D90 - problém(?) s velikostí záběru

D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Atilius » 19 říj 2011 16:56

Mám takový problém s D90 a nevím, jestli je to problém s nastavením nebo technikou.

Jde o to, že když fotím např tři snímky za sebou se samospouští, tak ten první má jiný záběr, než zbylé dva, které jsou stejné, resp. jen ten první je vždy jiný, posunutý nahoru.

Díky za každý nápad,

Martin
Přílohy
DSC_9790.JPG
DSC_9790.JPG (64.74 KiB) Zobrazeno 3702 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/4.2
ISO: 400
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: NIKON D90
Expoziční program: Nedefinován
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
DSC_9791.JPG
DSC_9791.JPG (63.75 KiB) Zobrazeno 3702 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/4.2
ISO: 400
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: NIKON D90
Expoziční program: Nedefinován
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Atilius
 
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2011 16:49

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Dafik » 19 říj 2011 17:11

Máš vypnutou stabilizaci?
Dafik
 
Příspěvky: 114
Registrován: 12 zář 2011 14:00

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Atilius » 19 říj 2011 17:35

Ne. Když to zkusím s vypnutou stabilizací, tak to vypadá, že je to stejné. To je normální chování? Díky.
Atilius
 
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2011 16:49

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod duben » 19 říj 2011 17:47

Fotíš to tak že zmáškneš spoušť ručně, nebo dálkově odpalovaná spoušť? Ručně to můžeš rozechvět. Případně pokud nemáš dost stabilní stativ to může udělat i zrcátko, zkus nastavit předsklopení a pak udělat sérii, pokud to tedy děláš dálkovou spouští.
Mé osobní stránky duben.org. Informace o focení píšeme na FotoRady.cz
Dělám a fotím kurzy inline bruslení a tvořím české online hry
Uživatelský avatar
duben
 
Příspěvky: 17
Registrován: 13 zář 2011 10:05

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Atilius » 19 říj 2011 17:48

Ne, mám to na stole(stativu) a dám samospoušť...takže třesení rukou je vyloučené..
Atilius
 
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2011 16:49

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Dafik » 19 říj 2011 18:46

Stabilizace po sejmutí prstu ze spouště pár vteřin ještě funguje a potom se vypne. V hledáčku to vypadá jako když se pohne obraz dolů. Pokud máš nastavené krátké zpoždění je možné, že první snímek je focený se zapnutou stabilizací a pak se deaktivuje a další již exponuje bez stabilizace. Pomoci by mělo delší zpožděni 10s, nebo vypnout stabilizaci. Pokud to tím není, tak to je asi tím, že stůl opravdu není stativ a rezonance od zrcátka nejsou úplně zanedbatelné.
Dafik
 
Příspěvky: 114
Registrován: 12 zář 2011 14:00

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Atilius » 19 říj 2011 19:04

Mám stejný problém i na stativu.
Nastavil jsem i odloženou expozici, nebo jak se to přesně jmenuje, a pořád stejný problém...

Můžete schválně někdo prosím vyzkoušet, jestli máte podobný problém?
Atilius
 
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2011 16:49

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Dafik » 19 říj 2011 21:13

Vyzkoušel jsem to s D90 položenou na stole a je to bez problému. Zkoušel jsi jiný objektiv?
Dafik
 
Příspěvky: 114
Registrován: 12 zář 2011 14:00

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Atilius » 20 říj 2011 07:52

Nemám jiný objektiv s VR... Zkoušel jsem i napsat do servisu a řekli mi ať to přinesu na kontrolu - trošku je komplikace, že nejsem z Prahy :)
Atilius
 
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2011 16:49

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Umbrella » 20 říj 2011 08:12

a takova hloupa otazka... vsude se rika pri foceni ze stativu vypnout stabilizaci, nebo se to u Nikonu detekuje samo zda je to fotak na nejake opore a deaktivuje?
Umbrella
 
Příspěvky: 164
Registrován: 19 říj 2011 19:50

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Dafik » 20 říj 2011 08:27

Stabilizace objektivu funguje po čas, co je namáčknutá spoušť. Jakmile spoušť pustíš, tak se zhruba po 3s zpoždění vypne. Takže pokud dáš foťák na stativ a nastavíš samospoušť na 10s, tak se stabilizace sama deaktivuje během odpočtu. Pokud někdo fotí ze stativu přímým stiskem (bez samospouště), tak je potřeba ji vypnout aby nebyla v činnosti během expozice.
Dafik
 
Příspěvky: 114
Registrován: 12 zář 2011 14:00

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Umbrella » 20 říj 2011 08:32

aha tohle mne nikdy nenapadlo ze by to mohlo taky takto fungovat. Ja se domnival ze je stabilizace funkcni presne ve chvily porizeni snimku at uz zpozdeneho nebo ne.
Tak to ta stabilizace na to posunuti fakt vliv nema :?
Umbrella
 
Příspěvky: 164
Registrován: 19 říj 2011 19:50

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod Umbrella » 20 říj 2011 08:34

jeste mne napada jestli neni rozbita zaverka, ze nez se poprve pohne a prejede tak to trva dele nez rozbehane napodruhe. :?
Umbrella
 
Příspěvky: 164
Registrován: 19 říj 2011 19:50

Re: D90 - problém(?) s velikostí záběru

Příspěvekod LudekBrno » 05 pro 2011 16:02

Obecně na stativu by stabilizace měla být vypnutá, protože

1) nemá žádný přínost, naopak spíš pixelovou ostrost mírně zhorší
2) viz. zmíněný problém

Není žádný důvod, proč by na stativu měla být stabilizace zapnutá.
můj pokus o galerii :-) http://jobfoto.cz
LudekBrno
 
Příspěvky: 39
Registrován: 05 pro 2011 15:53
Bydliště: Brno


Zpět na Nikonem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník