Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 18 pro 2012 16:52

mdx píše:
rak píše:
mdx píše:U Leicy se mi líbí a plně vyhovují její objektivy. Jsou více než dobré. Od fotoaparátu Leicy neočekávám žádné zásadní přidávaní ovládacích prvků a kreativních režimů, v tom mi vyhovuje, jinému ne, ale každý má možnost volby.

asi nevíš o čem je řeč a pleteš si to s nějakým kompaktem. Doporučuji pročíst zkušenost tohoto člověka se kterým jsem se mimo jiné měl tu čest párkrát setkat a jemuž tudíž věřím každé slovo http://www.stevehuffphoto.com/2012/12/0 ... year-2012/
Svět se mění, všimni si jaké fotoaparáty a v jakém pořadí nyní preferuje (n)

Vím o čem píšu, Leicy vlastním.

Precetl jsem si ten clanecek od Huffa z toho linku a zda se mi, ze z nej vyzaruje prilis mnoho nahleho entuziasmu. Napriklad tam pise, ze takova kvalita se da dostat z Nikonu D800 s Zeissem 35/2 (opravdu? neni ten Nikon zase nekde jinde s 36MP, bleskovym AF atd?) ale za "moc, moc vic penez". No ja nevim:
D800 telo: $2796
Distagon 35/2: $1117
Celkem: $3913

Rx1: $2798
Hledacek: $598
Sl. clona: $178(!)
Celkem: $3574

Me to zase tak "moc, moc" rozdil nepripada. Navic RX1 ma stejny senzor jako D600 a ne D800. Pak ten Nikon vychazi i s objektivem na $3113, o petikilo levneji. Tim nechci rict, ze ten RX1 neni dobry, ale ze je Huff v nekterych bodech prilis nadseny a neprilis objektivni.

Ty ceny jsou takove, za jake by je kupoval on. Aniz bych to hledal tak mam pocit, ze u Skody by snad byl dokonce ten D800 levnejsi nez RX1...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 pro 2012 17:15

Ceny u Škody:
SONY RX1 = 83 900.- Kč
NIKON D800 = 67 990.- Kč
DISTAGON 35/ 2 = 24 900.-Kč
Ten RX1 je pochopitelně bez hledáčku! Ale zase má oproti D800 objektiv! :-)

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p401334 ... hot-dscrx1
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p401296 ... -d800-telo
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p202178 ... -pro-nikon
josef38

Příspěvekod avek » 18 pro 2012 18:18

-
Naposledy upravil avek dne 19 pro 2012 22:30, celkově upraveno 2
avek

Příspěvekod MirekE » 18 pro 2012 18:22

josef38 píše:Ceny u Škody:
SONY RX1 = 83 900.- Kč
NIKON D800 = 67 990.- Kč
DISTAGON 35/ 2 = 24 900.-Kč
Ten RX1 je pochopitelně bez hledáčku! Ale zase má oproti D800 objektiv! :-)

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p401334 ... hot-dscrx1
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p401296 ... -d800-telo
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p202178 ... -pro-nikon

Takze s hledackem a slunecni clonou zrejme vic nez D800 s Distagonem.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 pro 2012 18:38

MirekE píše:

Mirku, je to tak! Ale to je první, výchozí cena, myslím si, že půjdou trochu dolu. Nakonec to tak dělají všichni. :-)
Když jsem sem dával ty tři fotografie ke složení, tak jsi mně odpověděl a já jsem Tvou odpověď přehlédl. Tak promiň!
Už to ale umím a Ty si to klidně s nima zkus, jestli chceš. Jejich barvy ale jsou matoucí. Měly by být jednobarevné, pouze jasové složky by měly odpovídat kanálům RGB. Nejsem v tomto oboru moc zacvičenej. Mám ale slíbeny fólie ORWO RGB. Právě ty, které se vkládaly pod objektiv při aditivním skládání. Asi výsledky nebudou moc světoborný, ale vyzkoušel bych si to rád!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 18 pro 2012 19:26

Mám ještě trochu jiné počty, stran cenových srovnání.
Nikon D600 46500 Kč (stejný čip jako Sony), SAMYANG MF 35/1,4 11000 Kč
Nikon D800 60000 Kč, SAMYANG MF 35/1,4 11000 Kč.
Nikon D800E 80000 Kč, SAMYANG MF 35/1,4 11000 Kč.
Ceny Oehling.cz
Ten Korejec je údajně nejostřejší pětatřicítka, která se dá momentálně na Nikon nasadit. Vysoce světelný, ostrý i v rozích, s hezčím bokehem, než má Nikkor 35/1,4AiS, manuálně zaostřovaný a velmi precizně provedený. Já bych ho bral.

avek: Pohrdání jsem tam nenašel, před několika lety to téma tady opravdu bylo, od jistého pána... ;)
Jarouš

Příspěvekod avek » 18 pro 2012 19:47

-
Naposledy upravil avek dne 19 pro 2012 22:29, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod Jarouš » 18 pro 2012 20:42

Samozřejmě, že ne na Digineffu. Aneb, jak praví klasik, diskuze se mění, účastníci zůstávají... ;)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 18 pro 2012 21:12

Jeden archivní pozdrav z metra. Pán mně ochotně zapózoval, což ale nemusel. V černobílém režimu by fotka nevynikla. Mějte se.
Přílohy
Žlutý_pozdrav_z_metra.jpg
Žlutý_pozdrav_z_metra.jpg (571.95 KiB) Zobrazeno 6821 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/45 sec.
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -87296/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 18 pro 2012 21:47

josef38 píše:
MirekE píše:

Mirku, je to tak! Ale to je první, výchozí cena, myslím si, že půjdou trochu dolu. Nakonec to tak dělají všichni. :-)
Když jsem sem dával ty tři fotografie ke složení, tak jsi mně odpověděl a já jsem Tvou odpověď přehlédl. Tak promiň!
Už to ale umím a Ty si to klidně s nima zkus, jestli chceš. Jejich barvy ale jsou matoucí. Měly by být jednobarevné, pouze jasové složky by měly odpovídat kanálům RGB. Nejsem v tomto oboru moc zacvičenej. Mám ale slíbeny fólie ORWO RGB. Právě ty, které se vkládaly pod objektiv při aditivním skládání. Asi výsledky nebudou moc světoborný, ale vyzkoušel bych si to rád!

ymc.jpg
Sloucene Josefovy obrazky
ymc.jpg (116.21 KiB) Zobrazeno 6808 krát

Otevrel jsem novy soubor, prevedl z RGB na Multichannel a ty jednotlive obrazky jsem nakopiroval do jednotlivych vrstev YMC. Po prevodu zpet do RGB jsem jeste musel trochu potahat za krivky. Jiste to jde dosolichat lip!
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 pro 2012 22:33

MirekE píše:Otevrel jsem novy soubor, prevedl z RGB na Multichannel a ty jednotlive obrazky jsem nakopiroval do jednotlivych vrstev YMC. Po prevodu zpet do RGB jsem jeste musel trochu potahat za krivky. Jiste to jde dosolichat lip!

Díky! :-)
Koukám, že všichni to zvládají na jedničku s hvězdičkou! (n)
Teď, když už vím, jak snímky složit, tak začínám pochybovat o jiném problému. Jelikož jsem v tomto případě složky RGB dostal z jednoho snímku, tak bylo vyloučeno, že by snímky mohly být vzájemně posunuty. U filmu to ale nedocílím. Pochopitelně stativ je předpoklad, ten ale neuchrání od menšího vzájemného posunutí jednotlivých snímků. Větší chyba určitě nastane při skenování snímků.
Vyzkouším tento postup v každém případě, ale už předem vím, že výsledek nebude nejlepší. Ale beru to spíše jako hru, která nic nestojí!
Mě k těmto pokusům dost motivuje toto monstrum:
Přílohy
trichrome.jpg
trichrome.jpg (73.41 KiB) Zobrazeno 6801 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 19 pro 2012 00:23

josef38 píše:
MirekE píše:Otevrel jsem novy soubor, prevedl z RGB na Multichannel a ty jednotlive obrazky jsem nakopiroval do jednotlivych vrstev YMC. Po prevodu zpet do RGB jsem jeste musel trochu potahat za krivky. Jiste to jde dosolichat lip!

Díky! :-)
Koukám, že všichni to zvládají na jedničku s hvězdičkou! (n)
Teď, když už vím, jak snímky složit, tak začínám pochybovat o jiném problému. Jelikož jsem v tomto případě složky RGB dostal z jednoho snímku, tak bylo vyloučeno, že by snímky mohly být vzájemně posunuty. U filmu to ale nedocílím. Pochopitelně stativ je předpoklad, ten ale neuchrání od menšího vzájemného posunutí jednotlivých snímků. Větší chyba určitě nastane při skenování snímků.
Vyzkouším tento postup v každém případě, ale už předem vím, že výsledek nebude nejlepší. Ale beru to spíše jako hru, která nic nestojí!
Mě k těmto pokusům dost motivuje toto monstrum:

Fotosop ma funkci, ktera ty obrazky prekryje spravne, i kdyby byly nafocene rucne. Uz jsem to delsi dobu nepouzil a nepamatuju si kde to presne hledat, ale jiste nebude problem to najit...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 19 pro 2012 16:09

MirekE píše:Fotosop ma funkci, ktera ty obrazky prekryje spravne, i kdyby byly nafocene rucne. Uz jsem to delsi dobu nepouzil a nepamatuju si kde to presne hledat, ale jiste nebude problem to najit...

Mirku, asi máš pravdu. Nakonec tuto službu umožňuje třeba i program PTGui na skládání snímků pro panoramata.
Při práci pod zvětšovákem s barvou, jsem byl zvyklý korigovat barevnou odchylku tak, že jsem přidával barevnou filtraci právě té barvy, která ve zkušebním snímku převládala. Je to logické, protože jsem pracoval s negativem.
Ale co tady, když budu pracovat také s negativním filmem a budu exponovat přes RGB filtry? Nevzniknou potom tři snímky s výtažky komplementární barvy, tedy CMY? Neměl bych naopak sehnat filtry žlutý, purpurový, a azurový, když potom budu chtít pracovat v PS v RGB režimu?
----------------------------------------------------
Nově příchozí, hlavně "Luper" a "ce", ale i ostatní, nenechte se odradit mýma hrátkama s barvou a něco přihoďte. Slibuji vám alespoň to, že tyto pokusy zcela určitě budu realizovat s Leikou M6, abych zas tolik nezaplevelil lejkařské vlákno něčím, co sem zas tolik nepatří! :P Ahoj, J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 19 pro 2012 16:35

josef38 píše:
MirekE píše:Fotosop ma funkci, ktera ty obrazky prekryje spravne, i kdyby byly nafocene rucne. Uz jsem to delsi dobu nepouzil a nepamatuju si kde to presne hledat, ale jiste nebude problem to najit...

Mirku, asi máš pravdu. Nakonec tuto službu umožňuje třeba i program PTGui na skládání snímků pro panoramata.
Při práci pod zvětšovákem s barvou, jsem byl zvyklý korigovat barevnou odchylku tak, že jsem přidával barevnou filtraci právě té barvy, která ve zkušebním snímku převládala. Je to logické, protože jsem pracoval s negativem.
Ale co tady, když budu pracovat také s negativním filmem a budu exponovat přes RGB filtry? Nevzniknou potom tři snímky s výtažky komplementární barvy, tedy CMY? Neměl bych naopak sehnat filtry žlutý, purpurový, a azurový, když potom budu chtít pracovat v PS v RGB režimu?
----------------------------------------------------
Nově příchozí, hlavně "Luper" a "ce", ale i ostatní, nenechte se odradit mýma hrátkama s barvou a něco přihoďte. Slibuji vám alespoň to, že tyto pokusy zcela určitě budu realizovat s Leikou M6, abych zas tolik nezaplevelil lejkařské vlákno něčím, co sem zas tolik nepatří! :P Ahoj, J.

Ja myslim, ze kdyz to cernobile napred v PS invertujes (obratis do pozitivu), tak budes zase pracovat s RGB. S YMC bys pracoval pouze pokud bys to chtel delat v negativu a invertoval az pak. Ten zvyk je tezke prekonat, ze? Vzpominam si, kdyz jsem poprve delal Cibu. Byl jsem z toho dost popleteny :)
MirekE

Příspěvekod josef38 » 19 pro 2012 17:27

Mirku, nevydržel jsem a vyrobil jeden pokus. Filtry před objektivy sice ještě nemám, ale vlastním METZ 60 s filtry před reflektor. Panenku jsem tedy osvítil bleskem přes tyto ( RGB ) filtry.
Následně jsem snímky převedl do šedé škály a v PS spojil. Opět RGB. Výsledek mě dost překvapil, čekal jsem totiž výsledky horší, hlavně proto, že nevzniknou dokonalé výtažky RGB, zásluhou ne moc sytých barev filtrů. Pokus je pochopitelně zatím na digitální aparát s objektivem ELMARIT 90 mm.
Ale myslím, že by výsledek nemusel být na filmu horší. To si ale vychutnám, až budu mít ty pravé filtry. Jsem teď dosti "našponovanej" a musím urychlit dodání filtrů, pokus mě dost povzbudil! :-)

Posílám též tyto výtažky, kdyby si je někdo chtěl také složit. Osvit ale není stejný, je třeba výsledek barevně dorovnat.
Přílohy
modrá.jpg
modrá.jpg (443.68 KiB) Zobrazeno 6748 krát
červená.jpg
červená.jpg (382.86 KiB) Zobrazeno 6748 krát
zelená.jpg
zelená.jpg (456.96 KiB) Zobrazeno 6748 krát
Předskokanský_pokus.jpg
Předskokanský_pokus.jpg (719.6 KiB) Zobrazeno 6748 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 20 pro 2012 03:25

To je teda prekvapive dobry! Barevny Orwo NP19 nebylo o nic lepsi :)
Mozna to naopak bude trochu zklamani s filmem, protoze jejich spektralni citlivost neni linearni. Urcite to ale pujde dosolichat v PS.
MirekE

Příspěvekod bmx » 20 pro 2012 05:53

Ahoj, jen tak...vytanula mne vzpominka na barevne fotky z Orwocoloru...des a bes..zejmena po dobe nejake, delala tenkrat Fotografia Teplice celostatne a tam...tam se nedarilo...zato Orwochrom, na dia, ten byl vcelku dost dobrej... ;)
bmx

Příspěvekod josef38 » 20 pro 2012 08:54

MirekE píše:To je teda prekvapive dobry! Barevny Orwo NP19 nebylo o nic lepsi :)
Mozna to naopak bude trochu zklamani s filmem, protoze jejich spektralni citlivost neni linearni. Urcite to ale pujde dosolichat v PS.

To by se pravděpodobně nechalo dorovnat. Hodně velkou roli bude zřejmě hrát i hustota barevných filtrů a hlavně jejich oblast propustnosti. Měla by se trefit do vlnové délky přednastavených kanálů v RGB v Photoshopu. Proto se snažím sehnat tyto ORWO fóliové filtry, ty by to snad mohly splňovat. Možná už budou na cestě! :-)
Kdyby to obstojně fungovalo, zřejmě bych opět oprášil svůj středoformátový aparát, nebo bych se i poohlédl po nějakém levnějším větším formátu. Zase ale jen na hraní! Myslím, že i digitální FF je už trochu dál! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 20 pro 2012 17:10

Spektralni propustnost filtru nekterych fotaku beznych znacek se da najit na internetu v podobe grafu, o jinych, jako treba prave Leica se obcas clovek docte nejake utrzkovite informace. Ty filtry obvykle moc selektivni nejsou, je to totiz jeden z triku, jak snizit sum. Min selektivni fitr propousti vic svetla a senzor ma potom "vyssi citlivost". Malo selektivni filtry maji ale urcity negativni vliv na barevne podani, coz je krasne videt i u te tve panenky. Rika se, ze jeden z duvodu, proc Leica ma vetsi sum nez konkurence je prave (umyslne) vyssi selektivita filtru. Taky se rika, ze je to jeden z duvodu, proc jsou barvy z Leiky jine.
MirekE

Příspěvekod ce. » 20 pro 2012 18:08

Pridávam jednu fotečku.
Pán predtým fotograf,dnes majiteľ čokoládovne..vzadu na poličke niekoľko jeho foťáčkov..
Přílohy
L1000191bwa4.jpg
L1000191bwa4.jpg (328.33 KiB) Zobrazeno 6659 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/1.4
ISO: 800
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony