby som nemal potrebu fotiť pri vysokom ISO...v miestnosti malé bábätko, rôzne akcie tiež v miestnosti a bez blesku... Miro

Ahoj Miro. Co jsi si koupil pro foceni na vysoke ISO v mistnosti a bez blesku? Jarda
jajakm

Příspěvekod Petr M » 29 pro 2014 22:40

Ahoj Jardo,

urcite by to s tou SD1M vyfotit slo, ale vzdyt vis, ze jsem ji prodal, protoze jsem nenalezl objektiv, ktery by se vyrovnal DP2M nebo DP3M. A aby to byl sirokac aspon jako ted mam ja, ten profesionalni Nikon 14-24/2,8. Jestlize delas jen male fotky, tak se s tim nezabyvej, ale jestlize potrebujes vykon fotaku na plno, na velke fotografie, tak takovy objektiv jako tento nikon u sigmy nenajdes.

Co se tyka barev a barevnosti fotky, je to focene samozrejme do RAWu, tak preci sam vis, ze kdyz chces mit peknou hezky barevnou fotku v plne svetelne nalade jaka tam vladla, delas si ty barvy stejne podle sveho vkusu v pc a vlastni fotak s nimi moc spolecneho nema, tedy to jak to vyfotil on v tom RAWU. Ted uz je uplne jedno jaky mas fotak, jde vsechno.
Jen dneska malokdo pouziva fotky tak jak je udela fotak. Snad jen zacatecnici a par barvoslepych, kteri maji potize v pc sladit barvy a barevnost; trochu v tom malicko zastouraji a to je tak vse. A takove fotky i tady jsou k poznani; jsou bez naladoveho svetla, prevazne neutralni, dost chladnych tonu, nojo, nic moc, zadnyspravny zazitek z pokoukani...

Zdravim,
Petr
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 30 pro 2014 06:44

PetrM
Zalezi od vkusu. Na stenu by som si take nieco nepovesil, lebo by ma tie psychodelicke farby asi dohnali k sialenstvu. Mozna iba u tejto konkretnej foty. A to som si myslel, ze sa nieco zmeni prichodom noveho monitora. Pritom tvoje malovane obrazy ma vcelku zaujali.
Expresiu v umeni milujem, ale u fotografie treba byt opatrny...
A dokumentacne fotky z nejakou expresiou nemaju mat nic spolocne. Ale inak beriem. Nazor autora je posvetny.
Chladne a teple tony su zrejme cisto v kompetencii fotografa. A niekomu sa pacia a niekomu nie.

Ja teraz hodne fotim i Panasonicom G3 a tie fotaky sa krasne doplnuju. Naviac nizka nastavena farebnost a chladnejsie tony su zas mojou salkou
kavy. Tento fotak to krasne a decentne dokaze. Ale s nimi trapit okolie aspon nemusim. :)
Pete2

Příspěvekod Petr M » 30 pro 2014 10:48

Laco,

ano, clovek musi byt opatrnejsi. Ale vec neni tak slozita a opatrnost je tady uplne zbytecna. Prohledl jsem si tvoji fotku s kostelem a loukami v pozadi, vse je myslim zalito sluncem - prispevek 878. Tak to je fotka extra super klasse! Tam jsou ty barvy tak perfektni a nalada krajiny, zkratka suprovka! A zase tady, ta tva posledni s tou rekou, je tak neco mezi CB a barvou, nic extra nalada, protoze je to tou prehnanou opatrnosti dost potlaceno, zkratka fotka nic moc. Je dost znatelne, ze fotit pri slunci a hlavne ta ´DP3M dovedes, ale pri podmrakem a v podobnych situacich se nechavas ukecat "opatrnosti", coz neni nic jioneho, ze nechces zasahovat silneji do barevnych uprav v pc, protoze se tomu vyhybas jak se da; a tady, pri takovychto fotkach bez slunce to neni zadna tzv. "dokumentarni fotka", ale fotka v RAWu, ktera vypadla z fotaku nastavenem z opatrnosti na neutralni normu. Nic vic a nic min.

Zdravim,
Petr

U teto fotky s rekou mela byt nastavena ve fotaku silnejsi barevnost a osvit do plusu, mozna ze dost silne. Takoveto denni osvetleni sceny jako tady je hodne osemetne a fotak to vezme prevazne s podosvitem, protoze ho gajluje ta difusni sedobila obloha. Nejvic to je prave videt na te trave dole v popredi, ktera ma velke kontrasty a pak na stromech podel reky, ze jejich podzimni barevnost je znacne tlumena az skoro cernobila, coz ve skutecnosti nebylo. I pri tomto difusnim svetle takovato barva listi je krasne vybarvena a kdyz to je pak dobre udelane v pc tak takova fotka je opravdu nadhera a pokoukanicko i pro nejnarocnejsiho fotografa.
P.
Petr M

Příspěvekod MiroH » 30 pro 2014 10:57

jajakm, ten druhý fotoaparát, ktorý som zvolil je Fujifilm X-E2.
Prikladám jeden na ISO 6400.... fotené bez statívu.
A aby som to vyvážil, tak aj jeden z DP3.
Přílohy
Cyklomost -0699.JPG
Cyklomost -0699.JPG (487.47 KiB) Zobrazeno 5006 krát
Vianočné trhy-5481.JPG
Vianočné trhy-5481.JPG (192.11 KiB) Zobrazeno 5006 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 18 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 6400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: X-E2
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
MiroH

Příspěvekod Pete2 » 30 pro 2014 11:37

MiroH
Som rad, ze sa ti dari...fotaky si vybral dobre a vysledky tomu odpovedaju. (n)

PetrM
Asi na tom nieco bude. Ale ta opatrnost je na mieste.
Inak nic proti vetsej farebnosti. Patri to k veci a zalube cloveka vidiet svet krajsi ako je. Sameho ma prekvapuje moja rezervovanost,
ked cely zivot obdivujem palety majstrov expresionizmu a impresie. Ale foto je ina kategoria.
Fotografia je fotografiou preto, ze je realnym videnim sveta a to co nasleduje jej upravou uz spada do triedy grafiky.
To je samo o sebe nadherna vec... vid. http://www.robertmekis.com/?kateg=photo ... =landscape
Chodim tam casto a rad je to take narusenie normalnosti a pastva pre znavene oko vsednostou zivota.
Neznamena to vsak, ze si budem pliest fotografiu s niecim inym. To sa proste u mna uz nezmeni. Koketovat s "mekisovcinou"
nie je zakazane a tiez sem tam cez HDR do toho zafusujem. Preco nie.
Ale fotografia u mna zostane tym co si pod nou predstavujem. Realizmus.

Kluci a chlapci fotograficky... tymto vam zelam krasny zaver roka a vsetko naj naj v tom nasledujucom. (n) (n) (n)
Pete2

Příspěvekod gustav » 30 pro 2014 12:15

Laco,
omlouvám se, že jsem vtrhl na vaše fórum i když foveon nevlastním.
Ale zaujala mě ta mechanická krytka na 3-palcové displeje, na kterou jsi tu dal odkaz a kterou bych použil na Pentax MX-1
http://www.megapixel.cz/jjc-mechanicka-krytka-lcd-lch-30b .

Vím, že ho na ten foťák použít jde, ale je tam jeden problém - s tím MX-1 fotím převážně od pasu s vyklopeným displejem
a nevím, jestli v tom případě funkčnost stínítka podstatně neklesne. Přece jen to světlo dopadá na displej shora
a tím pádem to bude stínit jen zepředu a z boků. Vím, že DP3M nemá výklopný displej, ale mohl bys to zkusit za slunečného
počasí tak, že sklopíš foťák směrem dolu ? Zajímá mě, jestli na displeji něco uvidíš.
A ještě by mě zajímalo, čím (jakým lepidlem) se to na displej lepí a hlavně, jestli to už tam zůstane napevno, nebo to při zamračeném
počasí mohu lehce odlepit. Mohu tě požádat o odpověď (samozřejmě až budeš mít čas) na tyto otázky ?
Může to být tady na foveoňackém vlákně nebo na mail gunow(zavináč)seznam.cz.
Předem ti moc děkuji a přeji tobě i všem foveoňakům hodně zdraví, štěstí a hodně dobrého světla v roce 2015.

Gustav
gustav

Příspěvekod vrgada » 30 pro 2014 12:34

vidim, ze fuji pritahuje vice foveonaku:-)
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 30 pro 2014 13:57

gustav
Verzie spominaneho ramecku su rozne. Ja mam (pretoze je to pevny displej) uchytenie na stativovy srob.
Tato verzia by sa na MX-1 nedala pouzivat. Druhy system lepeny na ramecek je ten z ukazky.
Pre teba vhodny. Malo by to trochu pomoct, cloni to. Ale na slniecku je stale hodne parazitneho svetla, takze uvidis lepsie aj ked nie
najlepsie. Da sa pouzit. Varianta z magnetickym kukatkom je voci svetlu imunna uplne, ale na fotenie od pasu nepouzitelna. Bohuzial.
Niet nad elektronicky/original opticky hladacik popripade kukatko.
Pete2

Příspěvekod gustav » 30 pro 2014 14:23

Laco, díky za rychlou zprávu. Jo, optický hledáček by byl nejlepší, ale to by byl foťák rozměrově někde jinde.
Zdravím a ještě jednou - šťastný nový rok.
gustav

Příspěvekod jajakm » 30 pro 2014 18:26

Petr M píše:Ahoj Jardo, urcite by to s tou SD1M vyfotit slo, ale vzdyt vis, ze jsem ji prodal, protoze jsem nenalezl objektiv, ktery by se vyrovnal DP2M nebo DP3M. A aby to byl sirokac aspon jako ted mam ja, ten profesionalni Nikon 14-24/2,8. Jestlize delas jen male fotky, tak se s tim nezabyvej, ale jestlize potrebujes vykon fotaku na plno, na velke fotografie, tak takovy objektiv jako tento nikon u sigmy nenajdes... Petr

Petre v posledni dobe posilhavam po objektivu SIGMA 18-35mm/F1.8 (http://www.sigma-photo.co.jp/english/le ... 5_18_A013/). Napr. u Nikonaku je velmi chvalen a mluvi o nem jako o trech "prime lens" v jednom tele. Jaky je tvuj nazor? Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 30 pro 2014 19:13

Ahoj Jardo, ptal ses Petra na fotku focenou ohniskem 50 mm, nevím, proč začal psát o skle 14-24... :?: Kdyby to Petr vyfotil Sigmou SD1M s pevnou pětatřicítkou Art, byla by ta fotka pro následný velký tisk ještě ostřejší, stejnou barevnost by Petr zvládl bez problémů, tohle přece perfektně ovládá ;) (n). Dokonce jsem pevně přesvědčen, že by to stejně dobře zvládl i zoom 17-50/2,8, který Petr taky měl a podle jeho slov to byl vynikající kousek ostrý i v okrajích, což jsem mu mohl jenom závidět. Ale jakou má ostrost ve středu fotky, to vím i já velmi dobře. Ale tohle všechno už Petr nemůže tak snadno přiznávat, protože dal (coby nedávný téměř nekritický obhájce) Merrillu sbohem... ;) Takže to berme trochu jako Petrův novoroční folklór (nic ve zlém), protože on sám moc dobře ví, jak v takovém světle SD1 fotila a že detailnost pro velký tisk byla neskutečně dobrá. Už dávno jsem se chtěl Petra zeptat, v čem je D610 o tolik lepší, než D600, který Petr vlastnil před tím, než si pořídil kolekci Merrillů uzavřenou zrcadlovkou SD1M. Už se to sice nedá dohledat, ale pořád si matně pamatuju, jak o tom Nikonu Petr psal a proč ho nakonec prodal. Myslím, že tam někde by se našel počátek slovního spojení "rozpatlaný Bayer", které tady bylo skoro celý rok velmi frekventované. Vždycky jsem si říkal, že si to ten Nikon nezasloužil, ale Petr to měl všechno přece moc dobře vyzkoušené, takže podle toho dobře věděl, o čem píše. Tady už jeden fakt vůbec neví, čemu má vlastně věřit. Možná je v některých případech výhoda, když si člověk nic nepamatuje... ;) 8-) :lol:
Jardo špatné sklo to zcela určitě nebude... ;): http://www.photozone.de/canon-eos/872-s ... 5f18_canon
Mnoho štěstí a pevné zdraví spolu s dobrým světlem v novém roce přeju všem příznivcům nejen tohoto vlákna (n).
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 30 pro 2014 20:02

Pro Jarouse:
Ano mas pravdu. Také jsem si vsimnul ze Petrova fotografie z NIKONA byla porizena 50mm objektivem (pokud EXIF nelze nebo nebyl upraven), ale rodice mne ucili ze ke starsim mam byt slusny a zdravit je. :D Slusny jsem byl (nic jsem nerekl), ale pozdravit jsem zapomnel. Sorry Petre. :D

K tvemu povzdechu "Cemu mame verit"? No to je jasne: JENOM SAMI SOBE. A to i o sobe casto pochybuji. :D Vsechny ostatni informace a nazory maji u mne pouze hlas poradni a nekdy ani ten ne. Preci plati ze porouci ten kdo plati. Ja jsem zatim sponzora nenasel a vse si platim sam. Sponzora vlastne ani nehledam, protoze plati "Koho chleba jis, toho pisen zpivej" a ja bych rad zpival podle sebe. Omlouvám se ostatnim za off topic. :D Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 30 pro 2014 20:06

MiroH píše:jajakm, ten druhý fotoaparát, ktorý som zvolil je Fujifilm X-E2.

Miro diky za informaci. Jak "bojujes" s RAWem? :D Jarda
jajakm

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou