...tady davam odkaz na fotky sigmou sd1m a prave tim Sigma 18-250 objektivem. Bohuzel nejsou zvetsitelne, ale jak videt s foveonem se ten objektiv stane docela k pouziti...

Na druhe strane, zacina mne tento objektiv zajimat, protoze jsem zu behem doby zjistil, ze zadny byt ten nejlepsi (technicky a opticky) objektiv nenahradi toho fotografa za nim. Fotil jsem nekdy s takovymi strepy, ze by do nich zadny kloudny amater ani nekopl a fotky z nich byly jedny z nejzadanejsich a nejprvnejsich. Z tech ruznych vlastnosti co nejvic amateri hodnoti, jako nejaka absolutni ostrost az nekam ne do rohu, ale i pres ramecek (

: neni tak dulezita jak by clovek myslel, ale nalada snimku, barevnost, kompozice, co fotka vyjadruje a co rika divakovi, jak je zajimava pro divaka atd., je toho fury na co mnozi amateri uplne zapominaji a opiji se technickymi kvalitami fotky, ktere ale nevymysleli oni, ale inzenyri v konstrukcnim zavode fotaku....
Mi bude stacit pro zacatek pri Tom 18-250, jestli si ho ponecham, stredova vyborna ostrost, ubyvani do kraju mi nevadi tak moc a mym zakaznikum do dnes take ne, ale hlavne aby mel dobrou rozlisitelnost, coz foveon zarucuje, pro reprodukce ve formatech bezne nekolik metru. Pak by zustal ten dobry kousek u mne.....

A chyby objektivu jako je aberace, soudkovitost atd., je dnes snadne k odstraneni....
A jeste neco; fotim zu od sameho zacatku mimo jine s fotaky take s foveonem. Protoze, aspon pro mne je foveon Technologie daleko a zase pro mne, na fotce daleko znatelnejsi a lepsi nez bayer, cas od casu se proto k foveonu rad vracim. Nyni, kdyz je foveon ve vysledne velikosti porovnatelny s odrovskym mnozstvim fotaku a je obrazovou kvalitou, kdyz clovek vi jak na to, nesrovnatelne lepsi, nevidim duvod proc bych si neudelal poteseni a pri Tom zapomel na bayery, ktere mi JENOM FOTILY, ale moc nepotesily.....
Ale jak rikam, ten 18-250 si nejdrive dobre otestuji, kdyz mi ho zu prival osud.....
http://www.krautsurfing.de/website/