Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 04 zář 2014 19:39

jednak ten merrillkram spatne ostril pri manualnim ostreni za nekonecno, coz mne vytrestalo pri zajimavem meteo ukazu sun dog (halo effekty s namnozenim slunicka) a jednak pisi, ze jsem svetylka rozostril zamerne, aby byly kulicky souhvezdi vetsi. Pokus dobry, ale na astrofoto se pouzivaji jina reseni, staci chvili googlit
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 04 zář 2014 20:12

vrgada
Proste a jednoducho. Merrill do tvojich ruk nepatri (plazma + manualne ostrenie za nekonecno :lol: ) a nekupuj ani Quatro budes hodne sklamany.
Dokazal si, ze ti jedno na com to pozeras, takze lacny kompakt staci...
Nechcem ta hnevat, ale Merrill ma svoje obmedzenia a kupuje sa zo znalostou veci a s pozadovanym cielom.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 05 zář 2014 06:15

ale no tak, kdyby jsi si dal tu praci a ty rawy jsi si stahnul, tak mezi nima najdes i ostre zaostrenou hvezdnou oblohu, ale protoze se pak ty hvezdy redukuji na opravdu body, ktere v te cernote nejsou videt, ta jsem to nakonec nepatrne rozostril. Cernou umi plazma na rozdil od LCDecekdobre, takze vyfdoceny raw se urcite neznicil zobrazenim na plazmove obrazovce.
...
A to, ze pri manualnim ostrenim Dp2merrill (alespon kus, co jsem mel v ruce) ostril az za nekonecno je vyrobni nebo mozna i konstrukcni vada a kdyby to byl muj fotak, tak jsem ho kvuli tomu reklamoval. Protoze fotim, li slunce s halo meteoefekty v mracich anebo hvezdnou oblohu, ocekavam, ze staci otocit krouzek ostreni na nekonecno, ty hvezdy jsou opravdu daleko a rozhodne nepredpokladam, ze to bude neostre. Kdyby to ostrilo pred, tak se to schova do hloubky ostrosti, takhle je to definitivne pokazeno a za svuj dlouhy zivot jsem slunecni pejsky mel prilezitost fotografovat pouze dvakrat, jednou na detsky fotoaparat SMENA8 a jednou na hightech foveon a dopadlo to uplne stejne-nepovedlo se to
vrgada

Příspěvekod Petr M » 05 zář 2014 08:31

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:22, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 05 zář 2014 10:41

vrgada
Ty si to vobec nepochopil. Oplazme sa uz nebudem bavit, ciernej ma dost. Az moc. :D

Ale ta tvoja veticka je tak krasna "...spatne ostril pri manualnim ostreni za nekonecno"
Mal som Heliosy na SD10 ktore nekonecno ani nemali. Co je ta zla varianta, Ale ked objektiv manualne ostri az za nekonecno je to fajn.
Lebo to ide zaostrit precizne a vzdy. (n)
Ty robis z Merrilla mrzaka za to, co je perfektne. Keby to bolo opacne mas blby kus. :)
Dobry objektiv ma vzdy nieco za nekonecnom.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 05 zář 2014 16:29

tak jeste jednou, plazma nema zadny vliv na vyfoceny raw, ten se plazmou nenakazi a zustane porad stejny, jak ho fotak vyfotil, notabene s tema fotkama jsem se tenkrat babral na mizernem notebooku primo v apartmanu a k plazme se do predvcerejska ty rawy vubec nedostaly, takze jsou urcit plazmoidou nenakazene :-). Barevne se mi to nepodarilo vyvazit, jedna hvezda byla do zluta, zbytek do modra, ale treba tak jsou ve skutecnosti a neni to mizerna hvezdna pletovka. Ja to pak nejak resil v Irfanu, ale to asi neni problem vyresil i v SPP, stahne se sytost barev a udela se z toho skoro cernobila fotka. Zaver je, ze s Dp2m sice jde na ISO800 vyfotit oblohu bez prriserneho zrniteho barevneho sumu a bez deformace kruhoveho tvaru hvezd pohybem Zeme, ale nic moc to neni a nestoji to za to. A pro priste mi nestoji to sem davat ukazky, nikdo nepodekuje ( anejaky cas mi to zabralo nez jsem to vyhrabal na jednom z externich disku-mel jsem to jen v rawu, takze rychle vyhledavani nefunguje).
...
Mam i jine nocni pokusy foceni mesice v uplnku v intervalech ze stativu, ze by se to pripadne poskladalo, jak mesic stoupa. U klasicke Dp2ky to dopadlo excelentne, kdezto ve stejnou dobu stejne foceno na SD14ku to dopadlo mizerne, coz byl mimo jine taky duvod, proc uz nemam ani merrilla ani SD14ku-tu jsem dokonce daroval zdarma i s objektivem. Je to neuveritelny, ale komapkt Dp2 foti podstatne lepe nez zrcadlovka firmy. Jedinou vyjimkou bylo foceni se spickovym EX zoomem asi za 30ku porizovaci hodnoty, kdy ty fotky na kratsim ohnisku byly stejne ostre, jak z kompaktu.
...
A meznam slusny objektiv, ktery po otoceni ostriciho krouzku na doraz ostri za nekonecno a to takovm zpusobem, ze je to uplne rozmazane k nepouzitelnosti i pri zacloneni-to neni objektiv, ale po mechanicke strance zmetek. Pri foceni nocni oblohy uz jsem o tom vedel, tak jsem zkusmo ruzne posouval polohu ostreni mirne pred doraz. Kdezto pri foceni falesnych slunci jsem vubece necekal zradu a asi menusim rikat, ze korekce byla hodne do minusu a cas byl kratky a clona nekde uprostred kvuli prezareni, slunce pri techto efektech je zahaleno v oparu a byva nizko nad obzorem, ale i tak je to foceni slunicka. Kdyz jse ty fotky videl, myslel jsem, ze se fotak pokazil a protoze byl vypujceny, docela mne to vydesilo. Asi nemusim rikat, ze automaticke ostreni je na foceni cerne oblohy nevhodne.
...
Tato situace muze mozna nastat u neoriginalniho objektivu, nekonecno mi nesedelo (uz nevim kterym smerem) pri pokusech s pentax objektivy na SD14 (jde to, pokud se kuchne mehcanismus clony a neni to objektivy, u ktereho prilis vyjizdi zadni cocka ven). Opacne to nejde, tj. z SD14ky na pentax. Oni sice tvrdi, ze bajonet je stejny ale neni. Pentax objektiv je v SD14 volnejsi a opacne to tam narvat proto nejde. Tam je to ale dano tim, ze nesedi registracni vzdalenost objektivu.
...
Helios (myslim, ze dvojku s prednastavenim clony) jsem mel i se Zenitem E a fotilo se mi s nim tenkrat lepe nez s Practicou VLC3 a Pancolarem. Zkusil jsem si ho proto koupit s K bajonetem na pentax K10D a jednim slovem strasny. Ale ani jeden neostril za nekonecno.
...
Foveonum zdar
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 05 zář 2014 16:48

vrgada píše:. Protoze fotim, li slunce s halo meteoefekty v mracich anebo hvezdnou oblohu, ocekavam, ze staci otocit krouzek ostreni na nekonecno, ty hvezdy jsou opravdu daleko a rozhodne nepredpokladam, ze to bude neostre.

Objektivy které používám pro Canon mají všechny rezervu v ostření, tedy pokud se pootočí kroužek ostření na objektivu na doraz není zaostřeno na "nekonečno" ale za něj.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 05 zář 2014 16:59

Josef01
Tak to ma i byt a je. U mojej DP3 to je to same... Preto taketo skolacke chyby nerobim. Objektiv sa rucne nevytaca na koniec.
Automatika vie kde sa zastavit a nastastie moj DP3 na Front focus a back focus netrpi - spokojnost.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 05 zář 2014 17:21

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:22, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod vrgada » 06 zář 2014 09:43

vzdyt je to jedno, dam si s necim praci a ztratim cas a vysledkem je, ze se naprosto mimo tema bude nekdo navazet do me plazmove televize, jako by na tom pri foceni nocni oblohy zalezelo, na cem se to nakonec zobrazi. Kazdopadne diskuse byla plodna a aspon jsem se dovedel, ze delam skolacke chyby, kdyz si na zaklade svych dosavdnich zkusenosti myslim, ze objektiv ma ostrit na to, co lze vyfotit. Fakt jsem to nevedel, ze je to k necemu dobre, delat patlaniny pri otoceni ostriciho krouzku na doraz. Nikdy mne nenapadlo, ze tim vyrobci resi doladeni BF a FF, protoze jsem se s tim opravdu nesetkal a jsem ochoten pochopit, ze je to zapotrebi resit pri ruznych sestavach tel a objektivu ruznych znacek, budiz. Ale u kompaktniho aparatu s pevne nasazenym objektivemmi mi jaksi unika, proc by mel fotak mit polohu za nekonecno, necham se rad poucit k cemu je to dobre a proc nenaladi ve vyrobe spravne. Urcite mi to tady nekdo rad odborne vysvetli
vrgada

Příspěvekod Petr M » 06 zář 2014 10:18

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:22, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 06 zář 2014 10:59

vrgada
No vidis, nemas tu svoju nadheru PTV neustale spominat vo svojich prispevkoch. Degraduje fotky a len nahravas na smec. :D
Co sa tyka tych objektivov, nikto to nevie nez mu to niekto neprezradi... Ty sa sa to dozvedel prave teraz a uz s tym musis zit. ;) :D
Proste manualne sa musi na to inak, ale je pravda, ze na DP-ckach je to o to horsie, ze nemaju elektronicky hladacik. Moje kukatko
to riesi k spokojnosti. Cez display je to marnost nad marnost.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 06 zář 2014 12:36

v
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:22, celkově upraveno 7
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 06 zář 2014 13:03

Petr
Prestavas fotit a chystas sa do dreveneho futralu... alebo je vsetko inak. :lol:
Pete2

Příspěvekod Petr M » 06 zář 2014 14:02

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:23, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 06 zář 2014 15:12

Petr
Tys dopadol. Fotit nejakym kompaktom, mozna klasikou... nieco sa deje. :D

Vybijaci den baterii. Tak aspon par vyrezov z plneho.
Přílohy
DP3M3547.jpg
DP3M3547.jpg (1.92 MiB) Zobrazeno 6288 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 3/10 EV
Metering mode: Pattern
DP3M3543.jpg
DP3M3543.jpg (2.86 MiB) Zobrazeno 6288 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/3.2
Exposure bias: 0 EV
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 06 zář 2014 15:45

Este dva vyrezy ala SPP 6.0 na clone 2.8
Přílohy
DP3M3627.jpg
DP3M3627.jpg (1.8 MiB) Zobrazeno 6288 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/2.8
Exposure bias: 0 EV
DP3M3433.jpg
DP3M3433.jpg (1.16 MiB) Zobrazeno 6288 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/2.8
Exposure bias: 13/10 EV
Pete2

Příspěvekod Ludo » 06 zář 2014 19:07

vrgata, nedá mi to s tým tvojim nekonečnom, má to celkom jednoduché vysvetlenie. Jedná sa o automatické ostrenie a automattika nevie kedy je ten predmet zaostrený zisti to až vtedy až keď to zaostrí za predmet a potom sa vráti naspäť a z toho dôvodu ide objektív až za nekonečno, takú istú vôľu máš aj na začiatku aby to vedelo zaostriť na minimálnu vzdialenosť. Toť vsjo.
Ludo

Příspěvekod vrgada » 06 zář 2014 20:34

asi jedine vysvetleni, ktere dava trochu smysl, dik. Ty jizni poly se saharou jsou kravina
vrgada

Příspěvekod Petr M » 06 zář 2014 21:01

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:23, celkově upraveno 1
Petr M

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou