Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 23 pro 2013 07:51

Josefe klidne.
keby sme si podiskutovali priamo zacneme sa chapat.
Mne je to jedno ako to nazves. Budem to nazyvat VEC1 a VEC2.
Vec1 nefunguje mne ani Jarousovi (magenta). Prakticke pokusy (prax) s vecou 2 ma doviedli az k predpokladanemu poznaniu, ze vec2
musi byt ina a zatial je... Punktum a bodka.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 23 pro 2013 08:02

Ještě bych navrhoval jeden pokus, který by jste spolu s Jaroušem mohli zkusit. Nic to nestojí, jen trochu času.

Nastav si dva režimy:
1. Custom + dlaždica
2. Custom + šedá tabulka

Potom nafoť za stejných podmínek něco spolu s šedou tabulkou pomocí obou nastavení.
V kterémkoliv editoru se následně mrkni na tuto fotografii a na R, G, B složky přiložené šedé tabulky, kterou jsi přidal do fotografované scény. Měly by být stejné, nebo se vzájemně lišit jen velice málo.

No a jestliže nebudou, pak je něco shnilého ve státě dánském! A je třeba hledat chybu v něčem jiném. Třeba i někde v celém postupu!
Naposledy upravil josef38 dne 23 pro 2013 13:25, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Pete2 » 23 pro 2013 08:09

V sucasnosti (ako som spomenul, asi z nudy) rypem do niecoho ineho. Do UNIWB. Nejedna sa o klasicke nastavenie bielej.
Aj ked som si nazov vypozical pre riesenie nejakej univerzalnej tabulky pre foveon. Jedna sa skor o vyuzitie dynamickeho rozsahu
tohoktoreho snimaca... Je to zaujimave tema.

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/z ... nim/uniwb/

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 23 pro 2013 08:38

To je v pořádku! Já jen odpovídal na předchozí. Nakonec, může si to i někdo jiný odzkoušet!
Za odkaz děkuji, rád se na to mrknu! :-)
josef38

Příspěvekod ruby52 » 23 pro 2013 15:04

zdar bando fotografická, vše nej (n) (n) (n) a opatrně s tím chlastem, gumuje to buňky .... :)
Přílohy
pf 2014 b.jpg
pf 2014 b.jpg (367.19 KiB) Zobrazeno 6349 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod Josef01 » 23 pro 2013 19:04

Pěkný, bezdomovec, který se chtěl napít :)
Josef01

Příspěvekod josef38 » 23 pro 2013 19:24

Josef01 píše:Pěkný, bezdomovec, který se chtěl napít :)

Ahoj Josefe!
Máš fantazii, ale já už to vidím také! (n)
josef38

Příspěvekod jajakm » 24 pro 2013 13:19

Jak jsem slíbil PETE2, tak jsem využil hezkého počasí a provedl krátký test vhodnoti/nevhodnosti použití bílé plastové krytky při uživatelském WB v exteriéru. Scénu prosím nehodnoťte, pouze jsem otevřel okno a rychle jsem udělal několik fotek. Fotky jsem nijak neupravoval. Je to pouze převod z XF3 do JPG. Je mi jasné, že by šly fotografie "vylepšit" podle chuti fotografa. Velmi příjemně mne překvapila reálná barevnost fotografie WB-CUSTOM S BILOU PLASTOVOU KRYTKOU, která nejvíce odpovídá realitě. Ta žlutá stěna doslova zářila. Přeji všem SIGMÁKŮM hezké a klidné Vánoce. Jarda

WB-AWB
Obrázek

WB-SLUNCE
Obrázek

WB-CUSTOM BEZ BILE PLASTOVE KRYTKY
Obrázek

WB-CUSTOM S BILOU PLASTOVOU KRYTKOU
Obrázek
Naposledy upravil jajakm dne 25 pro 2013 12:58, celkově upraveno 1
jajakm

Příspěvekod Pete2 » 24 pro 2013 14:39

Jardo
Je dobre vidiet taky test v realu. Sam ocakavam co este Petr.
Tak prebiehali i moje testy. Skutocna ohybnost plastovej krytky sa ukaze, ked si to co si nameral ako custom z plastovej krytky nechas trvale... to je ta filozofia.
Ide o univerzalnost, nieco co nahradi nevydarene AWB. Samozrejme pred kazdym snimkom mozes namerat a mozna to bude vzdy OK. To je ale unavne.

Ten test mal skor smerovat na Custom z bielou krytkou a hned na to z nasou obkecavanou originalnou kupovanou sedou tabulkou.
Ak mas urob to... Lebo nasa vec nestoji tak, ci je to s bielou krytkou dobre (AWB vidis sklamalo), ale ci
- je lepsia biela krytka
- je lepsia seda tabula

Pete
Pete2

Příspěvekod jajakm » 24 pro 2013 15:04

Pete2:
Nejsem doma a nemám sebou šedou tabulku, takže srovnání bílá plastová krytka versus šedá tabulka nebylo možné provést. Až se vrátím domů, provedu i toto srovnání. Vím, že ta poslední fotka, tj. WB-CUSTOM S BILOU PLASTOVOU KRYTKOU, má pro mne příliš syté barvy. Ale nechal jsem to tak, jak to vylezlo z fotoaparátu po převodu do JPG. Chtěl jsem srovnat to co vylezlo z fotoaparátu. Jinak WB CUSTOM s bílou plastovou krytkou je otázka několika sekund. Jistě pro street foto nebo rychlé děje to asi není vhodná metoda. Pro dnešní večerní focení mám sebou i SONY NEX-5N s objektivem SIGMA 30mm/1:2.8, který by mohl být konstrukčně totožný s objektivem v mém SIGMA DP2M. Mohu zítra ve stejnou dobu provést tentýž WB test jako dnes s DP2M. Jarda
jajakm

Příspěvekod Josef01 » 24 pro 2013 16:08

Mám na vás chlapi dotaz. Čeho vlastně chcete tím WB dosáhnout? Reálných barev objektů, nebo jak objekty zrovna vypadají?
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 24 pro 2013 16:34

Josef01
Okrem zahnania nudy uz moc nie. :D
Ale ma to predsa jeden ucel. Mat pekne JPG v nahladu, tj. vyborne pripraveny obrazok pre spracovanie v SPP. Ked vyjde mrcha, upravit je problem.
No a za dalsie zistit (ked uz meriame) co je na to nieco lepsie ako ta nestastna seda tabulka. Lebo tu som skusal a nespokojnost.
U Olympusu (dobra automatika) by som sa ani neunuval prehodit par slov.

Jardo, musis zostat u tych nahladov JPG. (faststone, Irfan) Ak zajdes do SPP uz to asi nebude uplne to iste.

Pete
Pete2

Příspěvekod MiroH » 24 pro 2013 16:42

Príjemné prežitie Vianočných sviatkov, veľa zdravia a šťastia v novom roku, krásne zážitky na potulkách s fotoaparátom (n) , ale tiež aj definitívne rozlúsknutie záhady medzi nastavením WB Faveónu a Bayersa ...s bielym sklíčkom a bez sklíčka...šedou tabuľkou ....custom dláždicou na chodníku pred domom a za domom, prípadne v batohu... :D :P .... ale aby sme pri tej všetkej teórii nezabudli, že fotoaparát je aj na fotenie... :) ;) :P
MiroH

Příspěvekod Pete2 » 24 pro 2013 17:00

Miro
Velmi pekne dakujeme. (n)
Tys to konecne trafil. Aby sme pre to meranie nezabudli fotit. :D
Myslim vsak, ze kazdy znas vie co ma robit a pekne fotecky su vzdy k dispozicii.
Pekne vianoce vsetkym. Pripajam sa.

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 24 pro 2013 19:07

Pete2: Chápu, hraní je důležité :) tak hezké svátky.
Josef01

Příspěvekod Jarouš » 24 pro 2013 22:24

Vyvažoval jsem včera bílou na hřbitově, bylo hezké světlo... Ale to se dnes zrovna moc nehodí ;)
Vím, že Foveon vůbec neumí pleťovku, v komplikovaném osvětlení už teprve ne ;) , ale kdyby náhodou všechno bylo, třeba, úplně o něčem jiném, tak posílám jeden výřez z jedné obyčejné letní svatby 8-)
Krásné, klidné a šťastné Vánoce všem, k tomu hlavně pevné zdraví, přeju (n) (n) (n) ;)
Přílohy
Lucky.jpg
Lucky.jpg (484.37 KiB) Zobrazeno 6194 krát
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 25 pro 2013 07:49

Jarouš píše:Vím, že Foveon vůbec neumí pleťovku, v komplikovaném osvětlení už teprve ne ;)

Jarouši, to bych netvedil! Jestliže má Foveon v jiných případech dokonalé barvičky, tak proč by se zrovna u barvy pleti měl chovat jinak? Zkusil bych si pohrát s kontrastem, nebo s gamou.
Nehledě k tomu, že už jsem viděl dost portrétů ze sigmy, které mně nepřipadaly špatné. A smíšené světlo, to dělá v každé fotografii neplechu!
A to bleskové světlo osobně také nemiluju! :-)

Ještě jednou, hezké svátky všem!! :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 25 pro 2013 08:05

Pekne sviatocne rano vsem. (n)

Josef
Hovorime stale a bavime sa o nahladoch/JPG tj. o tom co lezie prvotne z fotaku (s cim musime pracovat a nasledne upravit)
Kladiem doraz na slova "vyvazoval som"
Vyvažoval jsem včera bílou na hřbitově, bylo hezké světlo... Ale to se dnes zrovna moc nehodí ;)
Vím, že Foveon vůbec neumí pleťovku, v komplikovaném osvětlení už teprve ne

Ty uz o ...
Zkusil bych si pohrát s kontrastem, nebo s gamou.

To je jasne, ze z foveonu po uprave spravis vyborny obrazok.
No a mi zblblici sa hrame s moznostou najst nastavenie aby to slo na prvy sup,ked nas zradza AWB. :) O tom je cela nasa diskusia.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 25 pro 2013 08:29

Pete v tom se shodneme! :-)
Reagoval jsem ale na příspěvek Jaroušův, hlavně i proto, že už jednou si takto posteskl!
Osobně, ač Foveon nemám, si také myslím, že se každý snímek nechá vyladit. A když už si s ním hrajeme u počítče a dělá nám to potěšení, zrovnatak bychom si s ním mohli pohrát při fotografovaání. Tím spíše, když máme fotoaparát na stativu ( teď nemyslím Jaroušův portrét ). Vždyť ty přípravy, před samotným stiskem spouště, jsou největší potěšení. Mám na mysli bílou krytku, nebo šedou tabulku. Osobně bych se ale u RAWů na vyvážení bílé při vlastním fotografování vykašlal. Kromě těch náhledů, jak zmiňuješ, k tomu ani není žádný jiný důvod. Jedině, že bychom chtěli použít hned JPEGy. A ta zmiňovaná "ohebnost" fotografie musí být stále stejná, ať nastavíš bílou jakkkoliv. To na tom nemá naprosto žádný vliv. Na tom se snad už shodneme také. Ahoj a nepřeháněj to o svátcích s alkoholem!
( Vím, že v Tvém případě byla má poslední věta zbytečná! :-) :-) ) Tak hezké a poklidné svátky! J.

P.S.
A ještě malou poznámečku k Jardovým čtyřem zkouškám. Líbí se mi, že jsou snímky ze stejného místa. Zřejmě použil stativ, s kterým během zkoušek nepohnul. A jak píše, dělal test rychle za sebou. Jestliže má tedy u všech pokusů stejnou expozici, budou potom i RAWy naprosto stejné. Jen u každého z nich bude jiný pokyn pro následné zpracování z RAWu do JPEgu. Ta už několikrát zmiňovaná řádka v souboru tohoto snímku.
Kdyby tedy nastavil u všech snímků při konverzi stejné vyvážení bílé, budou výsledky stejné!!! A v tom je jádro pudla o kterém jsme se dříve dohadovali. :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 25 pro 2013 08:51

Josef
Plne suhlasim. (n)
Az budem mat cas a svoju pohodicku, stativek a krasna prechadzka. Rad vezmem bielu krytku a budem merat. Mam cas.
Nevezmem vsak sedu (original) lebo ta sa neosvedcila. (Jarous ma tiez problemy pletovka, magenta atd)
Takze cakam na vysledky z bielej krytky (najradsej by som si vyskusal sam).

Druha vec je fotenie z ruky za pochodu. Mam plne ruky a menej casu. Nejake meranie a este spatne neprichadza do uvahy.
U olympusu som sa mohol spolahnut na AWB. U sigmy bohuzial nie.
(Nie ze by som to AWB nedorovnal, len vysledok je pracny a nespolahlivy. Kvapatko vzdy nevyjde, pamet spatna, odtiene nesedia)

Takze cela moja teoria je taky univerzal. Ja nepotrebujem uplne spravnu fotografiu, len univerzalnejsiu a taku co nestraca odtiene
ako mrtvolne AWB (ta pletovka napriklad). Ja viem co robit. A nemusel som to tu v diskusii rozvadzat, ale nejak sme sa stale nechapali
a tak sme polemizovali. ;) :D

Pete
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou