Pete v tom se shodneme!

Reagoval jsem ale na příspěvek Jaroušův, hlavně i proto, že už jednou si takto posteskl!
Osobně, ač Foveon nemám, si také myslím, že se každý snímek nechá vyladit. A když už si s ním hrajeme u počítče a dělá nám to potěšení, zrovnatak bychom si s ním mohli pohrát při fotografovaání. Tím spíše, když máme fotoaparát na stativu ( teď nemyslím Jaroušův portrét ). Vždyť ty přípravy, před samotným stiskem spouště, jsou největší potěšení. Mám na mysli bílou krytku, nebo šedou tabulku. Osobně bych se ale u RAWů na vyvážení bílé při vlastním fotografování vykašlal. Kromě těch náhledů, jak zmiňuješ, k tomu ani není žádný jiný důvod. Jedině, že bychom chtěli použít hned JPEGy. A ta zmiňovaná "ohebnost" fotografie musí být stále stejná, ať nastavíš bílou jakkkoliv. To na tom nemá naprosto žádný vliv. Na tom se snad už shodneme také. Ahoj a nepřeháněj to o svátcích s alkoholem!
( Vím, že v Tvém případě byla má poslední věta zbytečná!

) Tak hezké a poklidné svátky! J.
P.S.
A ještě malou poznámečku k Jardovým čtyřem zkouškám. Líbí se mi, že jsou snímky ze stejného místa. Zřejmě použil stativ, s kterým během zkoušek nepohnul. A jak píše, dělal test rychle za sebou. Jestliže má tedy u všech pokusů stejnou expozici, budou potom i RAWy naprosto stejné. Jen u každého z nich bude jiný pokyn pro následné zpracování z RAWu do JPEgu. Ta už několikrát zmiňovaná řádka v souboru tohoto snímku.
Kdyby tedy nastavil u všech snímků při konverzi stejné vyvážení bílé, budou výsledky stejné!!! A v tom je jádro pudla o kterém jsme se dříve dohadovali.