Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 05 čer 2018 22:19

Novou a starou architekturu tady dělí jenom sto metrů.
Edo, souhlasím s Tvojí charakteristikou. Motiv pěkný, ale to provedení... ;)
Přílohy
_SDI3363.jpg
_SDI3363.jpg (1.27 MiB) Zobrazeno 4083 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_SDI3367.jpg
_SDI3367.jpg (1.95 MiB) Zobrazeno 4083 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/8
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2018 09:04

;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:52, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2018 09:57

… a kdyz se upravuje jak se ma…, treba na kseft... ;) (n) Ach jo, zu abych mel zase tu Sigmu SD 1 Merrilla…. ach jo… ja to nevydrzim…. :cry: :cry:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 06 čer 2018 15:15, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 06 čer 2018 13:25

pe-pa píše:No Edo, od kdy vlastnis latifundie na hasu? :lol: Ale dobra fotka, skoda, ze jsi to lepsi nenastavil, myslim tim clonu. Je to vzadu bohuzel mekke…. :( Ale jinak barvicky klasse!!! (n)

Nevim co znamena latifunde ani hase :-) A jakou asi tak clonu na cvak v podvecer z auta jedouciho v tu chvili min 100km/h!? Uz tak je tam sum ze bych navic jeste priclonil a tedy bych nutne musel jit do jeste vyssiho ISO :-(

Pochop ze tento muj spise sport je opak foceni krájiny ze stativu. Kor za sera! Proto ty velekratky casy!!! Čas expozice: 1/6400 sec!
(popredi o ktere slo zejmena by bylo jinak velmi ale velmi mazle pohybem :-( )

Namodraly horizont je spise tim podvecerem a dalkou v oparu ale ty kvety tak skutecne -+ vypadaly 8-) a zaujalo me to prave proto a pozadi je nezajimave a tak je naopak meke jeste malo! ;-)
Naposledy upravil ODSakEda dne 06 čer 2018 15:35, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2018 14:54

Edo, Latifundie = polnosti (vlastnis) a hase znamena hasis -" s " hackem :lol: :lol: :lol:

+

Ted ale jeste trosku toho mrzackeho, nepovedeneho Quattra, nez se toho kramu konecne zbavim…. :lol: :lol: :lol: (n) Uz abych mel zase tu Sigmu SD1 Merrill.... ach jo, ach jo, ja to snad uz ani do te doby nevydrzim…. :cry: :cry: :cry:

*
pe-pa

Příspěvekod MiraM » 06 čer 2018 23:49

Takže ahojte. Velká Fatra.
Přílohy
_SDI1499.jpg
_SDI1499.jpg (950.85 KiB) Zobrazeno 3987 krát
_SDI1475.jpg
_SDI1475.jpg (1010.4 KiB) Zobrazeno 3987 krát
_SDI1474.jpg
_SDI1474.jpg (1.16 MiB) Zobrazeno 3987 krát
MiraM

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2018 07:54

;) Miro, ty kujone, ze jsi si koupil Quattro!? :) To je neco pro MakB (n) Ten nemuze, bohuzel, at dela co chce, tu spravnou zelenou v te sumavske obloze chytit, tedy nastelovat. Pry na takovem pozadi by ti vrabci co se snazi cvakat, vypadali daleko lip, pry ziveji…. :lol: :lol: :lol:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:53, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2018 10:59

Ahoj Miro, Fatra parádní (n). Vidím, že fotky máš ze Zoneru, škoda že bez profilu, s ním by si, možná, Petr, na tu zelenou oblohu ani nevzpomněl...
Jarouš

Příspěvekod MiraM » 07 čer 2018 11:04

Petře, je to samozřejmě DP2M. Ohledně mé zelené, to je kritika , moc nerozumím. Co se týče vámi tak diskutovaného barevného prostoru,
Toho jsem si užíval poslední dny na Fatrách!! :D Tak jedna tentokrát z Malé Fatry. M
A omluvu za neexistující exify. Byl to omyl.
Přílohy
_SDI1414.jpg
_SDI1414.jpg (661.83 KiB) Zobrazeno 3934 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/11
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
MiraM

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2018 11:18

Miro, nojo, vyfocene motivy mas pekne, jen holt ta obloha ti ujela. Je bohuzel tyrkisovezelena a celkove ty krajinky premrstene zlutozelene. Jako bys to fotil neserizenou SD14. Ale, samozrejme nic ve zlem, mel bys si ten tvuj program nastavit na sRGB ve vystupu sem. Vypada to, ze ti to uklada v nejakych divokych barvach RAWu X3F. Nebo tak neco. Monitor by mel mit take nastaveno sRGB. Pak by to melo byt zu ok. Tedy, jestli si to sam nebarvis takto na divoko. :)

Tato tvoje posledni ma dosti znacny stych do zluta, jako bys to nastavil v SPP na "stin", nebo tak. Tak si to prekontroluj. ;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:53, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2018 11:28

Miro, tam, kde jsi (patrně) u poslední fotky zatrhl EXIF je také volba ICC profil a tu zatrhni také. To se týká uložení volbou "Uložit JPEG pro Web".
Pokud jsi použil volbu "Uložit jako", pak je nejlepší nechat v Informacích o obrázku volbu "Všechny". Zbytek je čistě záležitost vyvážení bílé, i po zobrazení v Zoneru je tam stále hodně zelené a žluté, jinými slovy souhlas s Petrem.
Jarouš

Příspěvekod MiraM » 07 čer 2018 12:27

Je tak kluci,.........inu, příště! :)
MiraM

Příspěvekod MiraM » 07 čer 2018 13:00

Ono je to asi tak: Když jsem DP2M koupil, první fotky táhly do zelena, žádné vyvážení nepomohlo (možná si někdo vzpomíná, že jsem uvažoval o reklamaci). Až když jsem začal používat krytku pro
vyvážení bílé a důsledně jsem ji při změně světelných podmínek používal, bylo to OK. No a jaksi jsem polevil a dostal jsem se na začátek...
Tak nevím, jestli je to vlastnost mé Sigmy, nebo vlastnost obecná. U mých dvou bývalých skvělých DP1 jsem o WB málem nevěděl.....!
Teď to srovnávám s fotkami z Canonu ze stejného času a prostředí, a začínám být Sigmou roztrpčen, ta toho moc neodpouští. Vím, že to je rukama a hlavou, ale asi upřednostním komfort focení.......Dík za správnou a podnětnou kritiku.M
MiraM

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2018 13:24

Miro, je to s tim tvym fotakem vubec divne. Takze, nastav si foceni na "A", ne na "M" jako nyni a tim si budes nastavovat jen pracovni clonu. U DP2M staci na F 5,6 az F 7,1 vic to nekrut. Ted jsi tam mel F 11, coz je uplne zbytecne a Kazis si rozlisitelnost.

Az to budes mit takto, tak tam narovnej jeste foceni na RAW a na AWB. Nikdy s jakoukoliv Sigmou fotit do JPG. V SPP nech fotku bez zasahu vyvolat na AWB a nastaveny STANDARD a tedy tento RAW co cvaknes ted z okna a ulozis teprve ted do SPP tady hned ted pak ukaz. Pak uvidime dal.

Tedy ne fotit do JPG, ale jen na RAW a AWB a v SPP mit nastavene vyvolani bez tveho zasahu nejakych uprav nahore na X3F a AWB a STANDARD a nech vyvinout. V SPP nastav v EIGENSCHAFTEN na sRGB. (n)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2018 14:07

Pořád tvrdím, že Merrill má ty režimy WB dosti odfláknuté, což je větší problém u SD1 kvůli různosti objektivů. Výrobce, v roce 2010 ohromený obrazovou kvalitou (a zdecimovaný výrobními náklady) určil tento foťák výhradně pro profesionální segment (za 9000 USD se není čemu divit) a logicky počítal s tím, že zkušený fotograf bude hlavně využívat ruční vyvážení bílé (Custom). Když potom přišly DP Merrilly, tak bylo snadnější firmware doladit pro jeden pevný objektiv, ale pořád to nebyla s režimy WB žádná sláva. A taky jsou to pořád profi kompakty. Proto má ruční Custom u této řady nezastupitelné místo. Quattro už to má spolehlivější, taky od začátku cílilo na mnohem širší okruh zákazníků. Řada SDQ je oproti výprodejové ceně Merrillů stále velmi levná.
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 07 čer 2018 15:11

Jarouši opatrně se závěry o řadě DP2M. V drtivé většině fotím u DP2M s AWB a jsem plně spokojený. Udělal jsem si v minulosti několik CUSTOM WB, ale fotky byly horší než z AWB. I tobě se tyto fotky z DP2M focené na AWB líbí (např. Bardejov). Můj názor je ten, že pro začátek je dobré fotit s DP2M v základním firemním nastavení do RAW a barevný prostor sRGB. Fotky budou vynikající. Až fotograf zjistí, že by potřeboval lepší WB (např. porovnáním svých fotek s kolegy kteří fotili současně a mají lepší fotky díky WB), může si začít hrát s CUSTOM WB.

