Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 15:47

Tak muj pruzkum trhu skoncil na Fujifilm X-M1, podle mne aktualne nejlepsi volba cena/vykon/kvalita. Poucil jsem se, ze je i jina moznost zbaveni se AA filtru a nedostat moiare a tou je napodobeni chaosu barevnych pigmentu na klasickem filmu, takze to nema klasickeho Bayera a podle ukazek fotek X trans asi funguje docela dobre. Uvidime, ted mam jine priority, ale myslim si, ze tohle by mohjlo by mohla byt levna akvalitni alternativa k foveonu.
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 22 lis 2014 16:25

vrgada
Sledujem tvoje pocinanie a chapem ho. Hladas svaty gral. Je to vsak nedosazitelna meta. Su to spojene nadoby.
Lacny zomm v rozsahu od cca 14, 16.18 mm do 50,55 mm. Poviem ti na rovinu, neexistuje...
Hodnotit fotaky podla ostrosti je tiez hlupost. Je to o objektivoch. Ja som si dal hodinarsku pracu a nastahoval vsetky mozne testy a rozsahy zakladnych zoomov i fotakov a zaver. Nema to zmysel.
Existuju iba dobre vybavene fotaky s kvalitnym elektronickym hladacikom a malymi rozmermi a prislusnou cenou. Alebo bezhladacikove fotaky zo slepymi displaymi (na slniecku) drahe i lacnejsie.
Zrkadlovy dinosauri su uz mimo. A kompakty s malym cipom su uz len omyl prirody. Tie drahsie a predrazene nemaju ani na fotak za 100 eur
v bazare s velkym cipom.
Ale aspon nejaky zaver mojho skumania. Najlepsi setak 16-50 a fuji X-M1 (preto sa i tebe pacil) Bohuzial tam to aj konci.
Jedina cesta, dobre ergonomicke male telo, elektronicky hladacik, rychlost a k nemu dobry objektiv. Hold musi sa zainvestovat. Inak su to vyhodene peniaze.

Ps. Z pohladu cien a vyberu objektivov (i tretich vyrobcov) . Nalepsie vyberat poradie asi takto. Olympus, Panasonic, menej Fuji, Sony, Samsung.
Canon a Nikon sa malym moc nevenuju...
Pete2

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 17:58

zkusenosti krome klasiky tak digitaly: samsung, minolta, pentax, olympus, canon, sony, sigma, Fuji jsem nikdy nemel a mozna uz je ten cas. Samply v testu jsou opravdu slusne, ja proste potrebuji pro dobry pocit ostre vetve stromu a ne patalamopatlamo
http://www.fotoaparat.cz/article/11335/1
a cena je rovnez prijemna, setak uz od 16mm a palacinka 27mm set za 15 tisic, hledacek by to sice chtelo, ale Eckova verze je mnohem drazsi
http://www.mall.cz/bezzrcadlovky/fujifi ... m-xf-27-mm
...
i ta X30 s pidicipem foti opravdu slusne a treba se chytnou za nos a u dalsi X40 cip zvetsi
...
anebo zvitezi manazeri nad inzenyry a pujde do haje natupce X-A1 uz ma zase klasickeho Bayera :-(
...
dobre vim, ze neexistuje levny a dobry fotak, ale tohle k tomu ma docela blizko
vrgada

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 18:39

a ta x30 mne fascinuje, kouknete, jak ta krabicka s minaturnim cipem foti
http://www.thephoblographer.com/2014/10 ... HDJkcmqYpe
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 22 lis 2014 18:52

vrgada píše: "...ja proste potrebuji pro dobry pocit ostre vetve stromu a ne patalamopatlamo"
Nevím, jestli si tímto nepodepisuješ budoucí vlastní rozsudek nespokojenosti. Může Ti ale v tomto případě, paradoxně, pomoci, že jsi nikdy nevlastnil Merrill ;) . Díval jsem se na toho Panasonica na pláži. Ostrost v okrajích je viditelně slabší, ostrost jako celek se Sigmou neporovnatelná. Já vím, že je to trošku širší záběr, ale ten rozdíl (patlamopatlamo) (y) . Vadila Ti aberace, copak tady žádná není? http://www.fotoaparat.cz/images/0412/041260_full.jpg. Jestli nechceš Sigmu, nebudeš do toho moci míchat její ostrost ;) .
Ještě k té X30 z posledního odkazu. Zvětšuješ si ty obrázky nebo se díváš jenom na ty náhledy? Když už jsi použil ten "patlamo" výraz, tak tomu nějak moc nerozumím...
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 22 lis 2014 19:18

vrgada
Dostavas sa scestie. Ked x30 (co sa neda pouzit na vyssie ISO) to uz radsej merrilla.
A aby som obcerstvil tvoje vnimanie sveta a pojem ostrosti, vratil ta na zem... tu mas jednu snimku z DP3.
Iba nahlad tj. jpg (v SPP to nebudem robit ) a nejak priblizil X30.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/710247/DP3M4251jpg.jpg
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 22 lis 2014 19:37

Pete, tohle fakt nemá cenu (dávat obrázky) ;) . Ale, iba súkromo, pre mňa, urob to v SPP z RAWu, please... ;) (n)

Články tohoto autora mám fakt rád, třebaže někdy jenom cituje odjinud. Tenhle je ještě docela čerstvý: http://diit.cz/clanek/sigma-high-end-optika-rozhovor
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 22 lis 2014 19:57

Jarous
Ze si to ty... :D
Tak tu mas verziu SPP. Aspon mozno porovnavat s JPG. mam este hodne nespracovanych talianskych fotiek.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/710250/DP3M4251.jpg
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 lis 2014 20:14

Pete2 píše:Jarous
Tak tu mas verziu SPP. Aspon mozno porovnavat s JPG. mam este hodne nespracovanych talianskych fotiek.

Hezký, ostrý dost. Jen ty zelené fleky v mracích! Ale zřejmě jsou způsobeny tím, že jsi se je pokoušel oproti náhledu v JPEGu zdůraznit. To by se snad mohlo prominout, že Jarouši? (n) J.
josef38

Příspěvekod OFFcza » 22 lis 2014 21:05

vrgada, hledam totez co ty na takove to "domaci foceni" :). Obavam se ale, ze si budeme muset ještě nejakej patek počkat.. DP2M (doplnena fuji x100) je pro me vyborna prestupni stanice.

Jak jsem uz tady psal, muj pristi fotak bude zrejme bayer. Libi se mi Sony RX1 (vlastní tady tusim Josef38) ale ta cena :) Ještě Fujifilm X-T1 ale tech 16 MP mu nesluší. Nevim proc, ale u fuji a jejich X-trans vice MP zatím neumi..

Pro tvoje potřeby snad Phase One IQ180, ale maly a levny to neni :) http://www.dpreview.com/articles/410935 ... test-scene
OFFcza

Příspěvekod Pete2 » 22 lis 2014 21:41

josef38 píše:
Pete2 píše:Jarous

Hezký, ostrý dost. Jen ty zelené fleky v mracích! Ale zřejmě jsou způsobeny tím, že jsi se je pokoušel oproti náhledu v JPEGu zdůraznit. To by se snad mohlo prominout, že Jarouši? (n) J.

Dakujem za upozornenie... zabudol som zapnut Highlight control. (n)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 lis 2014 21:48

OFFcza píše: Libi se mi Sony RX1 (vlastní tady tusim Josef38) ale ta cena :)

Potvrzuji, vlastním. Ta cena je vysoká, ale kvalita tomu zřejmě odpovídá. Jak jsem už psal, co do ostrosti kresby je jedno, jestli máš objektiv zcela odcloněný. Projeví se to jen na hloubce ostrosti. A FF je také k nezaplacení, tím spíše, když si chceš vychutnat hrátky s hloubkou ostrosti.
Jen je otázka, jestli RX1, nebi RX1r ? A násuvný EVF hledáček je také výborný. Myslím, že je výhodnější, než zabudovaný do těla. Už jen proto, že se nechá naklápět. Cena je ovšem také nepříjemná!
Jinak ale doporučuji! (n) J.
Naposledy upravil josef38 dne 22 lis 2014 22:49, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 22:27

uz jsem brouzdanim po netu stravil cely den, ale reseni tohle fakt nema. Za malo penez to proste poskladat nejde, bud za 13 vezmu v Electrowordu Fuji X30 s vedomim znacnych kompromisu v kvalite, ale zase to bude skladny a budu to moci tahat vsude se sebou a nebo vyuziji akci za 15 a vezmu set Fuji X-M1 16-50 a 50-230, pripadne 16-50 a 27 pevnou (bez hledacku). Ukazky jak foti fuji mate ve vedlejsim vlakne na techto strankach, prekvapil mne prijemne ten delsi zoom-fotka strechy s nejakym kosem. Zatim to odlozim, ale priklanim se k te X30ce, protoze nejlepsi je ten fotak, co ma clovek u sebe.
...
Foveon tim nezatracuji, treba nekdy v budoucnosti udelaji neco poradne, ja nic lepsiho nez obycejnou Dp2ku od Sigmy zatim nevidel. (v dobe, kdy to byl aktualni fotak).
...
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 23 lis 2014 00:01

Díky, Pete. Chtěl jsem to proto, aby bylo hezky vidět, o kolik je ten RAW ještě ostřejší (další pozitiva RAWu snad není třeba zmiňovat). A to ten JPEG je mnohem ostřejší, než cokoliv od masové, značkové konkurence v RAWu. Jasně, teď se bavíme o ostrosti a to není jediný faktor...
Když jsem před více než rokem poukázal na zelené obrysy v mracích (a někde byly i v modré obloze), byl jsem Josefem umravněn, že jenom hledám chyby u druhých. Docela zvláštní. Pete, Ty jsi je fakt z toho RAWu vytahoval FillLightem schválně? ;) :D ("Ale zřejmě jsou způsobeny tím, že jsi se je pokoušel oproti náhledu v JPEGu zdůraznit.").
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 23 lis 2014 07:11

Jarouš píše:Když jsem před více než rokem poukázal na zelené obrysy v mracích (a někde byly i v modré obloze), byl jsem Josefem umravněn, že jenom hledám chyby u druhých. Docela zvláštní.

Třeba tam tehdá byly minimálně, nebo také vůbec ne, to se přece nenechá paušalizovat a nejsou snad v každém snímku z foveonu. Pevně doufám, že si to nemyslíš, to by sis ho snad nepořizoval. A také si to tak neber, Pete to také bere sportovně, chybička se prostě vloudila a on ji určitě už napravil. :D
A co Tvá magenta z TNČ? Už jsi na to přišel?
Hezký víkendový den všem! J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 23 lis 2014 11:10

Zacinam mit utkvely dojem, ze zde vychvalovane nove doladovani green a magenta v SPP6, ktere jsem nepochopil. nema ale vubec nic spolecneho s doladovanim ladeni obrazu dle vasich predstav, ale je to pouze nastroj k odstranovani zelenych a fialovych kontur. Ve starsich SSPckach to nebylo, protoze tenkrat jeste umela udelat sigma objektiv bez CA a tak takovy nastroj ani nebyl zapotrebi:-)
...
a ted mi to vyvratte...
...
Udelat sirokouhly objektiv ostry od rohu krohu asi nejde, takze z tohoto pohledu ta dp1q az tak priserna neni.
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 23 lis 2014 11:43

Josef píše: "Třeba tam tehdá byly minimálně, nebo také vůbec ne, to se přece nenechá paušalizovat a nejsou snad v každém snímku z foveonu."
Máš zvláštní talent se ze všeho vykroutit, když už je hůř, tak alespoň bagatelizovat a hlavně stále umíš skvěle podsouvat jiným něco, co nikdy nenapsali a ani si nemyslí (o naznačování nemluvě). Já jsem tam tenkrát dával výřezy (100%ní) z konkrétních fotek, Josefe, nevím, o jakém paušalizování píšeš. Takže ta Tvoje vsuvka "..., nebo také vůbec ne,..." je tak trochu mimo mísu nebo kapánek unfair. A ta magenta? Bohouš asi věděl, proč u té svojí úpravy odřízl ten parapet. Holt některé zpřesňující a doplňkové informace se pro někoho vůbec nevyplatí psát. Zkoušels vyvážení bílé podle toho sněhu venku? Možná by to chtělo častěji kalibrovat, v tomto směru jsem v poslední době udělal dvě zajímavé zkušenosti, díky kterým se těm poznámkám u té kočky ani trochu nedivím. Displeje to byly docela kvalitní, ale té růžové co tam bylo... ;) Škoda, že nejsi tak "objektivně kritický" ke všem účastníkům diskuzního vlákna (hlavně na TNČ). Myslím, že materiálu k rozebrání na téma barvy je tam poměrně dost a vím dobře, že to vidíš taky. Asi v tom budou ty otazníky, předpokládal jsem to... ;)
Jarouš

Příspěvekod Martynko » 23 lis 2014 11:55

vrgada: nato bacha, X-TRANS je pouza a jenom PR Marketingový trik, nic technologického ani převratného se nekoná, ba dokonce to má větší nevýhody, už z důvodů, že na vypočítání barevnosti pixelu je potřeba 6x6 pixelů, nikoliv 2x2 jak u klasicky uspořádaných filtrů bayera, takže za mne NE, a že píšou, že to má blíže filmu, to je jen a jen REKLAMA, nemá a nikdy to mít blíže k filmu nebude, spiše mne to i podle nímků připadá daleko nebo hodně daleko dál od filmu... blíže filmu měli nejvíce Fuji SuperCCD SR II (i barevnosti byli na tom z CCD nejlépe...)

Pete2: Děkuji ti za tvé snímky, které mne ještě více utrvdili, jak je Merrill nedokonalý, snímky se mi vybec nelíbí, jejich barevný nádech, jediné co nelze Merrillu vytknout je ostrost, to jo, ale ostatní ať se na mne klidně zlobí, Merrill je prostě zprasený, ta červená proléza snad všude... :shock:

Vážení, jak tak na to koukám, je potřeba si uvědomit zásadní rozdíl mezi CMOS (jakýmkoliv) a Foveonem - rozdíl mezi fotocitlivými polovodičovými diodami je s překvapením ŽÁDNÝ !!! vyrábí se velmi podobnou technologií a co z toho plyne? struktura fotobuňky je naprosto stejná, liší se pouze tím, že klasický CMOS má k získání barené informace barevné filtry a foveon využívá vrstvení ostatní ať už problémy s citlivostí, šumem či ziskem jsou naprosto totožné, jinými slovy, KAŽDÝ snímací čip má stejné problémy, když budete pozorní, tak si všimnete u každého i tu těch nejlepších aparátů, jak odšumují už při nízkých citlivostí, tedy, u bayera lze odšumovací algoritmus celkem snadno vtěsnat do interpolačního algoritmu, který propočítává výslednou ostrost per-pixel, u foveonu je to ale už horší, protože pex pixel se počítá všechno (krom quattra), co z toho plyne, Foveon je stále jediný plnobarevný snímač (mimo Quattra, tam už se o tom dá polemizovat). tak a teď se vrátím do historie, všichni nadávají, jak Foveoni šumí, jaké mají barevné fleky a jiné problémy, kdyby ostatní výrobci ať už Sonka, Nicon či Kanón neměli výkoný softwér a nechali by to bez úpravy (či jen s minimem nutných) jako u Sigmy co vyleze z čipu, divili by jste se, jak všechny CMOS šumí a jak příšerné barevné fleky to má ve stínech... To je ten důvod, proč tyto přístroje dělají s fotkama, jako by je přeprali v pračce a přežehlili mandlem :o (blééé) Takže za mne opět a jedině Sigma a Foveon 4,6Mpix, ten jediný aparát nemá žádnou interpolaci, nemá žádný odšumování, nemá žádné de-mosaic, nemá nic, co by likvidovalo kvalitu obrazu, a přes to lze z něho dostat úchvatné snímky (když se to umí) no a Vážení, VO TOM TO HLAVNĚ JE ! (n) pokud nelpíte na barevnosti, nelpíte na dynamice, tak je pak naprosto jedno, jaký aparát máte, protože všechno ostatní je naprosto stejné, liší se pouze výbavou, něco jako bych to přirovnal k autům, každé auto má motor, ten funguje na stejném principu, ostatní je už de-facto jen marketing...
Přílohy
SDIM1774.jpg
SDIM1774.jpg (407.54 KiB) Zobrazeno 5185 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 23 lis 2014 12:03

vrgada: Mám pouze SPP 5.5.3 (kvůli Win XP), ale Hue (green, magenta) tam funguje v celé ploše snímku a slouží patrně hlavně k maskování případných fialovo zelených fleků. Na mém monitoru magenta funguje viditelněji, na šedých plochách je to nejlíp vidět. Na aberační fialové kontury používám Zoner (když nezapomenu) a funguje to taky celoplošně. Pokud je v záběru třeba střecha podobného odstínu, velmi to její barvu pozmění a proto v takovém případě na odstranění aberace rezignuju. Snad se to na těch malých webových fotkách dá přežít, netvrdím, že to na nich není vůbec vidět.
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 23 lis 2014 12:13

Martynko, souhlasím s tím, že barevné fleky dělá i Bayer, všiml jsem si toho několikrát. Na druhou stranu, jestli máš třeba tady http://www.ulozisko.sk/obrazky/710250/DP3M4251.jpg problém s červenou, tak to se neshodneme ;) . Mě se jí tam spíš, naopak, nedostává, tipnul bych si, že Pete použil barvy Neutral.
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou