Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 14 led 2013 18:18

josef38 píše:Mirku a nedokážeš vyčíst, jakou to bylo fotografováno technologií? Byly to tři výtažky současné? Někde jsem tam zahlédl rozdíly ještě větší. Hlavně u lidí. Ten formát obrázků by ale odpovídal té kameře s hranolama, nebo jí podobné.

Ted se chystam do prace a nemuzu to hledat. Ale pokud si pamatuju dobre, tak to byly tri separatne udelane desky (ktere potom nekdo seskenoval stejne jako ty). Ostatne ty chyby, pravidelne se objevujici v kazdem pohybu na tech fotkach tomu nasvedcuji...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 14 led 2013 18:19

josef38 píše:Jenom ještě přihodím obrázek Spektarety. Z obrázku je patrné, jak byl vedený film. To pořadí R, G, B, pochopitelně nevím, jen odhaduji.

No, tak to cumim, co vsechno neznam :) Nejexotictejsi vec ve fotografii, kterou jsem kdy delal byl Cibachrome. A fyzikalni vyvolavani.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 18:32

MirekE píše:No, tak to cumim, co vsechno neznam :) Nejexotictejsi vec ve fotografii, kterou jsem kdy delal byl Cibachrome. A fyzikalni vyvolavani.

Nooo, on zas tak moc exotický ten Cibachrom nebyl! K tomu jsem se já nedostal kvůli jeho ceně. Byl to ale můj nesplněný cíl! A mám dojem, že stále ještě je Cibachrom aktuální! Nebo se mýlím? Měj se! J.
josef38

Příspěvekod LUPER » 14 led 2013 19:46

Pekný podvečer kluci, koho zaujíma Leica M pozrite si na YouTube toto video, ak ste ho ešte nevideli! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://m.youtube.com/#/watch?v=n_4xHIqU ... U4t8&gl=SK
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 20:04

LUPER píše:Pekný podvečer kluci, koho zaujíma Leica M pozrite si na YouTube toto video, ak ste ho ešte nevideli! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://m.youtube.com/#/watch?v=n_4xHIqU ... U4t8&gl=SK
Ľ.

Ahoj Ľudo, podíval bych se rád, ale ten odkaz mě nabízí všechno možné, jen né to, co inzeruješ. Zkontroluj to prosím.
josef38

Příspěvekod LUPER » 14 led 2013 20:22

Ahoj Josef, skúšal som kliknúť na odkaz a mne to funguje. Ale môžeš napísať do vyhladávača aj "YouTube Leica M" a výdeo najdeš a tiež aj toto http://m.youtube.com/watch?feature=rela ... DKWYWn2i-Y (n) (n) (n)
Ľ.
P.S.: To prvé video sa volá "John Dooley demonstrates The Leica M" a to druhé "The Leica M and Jean Gaumy, Magnum Photographer".
Naposledy upravil LUPER dne 14 led 2013 20:34, celkově upraveno 1
LUPER

Příspěvekod avek » 14 led 2013 20:23

v čem byla největší potíž barevného vyvolávání doma? V nedokonalých materiálech Foma/Orwo, nebo v nestabilním domácím zpracování, nebo v něčem úplně jiném? Děkuji.
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:47, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 20:51

avek píše:Kamarád si koupil Fujicolor, soupravu Tetenal, barevné papíry Kodak že to vyzkouší a u mě zpracuje, protože mám na papíry průběžný vyvolávací strojek. Jenže dostal k vánocům, konečně, digitální foťák, tak mi předal štafetu. Tohle by asi věděl pan Josef: v čem byla největší potíž barevného vyvolávání doma? V nedokonalých materiálech Foma/Orwo, nebo v nestabilním domácím zpracování, nebo v něčem úplně jiném? Děkuji.

Negativní barevné filmy jsem doma vyvolával, ale především ploché, protože jejich vyvolání se mně zdálo v labu příliš drahé. Svitek, ale ani kinofilm bych doma nevyvolával. Nevyplatí se to! Na tomto procesu je nejkritištější teplota lázně. Udržet ji po celou dobu vyvolávání. Už jsem to ale dlouho nedělal a nevím, jestli bych se do toho znovu pouštěl. Diapozitivy jsem doma nevyvolával. Jinak přeji hodně zdaru!
josef38

Příspěvekod avek » 14 led 2013 21:50

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:47, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod MirekE » 14 led 2013 22:00

v čem byla největší potíž barevného vyvolávání doma? V nedokonalých materiálech Foma/Orwo, nebo v nestabilním domácím zpracování, nebo v něčem úplně jiném?

V dostupnosti materialu a techniky. Kdyz uz jsi sehnal kvalitnejsi materialy C-41/RA-4 nebo E-6/Cibu, tak byl problem sehnat k tomu chemii. Pokud sis to michal sam, tak to chtelo znamosti. Konfekcni sady a C41, E6 nebo dokonce Cibachrome byly zase na nase pomery dost drahe - aspon na moje a lidi v mem okoli. Krome filmu se tyhle veci nedaly ani nijde koupit. Proto hodne lidi delalo na papiry Foma. Orwo moc dobre na barvu nikdy nebylo. Jejich barevne papiry se u nas snad vubec neprodavaly, filmy sice ano, ale kdo se tim trochu zabyval tak spis sahl po Equicoloru, Agfe nebo si v Tuzexu koupil Kodak. Na kinematograficke Orwo se tocily filmy, ale fotky se z toho moc delat nedaly.

Technologicky proces se dal s trochou dobre vule udrzet v mezich toleranci, zejmena negativ, E6 dal trochu prace. Mel jsem stesti, ze jsem papiry mohl volat v takovem temperovanem a casovanem poloautomatu, ale pokud nekdo delal v miskach, tak to bylo o nervy. Nic neni videt a teplota se neda dost dobre udrzet, protoze se to male mnozstvi ohralo i rukama.

Dokonce byly pro amatery postupy, ktere fungovaly za nizsi teploty. Delat ale "barvu" rucne, bez jakekoli automatiky je pakarna a na automaty temer nikdo jako amater penize nemel. Ta automatizace obvykle koncila tak zhruba akvarijnim teplomerem a ohrevnym teliskem...
MirekE

Příspěvekod avek » 14 led 2013 22:09

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:48, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 22:40

K tomu vyvolávání papírů. Měl jsem mísy na formát 30 x 40 cm. Pod mísou s vývojkou jsem měl vyhřívací těleso, takový obrácený hlinikový pekáč s uvnitř namotaným odporovým drátem na azbestový desce. Tento spotřebič jsem spínal přes kontaktní teploměr, který byl ponořený do mísy s vývojkou a nastavený na 38 st. C. Fungovalo to výborně, chtělo ale počkat, až se tato smyčka časově uklidní. Citlivost byla dokonalá, stačilo jen ponořit papír do lázně a teploměr sepnul! Další lázeň už jsem netemperoval. Na té tolik nezáleželo. Ale aby se nechalo počítat se zkouškama, musela být teplota lázně stálá. Zásadně jsem pracoval s RC podložkou. Papír se musel leštit a to jsem nechtěl. Tady se na vypranou fotografii chvíli foukalo fénem a jakmile fotografie schla, tak se z ní za chvíli "vyloupla" brilantní fotografie. V mokrém stavu byl papír takový mlhavý. Pochopitelně se celý proces musí dělat za tmy. Může být i tmavě zelené světlo, ale velice slabé, jan takové, aby se poznalo, kde jsou mísy a ostatní zařízení. Doporučuji raději úplnou tmu. Vývojka se musela po nějaké době regenerovat. Potom vše fungovalo dobře a jediné, co mně na této práci vadilo, byly výpary z vývojky. Ten odpar byl při takto velké míse a teplotě dosti veliký a údajně i silně nezdravý. To je snad jediný důvod, proč bych se už k tomuto procesu nevracel. To si raději občas vychutnám černobílou fotografii. :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 15 led 2013 02:00

josef38 píše:K tomu vyvolávání papírů. Měl jsem mísy na formát 30 x 40 cm. Pod mísou s vývojkou jsem měl vyhřívací těleso, takový obrácený hlinikový pekáč s uvnitř namotaným odporovým drátem na azbestový desce. Tento spotřebič jsem spínal přes kontaktní teploměr, který byl ponořený do mísy s vývojkou a nastavený na 38 st. C. Fungovalo to výborně, chtělo ale počkat, až se tato smyčka časově uklidní. Citlivost byla dokonalá, stačilo jen ponořit papír do lázně a teploměr sepnul! Další lázeň už jsem netemperoval. Na té tolik nezáleželo. Ale aby se nechalo počítat se zkouškama, musela být teplota lázně stálá. Zásadně jsem pracoval s RC podložkou. Papír se musel leštit a to jsem nechtěl. Tady se na vypranou fotografii chvíli foukalo fénem a jakmile fotografie schla, tak se z ní za chvíli "vyloupla" brilantní fotografie. V mokrém stavu byl papír takový mlhavý. Pochopitelně se celý proces musí dělat za tmy. Může být i tmavě zelené světlo, ale velice slabé, jan takové, aby se poznalo, kde jsou mísy a ostatní zařízení. Doporučuji raději úplnou tmu. Vývojka se musela po nějaké době regenerovat. Potom vše fungovalo dobře a jediné, co mně na této práci vadilo, byly výpary z vývojky. Ten odpar byl při takto velké míse a teplotě dosti veliký a údajně i silně nezdravý. To je snad jediný důvod, proč bych se už k tomuto procesu nevracel. To si raději občas vychutnám černobílou fotografii. :-)

Na vetsi fotky jsem si vyrobil takovou rouru - rozriznul jsem tank na filmy tak, ze mi zustala v jedne ruce nadobka jak kvetinac a ve druhe vicko a v nem zasroubovany zavit - zbytek te nadoby. Ten jsem vlepil do zachodove odpadni novodurove roury, jejiz druhy konec jsem zalepil novodurovym koleckem. tim vznikla dlouha valcova nadoba, jako kdyz tank na filmy, ale 50 cm dlouhy. Do vicka jsem vlepil takovou nadobku, ktera jednak zaslepila stredovy otvor a jednak zadrzela vlitou vyvojku az do doby, nez jsem to cele monstrum preklopil na stranu. Do toho jsem vlozil stoceny exponovany papir emulzi dovnitr. Pri vyvolavani jsem tim otacel na stole, po vyvolani se vyvojka vylila, znovu se uz nepouzila. Ostatni lazne se daly myslim recyklovat. Pouzival jsem to na RC papiry Foma a na Cibu. Na CB se to nehodilo, protoze v te dobe byl jen baryt a ten nedrzel po namoceni napruzeny na stenach. Male fotky jsem delal v takovem poloautomatu, jenz si netroufam v nekolika vetach popsat.

Pisu to proto, abych ilustroval, co to bylo za zajimavou a kreativni, lec silenou dobu...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 15 led 2013 02:06

avek píše:Když jsem kupoval na inzerát (draho) zvětšovák, koupil jsem taky levně průběžný vyvolávací strojek Colenta s regulací teploty. Kdysi to byla drahá věc, ale v digitální době už to nikdo nechce. Používám ho na černobílé papíry Ilford Multigrade, ovšem teplotu nereguluju. Souprava Tetenal pro barevné papíry se používá při teplotě 35-38 C, tak to poprvé využiju. Taky poprvé plně využiju barevnou hlavu, používám jí jen pro změnu gradace černobílých MG papírů.

Dodrzuj presne teploty a casy, vcetne casy prani. Fotky posuzuj az po ususeni. Pouzivej cerstve lazne. Obrn se trpelivosti, nastavovani filtrace vyzaduje trening. Vysledky filtrace posuzuj na dennim nebo adekvatnim svetle. Zacni s dobre naexponovanym a profesionalne vyvolanym negativem s nejakym neutralnim motivem s vice barvami, vyfoceny za neutralniho denniho svetla, idealne s necim sedym pro porovnani vyvazeni barev, at pro zacatek minimalizujes pocet veci, ktere muzou byt spatne.

Hodne stesti a trpelivosti!
MirekE

Příspěvekod josef38 » 15 led 2013 08:12

Mirku podobnou rouru, jako popisuješ Ty, jsem vyráběl také. Měl jsem ale problém s teplotou lázně. Pokoušel jsem se potom rourou s vývojkou a papírem otáčet ve vaně s vytemperovanou vodou, než mě manželka z koupelny vyhnala do sklepa. A tady chci upozornit "aveka", ať si dá pozor na potřísnění nábytku, podlahy ale i umyvadla vývojkou. Zanechává stopy i na keramice. Ustalovací lázeň už tak agresivní není.

Možná by stálo za úvahu u vývojky snížit její teplotu na teplotu pokojovou a prodloužit časy vyvolávání. Lépe by se udržela teplota vývojky po celou dobu vyvolávání. 38 stupňů se udržuje bez příslušného zařízení dost těžko. To jsem ale nezkoušel. Nemohu to proto doporučit.
Na kontrolu fotografie, zda je zvolená správná filtrace se také doporučuje fotografii porovnávat s jinou zaručeně barevně dobrou fotografii a jak doporučuje Mirek, až po jejim dokonalém vysušení. ( na sušení RC podložky se mně osvědčil fén ). Člověk si na umělé světlo v komoře rychle zvykne a nedokáže potom správně samotnou fotografii vyhodnotit. Vím, že se také kdysi prodávaly žárovky s denním světlem. Tedy údajně denním. :-)

Nechci od této práce nikoho odrazovat, ale je to asi jako mé skládání fotky z RGB výtažků. Pohrát si a zase se vrátit k současnému trendu. V současnosti už se nevyplácí dělat barevnou fotografii doma. U desítky malých fotek je to práce přímo příšerná! Tak ještě vychutnat si jednu větší fotografii. Velké množství malých svádí k odfláknutí této práce!
josef38

Příspěvekod avek » 15 led 2013 09:53

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:48, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod ce. » 15 led 2013 11:30

Pekná debata páni.
Ja pridám len fotku.
Přílohy
L1000886bwa4.jpg
L1000886bwa4.jpg (408.1 KiB) Zobrazeno 9968 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1500 sec.
Clona: F/2
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod josef38 » 15 led 2013 14:05

ce. píše:Pekná debata páni.
Ja pridám len fotku.

Jaká "len fotka" ?
Hezká fotka ze života. Až mně bude o pár roků více, také si možná pořídím něco lehčího a hlavně menšího. :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 15 led 2013 16:20

Aveku, dulezite taky je, aby ty darovane papiry nebyly prosle. Poslym materialum se rozjizdi senzitometricke krivky jednolivych vrstev a muze byt problem udelat rozumne vypadajici fotku.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 15 led 2013 16:44

Porovnani 35mm objektivu (Summilux, Summicron, Biogon) a 50mm (Summilux, Planar).

http://forums.dpreview.com/forums/post/50645686

Zajimave je videt to vedle sebe.

35:
Biogon mi pripadne stejne dobry jako Summilux a lepsi nez Summicron.Vypada to jako zajimava alternativa pro ty, kdo nepotrebuji f/1.4 (ktera je ale na 35mm idealni).

50:
Planar naopak na Summilux nestaci. Viditelne vetsi chromaticka aberace, kdyz nic jineho. Zajimave je videt u tech padesatek, jak ubyva hloubky ostrosti. Pokud to neni jinym zaostrenim, tak u Planaru me pripadne ten prechod z ostreho do neostreho viditelne rychlejsi, coz je ostatne soucasti rukopisu jak Zeisse tak Leicy.

Celkove: Zeiss je znamy mimoradnym kontrastem a tim, ze se ten kontrast drzi i do velkych frekvenci, vybornym rozlisenim malych detailu. Tady mam ale na tech hadrech pocit, ze ta Leica je prinejmensim stejne dobra.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou