Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Petr M » 27 dub 2014 23:03

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:09, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 28 dub 2014 01:34

Petře děkuji za odpověď fotkama, jen stále nevím, která z nich má ten look, nebo jestli ho tyto z SD9, dle Tvého názoru, vůbec mít mají?
V každým případě ale jsou s nímky zajímavé. A to byl prosím průkopník všech současných foveonů, který měl jen 3,5 Mp ( 3 x ). Pete si jistě ještě vzpomene na "Malého Japonce", který tehdá oslňoval vlákno s SD9!

Že fotky z foveonu jsou v podstatě mnohem ostřejší, než z Bayera, to snad nikdo popřít nemůže a ani nechce, nakonec ukázky to dokazují, o barvě nepíšu, protože nevím, jaká v reálu byla? To snad jen autor fotografie může vědět. Ale ten look to je holt veličina, která mně stále nic neříká a přitom se s ní tak často operuje. Proto stále nevím, jak mně má moc mrzet, že jí třeba moje snímky nemají a ani mít dle Petrova výkladu nemůžou?

A napíše mi konečně někdo, cože to mám v tom pro mne záhadném slovíčku hledat?
Ze slovníku vím, že je to snad pohled na něco, ale to by potom byla věc opravdu velice subjektivní a ovlivněná jen samotným pozorovatelem a jeho momentálním rozpoložením.
Takže pozorovatel se dobře vyspí a fotky look mají a příští den ho rozbolí zuby a už zase look mít nemusí??? ;) ;)
------------------------------
Jarouši, nejen že se s angličtinou moc nekamarádím, já ji totiž vůbec neznám!
A že můj klook byl jen pokus o žert, to snad pochopil každý! Tedy skoro každý! :lol: Nevím, co víc bys v tom chtěl hledat? Protože jak bych si jinak mohl dovolit někoho z angličtiny poučovat, když jí neovládám? Měl jsem tam možná nasekat více smajlíků! To Tě mohlo zmást! Připouštím. :lol: Dobrou noc přeji všem! J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 28 dub 2014 08:27

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:09, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod josef38 » 28 dub 2014 08:52

Myslím, že tento Tvůj poslední příspěvek bych klidně podepsal!
Jednak fotografů bylo dříve méně a fotoaparáty nebyly tak dokonalé, proto se záběru a potom i zpracování fotografie každý snažil co nejvíce věnovat, aby z té své drahé krabičky vždímal co nejvíce!
Že se to teď více fláká, to může být dáno právě tím vědomím, že ten současný, "dokonalý" fotoaparát to stejně zvládne nakonec sám! Tak proč bych se musel tolik snažit?
Navíc se fotografování tolik rozmohlo a nejen klasickým fotoaparátem ( tablety, mobily, atd ), že si lidé této krásné vymoženosti méně považuji a mají ji za jistou samozřejmost a "dokumentují" bez velkého přemýšlení každou banalitu. Měj se! :-) J.
josef38

Příspěvekod jajakm » 28 dub 2014 11:19

Petr M:
... tak ted si celou dobu rikam, jak ja chudak se z te pasti, kterou na mne nastrazil Jarda, vykroutim.... hehehe.....

Petře v žádném případě jsem ti nechtěl nastražit žádnou past. Všechny tvoje poslední příspěvky podepisuju bez výhrad. Důvodem mých příspěvků o "looku" byly stesky Martynka a vrgady (snad se nepletu), že "look" starších FOVEONŮ byl lepší než stávajícího MERRILLA. Tak mě zajímalo jak mi tito pánové detailněji popíší nebo vysvětlí na nějakých fotografiích tento jejich názor. Samozřejmě na svůj názor mají právo, ale bylo dobré jej podpořit i argumenty. Protože vysvětlení od těchto pánů se zřejmě nedočkám, tím můj zájem o "look" starších FOVEONŮ končí. Petře M, tvoje příspěvky si vždy velmi rád přečtu, protože obsahují konkrétní informace k dané problematice a nemluvíš v hádankách. My na Moravě říkáme, že nemluvíš na půl huby a to si cením. (n) Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 28 dub 2014 14:43

PetřeM, taky bych všechno podepsal (n) . Snad jenom k té plastičnosti (3D efekt) bych dopsal jenom svůj názor, že tady nejvíc záleží, v jakém světle, oblačnosti, příp. dalších podmínkách fotka vznikla. Úplně jinak vypadá fotka pořízená při jednotvárné, zatažené obloze, při ostrém vysokém Slunci s minimem oblačnosti a nakonec třeba večerní fotka s dlouhými stíny, zajímavou oblačností, která ještě vytváří na zemi své vlastní stíny (ta oblačnost) a to vše umocněné členitým terénem. V tom posledním případě je na onu plastičnost zaděláno úplně jinak, než v těch předešlých. A všechno to navíc umocní ty teplé, večerní /ranní barvy. A když se to nakonec softwarově kvalitně zmenší, jako jsou např. ty Tvoje staré vypůjčené od zkušených Sigma mistrů, máme na světě plastičnost i s Foveon lookem dohromady ;) 8-) :D .
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 28 dub 2014 15:07

To vlakno ma skoro 90 stran, jsem na nem temer od zacatku a sve vyhrady vuci merrillu tu prezentuji od lonskeho leta (pul roku jsem s nim intenzivne fotil), takze staci zabrouzdat do historie s mymi prispevky a s mymi ukazkami a promyslet si to v klidu. Nevidim nejmensi duvod se v tom babrat jeste jednou, pro mne je to uzavrena zalezitost. Nikdy jsem neblekotal o nejakem 3D efektu. Merrill mne puvodne nadchl tim neuveritelnym rozlisenim a pak mne to cele nejak rozcarovalo. A fotek jsem sem predhodil desitky s komentarem, co mi na tom vadi. Pokud to mam shrnout, barvy nejsou foveon, at si pod tim predstavujete co chcete. Jsou normalni a asi vernejsi nez kdykoliv predtim, ale nejsou to ty pro mne kouzelne tony. A vedi to i vyvojari od sigmy, jinak by nepridali filtr foveon classic blue-mimochodem naprosto nefungujici. Proste ta kouzelna modra, azurova a k tomu zluta je pryc. A druha vec, ac jste se mne snazili presvedcit o opaku, trvam na tom, ze merrill neumi plet a dela pihate mrtvoly. A to mi staci, abych merrill zavrhl, predpokladam, ze Quatro to vyresi, protoze opravdu dalsi generace se zlepsuji, jen nebyly vyzdvizeny ty vlastnosti, na kterych zalezi zrovna mne.
...
SD14, kterou jsem testoval ve stejnem case, ten chcete li look mela a jeste ve vetsi mire nez Dp2ka, ale ta zase mela jine muchy. A nemel jsem na objektivy, ktere by ji dokazaly nakrmit. Nedovedu si predstavit objektiv, ktery vyuzije potencial SD1cky, mozna neco noveho s rady ART. Ale pokud jsem videl porovnani kompaktu Dp2Mky a SD1cky se stejnym ohniskem, tak to pro zrcadlovku dopadlo katastroficky. Sigma je asi jedina firma na svete, ktera dela lepsi kompakty nez zrcadlovky, coz mi prijde silene.
...
Co se tyce srovnani, ze driv lidi umeli lip fotit-blbost. Fotim pres 40 let a mam za sebou i nejake amaterske fotosouteze, to co driv lidi zkouseli vystavovat za hruzy by si nikdo netroufl ukazat ani rodine. Jako diteti mi maminka dala film na velikonoce a rekla a musi ti to vydrzet jeste na prazdniny. Pokrok v technice lidi osvobodil od problemu udelat technicky kvalitni fotku (mivaval jsem zrcadlovku, zvetsovka a jemnozrne vyvojky jsem si vazival sam). Cernobile foto je fajn, ale svet je proste barevny a kdyz jsem skenoval sveho casu vsechny sve negativy, dost jsem se zdesil, jake hruzy jsem v mladi pachal. To, ze lidi nejsou soudni a uverejni, kde co je jedna vec. Ale ty moznosti techniky je osvobozeni. Ted bezi na CT2 Afrika. Je to sice video, ale zkuste se na to podivat a poctive rici, jestli by neco takoveho slo zrealizovat s technikou 30 let starou. Tam jezdi roboti filmujici zvirata z bezprostredni blizkosti, nebo se nataci setkani nosorozcu u napajedla za svitu mesice- neuvereitelny veci.
...
Pekne fotky byly samozrejme i davno, jako nedostizny vzor byl magaznin National Geograpic, ktery si muj stryc nechaval posilat z ciziny
...
Kdezto nas Soucek krmil ve svych knizkach blaboly, za na fotaku nezalezi a ze svetova fotka se da udelat i bakelitakem-prdlajs, teda pokud za umeni neberete toho bezdomovce z Hodonina, co smiroval baby na koupalisti podomacku vyrobenymi aparaty

....
vrgada

Příspěvekod vrgada » 28 dub 2014 15:27

ad foveonacka postel, dle ukazek zde uverejnenych srovnatelnou fotku s foveonem umi Bayer taky, konkretne Leica, muzete si ty ukazky tu dohledat (a je to i na nejakem paralelnim vlakne). Bohuzel za uplne jine penize. A mam neprijemny pocit, ze foveon konci, prodej tovarny na chipy a k tomu skutecnost, ze jsou ohlaseny kompakty a ne zrcadlovka, ktera uz dost let presluhuje, nevesti nic dobreho
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 28 dub 2014 15:41

vrgada
Som slusnak, ale budem troska neslusny. Najskor voci sebe. Pol roka som fotil s Merrillom a popisal som na tychto strankach hromadu blbosti.
Mazat ich spetne nebudem. Az po dlhsej praxi a s troskou zaujmu o vec som prisiel na jadro pudla.
Uz som to raz pisal, ze tiez nevies o praci z fotkami Merrilla nic. A to zvlast po ukazkach co si s tym pachal. A za tym si stojim.
Takze mozes mna i dalsich presviedcat dalej. Ale aspon moj nazor poznas.
Tie farbicky tam su, len nevies ako na to. A to z jednoducheho dovodu. Vola sa to SPP. Nie je to len par posuvnikov a hura je to.
Nicim inym to (bohuzial, bohudik) nevytiahnes. Takze tam je kuzlo okamziku.
Ked nevies ako na to, kouzelne tony nebudu. A zarucujem ti, ze s quatrom to dopadne rovnako. Ked nebudes vediet obsluhovat SPP, pindanie
bude pokracovat. Takto dopredu ti preventivne chcem usetrit peniaze. :)
Pete2

Příspěvekod vrgada » 28 dub 2014 15:52

mne je to jedno, nejsem urazlivy a tady to jde obcas opravdu zcela zbytecne na osobni utoky, nevim proc. Ja casu zde straveneho nelituji, nejvetsi objev pro mne zde byl, ze raw ma v sobe automaticky i jpeg, ktery mi pak zobrazoval irfanwiever, kdyz uz nic jineho, tak tohle vyvraceni me naivity, stalo za to.
...
Jinak s Dp2kou to v SPP umim dobre a zjistil jsem, ze s Merrillem ty posuvniky musim stelovat jinak, ale ani presto jsem nebyl spokojen s vysledkem. Fakt je to jine nez klasicky foveon a pro mne horsi, jsem rad, ze jsem na to prisel vcas a fotak nekoupil a taky diky tomuto foru, opravdu dekuji a myslim to uprimne.
...
Proste netesilio by mne to, furt by mi tam neco trapilo, zaver Merrill pro mne neni a pul roku je dost na posouzeni, zda se dokazu s necim takovym szit nebo ne. Podle mne je to od Sigmy opravdu a velky krok vedle. Mne se to proste nelibi, trvam na tom, ze to neni foveon. Ale preji vam mnoho radosti s vasim konickem. Neni treba se hadat.
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 28 dub 2014 16:08

Vrgada
Som ten posledny co by ta chcel urazat. Aj ja mam svoju hlavu. A poznam to. Proste ti to nesedi a tak je to OK.
Ale problem je niekde inde a nielen v tahani posuvnikov. Tie som vedel tahat uz od prvych dni. A bolo to casto na prd.
Dufam, ze ked zabludis do nasich krajov, ozves sa. Nezabudni. (n)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 28 dub 2014 17:19

Ahoj pánové!
Myslím, že také zde už jsem zbytečný! Vaší debaty Sigma DP Merril/ Sigma DP se zúčastnit nemůžu, protože DP nevlastním!
Ostatním se pokusím prokousat sám. Mějte se a na závěr nějaký kytí z Prahy. Ahoj, Josef.

P.S.
Občas sem nahlédnu a na něco, co mi nebude jasné ze současného Foveona se vás dovolím optat.
Petrovi děkuji za nevšední trpělivost a vlídnost při naši konverzaci. (n)
Přílohy
Trocha_krásy_z_Prahy.jpg
Trocha_krásy_z_Prahy.jpg (798.24 KiB) Zobrazeno 9456 krát
josef38

Příspěvekod vrgada » 28 dub 2014 17:56

Nebojte, ja se zase casem ozvu, tipuji to az bude quatro za prijatelnou cenu (ve vyprodeji). Infekce foveon positive se neda tak lehce zbavit. A jinak, kdyby chtel nekdo klasiku, tak na paladixu v inzerci je sirkouhla Dp1x, pana znam osobne, fotak jsem drzel v ruce a je opravdu jako novy.
vrgada

Příspěvekod Petr M » 28 dub 2014 18:02

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:10, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod MiraM » 28 dub 2014 21:23

PetrM , působivé! ( jestli to není to pravé slovo pro look :P ) Pete2, protože znám tvůj hrad a vím že je opravdu nádherný, nasvěcuje se v noci ? Asi ne, jinak bys ho určitě parádně vyfotil.
Ve svém archivu DP1 jsem objevil fotku fasády, která myslím foveon trochu charakterizuje. Línií si nevšímejte, ani ořezu, zachoval jsem jej pro něco jiného.
Ale už tu s prastarýma fotkama nebudu otravovat. Ale nahlížet a číst to tady budu stále. Myslím, že je to nejlepší vlákno, díky páru lidem tady. M
Přílohy
Fasáda-II.jpg
Fasáda-II.jpg (471.73 KiB) Zobrazeno 9415 krát
MiraM

Příspěvekod Petr M » 28 dub 2014 21:48

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:10, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod vrgada » 29 dub 2014 05:20

tovarna se prodava a nikde jinde merrill nedokazi vyrobit
http://diit.cz/clanek/prodej-dongbu-vyroba-foveonu
...
foveon classic blue v SPP nefunguje, mam s tim osobni zkusenosti, modrou to sice zvyrazni za cenu pokazeni zlute
...
nove quatro uz sice dostalo cenu za design, ale nejak chybi ukazky, jak to foti
...
jinak, kdysi jsem si udelal nejaky svuj wishlist, co bych si tak pral od pristiho sigma fotaku, ale design tabulky cokolady to nebyl a za to veci jako hledacek apod. tam zatim neni. A konkurence nespi, on i ten Bayer se zlepsuje a i jine firmy koketuji s podobnymi principy jako je foveon. Doby, kdy bylo zjeveni foveonu a proti tomu rozpatlane mazanice Bayera jsou uz pomalu pryc.
vrgada

Příspěvekod Petr M » 29 dub 2014 09:18

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:11, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 29 dub 2014 10:54

Troska jarneho zivota.
Přílohy
DP3M1263.jpg
DP3M1263.jpg (805.7 KiB) Zobrazeno 9354 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
DP3M1246.jpg
DP3M1246.jpg (888.88 KiB) Zobrazeno 9371 krát
EXIF-Data
DP3M1181.jpg
DP3M1181.jpg (885.48 KiB) Zobrazeno 9371 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1250 sec.
DP3M1280.jpg
DP3M1280.jpg (1.55 MiB) Zobrazeno 9371 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
DP3M1208.jpg
DP3M1208.jpg (1.25 MiB) Zobrazeno 9371 krát
EXIF-Data
DP3M1217.jpg
DP3M1217.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 9371 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/5
Pete2

Příspěvekod vrgada » 29 dub 2014 18:39

s foveon classic blue se neshodneme, vidim to proste jinak a zlutave tony s modrou se najdou casto, bud klasicky obloha-sucha trava, nebo obloha a nejaky zamek ala Lednice, nebo podzimni listi s oblohou. Podle mne to neni ono, nejakou ukazku SD14 s modrou oblohou focenou tim sirokacem EX 10-20 a s SD14kou, bych tu mel mit. Ale je to jedno, mam asi jiny volsovy oci.
...
Jestli se fabrika proda nebo nakonec neproda, neni az tak podstatne, dulezite je, aby to nepadlo do rukou spratelene firme od konkurence. Sice je zastoupeni sigmy na trhu s fotaky marginalni, jestli je nekdo povolanejsi, tak asi vi, ja to odhaduji na desetiny procenta trhu a sigmu foveon rozhodne nezivi,mam pocit, ze foveon fotaky je pro ni spise takovy a pravdepodobne ztratovy konicek. klidne to zrusi, pokud narazi-li na vetsi potize. A prodej jine firme, ktera si treba diky monopolu nauctuje podstatne vyssi ceny za snimace, muze byt posledni hrebicek do rakve.
...
A opakuji otazku, proc neni ohlasena nova zrcadlovka s novym snimacem? Bud foveon konci, anebo je mozne, ze Quatro je jeste horsi nez byl klasicky Merrill. A ten kotrmelec s podivnou historkou, proc SD1cka v pocatku prodej stal 200 litru, mozna neni historka, ale skutecne naklady firmy na telo SD1cky, coz by mohl byt dalsi duvod, proc neni nova zrcadlovka. Tj. firma mozna vubec nedokaze vyrobit cenove konkurencni stroj a nelze porad prodavat neco za ctvrtinu vyrobnich nakladu. Pripomina to trochu bugatti veyron, neskutecne drahe auto, ktere je i tak pro fabriku ztratove
vrgada

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou