vrgada: nato bacha, X-TRANS je pouza a jenom PR Marketingový trik, nic technologického ani převratného se nekoná, ba dokonce to má větší nevýhody, už z důvodů, že na vypočítání barevnosti pixelu je potřeba 6x6 pixelů, nikoliv 2x2 jak u klasicky uspořádaných filtrů bayera, takže za mne NE, a že píšou, že to má blíže filmu, to je jen a jen REKLAMA, nemá a nikdy to mít blíže k filmu nebude, spiše mne to i podle nímků připadá daleko nebo hodně daleko dál od filmu... blíže filmu měli nejvíce Fuji SuperCCD SR II (i barevnosti byli na tom z CCD nejlépe...)
Pete2: Děkuji ti za tvé snímky, které mne ještě více utrvdili, jak je Merrill nedokonalý, snímky se mi vybec nelíbí, jejich barevný nádech, jediné co nelze Merrillu vytknout je ostrost, to jo, ale ostatní ať se na mne klidně zlobí, Merrill je prostě zprasený, ta červená proléza snad všude...
Vážení, jak tak na to koukám, je potřeba si uvědomit zásadní rozdíl mezi CMOS (jakýmkoliv) a Foveonem - rozdíl mezi fotocitlivými polovodičovými diodami je s překvapením ŽÁDNÝ !!! vyrábí se velmi podobnou technologií a co z toho plyne? struktura fotobuňky je naprosto stejná, liší se pouze tím, že klasický CMOS má k získání barené informace barevné filtry a foveon využívá vrstvení ostatní ať už problémy s citlivostí, šumem či ziskem jsou naprosto totožné, jinými slovy, KAŽDÝ snímací čip má stejné problémy, když budete pozorní, tak si všimnete u každého i tu těch nejlepších aparátů, jak odšumují už při nízkých citlivostí, tedy, u bayera lze odšumovací algoritmus celkem snadno vtěsnat do interpolačního algoritmu, který propočítává výslednou ostrost per-pixel, u foveonu je to ale už horší, protože pex pixel se počítá všechno (krom quattra), co z toho plyne, Foveon je stále jediný plnobarevný snímač (mimo Quattra, tam už se o tom dá polemizovat). tak a teď se vrátím do historie, všichni nadávají, jak Foveoni šumí, jaké mají barevné fleky a jiné problémy, kdyby ostatní výrobci ať už Sonka, Nicon či Kanón neměli výkoný softwér a nechali by to bez úpravy (či jen s minimem nutných) jako u Sigmy co vyleze z čipu, divili by jste se, jak všechny CMOS šumí a jak příšerné barevné fleky to má ve stínech... To je ten důvod, proč tyto přístroje dělají s fotkama, jako by je přeprali v pračce a přežehlili mandlem

(blééé) Takže za mne opět a jedině Sigma a Foveon 4,6Mpix, ten jediný aparát nemá žádnou interpolaci, nemá žádný odšumování, nemá žádné de-mosaic, nemá nic, co by likvidovalo kvalitu obrazu, a přes to lze z něho dostat úchvatné snímky (když se to umí) no a Vážení, VO TOM TO HLAVNĚ JE !

pokud nelpíte na barevnosti, nelpíte na dynamice, tak je pak naprosto jedno, jaký aparát máte, protože všechno ostatní je naprosto stejné, liší se pouze výbavou, něco jako bych to přirovnal k autům, každé auto má motor, ten funguje na stejném principu, ostatní je už de-facto jen marketing...