Ještě jedna moje zkušenost: Čím méně udělám zásahů do vyvolané fotky v SPP v nějakém dalším software, tím lepší fotku dostanu. Z toho pramení moje nechuť učit se dál fotky upravovat v nějakém software, protože jsem si je vždycky jen pokazil. Mohlo to být mojí neznalostí práce v daném software, to je možné. Důležitý ale byl pro mne výsledek, tj. pokazená fotka.

Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2018 15:31

Jardo, psal jsem obecně o režimech WB řady DP v souvislosti s Mirovými fotkami. Je jasné, že některý z nich použil, když přestal používat Custom (jak píše) a tady na těch několika fotkách to prostě není ono. Mira psal, že nějakou dobu Custom používal a byl s výsledky spokojenější. Prostě každý máte jinou zkušenost. Taky se mi občas stane, že nakonec vyberu AWB, ale to je skoro vždycky až za tmy nebo velkého šera. Kategorické nikdy v souvislosti s AWB bych si nedovolil. A s padesátkou dávám přednost Daylight před Custom (většinou) ;).
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 07 čer 2018 16:37

[quote="Jarouš"]... Když potom přišly DP Merrilly, tak bylo snadnější firmware doladit pro jeden pevný objektiv, ale pořád to nebyla s režimy WB žádná sláva. A taky jsou to pořád profi kompakty. Proto má ruční Custom u této řady nezastupitelné místo./quote]

Jarouši nechci tě chytat za slovo, ale červený text chápu jako kategorické tvrzení. Je-li něco nezastupitelné, nedá se bez toho žít nebo v našem případě fotit. (Např. tvrzení: Vzduch má nezastupitelné místo v životě lidí. Ano to je pravda, protože bez vzduchu bychom tady dlouho nevydrželi). Nechám ale tohoto planého teoretizování. Každému vyhovuje něco jiného. Pro mne není důležité mít nejlepší fotky ze SIGMA kamery. Pro mne je důležité být se svými fotkami aspoň trochu spokojený a mít z nicht radost.

Jarouši víš proč jsem se tak naježil. Ten tvůj výraz "má nezastupitelní místo" mi připomněl fráze z dob komunistů o nezastupitelné úloze jisté strany.

Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2018 17:07

Touto řadou mám na mysli řadu Merrill, Jardo. Tedy jak SD tak DP. A pro mně má zcela jistě režim Custom nezastupitelné místo. A myslím, že by tomu tak bylo, i kdybych měl kompakt DP. Vše je otázka nároků a jisté (ne)univerzality. Kdybych měl použít jenom jeden příklad, tak focení s SD1M za běžného slunečného dne na AWB s jakýmkoliv objektivem je pro mne úplně nepřijatelné, zatímco např. s DP2M by to určitě tak mizerně nevypadalo. Ale i s tou DP2M by to na Custom určitě mohlo být přesnější. Buď mi to tak stačí nebo ne, to je celé.
Ta asociace s dobou komunismu mě nenapadla, nemám to tak hluboce pod kůží, naštěstí...
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 08 čer 2018 07:07

Hmmmm, Mira se neozyva, asi toho Merrilla uz zahodil; a to co nejdal od sebe. No co s takovym fotakem "jen pro ty profiky, jak se tady nekde pise", kdyz Mira zadny takovy fotograficky profik neni. Mira potrebuje jen nejakou dobrou a spolehlivou, hlavne malou do kapsy, kameru, ktera nepotrebuje profika k obsluze a nastaveni, ale cvaka uplne standartne a vzdy dobre. :)

Tak mozna, kdyz povazime, ze to tady take bylo uz vysloveno, takove to nejake paradni DP Quattro, ktere uz tak jen pro profiky neni, ale take pro amatery, tedy kdyz ne do kapsy kalhot, tedy aspon do kapsy u bundy, anebo nejakou tu Sony Alfu, jako mam ja. Ale s tou uz nefotim od me dovolene. :( Holt nemam pro ni tu velkou slabost jako pro to me Quattro..... ;) (n)

Nojo, proc se s tim stale zlobit..... ;)

Na Motto: Jo Merrill ? Tak ten by pro mne nebyl..." ;) :lol:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:53, celkově upraveno 1
pe-pa

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou