Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 01 pro 2014 23:14

SLEVA
DPIm, 3 baterie, nabijecka, kabely,, popruh =9.000,-Kc
DP2m, 3 baterie,nabijecka, kabely, popruh + slunecni clona = 9.500,- Kc
,,,
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=319547
vrgada

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2014 01:16

Fajn, jen budeš někým určitě upozorněn, že to už je starý inzerát! (n)
A DP3 už je stejně prodaná. (y)
Mějte se pánové od foveonu! J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 02 pro 2014 05:53

Jarous
Jednoducho a strucne. Monitor vcera dorazil a je OK. Moje dojmy (nie s technickej kvality ta je iste vyborna)ale z tejto techniky.
Kde su tie casy ked sa vyrabali take kvalitne MVA monitory ako ten co som mal doteraz...
Tato preostrena prisera s vysokym kontrastom jasom a presaturovanymi farbami (postahoval som vsetko kde sa dalo)
Vsetky fotky su pekne, sum sa stratil vsetko je ostre... no proste sa bojim na tomto urobit nejaku fotku.
Stare MVA ukazalo kazdu chybu (kontrast ako u CRT). No budem si zvykat o nejakych farbach sa uz ani nebudem bavit. Nespoznavam ani svoje fotky. Tak neviem co ste videli doteraz...
Pete2

Příspěvekod vrgada » 02 pro 2014 07:00

vzdyt to rikam porad, jedine plazma :-)
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 12:29

Pete, na dálku těžko posuzovat, ale nejsem si jistý, že se jedná o problém na straně monitoru. Prostě jsi byl na něco zvyklý a toto je jiné. Každopádně příliš nízký jas je pro fotky jednoznačně špatně a upozorní Tě na to každá kalibrace. Zkus pro začátek nastavit nějaké tovární nastavení, klidně režim sRGB, jestli to tam je a vlož pár fotek (nebo alespoň jednu) v režimu barev Neutral a Standard (z RAWu). Pak Ti napíšu, co vidím. Doteraz jsme byli na Tvoje fotky zvyklí, mně osobně často chyběly sytější (ve smyslu reálnější) barvy, což jsem částečně přičítal režimu Neutral a částečně (za slunečného počasí) focení v denních dobách, kdy bylo Slunce moc vysoko a barvy jsou obecně studenější. Ale pokud tam bývaly fotky i ranní nebo večerní, podle barev to moc poznat nebylo.
To, co se mi v neděli moc líbilo (posuzoval jsem svoje fotky, které dobře znám), byl obraz na tomto monitoru: https://www.istores.cz/apple/mac/apple- ... md095cz-a/
Bylo to ve značkové prodejně Applu, kde je mnohem víc světla, než u mého počítače, takže i jas monitoru byl určitě o dost vyšší, než mám nastaveno doma. Ale i díky tomu jsem toho na fotkách viděl víc a v lepších barvách. Přirovnal bych to k prohlížení diáku pod slabším a silnějším zdrojem světla. V tom silnějším určitě uvidím mnohem víc kresby ve stínech a mám šanci tam vidět i barvy, ve slabším světle toho v těch stínech uvidím mnohem míň a barvy třeba vůbec žádné. Ta lepší ostrost na tom Applu je dána jemnějším rastrem, rozteč bodů u této velikosti panelů a rozlišení 2560x1440 je cca 0,23 mm, zatímco panely 24 palců 1920x1200 mají 0,27 mm. A to už je poznat. Na solidní Eizo podobných parametrů ve Zlíně asi těžko narazím (prodejna), leda tak v nějakém grafickém studiu. Ale moc rád bych to taky viděl.
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 02 pro 2014 13:31

Jarous
Nemal som moc casu monitoru venovat. Ale jedno ma dostalo okamzite. Ten neskutocny kontrast ( pre ktory sa nemozem pozerat na nasu LCD televiziu) ja mam stare CRTcko.
To je lumparna. Uz to mam na 45 percent kontrastu a tam kde som na MVA monitore videl kazdy chlpok su len kontrastne flaky...
Peter tu kedysi pisal o ciernych ludoch v nejakom podchode na jeho monitore na mojej fotke. Uz tomu verim. (y)
Na mojom MVA so tam videl vsetky detaily a este v niekolkych odtienoch sedej. Vystrahou mali byt i tvoje vyrezy co si fotil na monitore.
To je presne ono preostrene a kontrastne...
Ja viem ze si zvyknem a otupia sa mi zmysly rovnako ako tie vase. Mate to uz dlhsie zda sa vam to normalne.
Vrgada mozna kupim tu plazmu, ale ruzove fotky mas aj na tomto vytvore... :D
Uz aby som to mal aspon mesiac a mohol si tiez chrochtat blahom.
Mam kvalitne IPS, nemam sum (ten sa utopil v tom kontraste) tak co sa stazujem. Dost uz toho lamentovania. :oops:
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 15:14

Pete, pro správnou ostrost na monitoru je nejdůležitější mít nastavené nativní rozlišení monitoru, v tomto případě asi 1920x1200 pix., ale to určitě dobře víš. Kontrast jsem u monitru ani u televize nikdy neměnil, stále mám nastaveno 50% jak z fabriky. Dokud u různých testovacích obrazců rozeznám všechny odstíny na šedé škále, tak do kontrastu vrtat nebudu. Dej sem nějakou fotku, kde jsi na starém MVA viděl každý chloupek a tady jenom kontrastné fleky. Zatím se mi moc nechce smiřovat s faktem, že 8 let starý S-IPS monitor byl mnohem líp udělaný, než jsou ty dnešní, kdy už IPS technologie vstoupila do mnohem finančně přijatelnějších mezí a je mnohem víc rozšířená, než byla tenkrát.
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 02 pro 2014 16:32

Jarous
No nemat nativne rozlisenie to by bolo pre fotografa prekerne... aj ked to niekomu mozna staci. :D
Skor ide o tie ostatne nedostaky. Monitor budem este nastavovat a dufam ze nieco vykuzlim. Zatial lietam okolo inych veci.
Toto som ja na VMA videl krasne realne z detailikmi a bez toho presaturovaneho kontrastu.
(vravim z farbami sa este pohram )
Obrázek Obrázek
Podstatou je, ze nech robime,co robime nevidi vsetci to iste... jedina istota.
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 17:56

Trochu jsem si zase hrál. Pár cvaků ze zahrady a z balkónu, vyvážení bílé je ruční podle sněhu ;). U těch platidel jsem zapomněl vypnout stabilizátor (stativ), nevím, jestli to nějak ovlivnilo ostrost. Každopádně hloubku ostrosti jsem ani s clonou 9 nevychytal (stačila by ta bankovka), na tohle zaostřování už se seťákem bez živého náhledu nemám. Chtělo by to hledáček z FF Nikonu... Ostatní fotky jsou z ruky, vše bez úprav, jenom vyvolané RAWy. Sníh je přeexponovaný na +2 EV, přepaly na něm nejsou.
Přílohy
SDIM2987.jpg
SDIM2987.jpg (485.52 KiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
SDIM2987, výřez.jpg
SDIM2987, výřez.jpg (488.33 KiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
SDIM2984.jpg
SDIM2984.jpg (427.67 KiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/5.6
SDIM2991.jpg
SDIM2991.jpg (495.57 KiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
SDIM2993.jpg
SDIM2993.jpg (498.55 KiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/40 sec.
SDIM2993, výřez.jpg
SDIM2993, výřez.jpg (492.9 KiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 18:31

Pete, jistota je také to, že když zkalibruju svůj monitor a potom monitor u kamaráda, tak u něj nemám pocit, že svoje fotky vidím nějak jinak. Když ho neměl skoro dva roky zkalibrovaný, bylo to vidět hned, barvy ujížděly silně do růžova či fialova. Zrovnatak na tom Applu jsem s barvama neměl problém, jenom ten trochu vyšší jas a lepší rozlišení jsem pozoroval. Kámošův monitor má jinou technologii panelu (MVA nebo PVA, už nevím), obraz působí trochu jinak. Je jasné, že když ty naše dva monitory budou stát vedle sebe, rozdíl bude viditelný (vyzkoušené), ale čistě na paměť, když k němu přijdu, tak mi fotky přijdou stejné, respektive nemám s nimi problém. A o to, myslím, s tou kalibrací jde především.
A ještě, pro úplnost, šedá tabulka.
Přílohy
SDIM2988.jpg
SDIM2988.jpg (497.81 KiB) Zobrazeno 5061 krát
EXIF-Data
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 02 pro 2014 19:19

Jarous
Podla mojho monitora su tvoje fotky ruzovohnede a nezostava len verit nestranemu sudcovi AUTOLEVELS
Vysledok je potom uplne iny... (na vrchu po uprave)
Přílohy
SDIM2988w.jpg
SDIM2988w.jpg (1.45 MiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
SDIM2984w.jpg
SDIM2984w.jpg (1.05 MiB) Zobrazeno 5064 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 02 pro 2014 19:28

a jeden FUJIlevels jpeg z fotaku, kdyz uz to kalibrujete, v plazme neupravovano:-)
...
Obrázek
...
Model - X-E1
ExposureTime - 1/140 seconds
FNumber - 4.00
ISOSpeedRatings - 400
FocalLength - 55.00 mm
...
odclonenej setak na delsim konci
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 02 pro 2014 19:37

Vrgada
To vypada OK.
Jarous, pozri sa na mastavenie (percentualne) farieb tvojho monitora (cervena, zelena, modra)
Dakujem.
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 19:46

Pete, podle čeho to mám zjistit? Jediné tlačítko, do kterého při kalibraci vrtám, je jas, ostatní jsou default, barevné složky jsou v rovnováze na 50%. Moje barvy určuje barevný profil z kalibrace, bílý bod mám na 5800K, jas okolo 120 Candel.
Pete, ten SD2988 byl pro porovnání špatný příklad (ze šedé tabulky). Dal jsem ho jenom pro porovnání, tam výrazně převažuje červená složka a zelená je nejslabší. Ta první ukázka, vyvážení podle sněhu, je mnohem přesnější, tam jsou RGB složky téměř úplně v rovnováze (na sněhu), odchylka je v různých místech max. 2 (0-255).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2014 20:46

Pete2 píše:Jarous
Podla mojho monitora su tvoje fotky ruzovohnede a nezostava len verit nestranemu sudcovi AUTOLEVELS
Vysledok je potom uplne iny... (na vrchu po uprave)

Pete, nejen nestrannému soudci AUTOLEVELS, ale i měřením R, G, B složky v Photoshopu. S tím už nemá potom nastavení monitoru nic společného. Změření složek R, G, B v PS, ale i v jiném editoru není nic subjektivního, tomu se prostě věřit musí. Opět ta nešťastná purpura! Mě tam převládá červená a skoro o 10 !!
A gratuluji k novému monitoru!! (n) (n) (n)

Ale opět nechci nikoho naštvat! Tak to prostě je a bylo by dobré pokusit se s tím něco udělat.
Přece to musí nějak jít!! (n)
Přílohy
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (167.24 KiB) Zobrazeno 5034 krát
josef38

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 21:49

Jarouš dnes 20:46: "Pete, ten SD2988 byl pro porovnání špatný příklad (ze šedé tabulky). Dal jsem ho jenom pro porovnání, tam výrazně převažuje červená složka a zelená je nejslabší. Ta první ukázka, vyvážení podle sněhu, je mnohem přesnější, tam jsou RGB složky téměř úplně v rovnováze (na sněhu), odchylka je v různých místech max. 2 (0-255)."
Asi to tady píšu pro srandu králíkům. Ale někdo se už asi nikdy pořádně číst nenaučí... Pořád dokola (y) (y) (y).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2014 22:00

Jarouši, je fuk, jak jsi to nafotil, prostě v té ukázce převládá obligátně purpura.
Po Peteho úpravě je snímek o hodně lepší, ale sníh je flekatej, ale to bych přičítal tomu, že byl snímek podexponovanej. Měj se hezky!

Viz příloha:
Přílohy
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (423.01 KiB) Zobrazeno 5025 krát
josef38

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 22:26

Náš profesor biologie s oblibou říkával: "Tak ještě jednou, pro méně zdatné". Byl, bez ironie, velmi oblíbený.
Josefe, copak jsem nepsal, že tu ukázku si Pete vybral blbě, že vím, že tam převládá červená? Píšu přece, že ta první, vyvažovaná podle sněhu, je mnohem lepší. Ta šedá tabulka SD2988 tam byla jenom pro úplnost, kdyby to někoho zajímalo.
Takže tady jsou pixelové hodnoty přímo z RAWu, SD2987, podle toho měl Pete, když už chtěl, něco srovnávat.
Celá ta šestice fotek z 18:56 hod. (4 fotky + 2 výřezy) má bílou vyváženou podle toho sněhu a RGB hodnoty tam sedí prakticky stejně, jako tady na té ukázce. Takže Pete, nejen podle mých očí, ale taky podle jasných hodnot by to barevně docela sedět mělo ;).
Přílohy
SDIM2987, RGB, výřez.jpg
SDIM2987, RGB, výřez.jpg (434.02 KiB) Zobrazeno 5018 krát
EXIF-Data
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2014 22:41

Jarouši, kdyby ta purpura nepřevládala skoro v každém Tvém snímku, tak bych Tě na to neupozorňoval!
Nehledě k tomu, že jsem odpovídal na Peteho příspěvek a jeho porovnání!
A pana profesora pozdravuj, asi věděl, proč to říkal! (n)

P.S.
Uvědom si, že jsem se zakoukal do DP3 Merrill. Netvrdím, že si jí zítra půjdu koupit, ale kdybych měl mít s ní podobné problémy, tak bych jí už přestal mít rád. Zatím ale, zásluhou Peteho, mé sympatie k ní převládají. (n)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 23:11

Fotky podexponované nejsou, přidání 1/3 EV už vede k velkým přepalům, jak se může každý přesvědčit na těchto ukázkách. Fotky jsou zcela záměrně bez úprav, aby nebylo nic barevně ani tonálně zkreslené.
S tou podexpozicí bych byl opatrný, Josefe. Toto není zrovna nejlepší příklad: download/file.php?id=57237. A ve sněhu máš zase, pro změnu, převahu modré. Určitě automatika, co? Nepřekvapuje mě to... ;)
DP3 Merrill sis měl koupit už dávno. Od začátku je jasné, že je to ve své kategorii a cenové relaci naprosto bezkonkurenční foťák pro nízké citlivosti. Nechápu, jak s tebou mohla po takové době zacloumat jedna fotka a navíc ještě v ne úplném rozlišení. Ale těch Tvých polorozhodnutí jsem za těch zhruba 7 let četl už tolik... Jenom skenery nejmíň dva ;) :lol:
Přílohy
SDIM2993.jpg
SDIM2993.jpg (498.55 KiB) Zobrazeno 5006 krát
EXIF-Data