tak jeste jednou, plazma nema zadny vliv na vyfoceny raw, ten se plazmou nenakazi a zustane porad stejny, jak ho fotak vyfotil, notabene s tema fotkama jsem se tenkrat babral na mizernem notebooku primo v apartmanu a k plazme se do predvcerejska ty rawy vubec nedostaly, takze jsou urcit plazmoidou nenakazene

. Barevne se mi to nepodarilo vyvazit, jedna hvezda byla do zluta, zbytek do modra, ale treba tak jsou ve skutecnosti a neni to mizerna hvezdna pletovka. Ja to pak nejak resil v Irfanu, ale to asi neni problem vyresil i v SPP, stahne se sytost barev a udela se z toho skoro cernobila fotka. Zaver je, ze s Dp2m sice jde na ISO800 vyfotit oblohu bez prriserneho zrniteho barevneho sumu a bez deformace kruhoveho tvaru hvezd pohybem Zeme, ale nic moc to neni a nestoji to za to. A pro priste mi nestoji to sem davat ukazky, nikdo nepodekuje ( anejaky cas mi to zabralo nez jsem to vyhrabal na jednom z externich disku-mel jsem to jen v rawu, takze rychle vyhledavani nefunguje).
...
Mam i jine nocni pokusy foceni mesice v uplnku v intervalech ze stativu, ze by se to pripadne poskladalo, jak mesic stoupa. U klasicke Dp2ky to dopadlo excelentne, kdezto ve stejnou dobu stejne foceno na SD14ku to dopadlo mizerne, coz byl mimo jine taky duvod, proc uz nemam ani merrilla ani SD14ku-tu jsem dokonce daroval zdarma i s objektivem. Je to neuveritelny, ale komapkt Dp2 foti podstatne lepe nez zrcadlovka firmy. Jedinou vyjimkou bylo foceni se spickovym EX zoomem asi za 30ku porizovaci hodnoty, kdy ty fotky na kratsim ohnisku byly stejne ostre, jak z kompaktu.
...
A meznam slusny objektiv, ktery po otoceni ostriciho krouzku na doraz ostri za nekonecno a to takovm zpusobem, ze je to uplne rozmazane k nepouzitelnosti i pri zacloneni-to neni objektiv, ale po mechanicke strance zmetek. Pri foceni nocni oblohy uz jsem o tom vedel, tak jsem zkusmo ruzne posouval polohu ostreni mirne pred doraz. Kdezto pri foceni falesnych slunci jsem vubece necekal zradu a asi menusim rikat, ze korekce byla hodne do minusu a cas byl kratky a clona nekde uprostred kvuli prezareni, slunce pri techto efektech je zahaleno v oparu a byva nizko nad obzorem, ale i tak je to foceni slunicka. Kdyz jse ty fotky videl, myslel jsem, ze se fotak pokazil a protoze byl vypujceny, docela mne to vydesilo. Asi nemusim rikat, ze automaticke ostreni je na foceni cerne oblohy nevhodne.
...
Tato situace muze mozna nastat u neoriginalniho objektivu, nekonecno mi nesedelo (uz nevim kterym smerem) pri pokusech s pentax objektivy na SD14 (jde to, pokud se kuchne mehcanismus clony a neni to objektivy, u ktereho prilis vyjizdi zadni cocka ven). Opacne to nejde, tj. z SD14ky na pentax. Oni sice tvrdi, ze bajonet je stejny ale neni. Pentax objektiv je v SD14 volnejsi a opacne to tam narvat proto nejde. Tam je to ale dano tim, ze nesedi registracni vzdalenost objektivu.
...
Helios (myslim, ze dvojku s prednastavenim clony) jsem mel i se Zenitem E a fotilo se mi s nim tenkrat lepe nez s Practicou VLC3 a Pancolarem. Zkusil jsem si ho proto koupit s K bajonetem na pentax K10D a jednim slovem strasny. Ale ani jeden neostril za nekonecno.
...
Foveonum zdar