Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 14 pro 2013 15:18

vrgada
Len ta doplnim. Ja som na SD10 svet objavil az z objektivami Helios. A foveon preveril kazdu verziu tohto objektivu.
To bola pracicka. Sigmacke skla ma sklamali. Ja som ich hanebne nazyval flaskove sklo. Nic ine si nezasluzili...
Kazda M42 bola specialita. Niektore spatne ine vyborne.
Ked som presiel na Olympus, vsetky M42 boli na jedno brdo. Bolo uplne jedno co som tam nasadil. Bayer je tvrdy ako stolverk.
Vyrabal si tie svoje farby a jedine Albinar 35mm a Industar 61/lz dokazali trochu narusit jeho sebavedomie.
Co sa tykalo ostrosti vcelku bieda...
Takze Foveon je ina trieda. Skoda, ze nemozem vyskusat moje poklady M42 na zrkadlovke. Jarous tvrdi, ze uz nie, Petr ruzove stredy, no neviem.
Najradsej by som si to vyskusal sam. Objektivy novej generacie pre Olympus uz boli ina trieda, a teraz uz len cakat ci ich budem moct
vyskusat na foveone m 4/3.

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 14 pro 2013 16:12

kupuji olympus (ne pro sebe) jako darek. Cene 1300Kc (to neni preklep) jsem neodolal 5nasobny zoom a HD video v cene. A podobne dnes uz foti i nektere mobily a vetsine populace to tak staci, tezko muze necemu takovemu konkurovat kvalitni sigma. pokud bude cena uplne mimo. A lidi, co maji prachy si stejne koupi Canon nebo Nikon.
http://www.photographyblog.com/reviews/ ... 70_review/
Obrázek
http://img.photographyblog.com/reviews/ ... 170_02.jpg
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 14 pro 2013 23:08

Pete, setkáme se, já v to pevně doufám (n) . Řeknu Ti, jak to bude. Výsledky ze Tvých pevných filmových skel budou dost podobné tomu, jaký look leze z mého postaršího profi zoomu 70-200/2,8 EX. Jenom zabarvení skel bude trochu jiné. Celkově se Ti to bude asi dost líbit, protože zjistíš, že SD1M je fakt velmi dobrý foťák, který si získává sympatie už jenom velmi příjemným držením v ruce ;) .
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 15 pro 2013 06:40

vrgada
Kupovat kompakt je trosku osidna vec. Pokial ho potrebujem na hranie sa, nic proti tomu. Ja sledujem vyvoj digitalu od jeho vzniku i jednotlive trendy.
Komercia je spatna vec. Proste, ked sa nieco vyraba pre laikov z poziadavkami laika tak, s toho moze vyjst len hlupost na rozculenie...
Poslednych 5 rokov sa to zvrhlo do sutaze, kolko laik znesie. Aby to malo x-nasobny zoom, hromadu megapixelov bolo to male, rychle a hovorilo to.
Vysledok - nepouzitelna pekna hracka co by privesok na kluce alebo zbytocny kram na policke na knihy.
Kompakt mal este dobre meno do 8 MPX s kvalitnou optikou zo zoomom do 5x priblizenia, kovovym telom. Naviac maly cip nema.
Dalej je to strata casu, nervov a penazi. A zdvodnovat si to nema zmysel.

Nie, ze by sa dobre kompakty nevyrabali i dnes. Olympusy XZ nove Nikony Coolpixy su dobrou ukazkou snahy zachovat to najlepsie v
tejto kategorii. Ich cena vsak konkuruje Mirrorless aparatom, a tam je uz volba jasna...

Co som vsak tym chcel povedat. Dnes si nieco kupit ako pridavok k hlavnemu fotaku je na zamyslenie. Konkretne ja by som sa rozhodol usetrit
a ist do bazarovych osvedcenych kompaktov typu Canon Powershot alebo Ixus (starsich) v cene 15-50Eur
Jeden konkretne Canon Powershot S2 som kupil za 25 Eur kamaratovi, a chodim ho sem tam obdivne pohladkat. (n)
Obdobne som mal 6 mpx Ixus a jeho fotky predcili tie nove stroje lavou zadnou.
Poslednym kompaktom co som vlastnil a bol som velmi spokojny bol Fuji 50fd. Uz sice 12 MPX ale este to zvladol.
Sledujem bazare a keby sa objavil kupujem hned. No nekup tie sperky :D za tie ceny.

Pete
Naposledy upravil Pete2 dne 15 pro 2013 06:58, celkově upraveno 1
Pete2

Příspěvekod bmx » 15 pro 2013 06:48

Pete bud zdrav, hovoris mne z duse...Muj Canon S60 tady delsi dobu odpocival, cekal, az se novy cip dostane do prijatelne cenove dimenze...stalo se, za 1.600 ceskych, uz je zase schopen si se mnou hrat, jako kdysi, kdyz byl jeste mlad... (n)
bmx

Příspěvekod Petr M » 15 pro 2013 10:46

A
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:59, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod vrgada » 15 pro 2013 10:49

kompakt neni pro mne, jsou vanoce. Dal jsem ho sem jen jako ilustraci-prohlidnete si tu ukazkovou fotku. Na Canon jsem zanevrel, postupne jsem od nej mel tri kompakty a kazdy novejsi byl horsi nez ten predchozi-stacilo (klasicky vyvoj vice sumu, vice megapixelu, vetsi lagric (lamajici se zavirani dvirek) a mene pouzitelnych funkci plus odstraneni hledacku). Je to nekomu, kdo predchozi olympus nekde zapomnel a po zkusenostech, ze mu zastoupeni bez reci zdarma vyresilo poruchu tesne po uplynuti zarucni doby a dobre si pamatuji, jak jsem kdysi s Canonem valcil kvuli zarucni poruse kamery v hodnote cca 45 000 a teprve hrozba, ze to budu resit pres evropskou centralu tuzemske zastoupeni umravnila (oprava za 3000).
...
A ted si to shnme, ohniskovy rozsah mydlove krabicky v hodnote vikendoveho nakupu v samosce pokryje rozsah Dp1, Dp2 a Dp3, ktere by ale prisly na 70 litru a 50krat horsi obrazky z toho nelezou, streva budou shodne s drazsimi modely olympusu (snimac, zpracovani) a zarucni dobu to asi vydrzi. Ale i pri techto cenach maji vyrobci kompaktu namale, protoze srovnatelne uz foti i ruzne mobily, tablety a spol, tak nac se tahat s nejakym dalsim kramem. Nejlepsi fotak je ten, co ma clovek pri sobe.
...
Kvalita merrillu je samozrejme nekde uplne jinde, ty uzasne detaily ale ty uz to skoro ani neprezentujete, fotky zmensujete, aby se pry vesly na monitor. Zmensenim se samozrejme uzasne detaily ztrati a vysledek uz je pak temer srovnatelny s tim levnym krapem-schvalne se na tu fotku mrknete, stahnete si ji zmensete s dodostrenim a porovnejte s foveonem ve stejnem rozliseni.
...
Sigma muze zit jen z fandu, ale ne z takovych jako jsem ja, mel jsem sice foveonu 5 a ani jeden jsem nekoupil novy, to firme nepomuze. A lidi co maji penize si koupi Canon/Nikon, ti co tomu rozumi mozna FF variantu anebo Leicu. Vidim to dost cerne, bud sigma razantne ale opradu razantne snizi ceny, nebo tento projekt skonci tim, ze patent proda nejakemu silnejsimu vyrobci. Totiz, jak je situace postavena, tak ji asi nezachrani, kdyby vyrobila fotak snu a nasadila pak na nej podobnou cenu jako sveho casu pri premiere SD1.
vrgada

Příspěvekod vrgada » 15 pro 2013 10:53

jo jo nova povedena rada Art objektivu a cena uvedena neni, predpokladam, zeby obligatnich 30 litru?
vrgada

Příspěvekod Petr M » 15 pro 2013 11:04

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:00, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 15 pro 2013 11:19

bmx
Viem o com pises, a tento model poznam... (n)

vrgada
Hodne pravdy v prispevku. Hlavne o tom vyvoji. Nieco i o sigme a jej vyuziti....

Ale o tych fotkach troska upresnim. K tvojmu postoju. Uplne staci nejaky mobil, ten tiez robi nejake fotky a nie 50x horsie. Mozes si aj zavolat
a mas vystarane.
Ja to postavim do financnej roviny. Sigma DP3 za cenu lepsieho kompaktu, lacnejsej zrkadlovky a kvalitneho mobilu u mna vyhrava.
Mozna nostalgia, najlepsie obrazky, ci potesenie z pokroku sigmy.
Ja sa na obrazky DP3 divam v plnom a mam radost skoro z kazdeho. Tych par co zverejnim ma netrapi, aj tak davam vetsinou velke a vyrezy s plneho.
Flintu do zita nehadzem. Rovnaku radost mam napriklad z E-pl1 a rybieho ocka.
Clovek ked foti hlavne pre seba a potesenie by si mal kupit taku techniku co mu prinasa radost a uspokojenie.

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 15 pro 2013 13:42

Zopar spomienok na jesen...

ObrázekObrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 15 pro 2013 15:19

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:00, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod vrgada » 15 pro 2013 16:54

jak to komentoval muj kamarad-sigma krade vyrobcum objektivy, respektive umi udelat velmi slusna skla a levneji nez original a bez ni by si original vyrobci urcite rekli jeste o vic penez
...
vyprodej Dp1s a SD14 za 200 euro jen potvrzuje, ze fotoaparaty jsou u sigmy dlouhodobe financne neuspesny propadak a to nemluve o slavnem slevneni SD1cky z 200 na 50 litru s bachorkou, ze bylo potreba pockat, az majitel umre
...
a co se tyce zmensovani, z neostre fotky samozrejme zmensenim ostra nevznikne, ale u ostre fotky se ty detaily ztrati, o tom se snad nema smysl bavit. muzete overit pokusem ala postovni znamka :-)
...
Nakonec jsem se vykaslal na internetovou koupi a vzal to o neco draz v kamennem obchode, ale je to dost deprimujici, otacet fotaky ze spodu a vsechna ta konfekce je made ii China. A ti prodavaci jsou taky dobri, vemte si radeji tento ma 12krat zoom a lepsi svetelnost (vetsi cislo clony:-), Mel by jste si priplatit, protoze to nema opticky stabilizator a bez nej nebudete mit ostre fotky
vrgada

Příspěvekod Petr M » 15 pro 2013 18:46

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:01, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2013 20:10

Pete2 píše:Zopar spomienok na jesen...

ObrázekObrázek

Pete

Pete, tady Ti dávám za pravdu, že FF by byl jen problematický. S objektivem 75 mm a clonou 8, bys takovou hloubku ostrosti, jako je u té hromady dřeva sotva docílil! Myslím, že pro vás, kdo fotografujete přírodu je formát čipu APS-C, to nejvhodnější řešení. Měj se! :-) J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 15 pro 2013 20:12

Nejsem ekonom, ale vsechny ty plastove krabicky, ktere jsem dnes v obchodech prehraboval pricemz uz i ten plast byl takovy eklhaft, (ze se treba Nikon na neco takoveho podepise nechapu), byly Canon, Nikon, Sony, Olympus, Fuji a Casio (Made in PRC), zadna Sigma a dokonce ani Pentax(Ricoh). Misty jsem mel pocit, ze to snad bouchaji v jedne fabrice misto tamagoci, ktere uz neleti. A asi se to proda, jinak by to tam nenabizeli. Kdezto tu Sigmu nenabizi nikdo, z kamennych obchodu snad megapixel a i ten jen na objednavku. Pravda jsme maly trh a v takovem Nemecku to bude asi lepsi.
...
Ja si spis myslim, ze to Sigma ma podobne jako je u aut bugatti veyron-proste reklama firmy a silne ztratovy produkt a tahnou to z prodeje objektivu, ktere je zivi. Ale tesim se, s cim prijdou, pokud ten foveon neprodaji.
vrgada

Příspěvekod vrgada » 15 pro 2013 20:59

tohle by se vam mohlo libit casosberne video merrillem
Sigma dp2 merrill time lapse movie experimental day night
...
http://templeofdevo.com/movie-streaming ... night.html
vrgada

Příspěvekod jajakm » 15 pro 2013 21:04

vrgada:
"Ja si spis myslim, ze to Sigma ma podobne jako je u aut bugatti veyron-proste reklama firmy a silne ztratovy produkt a tahnou to z prodeje objektivu, ktere je zivi. Ale tesim se, s cim prijdou, pokud ten foveon neprodaji."

A jaký to má vliv, že jsou možná fotoaparáty pro SIGMU ztrátový produkt, na radost z focení těmito fotoaparáty nás fotografů amatérů? Já jako amatér fotím pro radost a s technikou kterou mám rád a která mi vyhovuje. Ekonomické pozadí výrobce mne nezajímá. Zajímat mne bude až např. SIGMA ukončí výrobu fotoaparátů. Jsem rád, že si dnes mohu koupit SIGMU SD1 Merill se základním objektivem a dvouletou zárukou za Kč 35.000,- a nebo pouze tělo za Kč 28.400,- Ano nejsou to malé peníze, ale při porovnání s Canikonem se nedomnívám že by současné ceny SIGMA fotoaparátů byly neúměrně vysoké. Současnou kvalitu a cenu objektivů SIGMA tu přede mnou už řešil Petr M. Omlouvám se, nějak jsem se nechal unést. Jarda
jajakm

Příspěvekod Pete2 » 15 pro 2013 21:12

vrgada
Robis zasluznu cinnost , inak by sme skysli od spokojnosti. (n)

Jardo
Vidim, ze mas rovnaky nazor. Ja si na SD1M netrufam, ale tisko nesebecky zavidim. (n)

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 15 pro 2013 22:27

tr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:01, celkově upraveno 1
Petr M

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou