Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 23 srp 2014 08:49

Auto samozrejme nevlastnim, projizdku rychlym autem jsem dostal jako darek k jubileu od deti:-). Mam sice dve docela rychla a pritom nenapadna auta, ale jsou to jak jinak plnolete otriskane vraky a tech koni maji tretinu. Jinak pojeti jizdy zajistene zazitkovou kancelari je srandovni, kousek po okrsce a vesnicemi, vetsi cast po dalnici (takze 90-50.130 a par vterin pri predjizdeni nepatrne nad limit), zadny letiste ani uzavreny okruh a ani poradne zatlaceni do sedacky, protoze, kdyz se clovek chce rychle rozjet z krizovatky, tak dozor vedle ma reci, ze trpi prevodovka (dvojspojkovy automat v nastaveni jednotky v nejmirnejsi eko poloze-viz prepinac na volantu). Misto domluvene audiny mel byt nissan a nakonec tam bylo ferrari, protoze ani to geteerko nedovezli a reci, ze tak drahe auto jsem na poukazu nemel a ze na mne firma jeste trati.
---
Nikomu nechci kazit radost z foceni, myslim si, ze toto je forum na vymenu nazoru. Jinak navazeni do plazmy nebyl ten spravny argument, protoze vychazel z toho, ze slozite nastavuji barvy podle sveho usudku a barvocitu na zaklade spatne informace z plazmazobrazovace. A to samozrejme neni pravda,temer vzdy to necham tak jak to vyplivne AWB fotaku a jen v nekterych pripadech kapnu kapatkem na to co ma byt bile pripadne kdyz neni tak co ma byt neutralne sede a pak pripadne nepatrne uberu nabidnutou korekci smerem ke stredu. Tento postup je prakticky nezavisly na pouzitem monitoru. Rovnez ostatni nastaveni zpravidla nechavam na automatu SPPcka, akorat mirne doostrim na dvojku, pohnu z highligtem do minus, kdyz se mi zda prepalena obloha a mozna o jeden dva kroky pohnu prosvetlenim stinu ci expozici a kontrastem. Ten stary foveon proste tak blbe barevne foti a to mam trvale na fotaku nastaveno korekci ecpozice -0.7, protoze fotak spatne i meri a mivam jinak prepalena svetla a to jeste davam trojblik +/-0,3 a zpravidla vybiram z trojice fotek. U merrilla jsem na posuvniky prakticky temer nesahal, protoze to sibovani to nepotrebovalo
...
Ta ferrari cervena mne vcera zklamala moc-naprosto nepouzitelne to opravdu nedam, staci se podivat na fotce volantu doleva na kousek vnitrku dveri, to opravdu neni ta spravna cervena. Ale to tak bohuzel stare foveony maji, dobre si pamatuji diskuse, ktere verze SPP umi lepsi cervenou, ale ten fotak je na tom bidne tak jako tak. Osobne jsem doufal, ze tyto problemy vyresi merrill, vyresil ale zase pribyly pro mne jine (ta plet:-) a ztrata foveonmodre a spol. Mohl bych si samozrejme koupit nejakeho lepsiho Bayera, ale ja jsem takovy masochisticky typ a doufam, ze Dp1Quattro bude presne to co chci. A navic, barevne to sice nesedi, ale ta expozicni pruznost je uzasna a ostrost obrazu rovnez. Mival jsem sirokouhle objektivy na zrcadlovce pentax K10 (kdysi fotak roku micmochodem), ale barevne aberace, neostre rohy, rozpatlane kraje mel i EX sirokuhly zoom na SD14. Ten objektiv je neuveritelny. Viz rovnez obrazek ze vcerejska-ty neuveritelny detaily na laciny sirokouhly kompakt s mizernym rozlisenim-kliknete si lupou
...
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... ev37bf.jpg
...
Model - SIGMA DP1
Software - SIGMA Photo Pro 5.5.3.0001
ExposureTime - 1/320 seconds
FNumber - 10.00
ExposureProgram - Normal program
ISOSpeedRatings - 100
ExposureBiasValue - -1.00
ExposureMode - Auto bracket
White Balance - Auto
FocalLengthIn35mmFilm - 28 mm
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 23 srp 2014 08:51

Já mám taky něco s červeným :)
Přílohy
Chicago.jpg
Chicago.jpg (249.5 KiB) Zobrazeno 5373 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/4
ISO: 50
Model: SIGMA DP1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Josef01

Příspěvekod vrgada » 23 srp 2014 09:07

Kromeriz jsem si vcera prosel poprve a moc se mi libila, vubec jsem nevedel, ze je to tak pekne mesto. K barve sterku nedokazu rici, jestli je to ta spravna barva, ve stinu vpravo dole snad ano, pokud by se to posunulo do studenejsich tonu bude stin modry, mraky taky nejsou ruzove, tak ten expozicne hodne narocny obrazek (protisvetlo) nebude snad uplne spatne. Bez slunka a protisvetla je v posmournem osvetleni asi sterk barevne lepe, ale nejsem dodavatelem stavebnin, abych musel mit barevne verny sterk
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... nh28ui.jpg
vrgada

Příspěvekod Petr M » 23 srp 2014 09:38

v
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:28, celkově upraveno 9
Petr M

Příspěvekod josef38 » 23 srp 2014 09:47

Petr M píše: A pak, jsem to smazal hlavne kvuli Josefovi38 a jeho povidanim o najiti nodalniho bodu. On to tak hezky psal a vubec, ze jsem se hodne stydel, ze tak staremu panovi odporuji; co kdyby to s nim kvuli mne prastilo; to bych si neodpustil.... :o :o :o :lol:
Petr

Tak vidíš Jardo, do jaké úrovně zde kritika může někoho dohnat!
Odpovídat ale nebudu, protože už vím, že slušnou formou to na některé lidi nezabírá a na jejich úroveň se snížit neumím, ale ani bych to nechtěl! Natolik ještě sám k sobě úctu mám! Takže hodně zdraví všem! (n) Josef.
josef38

Příspěvekod josef38 » 23 srp 2014 10:17

Jardo, mrkni se ještě na čas poslední úpravy Petrova příspěvku a na čas odeslání příspěvku mého! Neměl jsi naáhodou i toto zkreslování diskuze na mysli? (y)
josef38

Příspěvekod Petr M » 23 srp 2014 10:25

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:28, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 23 srp 2014 10:48

No aspon sa vyjadrime a mame co povedat k veci. Tak to ma byt.

vrgada to tiez mysli dobre a iste to neberie osobne. Nik chytri z neba nespadol. Ale neodpustim si jednu poznamku...
Ty si zrejme z nas predsa len robis srandu. inak uz tomu nerozumiem.
Popises co vsetcko robis s fotkou a pritom nerobis nic, takze to su len take skusobne kolko vydrzime, alebo nie... :cry:
A este z toho obvinujes staru dobru DP1. Je to zrejmo plazmofilia kombinovana s nevedomostou. :D

Priklad urovne + teplota farby a je vsetko inak
Přílohy
plazma1.jpg
plazma1.jpg (810.23 KiB) Zobrazeno 5346 krát
Pete2

Příspěvekod vrgada » 23 srp 2014 10:57

nerekl jsem, ze neupravuji kazdou fotku, ale kdyz uz to bereme jako cviceni, zkuste vydolovat ferrari cervenou z rawu
http://www.uschovna.cz/zasilka/AI9CLL9SZ62VVKVW-V4R/
...
protoze tentokrat automat SPP bez jakekoliv korekce vyplivne toto a na mem plazmoidnim zobrazovaci je espezetka temer bila, kdyz na ni dam kapatko, bude asfalt mirne do zelena (korekce 2C+3Y), ale cervenou to rozhodne nezachrani.
A navic fotim do rawu, az jedenoho dne prozrim, mohu vsechny fotky opravit
...
Obrázek
vrgada

Příspěvekod durotmk » 23 srp 2014 11:12

Vrgada,
SPP 6.0 mi (z nejakého dôvodu?) RAW otvoriť nechce, tak som iba vyextrahoval JPEG a vo fotošope cez Replace color (=nahraď farbu, dosť brutálna metóda) takto...škoda, chcel som to skúsiť v SPP. Sám som zvedavý, či to pôjde? V 8-bit JPG inak než nahradením farby, to nejde. Globálne bez šance, jedine lokálne.

P.s. Ferrari nemám, neviem aká je správna červená :)
Přílohy
SDIM0738-ferrari.jpg
SDIM0738-ferrari.jpg (850.46 KiB) Zobrazeno 5327 krát
durotmk

Příspěvekod durotmk » 23 srp 2014 11:15

Napadlo ma....nebude to tým, že v červenej sa odráža úplne modrá obloha?
Spodné diely Ferrari sú na tom s červenou lepšie.
durotmk

Příspěvekod Pete2 » 23 srp 2014 11:21

vrgada
Tak dobre, este nejake umele dychanie...
Nez bude SPP 6.1 chce sa to popasovat z RAWom DP1 na inych frontach. Davam take rychle nahliadnutie. X3F uprava v ZONERi
a druhotne spracovanie TIF zRAWu v DxO.
SPP 5.5.3 na to nestaci. Moznost uprav je mizerna pre stare masinky. Moznosti je ale viac.

Ukazky.
Přílohy
DxO.jpg
DxO.jpg (454.85 KiB) Zobrazeno 5324 krát
zoner.jpg
zoner.jpg (553.25 KiB) Zobrazeno 5324 krát
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 23 srp 2014 13:50

Řekl bych, že ani jedna barva není Ferrari červená :)
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 23 srp 2014 14:08

Josef01
Coz o to. Ja to ani netusim. A ze je to ferrari to uz vobec nie. Zrejme nejake auticko cylilink. :D
Takze dolezite je co si predstavujem a co vidim na monitore.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 23 srp 2014 14:24

Jste hodni, dekuji. SPP6ka neumi klasicky foveon, pry snad to bude umet 6.1, ktera mela vyjit v srpnu. Replace barvy mne opravdu nenapadla :-). Neni to odrazem oblohy, tech fotek mam vice z ruznych stran a to i detaily z boku, je to proste priserny. A jinak souhlas, je to auto cililink a jezdil (a rozmlatíl ho mozna i nekolikrat) i hvezda showbusinesu Leos Mares, to je ten pan, co na zacatku kariery si budovl image barevnymi kozichy. Zazitek byl podobny jako v detstvi na autickach na kolotoci, ale melo to krom plynu i brzdu-byl to darek a udelal mi radost i kdyz let balonem je hezci.
...
quattro problemy s cervenou ferrari nema, ty fotky jsem uz sem daval a to mne naplnuje do budoucna optimismem
https://www.flickr.com/photos/7274020@N06/14545781201
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 23 srp 2014 14:43

Pete2 píše:Josef01
Coz o to. Ja to ani netusim. A ze je to ferrari to uz vobec nie. Zrejme nejake auticko cylilink. :D
Takze dolezite je co si predstavujem a co vidim na monitore.

Důležité je, když je stejné to na monitoru i to ve skutečnosti :)
Josef01

Příspěvekod vrgada » 23 srp 2014 17:36

pls umele dychani 2
...
tak mam zoner (kupodivu i legalne), mam adobe converter, ale neumi to RAW X3F, mohu poprosit jak ten zoner prinutit ke schroustani X3F?
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 23 srp 2014 17:43

Zoner 16 - podporované RAW formáty:
CRW, CR2, DNG, MRW, NEF, ORF, PEF, ARW, SRF, SR2, MEF, ERF, RAW, RAF, FFF, RWZ, RWL, 3FR, CS1, SRW
Podporované formáty pro čtení je možné rozšířit o další instalací WIC kodeků
(např. WebP).
Josef01

Příspěvekod vrgada » 23 srp 2014 17:45

diky, uz neni potreba, bylo zapotrebi jen program vypnout a znovu spustit, diky za nakopnuti, vypad to, ze zoner bude asi lepsi nez original converter raw sigmy, coz je ale pro sigmu ostuda, mam 15ku a jdu badat
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 23 srp 2014 17:54

vrgada spravne. (n)
Nie je dolezity ZONER. (ja mam 14) Treba len dodat (naistalovat)adobe DNG converter (kazda novsia verzia iba pridava nove fotoaparaty)
SPP v starych verziach toho moc nezvladaju. Lepsie takto. (Merrill ma smolu ale aspon stastie na SPP6)
Vzdy som tvrdil, ze problem nie je vo Foveone, ale chudobnom softe.
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou