Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jajakm » 22 pro 2013 17:50

Na přání Petra M jsem znovu postavil scénu a vyfotil nové tři fotky pro různé typy uživatelského WB. Ano beru poznámku Pete2, že v atelieru
je použití bílé plastové krytky pro WB akceptovatelné, ale co při focení venku? Až se trochu zlepší počasí, tak totéž provedu i venku a přidám
k tomu u WB na šedou tabulku. Při WB s bílou plastovou krytkou a listem papírového kapesníku jsem podle návodu nejprve zaostřil na nekonečno
a teprve potom provedl WB. Josef38: Tebou uváděný odkaz je na jiný typ bílé plastové krytky pro WB.
Jarda

WB-CUSTOM BEZ BILE KRYTKY
Obrázek

WB-CUSTOM S BILOU PLASTOVOU KRYTKOU
Obrázek

WB-CUSTOM S LISTEM PAPIROVEHO KAPESNIKU
Obrázek
Naposledy upravil jajakm dne 24 pro 2013 13:00, celkově upraveno 2
jajakm

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 18:08

Tak na anketu o velkych fotkach uz nikto nereaguje. Skoncila 3 : 3
Tak to asi chce velku kompresiu, menej fotiek a pockat az si ty traja zozenu rychlejsie pripojenie.

Takze vynimocne pre zmenu takto... :D

ObrázekObrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 18:33

Pete, to já všechno beru a myslím, že Ti rozumím. Tím, že se vám do nastavení bílé vměšuji, nechci vůbec radit, jak máte v praxi fotografovat.
Beru to spíše, jako debatu na téma "nastavení bílé", která ale nikoho k ničemu nezavazuje!
Nehledě k tomu, že stále má člověk možnost si snímek z RAWu do JPEGu, nebo TIFFu převést a bílou nastavit až u počítače. A nic nezanedbá, když se na nastavení bílé v terénu vykašle. A jak jsem už psal, kdyby SPP5 měl možnost číselného nastavení teploty světla v kelvinech, tak je vše mnohem jednodušší a přesnější, než pouhé "slunce", "žárovka", mraky" a pod. Ty by sis jen jednoduše nafotil šedou tabulku, nebo dlaždici v Tvém případě, za různého osvětlení a tuto číselnou hodnotu uložil, pro případ, že bys na nastavení bílé v terénu zapomněl, nebo Ti nějak nevyšlo. Nebo by stačilo si uchovat číselnou hodnotu v kelvinech ze zdařilého snímku. Nevím, proč tento údaj v SPP nemají, když v každém jiném konvertoru existuje?
josef38

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 18:39

jajakm píše:Josef38: Tebou uváděný odkaz je na jiný typ bílé plastové krytky pro WB.
Jarda

Vím to, ale mám dojem, že to je úplně fuk. Ta krytka stejně nemá jinou funkci, než světlo dopadající na čip co nejvíce rozptýlit! Neboli zprůměrovat. Je jedno, jestli je tvořena množstvím hranolků, malých čoček, nebo bílou ploškou. Hlavně do měření nesmí vnášet jakoukoliv barvu. Proto je bílá, nebo průsvitná ale s hranolky. Zrovnatak by mohla být šedá! Hlavně ale neutrální! To její použití by mělo být stejné! Nakonec, Petr jí také nemá z mléčného skla, ale z malých hranolků.
Naposledy upravil josef38 dne 22 pro 2013 18:49, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 18:48

Josef
Pravda. Mozem sa na to vykaslat. Vsak popracujem v SPP a je to tam stejne...
Ale opet. PRACNE a este raz PRACNE. Nie vsade je v obrazku nieco pekne biele na nabratie kapatka. A to je to o com polemizujem.
Ono to tam je...len to vydolovat a este spravne. A nenarobit sa.

Teraz si predstav ze ja mam uz NAHLADY/JPG uplne OK. Daval som ukazky. Ja nemam skoro na co ciahnut. V SPP super praca.
A to je to UNIWB/dlazdica/CustomWB ktore je vyborne na skaredy i pekny den... a ulahcuje pracu nahradza AWB.
A nie behat po lese z nejakou tabulkou.

U E-PL1 som si ani nespomenul AWB super.

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 18:58

Josef
Este dodam, co som tu uz hovoril... klasicka seda tabulka magentuje fotky. Nie je pre SD10 a toboz Merrilla. To znamena
aj ked ju pouzijes raz, nie je to OK. Nie je to UNIWB. Preverene.
Nemam tu bielu. Znamy ma Canon, nadava ale pockame si na Petra...

Ja viem ze je to nejaka stredne seda plocha. :shock: Seda tabulka original je tmavsia a ineho odtiena.

Pete
Naposledy upravil Pete2 dne 22 pro 2013 19:01, celkově upraveno 1
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 18:59

Pete2 píše:Josef
Pravda. Mozem sa na to vykaslat. Vsak popracujem v SPP a je to tam stejne...
Ale opet. PRACNE a este raz PRACNE. Nie vsade je v obrazku nieco pekne biele na nabratie kapatka. A to je to o com polemizujem.
Ono to tam je...len to vydolovat. A nenarobit sa.

Teraz si predstav ze ja mam uz NAHLADY/JPG uplne OK. Daval som ukazky. Ja nemam skoro na co ciahnut. V SPP super praca.
A to je to UNIWB/dlazdica/CustomWB ktore je vyborne na skaredy i pekny den... a ulahcuje pracu nahradza AWB.
A nie behat po lese z nejakou tabulkou.

U E-PL1 som si ani nespomenul AWB super.

Pete

:-) Opakuji znovu. Je to vše pouze debata o nastavení bílé. Nic víc, žádné rady, jak fotografovat! Pouze se učíme!! :-)
A jestli Tvé nastavení "Custom + dlaždica" je tak univerzální pro různé druhy osvětlení, tak klobouk dolu! Já to ale nepochopím a myslím, že nebudu sám! :-)
josef38

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 19:01

Ještě bych možná doplnil, že si touto činností nevyděláváme, je to náš koníček a bavíme se jím. Proto i tyto debaty tak chápu. :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 19:08

To je ta tvrda prax rozchadzajuca s teoriou, ze vsetky snimace su rovnake.
A vobec nie nepochopitelne. Az niekto vyrobi sedu tabulku pre Foveon das mi za pravdu. Ten system snima inak a ten pomer
svetlej a tmavej je iny. Iny princip. Musime si pomoct sami. (n)

Myslis, ze by mi to stalo za to stalo. (diskuse) Robim to pre seba, ale co s tymi dlhymi vecermi. :D

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 22 pro 2013 19:22

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:53, celkově upraveno 5
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 19:31

Petr
Ty si sa nam nejak pokazil. Uz behas len s lahkou DP3 a SD1 odpociva. (n)
Tie tvare su hrozne...farby nepekne. Male fotky velka degradacia.
Pete
Naposledy upravil Pete2 dne 22 pro 2013 19:34, celkově upraveno 1
Pete2

Příspěvekod Petr M » 22 pro 2013 19:33

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:53, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 20:19

Pete2 píše:To je ta tvrda prax rozchadzajuca s teoriou, ze vsetky snimace su rovnake.
A vobec nie nepochopitelne. Az niekto vyrobi sedu tabulku pre Foveon das mi za pravdu.
Pete

:-) O.K. Pete, věřím, že si děláš ze mě legraci. Protože šedá tabulka je jen jedna!!! A sice složky R,G,B jsou u ní stejné ( neutrální barva ) a odrazivost je 17%. Je to v podstatě etalon a je šumafuk, pro jaký to je aparát, nebo systém! Cejchují se podle ní i expozimetry! A ty jsou také univerzální! A jíma bys mohl měřit expozici i pro Foveon, kdyby se Ti pokazilo měření v DP3! :-) Vše ostatní už by nebyla tato šedá tabulka!
Je to stejné, jako bys řekl "Tento půllitr není půllitr pro slivovici, až někdo vyrobí půllitr pro slivovici, pak to bude správný půllitr pro slivovici!" Protože moje praxe je jiná a vše ostatní je pouhá teorie! I když??? :lol:

No nic Pete, uzavřeme to! Nakonec obrázky máš hezké, kompozičně i barevně! A o to hlavně jde!
Další debaty na toto tema už by byly myslím zbytečné!

A ohledně velikosti prezentovaných obrázků, nedokáži říct, co je lepší! Jelikož jsem ale šťoural, tak v některých případech preferuji obrázky v plném rozlišení a někdy mně stačí šířka 1200 bodů. Osobně jsem preferoval normální prezentaci ( max. 1350 bodů šíře ) a přiložení odkazu na plné rozlišení. Nechť si každý vybere, co je pro něj výhodnější a jestli mu stojí za to stahovat velký. Nikoho tím pádem do velkého nenutím!

P.S.
Přeji Ti Pete, abys byl tak dlouho živ a zdráv, dokud někdo nevyrobí šedou tabulku pro Foveon! Nic lepšího Ti přát nemohu! :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 20:33

Josef
Pokecali sme si. Teoria je tvoja silna stranka, moje je prax.
Tak az sa stretneme u nejakej sedej tabulky , mozes ma opet presvedcovat. Dovolim ti to. (n)
Ahoj.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 20:37

Ahoj Pete a jsem rád, že jsme naše plkání ukončili takto! Nakonec, znáš to, u nás se říká, když nejde o život, tak jde o h***o! Měj se a třeba někdy pokecáme i osobně! :-) J.
josef38

Příspěvekod MiroH » 22 pro 2013 21:00

Šedú tabuľku a ani biele sklíčko som nemal, ale svietilo slko....ani neviem, čo som mal nastavené... :? asi obláčik, tomu som verný :) .

[list]
Obrázek
[/list
MiroH

Příspěvekod Jarouš » 23 pro 2013 00:02

jajakm: Ta scéna je v první řadě podexponovaná. Ty krabičky by měly být asi hezky bílé a ony jsou šedivé. Na všechny barvy ve scéně to má velký vliv, např. taková červená a podexpozice, to nikdy není hezká červená. Jinak je zbytečné psát o tom, že všechny Custom varianty jsou nesrovnatelně lepší, než přednastavené režimy, které jsi použil.
MiroH, nevím, jestli si Tě dokážu ještě zařadit, vzpomínám na staré Foveon vlákno na nebožce Grafice. Fotil jsi rád starými pevnými Pentaxy či Pentacony a na Tvých fotkách býval vidět Hron? Někde od Zvolena či Žiaru nad Hronom? Už nevím, je to dost dlouho a úplně jistý v personáliích Foveon vlákna jsem tenkrát nebyl. Za případný omyl se omlouvám... ;) Ale k věci, na věrnost tomu obláčiku bych se asi vykašlal, ale svoje postupy si určitě brzo najdeš ;) (n) .
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 23 pro 2013 07:10

Jardo hovoris mi z duse
všechny Custom varianty jsou nesrovnatelně lepší, než přednastavené režimy

Ked sklame AWB s ktoreho sa mozem odrazit pri spracovani (ulahceni prace) musim to niecim nahradit

Teoretici sa drzia vyskumanych pravd ako kliest. Ale nechapu, ze ked sklame univerzalna pravda je treba nieco robit. My praktici sa s tym neuspokojime.
Foveon je proste iny. A to este nehovorim o tonalite alebo teplote chromaticnosti. Vsetko vplyva na prakticke vysledky v terene ( nahlady/JPG).
Vieme, ze ak sa foti do RAWu, tak sa nastavenia WB aplikuju len na nahlad fotografie. RAW nie je fotka, su to len vystupne data zo snimaca a az v RAW konvertore sa na ne aplikuje sposob vyvolania. RAW konvertor nacita ako zakladnu hodnotu WB nastaveny pri fotografovani. Fotograf ale moze WB v RAW konvertore kedykolvek zmenit.
WB nespociva na vstupnych datach snimaca, ale na spracovani vystupnych dat. Cize softverovo. Fotoaparat alebo fotograf pred fotenim nastavi WB. Na zaklade toho spracuje fotoaparat farebnost zaberu, aplikuje to na vystupne data. Ak sa fotografuje do JPG je fotka uz spracovana s konkretnou hodnotou nastaveneho WB.
To co vidime prioritne v konverore je nahlad/JPG. A s tym zaciname pracovat...
Ked si vytvorime spatnu verziu nahladu (jpg je sice u DP3 nepodstatny ale dolezity pre pracu v konvertore) mame vystarano o hodne prace

A to je cela filozofia. Seda primarna tabulka nesplna poziadavky. Overene. Teoreticke zavery su jedna vec (mala by fungovat). Prax ukazuje
ze pre foveon ta tabulka musi byt ina.

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 23 pro 2013 07:35

Este doplnim...
Asi fakt nemame co robit, okrem pecenia zakuskov a cakania na Jeziska. Naviac na fotenie spatne pocasie. (n)
Teoretizujeme nad nesmrtelnostou chrusta a kazdy z nas vie co ma robit. Ale aspon ubieha cas.

Tak radsej osadenstvu a vsetkym pritomnym zazelam pekne "Vianoce a Novy rok" hodne zdravicka, spokojnost v rodine a bohateho Jeziska.
Z ekonomickeho hladiska skore splatenie uverov, znizenie cien, zvysenia platov a penzii a viac penazi na fotograficke hracky. :D

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 23 pro 2013 07:41

Pete píše:

"A to je cela filozofia. Seda primarna tabulka nesplna poziadavky. Overene. Teoreticke zavery su jedna vec (mala by fungovat). Prax ukazuje
ze pre foveon ta tabulka musi byt ina."

:-) :-)

Pete, je to možný, potom jí ale neříkejme šedá tabulka, ale třeba růžová, nebo fialová, nebo také tabulka jen pro Foveon. Protože šedá tabulka je jen jedna!!

Můžu se Tě ještě optat, jak velkou tabulku máš a zda si jí ofotil celou? Tedy bez okrajů něčeho jiného? Ta dlažební kostka má totiž své okolí opět dlažební kostky. Tabulka už ale ne. Svou chybu naprosto vylučuješ? Bylo by škoda dělat z chybičky, i když možná malé, zákon, který ještě navíc odporuje logice. Ne praxi, nebo teorii, ale skutečné logice. Nezaměňovat prosím!
Ještě se optám, co bys na té tabulce pro Foveon chtěl mít jinak?? Poměr R,G,B složek? Nebo odrazivost?? Nic jiného změnit totiž nejde!! :-)
Hezký den všem! :-)

P.S.
Slíbil jsem, že už nebudu na toto tema psát, ale ono to jaksi nejde! :-)
Naposledy upravil josef38 dne 23 pro 2013 07:52, celkově upraveno 1
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou