Pete, na dálku těžko posuzovat, ale nejsem si jistý, že se jedná o problém na straně monitoru. Prostě jsi byl na něco zvyklý a toto je jiné. Každopádně příliš nízký jas je pro fotky jednoznačně špatně a upozorní Tě na to každá kalibrace. Zkus pro začátek nastavit nějaké tovární nastavení, klidně režim sRGB, jestli to tam je a vlož pár fotek (nebo alespoň jednu) v režimu barev Neutral a Standard (z RAWu). Pak Ti napíšu, co vidím. Doteraz jsme byli na Tvoje fotky zvyklí, mně osobně často chyběly sytější (ve smyslu reálnější) barvy, což jsem částečně přičítal režimu Neutral a částečně (za slunečného počasí) focení v denních dobách, kdy bylo Slunce moc vysoko a barvy jsou obecně studenější. Ale pokud tam bývaly fotky i ranní nebo večerní, podle barev to moc poznat nebylo.
To, co se mi v neděli moc líbilo (posuzoval jsem svoje fotky, které dobře znám), byl obraz na tomto monitoru:
https://www.istores.cz/apple/mac/apple- ... md095cz-a/Bylo to ve značkové prodejně Applu, kde je mnohem víc světla, než u mého počítače, takže i jas monitoru byl určitě o dost vyšší, než mám nastaveno doma. Ale i díky tomu jsem toho na fotkách viděl víc a v lepších barvách. Přirovnal bych to k prohlížení diáku pod slabším a silnějším zdrojem světla. V tom silnějším určitě uvidím mnohem víc kresby ve stínech a mám šanci tam vidět i barvy, ve slabším světle toho v těch stínech uvidím mnohem míň a barvy třeba vůbec žádné. Ta lepší ostrost na tom Applu je dána jemnějším rastrem, rozteč bodů u této velikosti panelů a rozlišení 2560x1440 je cca 0,23 mm, zatímco panely 24 palců 1920x1200 mají 0,27 mm. A to už je poznat. Na solidní Eizo podobných parametrů ve Zlíně asi těžko narazím (prodejna), leda tak v nějakém grafickém studiu. Ale moc rád bych to taky viděl.