Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Petr M » 29 zář 2013 11:00

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:41, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 29 zář 2013 12:35

Petr
Mas pravdu, az si za 14 dni kupis pre zmenu DP3 alebo opet DP2, spytam sa na dalsi nazor... :D

Nieco z mojej oblubenej temy - les.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 29 zář 2013 15:09

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:41, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 29 zář 2013 17:50

Petr
(n) :D

Davno som tu nevidel AMM. Mal by vediet, ze mu zacinam fusovat do asrronomie... vid obrazok. :lol:
Mlci aj nas nestor Jarous, dufam, ze sme ho s tou magentou, nenamichli... :?: :roll:

Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 29 zář 2013 18:22

Pete2 píše:Petr
(n) :D

Mlci aj nas nestor Jarous, dufam, ze sme ho s tou magentou, nenamichli... :?: :roll:
Pete

Já myslím, že ne! Možná, že právě trénuje odstranění megenty! Natolik ho už ale znám, že vím, že není urážlivej!
Navíc bych na tom měl zásluhu asi hlavně já! :-)
josef38

Příspěvekod jajakm » 29 zář 2013 18:38

Tak jsem dnes odpoledne neodolal a na chvíli vyběhl na kopec nad Kroměříží. Světlo na focení sice nebylo nic moc, našrouboval jsem na
objektiv UV filtr (PRO1-D) kvůli ochraně objektivu a udělal pár fotek. Kvalitou fotek moc nadšený nejsem, zda je to rukama, oparem
nebo tím UV filtrem nevím. Asi UV filtr sundám a budu fotit bez něj. Petře M ještě jednou děkuji za DP2M, je to opravdu mazel.
Jarda

Obrázek
    Obrázek
    Obrázek
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 29 zář 2013 21:27

Nejsem urážlivej, chlapci. Proč taky. Můj velký foveonovo-krajinářský vzor Pete má už podruhé zelené obrysy v mracích, které jsem dnes, pro jistotu, viděl i na monitoru u kamaráda. PetrM vložil cvak z ulice v plném, kde má fialové desetkrát víc, než já v celých Luhačovicích :lol: :lol: . Tak proč bych se urážel, navíc, když mi osoba, která tam byla se mnou, řekne, jestli jsem se nezbláznil, když bych měl považovat tu fotku za barevně problematickou pro nadbytek magenty... Ne, ne, jsem spíš pro, aby každý stejně kriticky viděl v první řadě svoje fotky a až pak... ;)
Josefe, nevím, jestli jsi toto nové vlákno četl celé úplně od začátku. Pete tam v některém příspěvku psal svůj názor na podání barev Foveonu a Bayera. Foveonu nemůžu moc ublížit. I když mám ve fotce trochu víc magenty, než se tady připouští, tak na ty popisované rozdíly v barevnosti fotek mezi oběma systémy to nemá vůbec žádný vliv. Ty rozdíly v barevném podání zůstávají zachovány, to nijak nesouvisí s věrným a přesným podáním barev, to je spíš o množství a jejich jemném odstupňování. Alespoň já to tak nějak vnímám, ale neumím to moc vysvětlit.
Pete, jestli na té fotce, kde mě hledáš v altánku se svačinou, ten vysílač s rozhlednou je Královec (na západ od vás, kousíček severně),tak tam nemohou být Vsetínské vrchy, ale pouze Vizovické (v pozadí za tím vysílačem). Ale jestli to Královec není, tak už nevím a vzdávám to ;) .
jajakm, vítej v klubu těch, co jdou proti proudu. Koupils dobře, kvalita fotek není vůbec špatná. S oparem (viditelností obecně) nic nenaděláš, postproces postupně vyladíš ke své spokojenosti. Jenom bacha na tu magentu, s tou opatrně ;) :D . Ne, vážně, to byl vtip. Sice blbej, ale fakt jenom vtip... Držím palce (n), do Kroměříže to mám 30 km ;) .
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 29 zář 2013 22:11

Jarouši díky za přivítání do SIGMA fóra. Pokud tím vysílačem na Královci myslíš Královec nad Valašskými Kloboukami,
tak tam to znám opravdu velmi dobře. Pocházím z Valašských Klobouk a často tam jezdím. Jen pro upřesnění: Ten
Královec nad Valašskými Kloboukami není ve Vizovických Vrších, ale v Bílých Karpatech. Samozřejmě na kvalitu fotografií
to nemá vliv. Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 29 zář 2013 22:21

jajakm: Ano, myslel jsem Královec východně od Val. Klobouk. Ale já jsem psal, že Vizovické vrchy jsou na té fotce v pozadí, až za tím vysílačem. Jasně, že Královec je v Bílých Karpatech. Ale ty kopce za ním (je li to on) jsou o dost dál a v tom případě jsou to Vizovické vrchy. Taky se tu docela solidně orientuju, hodně mě to baví ;) . Ale možná nás Pete vyvede z omylu a napíše, že je to pohled na sever a tím pádem bude všechno jinak... ;) :D
Ještě šťouravý dotaz. Jak sis zvykl na hanácké roviny po přestěhování z tak nádherné krajiny, která je v okolí Val. Klobouk? :?: ;)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 30 zář 2013 01:42

Jarouš píše:
Josefe, nevím, jestli jsi toto nové vlákno četl celé úplně od začátku. Pete tam v některém příspěvku psal svůj názor na podání barev Foveonu a Bayera. Foveonu nemůžu moc ublížit. I když mám ve fotce trochu víc magenty, než se tady připouští, tak na ty popisované rozdíly v barevnosti fotek mezi oběma systémy to nemá vůbec žádný vliv. Ty rozdíly v barevném podání zůstávají zachovány, to nijak nesouvisí s věrným a přesným podáním barev, to je spíš o množství a jejich jemném odstupňování. Alespoň já to tak nějak vnímám, ale neumím to moc vysvětlit.

Ale jo, vždyť já o tom přece vůbec nepochybuji. A co se oné magenty týká, tak mně osobně je fuk, že v obrázku je. Stejně si jí všichni nevšimnou! A jak jsem psal, může to být i fotografův umělecký záměr! Já jsem se snad jen podivoval tomu, že si toho všimlo u Tvých snímků více lidí a Ty s Tvým vypěstovaným barvocitem ne!!
Osobně Foveon obhajuji také! To, že ho zrovna teď nevlastním s tím nemá nic společného. V kvalitě barevného podání, při rozumně nastavené citlivosti, nemá v současnosti konkurenci.
A Peteho zelené mraky?? Já je nevidím! Že by bylo mé stařecké oko citlivé jen na Tvou magentu?? ;) ;)
Ale mám takový pocit, že už Tě na to upozorňovali i kolegové z TNČ!
Dobrou noc, jdu spát, zítra mě čeká cesta na Klínovec!
Nějaké to dé péčko by se šiklo! Musí ho ale nahradit Soňák, M9 sebou tahat nechci. :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 30 zář 2013 05:58

Chlapi, a co to tak zviest na umelecky zamer, a je vsetko jasne. (n)
Priznavam bez mucenia, ze sa nejako tym presnym farbam nevenujem. Mraky su problematicke, zelena tam nepatri. Ale zrovna vcera
pred vecerom som pozoroval oblohu a udivilo ma kolko podivnej modrej je na hranach oblakov. Takze je to nevyspitatelne.
Magenta do obrazkov patri, ale je to ako zo solou. Luhacoviciam to az tak neublizilo, pekna seria. Este viac sa mi pacili scenerie Valaska.
A teraz idem riesit geografiu....

vrchy.jpg
vrchy.jpg (735.3 KiB) Zobrazeno 7768 krát

Babo rad... :P Vyzera to na severnu cast Vyzovickych vrchov a cast Javornikov. V severnejsej casti fota na pozadi by mohli byt
i tie Vsetinske vrchy sucast Moravsko slezkych beskyd. No neviem kam som az dohladel. :D Pripadne ma opravte.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 30 zář 2013 06:43

Pete2 píše:Chlapi, a co to tak zviest na umelecky zamer, a je vsetko jasne. (n)
Pete

Ahoj Pete,
slovo, za které by se ani státník nemusel stydět! (n)
A mírná korekce mého předešlého příspěvku. Ne až zítra na Klínovec, ale již dneska. Nevšiml jsem si při psaní příspěvku, že bylo už dneska! :lol:
Spal jsem málo, ale ve vlaku to dohoním!
Mějte se! J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 30 zář 2013 07:35

Josef
ked som mal trvale bydlisko v Karlovych Varoch. Klinovec bola moja oblubena destinacia. Hlavne v zime pri lyzovacke.
Na druhej strane, bolo smutne sledovat umierajuce lesy tak typicke pre tuto oblast.
(Chemiu som spoznal na vlastnej kozi u stik svietiacich ako neonky, ci slepych pstruhov)
Putovanie za rybami ma priviedlo na krasne miesta tejto oblasti od Kadane az po Cheb. Najlepsie som sa citil ale opet v horach.
Najradsej som chodil na houby do Kraslic. No a to je ta nostalgia... :roll:

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 30 zář 2013 09:38

n
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:42, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 30 zář 2013 12:35

Pete2 píše:Davno som tu nevidel AMM. Mal by vediet, ze mu zacinam fusovat do asrronomie... vid obrazok. :lol:

No jo, za chvili zacnes vymyslet jak narvat dalsi objektiv afokalne k objektivu DP3, to pak bude lepsi (n)

Ale neboj, pravidelne sem koukam, i kdyz nepisi ;)
Alien_MasterMynd

Příspěvekod **lasta » 30 zář 2013 13:04

Petr M píše:nojo, jeste k te magente a zelenym fotkam. Nesmime zapominat, ze Foveon je jediny sensor na svete, ktery je prirozene barevny a ne cernobily jako bayersensor, kde jsou barvy z mnoha okolnich barevnych mikrococek, nutnych pro barevnost, interpolovany, aby davaly barevny vysledek ( uz tim jsou naprosto neprirozene a neodpovidajici skutecnosti, ale libive pro 99,9% laicke verejnosti).
To foveon nemusi, protoze "vidi" a zbira barevne svetlo primo svymi bunkami. Tak se stane, ze tento sensor "vidi" svet "umelecky", tak jak ho malovali na konci devatenacteho a zacatkem dvacateho stoleti poprve francouzsti impressioniste.

Petr

:D
**lasta

Příspěvekod dluhos » 30 zář 2013 15:56

všem

Je tady nějaký pražák s foveonem, který by byl ochoten jít společně vyfotit tytéž fotky spolu se mnou s Nikonem pro porovnání barevnosti fotek?
dluhos

Příspěvekod Pete2 » 30 zář 2013 17:07

Dluhos
Dobry napad. Prejst sa po stovezatej. Hned by som vyrazil. Kedysi som tam bol hodne casto. (n)
Ale nemusime ist tak daleko. (Aspon ja). Na ephotozine to uz za nas urobili. Porovnanie Nikon d7000 a Sigma DP3 na AWB.
Vysledky v prilohe

NikonvsSigma1.jpg
NikonvsSigma1.jpg (890.63 KiB) Zobrazeno 7691 krát
NikonvsSigma2.jpg
NikonvsSigma2.jpg (827.5 KiB) Zobrazeno 7691 krát

NikonvsSigma3.jpg
NikonvsSigma3.jpg (762.69 KiB) Zobrazeno 7691 krát
NikonvsSigma4.jpg
NikonvsSigma4.jpg (859.19 KiB) Zobrazeno 7691 krát

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 30 zář 2013 19:09

jajakm
Tie fitre asi DPckam nechutnaju... Ochranny filter je dobra vec, nemam vyskusany, ale gradual nic moc. Polarizak zrejme tie nie.
Aspon DP3 odlesky zvlada velmi dobre. Protisvetlo jej nevonia. Vsetko treba vyskusat a potom sa uvidi... :?:

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 30 zář 2013 20:10

Ahoj Pete, podle Tvé mapky je tedy správná varianta B, tedy ten severnější pohled. Rozhledna je patrně na Čubově kopci nad Francovou Lhotou (720 m.n.m.), nikoliv na Královci u Val. Klobouk. V tom případě kopce, které jsou za tou rozhlednou, identifikovat nedokážu, na ten směr a odhadovanou výšku těch kopců mi celkem nic nepasuje. Nevadí, další důvod si tam k vám zajet a osobně prozkoumat ;) . Poslední fotka je nádherná (n) (n) .
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou