Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 19 kvě 2014 13:50

Petr M píše:"Tento nodalni punkt, se priznam, jsem jeste NIKDY NEMERIL PODLE NAVODU JAK NALEZT NODALNI BOD, i kdyz to perfektne ovladem."

Hm, aspon mne to dava kapku jiny smysl nez tobe. Ale asi to je ode mne spatne (ve vyznamu) napsane. Kdyz jsem se pred lety ucil jak udelat spravne digitalnim fotakem panoramu, tak jsem se to ucil samozrejme presne podle takoveho navodu, ktery jsem zde uvedl. Ze zacatku pak, kdyz jsem zjistil, ze nodalni punkt se naleza ca. v miste vnitrniho stredu vstupni cocky generell, v miste, kde je na valne vetsine objektivu kolem dokola v tomto ca. miste cerveny nebo zlaty prouzek, jsem si toto postaveni vyzkousel v praxi a od te doby zadna nova mereni / hledani nodalniho bodu neprovadim a orientuji se pouze podle techto pasku a svych zkusenosti. Dosud mam vsechny panoramy ok.

Co se tyce navrhu o nejakem klidu zbrani; jak jsi na to vubec prisel, ze se tady nekde snad bojuje mi je zahada a tak pouze podotykam, ze se snazim po celou dobu pouze skorigovat ruzne Demagogie, vcetne pouziti duraznejsich prvku a to pouze jako odpoved, korekci a vzdy jako druhy, nebo-li pouze se durazneji snazim odpovedet v nadeji, ze se prestane uz snad konecne chytracit jako v nejakem parlamentu. Tedy z me strany to zadny boj nebo nejaky jeho druh neni, protoze jak je znamo, se proti demagogii bojovat neda...

A jestli mas chut bojovat, tak si k tomu budes muset najit nekoho jineho. :) Konec koncu jsi zu v roce 2011 vkladal sve panoramy Sem na vlakno o krajine, ktere jsi samozrejme delal obezretne tou svou metodou bez nejblizsiho popredi, kdy muze byt fotak a jeho nodalni punkt klidne az za monitorem a takova Panorama bude take ok..... :lol:

A jestli-ze mas pochybnosti, ktere se odlisuji od toho tveho pouzivani, mel bys si to nejprve prakticky overit nebot to je velmi snadne a i rychle, coz by kazdy normalni rozumny clovek bez jakychkoliv bla bla udelal, porovnal a pak teprve by se pripadne prihlasil.....kdezto u tebe to je vse prave naopak, bez jakychkoliv overovacich "pokusu" porovnat v praxi, nebo-li ten tvuj fotak s objektivem posunout kousek dozadu na drzaku podle Schema ode mne a zamerit to oknem na hrusku venku, jsi okamzite na mne vyjel s tou "tvoji" "neotresitelnou a opsanou xkrat pisnickou"..... ( Jenom kvuli tomu, ze chces zde prezentovat tvoji zrucnost jak jsi si sam vyrobil spickovy drzak, ale ktery jak se ukazalo, je tak dobry asi jako fotit pano rovnou z ruky, bez blizkeho popredi, protoze ma sve rameno prilis kratke a proto prosazujes to zcestne nodalpunkt u clony a uprostred objektivu, tak jak to zde ukazujes na te tve fotce a chces to doporucovat i ostatnim zde! Ale to zu neni moje vec ale jen ukazka tveho ne zrovna koser charakteru.... :(

A tak aspon ode mne, neni k tomuto Thema o pano nic vic treba.

Zdravim,
Petr

O.K. :roll:
Dál by debata už postrádala smysl! Měj se! (y)
josef38

Příspěvekod Petr M » 22 kvě 2014 17:14

<dvf
Naposledy upravil Petr M dne 05 čer 2014 17:50, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod Martynko » 22 kvě 2014 19:37

Tak jinak směrem k Foveonům (přiznejme žvatlání o panoramatech není relevantní foveonům), zkoušel z vás někdo použít u DéPéček UV/IR cut filtr před objektivem namísto normálního UV? (třeba B+W UV/IR cut 486) Teorie a některé fóra z praxe praví, měli by se tím potlačit lens flare a foveon flare (zeleno-žluto-červenou difrakci v čipu), praxe přímo řekla přesunutím vnitřního UV/IR cut filtru z před čipu za druhý optický člen se ze 4/5 lens flare odstranilo (jen se kvůli lomu světla ve filtru posune nekonečno blíže) ...
Martynko

Příspěvekod MiroH » 23 kvě 2014 22:32

Zdravím...no to vyskúšam na mojej DP3... ;)
M.
Přílohy
Aká som pekná, však -.JPG
Aká som pekná, však -.JPG (104.73 KiB) Zobrazeno 10914 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Pattern
MiroH

Příspěvekod Petr M » 24 kvě 2014 08:57

Zdravim,

Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:54, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod MiroH » 24 kvě 2014 22:15

Petr M, ďakujem.
Miro
Přílohy
Potok_DP2M0396.JPG
Potok_DP2M0396.JPG (456.18 KiB) Zobrazeno 10864 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 100
Model: SIGMA DP2 Merrill
Metering mode: Center-weighted average
MiroH

Příspěvekod MiroH » 24 kvě 2014 22:26

Tej Vašej "panoramatickej" debaty som sa nezúčastnil. Veľmi sa v tom nevyznám, ale bolo to poučné.
Ďakujem za návod (návody ;) ), určite to raz vyskúšam.
Širokouhlo mi na moju veľkú radosť fotí Fuji-na a to z ruky. Nechcem to tu pridávať, aby mi niekto nevynadal, ale je to určite zaujímavé...
Ešte jeden potôčik rovno z JPG.
Miro
Přílohy
Potok_DP2M0411.JPG
Potok_DP2M0411.JPG (419.29 KiB) Zobrazeno 10864 krát
EXIF-Data
Clona: F/4.5
ISO: 200
Metering mode: Center-weighted average
MiroH

Příspěvekod japakm » 25 kvě 2014 19:55

Dobrý den,
omlouvám se, že píší až nyní, ale byl jsem týden mimo. Nechtěl jsem zde
rozpoutat takovouto panoramatickou debatu, ale pečlivě si ji prostuduji.
Na ukázku přikládám jedno zkušební pano z deštivých Jeseníků před týdnem
s použitím filtrů "Foveon Blue" a "vivid".

Pavel
Přílohy
SDIM0746-0750_fovb_17_112x31s.jpg
SDIM0746-0750_fovb_17_112x31s.jpg (1.03 MiB) Zobrazeno 10815 krát
SDIM0746-0750_viv_17_115x31s.jpg
SDIM0746-0750_viv_17_115x31s.jpg (1.02 MiB) Zobrazeno 10815 krát
japakm

Příspěvekod Petr M » 26 kvě 2014 09:41

japakm, :) obe ty panoramy jsou barevne docela dobre. Ale focene pomerne necitlive po svetle, pak je vse ve vysledku dost ploche a nezajimave. Take bys potreboval vycistit sensor, mas na nem videt prach. Technicky je ta Panorama ve spojovani jednotlivych fotek dost spatna, v nekterych mistech je na ni videt, ze fotak nebyl presne nastaven. Kdyby se to zvetsilo naplno, tak by to bylo zcela jasne viditelne a znacne by to rusilo. Take by se to dalo opravit retusovanim, ale jde to nekdy dost spatne a hlavne to je zdlouhave a nekdy i neproveditelne.

To jsou na zacatku zkouseni fotit panos ale jen takove miniproblemy, nekdo si rekne to mi staci a foti si to dal "po svem", jiny si na panoramy udela nebo opatri nodalni Adapter. Fakt ale je, ze spravne vyfocena Panorama s nejakym zajimavym motivem a v patricnem svetle zaujme divaka vubec nejvic a stale je a zustava kralovnou krajinarske, architektonicke a jine fotografie. To zadne rybi oko jednim cvakem, nebo UWW objektiv nikdy nenahradi.... :)

Zdravim,
Petr

Jedna panorama, kdyz jsem si zkousel muj drzak na balkone. Je to jedna z te rady prvni pano a je na ni videt (nekde), ze posice fotaku na drzaku neni jeste stoprocentne perfektni..

.....a kalibrovani nodalniho bodu na drzaku prostrednictvim dvou tenkych stetcu pripevnenych formelou ve svisle poloze na stole v kuchyni....

P.
http://500px.com/mahpet
Naposledy upravil Petr M dne 05 čer 2014 17:48, celkově upraveno 3
Petr M

Příspěvekod vrgada » 26 kvě 2014 19:35

2 Martynko infra
..
Zkousel jsem SD14 s vyndanym vnirtnim IR cutem a nasazenym cernym infra filtrem a pak i cervenym a oranzovym a dokonce jsem se babral s programem monoveon, ktery umi rozdelit foveon obraz na 3 RGB slozky. Spokojen jsem s temi pokusy nebyl. Na rozdil od CCD snimace u ktereho se i v infra oblasti nepatrne lisi RGB obrazy, nema foveon v infraoblasti rozdil v citlivostech mezi kanaly-lze dohledat na netu, takze nelze tvorit (nebo mne se nepovedlo) pseudobarevne infra obrazky a tak to melo smysl jen pro klasicke cernobile infra.Navic jsem neopatrnosti rozkrapl IRcut, podle mne se na nej staci krive podivat a pak jsem ho tam nastesti dopasovaval z pokazene DP1cky-je stejny, jen ma nalepeny cerny ramecek. Citlivost v IR oblasti byla velmi dobra, rekl bych, ze mozna jeste lepsi nez ve viditelnem spektru. V sancich blesku jsem mel nazaszen pruhledovy hledacek. To je dalsi nevyhoda reseni. Za mne palec dolu. Na blbnuti s IR je podle mne vhodnejsi upravena zrcadlovka CCD (dela to nekdo v Bratislave). Za mne zklamani-nedoporucuji
vrgada

Příspěvekod MiroH » 29 kvě 2014 21:01

Je tu akosi clivo... ;)

Názov fotky: "Príprava na plynovú krízu" ;) ;)

Miro
Přílohy
SDIM0026.JPG
SDIM0026.JPG (251.4 KiB) Zobrazeno 10667 krát
MiroH

Příspěvekod Martynko » 30 kvě 2014 18:52

vrgada - IR foto jsem zrovna nemyslel ! Měl jsem na mysli použití třeba přímo tohoto filtru -> http://www.schneiderkreuznach.com/en/ph ... -uvir-cut/

Dokonce i na cizích fórech u běžných zůmů s CCD či CMOS někteří pozorovali zlepšení, tak se právě ptám, zda-li s tím někdo má opravdu zkušenosti a jestli se to vyplatí víc než jen UV filtr...

Tohle je snímek z té upravené DP1, která má prý UV/IR filtr posunutý jinam v objektivu, jak vidno, barevné červeno-zelené reflexy na které DP1 trpí téměř zmizeli, je tam jen běžný lensflare (možná až moc té fialové) a mírná difrakce z čipu přímo kolem slunce, ale to je technologií, to už odstranit nende...
SDIM8805.jpg
SDIM8805.jpg (204.79 KiB) Zobrazeno 10633 krát
Martynko

Příspěvekod MiroH » 30 kvě 2014 20:21

Martynko,
ten tvoj snímok (n) (n) . Tiež mám doma jednu "odumretú" DP1 na klasickú chorobu...odtrhnutý káblik v objektíve. Niečo kleplo a bolo dofotené.
Káblik už mám a keď bude čas, možno to skúsim upraviť podľa Tvojho návodu. Vyzerá to zaujímavo.
Miro
Přílohy
Žltá nádhera.JPG
Žltá nádhera.JPG (1017.65 KiB) Zobrazeno 10626 krát
EXIF-Data
Clona: F/11
Exposure bias: 10/10 EV
MiroH

Příspěvekod vrgada » 01 čer 2014 06:47

Kablik u Dp1 mi nedokazali vymenit ve dvou servisech, mleli jen o tom-ze by to museli poslat do Japonska:-(
...
Smysl dalsiho IRUVcut filtru mi unika. Predpokladam, ze vyrobce tam dal to, co bylo potreba a neni teda nutne filtrovat uz jednou filtrovane. V principu se jedna o pasmovou propust na viditelne svetlo. Navic ty filtry nebyvaji zrovna levne a kazde zbytecne sklo v opticke ceste je zbytecny potencialni problem. Nezkousel jsem to a prijde mi to zbytecne. I kdyz uvazoval jsem o koupi tohoto filtru, kdyz jsem si tenkrat rozbil ten vnitrni. jenze to bych musel mit filtr na kazdy objektiv. A na hezci oblohu se pouzivaval polarizacni?
vrgada

Příspěvekod vrgada » 01 čer 2014 15:42

cernoch na snehu, aneb parni lokomotiva v protisvetle, tohle klasicky film daval tezko
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... p5mei0.jpg
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 02 čer 2014 08:36

Konecne jeden prilezitostny cvak po dlhom case. Moc prace, casu malo. Tak aspon pozdrav. :D

Pete
Přílohy
DP3M1334.jpg
DP3M1334.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 10551 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/2 sec.
Clona: F/11
Model: SIGMA DP3 Merrill
Exposure bias: 0 EV
Pete2

Příspěvekod Petr M » 03 čer 2014 12:38

xxx
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 05 čer 2014 19:18

Petr
Pekne foti i ta DP2. Iba si nemusel aranzovat sietku na druhej fotke. (n) Na tretej je to OK.
Skoda, ze ceny opet vyskocili aspon u nas.

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 06 čer 2014 19:04

Zdravim,
Petr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:55, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 07 čer 2014 08:01

Petr
Az splnime domace ukoly budeme fotit. Proste az najdem a nabijem baterky a zahrada pusti, jdem na to.
Tak drz prapor nad hlavou i za nas. :)
Mistra Neffa nechaj spinkat. Sigmu nema rad (neplatia ho). Kazdy kompakt od platiacej firmy je naj naj...sigma je smejd. (n)
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou