Nic proti tomuto fóru nemám, jenom můj zájem je zaměřený jinak. To není výtka, ale konstatování. Když se tu do mě začal navíc navážet jakýsi Béďa, řekl jsem si že to nemám zapotřebí a přestěhoval jsem se. Při tom jsem smazal příspěvky které nikoho nezaujaly a nikdo na ně nereagoval, nevím jestli všecky. Můj fotografický zájem jsou hlavně foťáky vyráběné firmou Ernst Leitz Wetzlar a jiné mechanické přístroje, černobílé fotky Mistrů: Avedon, Beaton, Bischof, Brassaï, Burri, Robert Capa, Koudelka, Henri Cartier-Bresson, Sieff, Doisneau, Feininger, Ruth Orkinová, Robert Frank, Yousuf Karsh, Kertész, Irving Penn, Boubat, Salgado, Dr. Paul Wolf, Cudlín, Zika, Sudek …
Stále nosí na krku M6 ale kinofilmové fotky od něj už nikde nechtějí a on nechce fotografovat ničím jiným. Tak se pustil do filmování a psaní knížek.
avek píše:
Odborníci přes Leiky se scházeli u firmy Amadeus v Nuslích, kam se poděli nevím. Někteří už byli hodně staří. Když skončila firma, pak Leicagalerie na hradě a fotografické vlaky, všecko se to nějak rozpadlo. Co vím o Leikách jsem pochytil tam, sám sběratel nejsem ale rád jsem si prohlížel jejich unikáty. Někteří mi občas půjčili Leicu M2 nebo M4 tak jsem si jí pak u p. Pazdery taky koupil. O žádném současném spolku Leikařů v Praze nevím. Existoval taky Rollei klub, Pentax klub... to už asi taky zaniklo.
Tím jsem vyčerpal všecky moje rozumy na téma Leica, dál už budu zase jen občas číst o čem se tu píše.
mdx píše:Můj milášek...foceno půjčeným fotoaparátem...
avek píše:Panu Josefovi 38:
Promiň že se do toho zase pletu, přestěhoval jsem se na dvě jiná, cizí, fóra (neněmecká), ale recenze pana Neffa čtu pořád. Přestože v západní cizině je většina přispěvatelů diskusí bohatších než u nás, mají digitální Leicy, stejně se tam vše točí kolem sběratelských přístrojů, zajímavostí a kuriozit, cen dosahovaných na dražbách ve Vídni a jinde, kolem špičkové profesionální černobílé fotografie minulosti, monografií slavných autorů, výstav atd. Tedy kolem věcí které mě také mnohem více zajímají i když jsem tu dobu nezažil.
Stěžujete si tu že sem nikdo nepíše, ale lidí s digitální Leicou M9, kteří fotografují amatérskou „street photography“ možná u nás víc není a to je tady jediná oblast zájmu. Dával jsem sem nějaké (diletantské) dotazy, ale odpověď žádná. Ale žádná odpověď taky odpověď. Jinde jsem teď dal taky podobný dotaz: kdybych se rozhodoval v roce 1939 mezi Leicou a Kine Exactou bylo by vše jasné, oba aparáty měly odlišnou oblast použití. Kdyby nenastala digitální fotografie koupil bych si teď bez rozmýšlení Leicu MP. Ale co vás vede ke koupi digitální Leicy? Na jiném vlákně to vyvolalo zajímavou diskusi, věcné úvahy dlouholetých zkušených fotografů, profesionálních i amatérských.
Nezdá se mi že je film mrtvý, dobře ustálené černobílé filmy budou žít i v době, kdy se všechny CD a pevné disky vymažou. Digitální aparáty mají ovšem jiné možnosti, kinofilmová, jednoduchá, mechanická Leica je alternativa, ale když digi proč potom nekoupit rovnou Canon EOS 5D? Rozmyslel jsem si to, zůstanu u Leicy M4, k vánocům (možná, abych to nezakřikl) dostanu použitou MP 0,85. A v digitálu zůstanu u Panasonicu. Cena 10-15 000, můžu si koupit často nový, vylepšený. Digileicu bych před kamarády fotografy mohl zdůvodnit jedině „líbí se mi a mám na to“, to je sice pravda, ale ...
Jenže chtěl jsem psát o tiskárně. Léta používám Canon, teď multifunkci Canon Pixma MG 8250. Používám jí i na běžný kancelářský tisk, firemní dopisy jehličkovou tiskárnou, to už by bylo trapné. Tato tiskárna je použitelná také jako kinofilmový scaner, Ilford Delta 400 po vyvolání naskenuju a jen nejlepší fotky dám stranou a nazvětšuju je na Ilford Multigrade pomocí zvětšováku Leitz Focomat. S těma málo fotkama si můžu pohrát a udělat je pořádně.
Kdyby sis nechával dělat nejlevnější možné fotky v drogerii byl by cenový rozdíl propastný, ale když to dáváš ke Škodovi, to taky není levné. Myslím že když máš na M9, nemusí tě korunové rozdíly v ceně fotek zas až tak zajímat.
Když přijedu z dovolené a upravím fotky na počítači, zbude jich po vytřídění 100-200, ty uchovám v počítači, zálohuju a z neustálé fobie že se to vymaže, nechám si ze 20-30 udělat u pana Škody papírové fotky. Na tiskárně tisknu snímky které potřebuju hned, kvalita je podobná a co je dražší nevím, myslím že to vyjde +/- nastejno.
Přeju do nového roku hodně hezkých obrázků a mnoho radosti s Leicou.
jaroslAV jeřábEK
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník