jajakm: o pár příspěvků výše, v posledních větách... fx17-78-F13 a hlavně bez AFE napřímo A/D, tedy SD14, DP1, DP1s, DP2, DP2s... proto máš na základní citlivosti plných 12-bitů ze snímače k dispozici bez jakéhokolik ničícího mezičlánku ať už v podobě zesilovače, nebo procesorových prostředků, to je to, co nemám rád když čtu "výkonější odšumovací algoritmy dovolují použití ve vysokých citlivostech" to v DP1,2 nenajdeš, a i SPP dovolí odšumovat až >400... tyto citlivosti dobré tak akorát na sport ale to už si dotyčný rovnou vybere jiný aparát...
Petr M: Péťo, Péťo, hádat se s tebou také nebudu, však to ani nechcu, jedná se o běžnou otevřenou diskusi, tvůj názor respektuji ale mám pocit, že čteš až moc mezi řádky a dosti ti uniká (asi stařecký vrtoch)... rozeštvat to opravdu ne, dyť já jsem nikde nenapsal nic špatného ba ani přímo vámi milovaný Merrill nehaním, píšu jasně a k věci proč to tak je a proč se mi to takto nezdá, jestli ti vadí, že spojuji bláboly s hatla matla, tvůj problém, také si uvědom, že v tomto fóru nejsi jediný diskutér... dobrá, výraz "zmršený Merrill" asi hanlivé je, ale jak si se mohl přesvědčit, dokážu to obhájit a nepřebýrám jen prázdné krátké fráze z internetu kolem...
Takže opět znovu, snímek, který jsem naukázku vysaturoval je z tohoto fóra, už nevím kde a od koho, asi někde uprostřed vlákna, je z DP3M, zkrátka na prvý poled jsem to na monitoru uviděl, už slyším, jak vykládáš něco o monitoru, dobrá, je sice již několik let starý ale stále to je velmi dobré 19" MVA a opravdu má 8-bit na kanál, takže to co v těch 24-bitů je, to prostě vidím a já tam na té šedivé ploše viděl zeleno-magenta skvrny...
Dobrá, tvého Merrilla ti už hanit nebudu... ale také musíš pochopit, že má výhodu oproti ostatním CCD/CMOS strojkům (nikoliv však v řadě Foveon) jen ve dvou bodech, v ostatních už mu to zkrátka tak moc dobře nejde a ještě ostatních tu jsou daleko lepší stroje, třeba taková Leica M9 s FullFrame CCD krásně ukazuje, jak zvládá vše lépe Merrill tedy až na ty dva body, tím jsou o něco horší ostrost a o něco menší barevné rozlišení, vše ostatní Leica předčí a techci slyšet o penězích, to je jiná věc, mluvím teď o technice, a jen doufám, že tímhle naznačováním nevytvářím nějaký flame a nekrmím trolly...
No ještě tedy zpětně pro ty, co by to zajimalo, dokud těch pár myšlenek ještě v hlavě mám, takže spíše k doplnění je zajimavé, že se podařilo u Merrilla při velikosti pixelu pod 5um oproti předchozímu 7um, snížit šum pod 1/2, tedy z původních kolem 70 elektronů na pixel na cca 25-28, ale bylo zapotřebí jak už jsem nastínil v předchozích vstupech, o něco více zesilovat, tedy ve scénách o vlnových délkách, které ovlivňují všechny 3 pixely lehce dojde k přepalům (normální vlastnost každého foveonu), ale naopak v nedostatku světla, při vlnových délkách, které dostatečně neovlivní výstup zeleného a červeného pixelu mezi sebou pak procesor započítá pouze šum a barevné skvrnky jsou na scéně... Dále je zajimavé, že SPP nabízí odšumění u Merillů na jakýkoliv citlivosti zato u DP1,2 pouze 400 a 800, zkuste si snímek podexponovat, odšumění dát na minimum a pak přidat na expozici, docela by mne to zajimalo...
No a za další, kolik z vás používá UV filtr? a kolik z Vás co ho používá, ho má z praktického či z funkčního důvodu? No a pak, zkoušeli jste u B&W režimu používat barevné filtry? u mé DP1 funguje nejlépe zelený filtr ale tam se to bere jen jasovou metodou...
Tolik snad vše a jde se spát...